Saints Row: The Third Remastered

Een leven zonder remasters kunnen we ons niet meer voorstellen, dus ook uitgever Deep Silver doet graag mee. Saints Row: The Third kwam eerder in 2011 uit en ik gaf het toen een 8.5. Als je me nu vraagt naar details van de game dan kom ik niet verder dan dat ik een lange rollercoaster van explosief geweld, puberale grappen in een virtuele wereld heb meegemaakt. Mensen noemden het een GTA-kloon, maar de makers zelf hadden juist een stad gemaakt waarin van alles mogelijk was. Op het nummer ‘Power’ van Kanye West met een paarse dildo vijanden verkleed als Mexicaanse luchadors in elkaar meppen, het was bijna de normaalste zaak van de wereld.

Saints Row The Third Remastered - Genki (Foto: Deep Silver)

Saints Row: The Third Remastered heeft diezelfde content. Nou ja, je hebt nu al meteen van alles unlocked, dus je kunt nu meteen vanaf het begin als een pooier erbij lopen. Of gaan streaken, waarom ook niet. Je kunt je personage zo raar mogelijk uitdossen, dat maakt de gekkigheid alleen maar completer. De soundtrack blijft nog steeds sterk, het verhaal nog steeds even idioot. Je bent lid van The Saints-bende en verdient meer geld met merchandise en dergelijke. Het bende-zijn is zeg maar verleerd. The Saints worden genaaid door een nieuwe vijand. Die wil de stad Steelport overnemen en dat lukt in eerste instantie ook prima. Je team zal van de grond af weer moeten leren hoe ze een echte bende kunnen zijn, en hun territorium weer moeten claimen met grof geweld.

Alles in de game beloont je om full retard te gaan. Je krijgt respectpunten bij het vechten, je krijgt respectpunten als je rakelings langs auto’s racet. Pas later merk je pas wat je aan die punten hebt, om perks vrij te spelen zoals over-the-top wapens en wagens, maar ook gangleden die je als backup kan oproepen. Heerlijk om weer eens ongegeneerd los te gaan in een virtuele stad. Nu zijn de tijden wel wat veranderd en zijn sommige dingen ‘not-done’ in de huidige maatschappij. Als je je ook over van alles en nog wat druk kunt maken dan moet je ver wegblijven van Saints Row: The Third. Alles wat je doet is absurd, puberaal of seksistisch en de makers zijn er trots op ook.

Saints Row The Third Remastered - Shooting (Foto: Deep Silver)

Saints Row: The Third Remastered biedt wat meer dan de mogelijkheid om op de hedendaagse platformen te spelen. Grafisch is er naast ondersteuning voor 4K en HDR meer verbeterd. Er zijn verbeteringen zoals een nieuwe lighting engine, verbeterde anti-aliasing en meer detail in textures. De verbeterde drawing distance valt ook op, je ziet verderop nu ook dingen gebeuren. De drukte in de stad is ook toegenomen, want ja, dat kan met meer rekenkracht. De auto’s en personages zijn ook aangepakt. Het is niet dat je nu het gevoel hebt een compleet nieuwe game te spelen, de engine is nu ook weer niet zo opgepoetst dat je een “wow” over je lippen wil gooien.

Op mijn PlayStation 4 Pro moet ik aangeven dat ik geen 30fps locked wil hebben, maar dat de game-engine wat harder mag werken als het kan. Een stabiele 60fps zal het niet worden op consoles, maar pc-eigenaren hoeven zich daar niet druk over te maken. Waar wat meer aandacht naar had gemogen is de regen, dat ziet er nog steeds matig uit. Ook hadden ze misschien wat meer modellen mogen gebruiken bij de vijanden, want alle vijandelijke bendes hebben heel veel gekloonde leden. Een keer een tweeling kan nog, maar hier is heftige incest aan de gang geweest, net zoals in 2011.

De absurditeit in Saints Row: The Third Remastered blijft leuk om te spelen. De memorabele momenten zoals het weer terugveroveren van je hoofdkwartier is nog steeds even goed. Zoals met veel remasters is het wel zo dat als je het origineel gespeeld hebt er weinig reden is om de game weer te halen. Je krijgt grafische verbeteringen, maar het is niet zo dat de game opeens visueel kan wedijveren met de nieuwste games van 2020. De remaster is wel aan te bevelen als je eens een knotsgekke open-wereld wil ontdekken waar paarse dildo’s wapens kunnen zijn, rare katten nog raardere minigames aankondigen en er bonuslevels bestaan waarin je de verzekering moet oplichten door zoveel mogelijk slapstic-ongelukken te maken in een bepaalde tijd. Saints Row: The Third Remastered is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.