FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesEuro 2020
Euro 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 juni 2020

Hoe klonk het Oudnederlands in elfde-eeuws Rotterdam?

In het centrum van Rotterdam liggen diep onder de grond de resten van nederzetting Rotta uit de 10e en 11e eeuw. Het dorpje was gelegen op de oevers van het riviertje de Rotte.

In de bouwput van de Markthal is ongeveer 10 jaar geleden een terp met de resten van zes elkaar opvolgende boerderijen uit de periode 950-1050 gedocumenteerd. De gegevens van de jongste boerderij zijn gebruikt om de animatie te maken.

De film toont het landschap van de Rotte rond 1020 na Chr. met op de oevers de erven en boerderijen. De jongste boerderij van de Markthal is in detail te zien. Het verhaal van Rotta wordt in het Oudnederlands verteld door een bewoner van de boerderij. Zijn opa was een van de eerste ontginners van het uitgestrekte moerasgebied van de Rotte.

Meer lezen over het verdwenen Rotta? Kijk dan eens in in C&H op het forum.


Smart medics onderwerp Defensie Innovatie Competitie

Hoe zorg je met slimme technologische systemen voor een betere militaire gezondheidszorg? Daarover gaat de Defensie Innovatie Competitie van dit jaar. Wie heeft een antwoord?

Met de wedstrijd daagt Defensie het bedrijfsleven uit om met nieuwe ideeën te komen voor zogenoemde smart medics-systemen.

Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk beter inzicht te krijgen in de gezondheid en inzetbaarheid van militairen. Dat leidt tot betere zorg onder alle omstandigheden.

Technologie kan bijvoorbeeld een rol spelen in preventie, behandeling of zorg op afstand. Ook maken nieuwe ontwikkelingen overdracht van medische informatie sneller en accurater.

€200.000
Start-ups en het midden- en kleinbedrijf kunnen hun ideeën inzenden tot 3 september. De jury kiest vervolgens 5 finalisten. Na een presentatie op 26 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Die ontvangt €200.000 om het idee verder te ontwikkelen.

Inschrijven
Kijk voor inschrijving op platform Negometrix.

(Ministerie van Defensie)
(Ministerie van Defensie)

Total War: Troy tijdelijk EGS-exclusief, eerste dag gratis

Ontwikkelaar Creative Assembly maakt bekend dat het een deal is aangegaan met Epic Games rondom Total War: Troy. De game wordt voor één jaar exclusief beschikbaar via de Epic Games Store. Daarna zullen andere plaatsen als Steam de game ook gaan verkopen.

Creative Assembly geeft aan dat de beslissing is gemaakt om een nieuwe publiek aan te spreken. De ontwikkelaar waardeert de huidige fanbase enorm, maar ziet dit als kans om een nieuwe publiek aan te spreken. Hiermee speelt mee dat Epic Games de eerste 24 uur na release de game gratis weggeeft en de kosten hiervoor draagt.

Vooralsnog is het de enige game van Creative Assembly die een soortgelijke deal gaat krijgen. In de toekomst willen ze hun titels op zoveel mogelijk plaatsen uitgeven. Total War: Troy komt 13 augustus uit.

Grapperhaus vroeg spoedadvies aan RIVM na demonstratie op Dam

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft na de demonstratie op de Dam het RIVM gevraagd hoe groot de kans is dat er demonstranten besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Dat zei hij tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Wij hebben direct gisteravond besloten om het RIVM om advies te vragen. Qua mogelijke extra maatregelen of acties." Dit advies wordt later vandaag verwacht. Het was gisteren zo druk, dat er geen anderhalve meter afstand te houden was. Meerdere burgemeesters riepen demonstranten op om uit voorzorg twee weken thuis te blijven, maar Grapperhaus weet dus nog niet of hij het daarmee eens is.

Alle politieke partijen, waaronder GroenLinks, de partij die mensen zelf opriep om naar de Dam te komen, lieten tijdens het Vragenuurtje blijken dat het gisteren veel te druk was tijdens de demonstratie. Meerdere Kamerleden vroegen Grapperhaus hoe hij de keuzes van Halsema kwalificeerde, maar hij vond dat dat niet aan hem was om daarover te oordelen. Dat is volgens hem aan de gemeenteraad.

Wel vertelde Grapperhaus dat hij om 17.05 uur voor het eerst een bericht van Halsema kreeg, waarin ze schreef dat er niet meer op de anderhalve meter afstand gehandhaafd kon worden. "Ik heb laten weten dat ik daarvoor begrip had, gezien de hoog opgelopen emoties en dat er veel meer mensen dan voorzien waren kennelijk." Hij benadrukte dat het haar eigen keuze was en dat hij er formeel niks over te zeggen heeft.

De minister wil wel in gesprek met het Amsterdamse gemeentebestuur, om aan Amsterdammers duidelijk te maken dat deze drukte niet de bedoeling is. Daarnaast wordt er een brief naar verschillende burgemeesters in Nederland gestuurd, waarin gevraagd wordt goed op de coronamaatregelen te letten als er een demonstratie wordt aangevraagd.

