Cort Nielsen sprint naar dagzege in Vuelta, Roglic pakt bonificatieseconden

Magnus Cort Nielsen er de zestiende rit in de Vuelta na een sprint met een uitgedund peloton. De Deen won voor Primoz Roglic, die daarmee wel zes bonificatieseconden wist te pakken en nu een voorsprong heeft van 45 seconden in het algemeen klassement.

De zestiende etappe was een heuvelrit en vooraf was de angst voor waaiers, maar de waaiers kwamen er nooit. In het begin van de etappe reed er een kopgroep van zes weg, met als belangrijkste naam Rémi Cavagna. De kopgroep wist meer dan vijf minuten voorsprong te pakken, waar in het peloton Jumbo-Visma controleerde.

UAE-Team Emirates en Bora-hansgrohe hadden de hoop dat de rit in een massasprint kon uitdraaiden en namen de leiding in het peloton over van de Nederlandse ploeg, maar nadat team Ineos vlak voor de top van de eerste klim versnelde was duidelijk dat de topsprinters niet in aanmerking kwamen voor de dagzege. Op de tweede klim van dag, een klim van de eerste categorie, bepaalde Ineos nog steeds het tempo en bleef er een uitgedund peloton over.

Op dat moment had Cavagna samen met Robert Stannard nog een kleine voorsprong. Stannard moest op een oplopend stuk passen bij Cavagna, waarna de Fransman een kleine voorsprong verdedigde op het peloton, waar Movistar het commando had overgenomen van Ineos.

Cavagna hield het lang vol, maar op twee kilometer werd hij gegrepen en gingen we sprinten voor de dagzege in de zestiende etappe. Alejandro Valverde begon de sprint op kop, maar hij werd snel voorbijgereden door Magnus Cort Nielsen die duidelijk de etappe won. Primoz Roglic kwam als tweede  over de finish en pakte daarmee zes bonificatieseconden. In het algemeen klassement steeg de voorsprong van Roglic daarmee naar 45 seconden, met nog één bergrit te gaan.