Loopfenomeen Cheptegei breekt wereldrecord 10km, Gidey pakt record 5km

In Valencia is het NN World Record Day: atleten van Jos Hermens' managementbureau Global Sports Communication doen in Spanje een gooi naar twee wereldrecords, de vijf kilometer bij de vrouwen en de tien kilometer bij de mannen.

De eerste race zit erop en met een geweldig succes: de Ethiopische Letensebet Gidey heeft het wereldrecord op de vijf kilometer aan gort gelopen. In 2018 liep ze haar persoonlijk record met 14:23,14 minuten, het wereldrecord lag fors scherper: 14:11,15 minuten van de legendarische Tirunesh Dibaba in 2008.

Dibaba liep destijds een fenomenaal snelle laatste kilometer, maar Gidey bouwde gedurende de eerste kilometers een flinke marge op: negen seconden na vier kilometer. Daar leverde ze in de slotkilometer wel iets van in, maar met 14:06,65 liep de 22-jarige Ethiopische haar landgenote definitief uit de boeken.

Tegen tien uur 's avonds gaat Joshua Cheptegei van start. De 24-jarige Oegandees liep in augustus grootheid Kenenisa Bekele uit de boeken met het wereldrecord op de vijf kilometer, woensdagavond wil hij de Ethiopiër er ook op de dubbele afstand uit lopen.

Bekele liep in 2005 in Brussel 26:17,53 minuten, waarmee hij zijn eigen wereldrecord verbrak. Sindsdien is die tijd door niemand benaderd, alleen Bekele zelf kwam binnen tien seconden en 12:35 is de snelste tijd die iemand anders sindsdien liep.

Update 22.30 uur
Het is gelukt! Cheptegei werd op gang geholpen door de Nederlander Roy Hoornweg (1500m), de Australiër Matthew Ramsden (3000m) en de Keniaan Nicolas Kimeli (5000m), waarna hij het verder alleen moest doen.

Het Oegandese fenomeen stampte ronde na ronde in 63 seconden uit de benen en bleef rond de 2:38 minuten per kilometer klokken. Als een metronoom snelde Cheptegei naar het wereldrecord en dat kwam er in een geweldig nieuw wereldrecord van 26:11,00 minuten.

Livebeelden van Cheptegei's poging