Grapperhaus zei dat hij 'op basis van wat mij toen werd verteld' nog steeds begrip heeft voor de beslissing om niet in te grijpen. Wel zei hij dat er nog veel voor hem onduidelijk is. Vanmiddag stuurt Halsema een brief naar de gemeenteraad met meer informatie.

PSV ziet Ajax uitlopen en blijft tien jaar last ondervinden van vierde plek

Het seizoen 2019/20 kwam in Nederland door de coronacrisis voortijdig ten einde en dat heeft voor de clubs op financieel gebied flinke gevolgen. Ook bij de verdeling van de tv-gelden speelt het afgekapte seizoen een grote rol voor de clubs uit de Eredivisie, zo meldt het Algemeen Dagblad dinsdag. Het is namelijk de bedoeling dat het afgebroken seizoen voor de volle honderd procent meetelt voor de ranglijst van de tv-pot.

Bij de Coöperatie Eerste Divisie werd onlangs na een gelijk geëindigde stemming nog besloten om het seizoen voor driekwart mee te laten wegen, maar dit zal volgens de ochtendkrant niet het geval zijn in de Eredivisie.

De achttien directeuren van de betrokken clubs komen dinsdag bij elkaar op Het Kasteel van Sparta Rotterdam en zullen dan van de Eredivisie CV te horen krijgen dat het seizoen volledig meegewogen zal worden. Als er wel gestemd wordt, is de verwachting overigens dat er meer clubs voor dit plan dan tegen zullen zijn.

De pot van tachtig miljoen euro aan tv-gelden wordt verdeeld aan de hand van de resultaten in de afgelopen tien seizoenen, waarbij het meest recente seizoen meeweegt voor een factor tien. Het een-na-laatste seizoen werkt mee voor een factor negen, aflopend naar een factor één voor het minst recente seizoen.

De beslissing om het afgekapte seizoen voor de volle honderd procent mee te tellen verandert op dit moment niets aan de top tien van de ranglijst, maar heeft wel gevolgen voor de lange termijn.

Zo zal PSV in zijn strijd met Ajax om de kop van de ranglijst tien jaar lang de gevolgen ondervinden van zijn vierde plek in het afgelopen seizoen. Dit kan in de komende jaren beïnvloeden of de Eindhovenaren net een plek stijgen of dalen op de lijst.

Koploper Ajax ontvangt nu jaarlijks ongeveer een miljoen meer dan PSV, dat zelf negen miljoen incasseert. Ook voor FC Twente, dat van de elfde naar de dertiende plek zakt, zijn de gevolgen met een verlies van 350 duizend euro flink.

PEC Zwolle en Willem II zijn juist de winnaars doordat zij allebei een plekje stijgen en respectievelijk 200 duizend en 160 duizend extra aan tv-gelden tegemoet mogen zien.

Cinematische launchtrailer voor Valorant

Riot heeft vandaag Valorant officieel uitgegeven. De game werd vorig jaar aangekondigd als Project A. Om dit te vieren heeft het bedrijf een cinematische launchtrailer vrijgegeven.

Valorant is een competitieve 5-tegen-5 FPS waarin elke speler een hero kiest. De game doet qua gunplay voornamelijk denken aan Counter-Strike, terwijl de rest inspiratie haalt uit hero shooters zoals Overwatch. De game is free to play met, uiteraard, in-game microtransacties.

 

50PLUS raakt weer zetel kwijt, EuroparlementariŽr gaat naar CDA

Het zijn taaie tijden bij 50PLUS. Na maanden vol ruzies, het opstappen van partijleider Henk Krol en de soap rond voormalig partijvoorzitter Geert Dales wil het maar niet rustig worden rond de ouderenpartij. Vandaag stapte weer een politicus op, Europarlementariër Toine Manders ruilt 50PLUS in voor het CDA.

Manders begon zijn politieke loopbaan bij de VVD. Hij begon in 1994 in de gemeenteraad van Asten en een jaar later nam bij plaats in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. In 1999 werd de politicus met voorkeurstemmen gekozen in het Europees Parlement. Tweemaal werd hij herkozen in Europa maar zijn derde termijn zou zijn laatste worden omdat VVD-regels hem verboden een vierde keer verkozen te worden. De Brabander wilde toch door en stapte in 2013 over naar 50PLUS.

In 2014 haalde 50PLUS net niet genoeg stemmen waardoor Manders alsnog zijn zetel kwijtraakte. Vijf jaar later lukte het de ouderenpartij bij de Europese verkiezingen alsnog een zetel te bemachtigen met de oud-VVD'er als lijsttrekker. Tot vandaag dan, nu Manders overstapt naar zijn derde politieke partij is 50PLUS zijn zetel alsnog kwijt omdat Manders zijn plekje behoud.

