Schwartzman na monsterpartij langs Thiem, Nadal ontsnapt tegen toptalent

heywoodu

Tennisser Diego Schwartzman staat voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De Argentijnse nummer veertien van de wereld rekende dinsdagavond in een ware thriller af met de Oostenrijker Dominic Thiem, de mondiale nummer drie.

Al vanaf het begin was duidelijk dat de heren bijzonder aan elkaar gewaagd waren. In set één braken ze elkaars service beiden een keer, waarna Schwartzman in de tiebreak flink sterker was. Ook in set twee braken ze elkaar een keer, op 4-4 behield Schwartzman in een game van meer dan een kwartier met veel pijn en moeite zijn opslag, maar die raakte hij één servicegame later alsnog kwijt en dat kostte hem de set.

In het derde bedrijf ging het over en weer: acht van de twaalf reguliere games gingen naar de ontvangende partij, netjes verdeeld onder de spelers, wat resulteerde in een tiebreak. Daarin kwam Schwartzman terug van 5-1 naar 6-6, maar Thiem hield het hoofd koel en trok de voorsprong alsnog naar zich toe.

De Oostenrijkse US Open-winnaar brak Schwartzman vroeg in set vier, maar leverde daarna twee opslaggames op rij in. Hij pakte er laat in de set na drie setpoints van Schwartzman één terug en trok er een tiebreak uit, maar die werd na wederom veel gebroken services een prooi voor de Argentijn, die weigerde om zich gewonnen te geven.

Na meer dan vier uur begonnen de heren zo aan de vijfde set, waarin het aanvankelijk zowaar eens volgens de service ging, zelfs zonder breakkansen. De eerste was op 3-2 voor Schwartzman en was gelijk raak, waarna de Argentijn het op 5-2 op Thiem's service gelijk op het eerste matchpoint afmaakte: 7-6 (1), 5-7, 6-7 (6), 7-6 (5), 6-2.

Twaalfvoudig Roland Garros-winnaar en nummer twee van de wereld Rafael Nadal nam het op tegen de mondiale nummer 75, de pas 19-jarige Italiaanse sensatie Jannik Sinner. Die bleef in de eerste set keurig bij en brak op 5-5 zelfs door Nadal's opslag heen, maar leverde zijn eigen service ook gelijk weer in en zag dat Nadal in de tiebreak iets te sterk was.

In de tweede set opende Sinner het breakbal eerder: al op 2-1 nam hij de Spaanse opslag over, maar hij leverde zijn eigen gelijk weer in en deed dat op 4-4 nog eens. Na twee uiterst moeizame, maar gewonnen sets kwam Nadal er beter in en leek Sinner gebroken. Van echte weerstand was in set drie geen sprake meer en daarin maakte de Spanjaard het dan ook vrij soepel af: 7-6 (4), 6-4, 6-1.