Schwarz wint slalomklassieker in Schladming

Alpineskiër Marco Schwarz heeft voor virtueel eigen publiek de slalomklassieker in Schladming gewonnen. Op de Planai was de Oostenrijker het meest stabiel over twee runs, nadat hij twee weken eerder ook al de klassieker in Adelboden op zijn naam schreef.

Publiek was er niet, maar toch ging een van de thuisfavorieten na één run aan de leiding: Manuel Feller was de snelste en bleef de Noor Sebastian Foss-Solevaag 0,39 seconden voor. Feller's landgenoot Michael Matt volgde al op 0,67 seconden en ook de Zwitser Ramon Zenhäusern (+0,70), de Fransman Clement Noël (+0,79), Marco Schwarz als derde Oostenrijker (+0,89) en de Italiaanse veteraan Manfred Mölgg (+0,99) stonden nog binnen een seconde.

Mölgg leverde in de tweede run enkele posities in, Schwarz verdedigde zijn plek juist met verve. Noël kwam 0,68 seconden achter de Oostenrijker terecht, Zenhäusern leverde wat meer dan een seconde en daarmee ook drie plekken in. Bij Matt ging alles fout en hij eindigde met zijn gezicht in de sneeuw, waarna Foss-Solevaag ook drie plekken verloor.

Feller mocht het af gaan maken en de Oostenrijker ging er vanaf het eerste poortje volle bak in. Dat had hij wellicht iets rustiger moeten doen, want na een handvol poortjes was het gedaan en lag hij uit de race. Schwarz pakte zo vanaf plek zes de winst, voor Noël en diens landgenoot Alexis Pinturault, die vanaf plek elf kwam. De Belg Armand Marchant pakte een uiterst fraaie zestiende plek.

Voor Julien Lizeroux kwam er na 172 starts een einde aan zijn loopbaan. De 41-jarige Fransman, die 21 jaar - en drie dagen - geleden zijn World Cup-debuut maakte, kondigde zijn afscheid aan op de dag dat zijn vriendin Tessa Worley de reuzenslalom in Kronplatz won. Lizeroux won in 2009 WK-zilver op de slalom en de combinatie en boekte drie World Cup-zeges: twee in 2009, één in 2010. In Schladming finishte hij de eerste - en voor hem laatste - run als 35e.