"Het CDA en de EVP voelen als een warm bad. Ik heb me de laatste maanden echt heel ongelukkig gevoeld bij 50PLUS en de conclusie getrokken dat de belangen van mijn kiezers voorop moeten staan. Met mijn thema’s interne markt, ouderen en pensioenen wil ik Champions League spelen en het CDA biedt mij die kans. Vanuit deze brede volkspartij kan ik nog beter opkomen voor de belangen van onze ouderen en het beschermen van ons pensioenstelsel", zo laat Manders in een persverklaring weten.

COVID-19: 102 nieuwe besmettingen en 5 doden, totaal 46.647 en 5967

Tot en met 2 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 46.647 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 102 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.750 (+6) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5967 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Aboutaleb: "Bij meer dan 80 mensen gaat demonstratie niet door"

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft weinig trek in 'Amsterdamse taferelen'. Hij heeft een duidelijke grens getrokken voor het voor woensdag aangekondigde protest tegen racisme. Bij meer dan 80 bezoekers gaat de actie niet door.

"Meer dan tachtig is dus gewoon niet mogelijk. Dat ga ik de organisatie vooraf ook al laten weten. Als er meer mensen komen, dan accommoderen we het plein er niet voor", zo vertelde Aboutaleb bij Radio Rijnmond. "Daar is het plein niet geschikt voor, want dan is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk."

In Amsterdam werden enkele honderden demonstranten verwacht maar uiteindelijk werden het er duizenden waardoor er geen 1,5 meter afstand meer bewaard kon worden door de aanwezigen. "In Rotterdam verwachten ze er honderdvijftig. En dat zijn er al te veel", aldus de Rotterdamse burgemeester.

"Het schijnt dat Kick Out Zwarte Piet een van de organiserende partijen is. En ik wil ze vooraf al laten weten hoe het zit. Ga niet met z'n allen op een plek fysiek bij elkaar komen. Denk aan al die mensen die in de ziekenhuizen liggen of hebben gelegen. Kies gewoon voor een manier waarbij anderhalve meter wel mogelijk is", zo vertelde Aboutaleb die later vandaag met de organisatie in overleg zal treden.

Aboutaleb: "Bij meer dan 80 mensen gaat demonstratie niet door" (WikiCommons/EU2016 NL from The Netherlands)
Aboutaleb: "Bij meer dan 80 mensen gaat demonstratie niet door" (WikiCommons/EU2016 NL from The Netherlands)

Celstraffen geŽist voor ondergrondse wietkwekerij

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft voor de rechtbank in Assen cel- en werkstraffen geëist tegen zeven verdachten die betrokken waren bij een wietkwekerij die was verstopt in een ingegraven zeecontainer op een boerenerf in de Drentse plaats De Kiel.

In de zeecontainer stonden 1510 planten. De kwekerij – via een luik en een trap bereikbaar – draaide ruim twee jaar. Het OM vordert 1,3 miljoen euro van de verdachten aan crimineel verkregen winst.

Sterke wietlucht
Volgens de zaaksofficier zijn door het onderzoek niet alleen de uitvoerders gepakt, maar ook de initiatiefnemers: ,,De groep erachter is redelijk in beeld gekomen.” De zaak is behandeld tijdens twee zittingsdagen.

De kwekerij werd gevonden nadat de politie ter plaatse ging na een melding dat er gestolen goederen zouden liggen op het erf. Ook werd gemeld dat er een ingegraven zeecontainer was bij de boerderij. Ter plaatse werden gestolen goederen gevonden.

Ook roken de politiemensen een sterke wietlucht en hoorden zij een aggregaat draaien. In een vrijstaande loods werd een ingegraven zeecontainer gevonden, die opgedeeld was in zes kweekruimtes, verbonden met één centrale regelruimte.

Financiële problemen
Eigenaar B. van de boerderij (63) erkende dat hij in het voorjaar van 2015 had ingestemd met de aanleg van de kwekerij vanwege financiële problemen. In september 2015 zou er voor het eerst zijn geoogst. De  boer vertelde de recherche wie hem maandelijks geld gaf voor het ter beschikking stellen van de ruimte.

De zoon van de boer zou hebben meegeholpen met de graafwerkzaamheden voor de ondergrondse wietkwekerij. Ook zou hij het aggregaat hebben gerepareerd. De boer verklaart 20.000 euro te hebben ontvangen van de wietkwekers.

Hoofdverdachten
De boer had geen toegang tot de afgesloten kwekerij en bemoeide zich niet met het kweken en telen. Dat werd volgens het OM gedaan door de drie hoofdverdachten uit Emmer-Compascuum (45), Emmen (47) en Den Haag (36), die zich gedurende ruim twee jaar ,,schuldig hebben gemaakt aan grootschalige en professionele hennepteelt, waarbij het er bedrijfsmatig en georganiseerd aan toe ging met het ingraven van een zeecontainer en daaropvolgend bijna dagelijkse verzorging van de planten”. Tegen hoofdverdachten H., S. en G. zijn gevangenisstraffen geëist van ieder negen maanden.

