Beyond Blue

Twee jaar geleden werd Beyond Blue voorgesteld en ik als duiker was natuurlijk meteen enthousiast. Eindelijk een game die ons wat wil leren terwijl we de (diep)zee verkennen.

Op televisie blijf ik altijd hangen als ik weer een BBC-natuurdocumentaire zie. De Blue Planet-serie laat plekken zien die wij als mens niet zo heel snel zullen bezoeken. Beyond Blue is daar enorm op geïnspireerd. Onze oceanen zitten diep in de problemen, vooral door toedoen van de mens. Zaken als de klimaatverandering, afval en overbevissing veroorzaken enorme schade aan het onderwaterleven en misschien beseffen we het niet, maar zonder het leven in de zee is er ook geen leven boven water. Dat wil het spel duidelijk maken.

Beyond Blue (Foto: E-Line)

Jij speelt Mirai, een duikster die onderzoek doet naar potvissen. De acht levels die je gaat duiken worden opgebouwd. Je begint aan een simpele duik aan het oppervlaktewater, daar zie je alles goed. Opeenvolgende duiken gaan dieper. Zo ben je een paar duiken verder bij een brine pool, een zoutmeer in de diepte waarin uniek leven te vinden is. Die zijn normaal op kilometers diepte te vinden. Het spel wordt wat sci-fi, want Mirai duikt op die diepte met een futuristisch duikpak. Je hebt nog wat andere gadgets, zoals een drone die je vooruit kunt sturen om vissen beter te scannen.

De gameplay van Beyond Blue is vrij simpel: Je begint een duik en je krijgt opdrachten van je crew. Dat kan bijvoorbeeld het scannen van vijf dolfijnen zijn, of het zoeken naar een verloren tracker die van een potvis is gevallen. Als je op de kaart kijkt zie je het duikgebied en waar er ongeveer nog niet gescande vissen zijn. Je hoeft niet alles te scannen, maar als je dan toch een paar uur gaat duiken kun je net zo goed het 100% uitspelen. Het spel is namelijk in een paar uurtjes compleet uit te spelen.

Beyond Blue (Foto: E-Line)

Grafisch merk je dat Beyond Blue vooral problemen heeft wanneer alles goed zichtbaar is, dus als je in de eerste levels nog niet zo diep duikt. Daar had ik gestotter, zeker als er veel flora aan het meegolven was met de stroom. De diepere duiken laten zien hoe nachtduiken is, je ziet geen hand voor ogen zonder een lamp. Nu heeft het duikpak van Mirai allerlei snufjes om in verschillende types licht te kijken, dat helpt soms met het oriënteren.

Van mij hadden naast het scannen van vissen wat meer duikaspecten mee genomen mogen worden. Letten op je luchtvoorraad is er al niet bij, je hoeft echt alleen maar voort te bewegen en te genieten van het leven om je heen. Waar dit spel om schreeuwt is VR, iets wat helaas niet ondersteund wordt. De ontwikkelaars hebben het geprobeerd, maar moeten overgeven onder water is niet echt prettig, laat staan met een dure VR-helm op je hoofd.

Beyond Blue (Foto: E-Line)

Het geluid in Beyond Blue is rustgevend. Ik speelde met koptelefoon, en je voelt je gewoon onder water. De sfeermuziek past er prima bij. In de duikboot staat er wat muziek op die wat alternatiever is, maar gezien je daar alleen voor de duikbriefings en wat verhaal komt stoorde het niet echt. Er is namelijk nog een verhaal toegevoegd waarin je met je zus babbelt over familiezaken. Je hebt wat dialogen waarin je keuzes kan maken, maar gezien het nergens invloed op heeft is het niet echt interessant.

De besturing heeft een wat rare mapping op het eerste gezicht, maar als je er als duiker over nadenkt is het vrij logisch. De camera en de richting waar je heen zwemt is vrij voorspelbaar, maar dalen of stijgen is via de triggerknoppen. Nu moet je als je echt duikt ook lucht lozen of vullen in je trimvest, dus eigenlijk is het niet zo raar dat je zo direct kunt spelen met je diepte. Het is alleen jammer dat de drone wel verschrikkelijk bestuurt. Het duiken zelf lukt nog wel, maar zo gauw je op een bewegend dier iets moet scannen is het echt even pielen om dat voor elkaar te krijgen.

Beyond Blue heeft misschien maar een paar uur gameplay, toch heb ik genoten van die paar uur. Er wordt van alles uitgelegd, ook in extra video’s die opgenomen zijn in samenwerking met OceanX, die BBC ook helpt met hun Blue Planet-serie. Voor 20 euro kun je een leuke educatieve game spelen en er wat van opsteken. Het verhaal is niet zo spannend, grafisch kan het beter, maar met een koptelefoon waan ik me weer onder water, vissen kijken. Gelukkig hoef ik hier niet op mijn lucht te letten, hoef ik geen planning te maken en is decompressieziekte geen gevaar ondanks de dieptes waar er gedoken wordt. Beyond Blue is nu uit op pc, PlayStation 4, Xbox One en Apple Arcade.