Ontnemingsvorderingen
Het OM denkt dat er negen keer is geoogst in de ondergrondse wietkwekerij. Volgens berekeningen zou dat  € 1.473.269,58 hebben opgeleverd. Justitie gaat ervanuit dat de kwekers € 155.207  aan kosten hebben gemaakt voor die negen oogsten. De netto-opbrengst van de kwekerij zou daarmee ruim 1,3 miljoen euro bedragen. Het OM heeft daarom tegen de hoofdverdachten ontnemingsvorderingen ingesteld van elk € 439.354,16.

H.,G. en S. worden gezien als de eigenaren van de kwekerij.

Verdachte H. uit Den Haag – eerder veroordeeld wegens hennepteelt – heeft ter rechtszitting alle betrokkenheid ontkend. Zijn rijbewijs was aangetroffen in de loods waar de zeecontainer was ingegraven. Medeverdachten noemden zijn naam. Hij claimde dat ze een ‘zondebok zochten en dat er dan maar een stadsjongen uit Den Haag voor moest opdraaien’.

Verdachte G. – ook eerder veroordeeld voor hennepteelt –  ontkent elke betrokkenheid bij de kwekerij. Meerdere verdachten hebben over zijn aandeel verklaard en ook werd zijn DNA gevonden op een flesje in een van de kweekruimten.

Verdachte S. – die de verzorging deed van de planten – wordt eveneens gezien als één van de eigenaren van de kwekerij. Er werd door medeverdachten over hem verklaard. Ook werd er een groeischema met zijn naam erop aangetroffen in de kwekerij. S. heeft alle betrokkenheid ontkent.

Boerenzoon
Boerenzoon B. zou de graafwerkzaamheden hebben verricht voor de ondergrondse wietkwekerij en het aggregaat voor de kwekerij aan de praat hebben gehouden. Ook zou hij hebben geholpen bij de verzorging en het knippen van de planten. “Hij heeft meegewerkt aan de opbouw, het onderhoud en de teelt van een grootschalige en professionele hennepkwekerij”, aldus de officier, die tegen de boerenzoon een gevangenisstraf heeft geëist van vijf maanden.

De gestolen goederen die op het boerenerf werden gevonden – de aanleiding voor de ontdekking van de kwekerij – waren door de boerenzoon geheeld. Daarvoor kreeg hij eerder een strafbeschikking.

Boer
Boer B. wordt verweten dat hij tegen betaling één van zijn schuren ter beschikking heeft gesteld voor de teelt en dat kweekbenodigdheden op zijn naam werden besteld. Verder had geen betrokkenheid bij de kweek, aldus de officier.

"Hij kon zelf niet de kwekerij in; deze zat op slot en hij had geen sleutel en hijzelf zit in een rolstoel, terwijl de kwekerij via een luik en een trap moest worden betreden.” Het OM vordert 20.000 euro wederrechtelijk verkregen voordeel terug. Tegen de boer is een werkstraf van 200 uur geëist. De officier hield bij zijn eis in sterke mate rekening met zijn fysieke belemmeringen en open proceshouding.

Wietknipper
Wietknipper H. zegt 400 euro te hebben verdiend met het eenmalig oogsten van hennep en het repareren van het aggregaat. Tegen hem is een werkstraf geëist van zestig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en reclasseringstoezicht. Ook is gevorderd dat het door hem verdiende geld wordt ontnomen.

Timmerman
Verdachte B. is een timmerman, die meermalen in de loods werkte waaronder de kwekerij zat verstopt. Die werkzaamheden kunnen echter niet direct worden gelinkt aan de wietkwekerij, waardoor de officier vrijspraak vroeg.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Burgemeester bevoegd om hond in beslag te nemen en te laten herplaatsen, maar niet in laten slapen

Op 13 augustus 2019 heeft de burgemeester van Emmen een hond in beslag genomen omdat deze gevaarlijk zou zijn en omdat de eigenaren zich niet zouden houden aan het aanlijn- en muilkorfgebod.

Inmiddels heeft de burgemeester de hond laten onderzoeken. Na dit onderzoek heeft de burgemeester besloten om de hond te herplaatsen bij een derde en, mocht dit niet binnen een bepaalde termijn lukken, de hond te euthanaseren. De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester bevoegd is om de hond in beslag te nemen en om de hond te herplaatsen. Gezien de omstandigheden en het onderzoeksrapport heeft de burgemeester hiertoe ook in redelijkheid kunnen besluiten. De burgemeester krijgt op deze punten dus gelijk.

Geen wettelijke bevoegdheid voor euthanasie
De burgemeester heeft echter niet de wettelijke bevoegdheid om de hond te euthanaseren. Wat betreft dit gedeelte van het besluit moet de burgemeester opnieuw op het bezwaar van de eigenaren beslissen.

Picnic maakte geen inbreuk op portretrecht Max Verstappen

Online supermarkt Picnic maakte geen inbreuk op het portretrecht van autocoureur Max Verstappen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Verstappen vorderde schadevergoeding van Picnic nadat Picnic in 2016 een filmpje op Facebook had gepost van een Verstappen-lookalike in een Picnic-wagentje. Het hof oordeelde in hoger beroep anders dan de rechtbank eerder deed. De rechtbank Amsterdam oordeelde dat wel sprake was van inbreuk op het portretrecht van Verstappen en veroordeelde Picnic tot een schadevergoeding.

Oordeel rechtbank
De rechtbank Amsterdam veroordeelde Picnic in 2018 om aan Verstappen schadevergoeding te betalen omdat Picnic het portretrecht van Verstappen had geschonden (artikel 21 Auteurswet). Picnic was het daarmee niet eens en ging in hoger beroep bij het hof Amsterdam. Ook Verstappen (en het bedrijf dat zijn zakelijke belangen behartigt) waren het niet met het vonnis eens, zij vonden de schadevergoeding te laag.

Oordeel hof
Het hof is van oordeel dat Picnic met het posten van het filmpje geen inbreuk heeft gemaakt op het portretrecht van Verstappen. Volgens het hof is voor de aanschouwer van het filmpje van Picnic duidelijk dat het niet Verstappen zelf betreft maar dat het gaat om een persiflage van zijn optreden in reclamefilms voor Jumbo. Het gezicht of de persoon van Verstappen zelf wordt niet afgebeeld. In die situatie kan Verstappen geen aanspraak maken op de bescherming van artikel 21 Auteurswet.

Ook handelde Picnic niet onrechtmatig. Het filmpje is niet van zodanige aard dat de eer en goede naam van Verstappen worden aangetast of dat zijn zakelijke belangen (en/of die van zijn zakelijke belangenbehartiger) door het filmpje worden geschaad. Er hoeft dus geen schadevergoeding betaald te worden.

Eerste deel F1-kalender nu officieel vastgesteld

Het Europese deel van de het Formule 1-seizoen is nu officieel vastgesteld door de FIA. De kalender ziet eruit zoals verwacht en begint in het eerste weekend van juli met een race op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Een weekend later volgt een tweede race op het Oostenrijkse circuit waarna het F1-circus een weekend later zal neerstrijken in Hongarije. Op 2 en 9 augustus zal er geracet worden op Silverstone en een week later staat de Grand Prix van Spanje op het programma.

De Europese blok van acht races zal afgesloten worden met een de wedstrijd in België op 30 augustus en de GP van Italië op het circuit van Monza op 6 september. Alle races zullen vooralsnog zonder publiek verreden worden. Voor de wedstrijden gelden strenge veiligheidsmaatregelen in verband met het coronavirus.

Ook problemen in Scheveningen: "Op sommige plekken te druk om in te grijpen"

Terwijl de ogen van heel Nederland op de demonstratie op de Dam in Amsterdam gericht waren, was het ook in Scheveningen te druk. Te druk ook om in te grijpen  zo laat Ruud Kuin, voorzitter van Nederlandse Boa Bond, in het Algemeen Dagblad weten. Het mooie weer in combinatie met een vrije dag zorgde er gisteren voor dat de toeloop naar Scheveningen te groot werd. Door de omvang van de hoeveelheid mensen konden de aanwezige boa's niet meer ingrijpen. Ze moesten zich beperken tot informeren en waarschuwen.

"Je kan er dan wel drie aanpakken, maar als er zo’n 1500 mensen rondlopen is het niet te doen. Dan wordt het willekeur. Boa’s op die plekken hebben mensen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd", zo vertelt Kuin in het AD.

"Dit is pas de eerste dag, dus we moeten ook kijken hoe het gaat en er lessen uittrekken. Het was vandaag ook warm weer en bijna iedereen was vrij. Maar vooralsnog kijken we ook terug op een goede dag. Ik heb geen meldingen gehad van excessen," aldus de bondsvoorzitter.

Geen gezondheidsrisico's van thermisch gereinigde grond bij Heenvliet

Bij de Plas van Heenvliet in de provincie Zuid-Holland zijn de zuidoostelijke oevers opgehoogd met zogeheten thermisch gereinigde grond (TGG). In de toekomst krijgt de Plas van Heenvliet een recreatieve functie waardoor mensen erin mogen zwemmen en vissen. Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht (RIVM) of er stoffen uit de TGG vrijkomen. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Deze stoffen hebben lokaal en in kleine mate effect heeft op planten en dieren in de bodem en het grondwater. Er zijn ook stoffen aangetroffen in het oppervlaktewater, maar deze zijn niet het gevolg van de TGG. Het RIVM adviseert geen vis te eten uit de plas en de kwaliteit van het oppervlaktewater te monitoren.

Thermisch gereinigde grond
TGG bestaat uit grond en asfaltdeeltjes die zijn verhit om verontreinigende stoffen zoals minerale olie, te verwijderen. Bij eerdere toepassingen in Nederland bleek de TGG nog verontreinigingen te bevatten waardoor het niet voldeed aan de gestelde kwaliteitseisen. Daarom heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht of er stoffen uit de TGG vrijkomen bij de Plas van Heenvliet en of er als gevolg van deze stoffen gezondheidsrisico’s verwacht worden bij recreatie in en rond de plas, zoals zwemmen, vissen en wandelen.

Geen gezondheidsrisico’s als gevolg van TGG
Uit het onderzoek blijkt dat er verontreinigingen uit de TGG in het grondwater terecht zijn gekomen. Deze stoffen hebben geen invloed op de gezondheid van mensen omdat er geen direct contact kan optreden. Wel hebben de stoffen invloed op het grondwater, wat lokaal en in kleine mate effect heeft op planten en dieren in de bodem en het grondwater.

Kwaliteit oppervlaktewater
De TGG heeft geen invloed op de kwaliteit van het oppervlaktewater. De huidige kwaliteit van het oppervlaktewater heeft wel effecten op planten en dieren die daarin leven. In de waterbodem worden ook PCB polychlorobiphenyls ’s aangetroffen, maar ook deze zijn niet te relateren aan de TGG.

Monitoring
Het is niet uit te sluiten is dat er in de toekomst vervuilende stoffen uit TGG via de bodem en het grondwater in het oppervlaktewater terechtkomen. Daarom vindt het RIVM het belangrijk om de kwaliteit van het oppervlaktewater en het grondwater de komende jaren in de gaten te houden.

Het onderzoek is in opdracht van de DCMR Milieudienst Rijnmond Rijnmond uitgevoerd.

De Hond maakt zich geen ernstige zorgen over coronarisico demonstratie Dam

Maurice de Hond heeft op zijn site laten weten dat hij zich geen grote zorgen maakt over een mogelijk grote uitbraak van het coronavirus naar aanleiding van de drukte gistermiddag op de Dam in Amsterdam. Tijdens een demonstratie daar was het veel drukker dan verwacht waardoor mensen niet de gevraagde 1,5 meter afstand hielden.

De Hond hamert er al enige tijd op dat het gevaar voor het virus vooral groot is in zogenaamde 'superspreading events'. Het gevaar zit hem vooral in situaties waar zich veel mensen in een afgesloten ruimte bevinden waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden. "Is de Damdemonstratie een superspreading event? Antwoord is 'Nee'", zo stelt de peiler.

Om duidelijk te maken waarom hij de situatie op het plein geen groot risico vond stipt De Hond een aantal punten aan. "Het was buiten en daar kunnen de aerosols niet lang vlak boven mensen hangen, die het dan inademen en ziek worden", aldus de ondernemer.

"Het aantal mensen die anderen kunnen besmetten is nu erg laag. Dus maximaal waren er enkelen aanwezig, die dat hadden kunnen doen. En vrijwel iedereen droeg mondkapjes, dus de kans om anderen te besmetten was dan toch laag", zo legt De Hond uit. "Bij superspreading events worden mensen besmet doordat aerosols, die in de lucht worden gebracht door maar 1 of een paar mensen, door vrijwel alle aanwezigen ingeademd. Namelijk als er geen ventilatie was en de luchtvochtgheid te laag was. Daar was op de Dam geen sprake van."

Het risico was dus erg laag concludeert de opiniepeiler. "Zelfs als iemand virus de lucht in bracht, die anderen zou kunnen besmetten dan zou het dan toch maximaal een paar mensen zijn die besmet worden en niet een groot aantal."

"Dus als je virologen of epidemologen of bestuurders hoort zeggen dat er een fors risico was dat er op de Dam veel mensen het risico liepen besmet te worden, dan laten ze zien dat ze niet begrijpen hoe een superspread event verloopt (en dat aerosols daar de dominante factor waren)", aldus de ondernemer.

"Waar ik me wel ongerust over maak zijn bijeenkomsten in gesloten ruimtes waar wel 1,5 meter afstand wordt gehouden, maar geen goede ventilatie/luchtverversing is. Of men daar nu met maximaal 30 personen is of 100. Gelukkig steunt het weer ons nu door de hoge luchtvochtigheid en hebben we nog maar weinigen, die anderen kunnen besmetten", zo besloot De Hond het betoog op zijn site.

De Hond maakt zich geen ernstige zorgen over coronarisico demonstratie Dam (WikiCommons/DWDD)
De Hond maakt zich geen ernstige zorgen over coronarisico demonstratie Dam (WikiCommons/DWDD)

Coronacrisis legt kwetsbaarheden financiŽle systeem bloot

Hoewel zeker Nederlandse banken weerbaarder zijn dan in 2008, brengt de coronacrisis bestaande kwetsbaarheden in het financieel systeem opnieuw aan het licht. Door de omvang van de schok kan de coronacrisis grote financiële problemen veroorzaken bij bedrijven en huishoudens, en daarmee uiteindelijk ook financiële instellingen meetrekken.

In de eurozone kunnen, met name bij het langer voortduren van de recessie, de extra overheidsuitgaven en oplopende schulden bij bedrijven, financiële instellingen en overheden leiden tot een nieuwe eurocrisis. Dit concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in de vanmorgen verschenen Risicorapportage Financiële Markten, die zich dit jaar richt op financiële risico’s die door de coronacrisis veroorzaakt of aan het licht gekomen zijn.

In Nederland vangt, naast de overheid, vooral het bedrijfsleven de eerste financiële klappen van de coronacrisis op. Zo blijkt bijvoorbeeld uit eerste stresstesten van het CPB op de financiële buffers van het Nederlandse mkb, dat 25% van deze bedrijven ondanks de bestaande overheidssteun extra liquiditeit nodig heeft bij een omzetschok van 6 maanden. Wanneer deze bedrijven in de betalingsproblemen komen, tast dit de kapitaalpositie van banken aan.

De huidige steunmaatregelen voor getroffen bedrijven helpen om de gevolgen van de coronacrisis voor banken te beperken en daarmee de risico’s voor de financiële stabiliteit. Een snelle afbouw van deze steunmaatregelen zal zijn weerslag hebben op banken, omdat er dan meer probleemleningen ontstaan. Dit betekent overigens niet dat de maatschappelijke voordelen van steun tot in lengte van dagen de kosten overstijgen. De kans bestaat dat de overheid tegen hoge kosten te veel bedrijven overeind houdt die uiteindelijk niet levensvatbaar zijn.

De EMU blijft kwetsbaar voor het langer aanhouden van de coronacrisis. In een aantal landen van de eurozone is de verwevenheid tussen overheden en banken door het bezit van staatsobligaties nog steeds aanwezig. Deze verwevenheid heeft tijdens de kredietcrisis, en de daaropvolgende eurocrisis, grote problemen opgeleverd. Wel zijn banken nu beter gekapitaliseerd en is het aantal probleemleningen teruggebracht. Daarnaast zijn er stappen gezet in het reduceren van risico’s via een bankenunie. Ook Nederland loopt risico’s bij een nieuwe eurocrisis, niet in de laatste plaats vanwege de blootstelling van de private sector aan aandelen-, obligaties en bankleningen in de zwaarst getroffen landen.

Huishoudens met weinig vermogen zijn gevoelig voor inkomensverlies door de coronacrisis. Vooral zelfstandigen en flexwerkers zonder werk zullen door de coronacrisis hun financiële buffers moeten aanspreken, en hier zitten kwetsbare huishoudens tussen. Zo heeft een kwart van de zelfstandigen minder dan 3000 euro vrij opneembaar spaargeld.

Mede als gevolg van de lage rente zijn voorafgaand aan de coronacrisis de beleggingsportefeuilles van Nederlandse financiële instellingen risicovoller geworden. Zeker verzekeraars en beleggingsfondsen zijn risicovoller gaan beleggen. Nadeel van deze search for yield is dat een snelle stijging van de voorheen lage risicopremies tot verliezen zal leiden.

Internationale dag van de Sekswerkers: hoeren willen weer aan het werk

Op internationale dag van de sekswerker roept het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) in Amsterdam op om sekswerk, net als alle andere contactberoepen, weer toe te staan Er valt vandaag niks te vieren op internationale dag van de sekswerker. Je kan binnenkort weer zweten in de sportschool, stomen in de sauna en een massagesalon bezoeken. Maar zonder overleg met de seksbranche en zonder enkel argument heeft het kabinet besloten dat sekswerkers minimaal tot 1 september moeten wachten.

Een woordvoerder van het PIC: "Daarom doen wij op 2 juni ons standbeeld Belle symbolisch een mondkapje op. Sekswerkers kunnen net zo veilig werken als elk ander contact beroep. Hoe? Vraag het de sekswerkers! Al jaren houden ze zich aan de hygiëne richtlijnen van het RIVM. Al jaren staat jezelf beschermen op nr. 1 bij sekswerkers. Kijk maar naar de lage SOA cijfers. Waarom? Ze willen zelf ook niet ziek worden of een ander besmetten. Logisch eigenlijk. Zou de 1 september regel wellicht te maken hebben met morele overtuigingen en gebrekkige kennis van de seksbranche? Er zijn zoveel creatieve oplossingen mogelijk, als sekswerkers maar de kans krijgen. En als het Prostitutie Informatie Centrum weer koffie en taart mag serveren, moeten sekswerkers intimiteit en orgasmes kunnen serveren."

Het Prostitutie Informatie Centrum is in 1994 opgericht door voormalig sekswerker Mariska Majoor om het stigma en de onwetendheid rondom sekswerk te verminderen en respect voor sekswerkers te bevorderen. Het is een unieke en fijne plek waar iedereen naar binnen kan lopen om vragen te stellen, rond te kijken, boeken te lezen of een gewoonweg even genieten van een kop koffie. Belle Voor de kerk op het Oudekerksplein staat het standbeeld van de zelfverzekerde sekswerker Belle. Mariska liet het beeld in 2007 ontwerpen en plaatsen om respect voor sekswerkers te bevorderen. 

Belle  (Foto: FOK!)
Belle, hier nog zonder mondkapje... (Foto: FOK!)

Ook een historische binnenstad kan CO2-neutraal worden

Provincie Gelderland werkt al ruim 2 jaar samen met de TU Delft aan het project KaDEr, Karakteristiek Duurzaam Erfgoed. In dit project onderzoekt de TU Delft, met provincie Gelderland en monumenteigenaren op verschillende praktijklocaties de mogelijkheden voor het verduurzamen van monumenten. Gemeenten met een historische binnenstad, zoals Zutphen of Elburg, hebben een extra uitdaging om, zonder verlies van monumentale kwaliteit en sfeer, CO2-neutraal te worden.

In mei startte een team van onderzoekers, onder leiding van Andy van den Dobbelsteen, TU Delft, hoogleraar Climate Design & Sustainability TU Delft, met onderzoek in Zutphen en Elburg. Dit onderzoek vindt vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus voorlopig alleen online plaats. Provincie Gelderland verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoek bruikbaar zijn voor veel meer Gelderse en Nederlandse historische binnensteden.

Duurzame energie inzetten
Van den Dobbelsteen: “In historische binnensteden kun je niet zomaar overal zonnepanelen leggen of windmolens plaatsen. Ook renovaties met moderne materialen zijn niet altijd mogelijk. Wij onderzoeken daarom de ‘energiepotentie’ van de stad. We analyseren wat het gebruik is en kijken hoe we energie kunnen besparen en verschillende vormen van duurzame energie effectief kunnen inzetten. Denk aan zon, wind, bodem, oppervlaktewater en groen gas. Samen met gemeente, bewoners en ondernemers onderzoeken we in ‘snelkookpan-sessies’ hoe we de stad naar 0 CO2-uitstoot kunnen krijgen. In Elburg maken we daarbij dankbaar gebruik van eerder onderzoek van Bureau Over Morgen. In Zutphen zijn we aan het inventariseren wat de huidige energiesituatie is.”

De Elburgse Wethouder Arjan Klein heeft Duurzaamheid in zijn portefeuille en is warm voorstander van het initiatief: “Hier in de stad merk je grote betrokkenheid. Daarom vind ik het zo fijn dat dit onderzoek heel concreet is. ‘Hand aan de ploeg’ en samen met bewoners tot oplossingen komen. Ik hoor van veel binnenstadsbewoners dat zij dolgraag hun monument willen verduurzamen, maar zij kunnen bijvoorbeeld niet zomaar naar de bouwmarkt voor materialen om hun pand te isoleren. Voor monumenten gelden bijzondere regels. Effectieve duurzame methoden en gezamenlijke oplossingen helpen de gemeente en de individuele bewoner én zorgen ervoor dat de kwaliteit van de binnenstad behouden blijft. Prachtig toch, dat we daarin samenwerken met TU Delft en provincie Gelderland.”

COVID-19: nog drie nertsenbedrijven besmet

Er zijn op nog drie nertsenbedrijven in Nederland Covid-19 besmettingen gevonden onder nertsen. Bij een vierde bedrijf is sprake van een verdenking: op dit bedrijf vindt nader onderzoek plaats. Dit blijkt uit resultaten van de verplichte onderzoeken die op dit moment uitgevoerd worden onder alle nertsenboerderijen. Dat schrijven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Outbreak Management Team -Zoönosen is gevraagd deze nieuwe resultaten mee te nemen in hun advies. De vraag die beantwoord moet worden is wat het risico is dat SARS-CoV-2 blijft circuleren op de besmette nertsenbedrijven en zo op termijn een blijvende bron zou kunnen worden voor her-infectie van mens en dier. Op basis van dit advies zullen minister De Jonge en minister Schouten aanstaande woensdag mogelijk aanvullende maatregelen nemen.

Op dit moment worden ter voorbereiding op het OMT-Z advies verschillende mogelijkheden voorbereid en uitgewerkt, waarbij volksgezondheid altijd voorop staat. Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen, waaronder ook de mogelijkheid van het ruimen van besmette nertsenbedrijven.

In totaal zijn er sinds 26 april 2020 in Nederland in totaal op 6 nertsenbedrijven met 8 locaties nertsen besmet. Het gaat om bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Sint Anthonis. In Venray is een verdenking. Na de eerste gevonden besmettingen eind april zijn er direct maatregelen ingesteld op de besmette nertsenbedrijven. Later zijn deze maatregelen uitgebreid naar álle nertsenbedrijven in Nederland. Het RIVM beoordeelt daarnaast dat het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal verwaarloosbaar is en dat deze conclusie door deze nieuwe gevallen niet is veranderd.

FvD wil motie van wantrouwen indienen tegen Halsema

Duizenden demonstranten op de Dam in Amsterdam hebben gisteravond de coronaregels overtreden. Burgemeester Femke Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden. Vanuit de politiek en de zorg wordt felle kritiek geuit. Ook is er steun voor de burgemeester: ''Stoer van Halsema, recht op demonsteren inderdaad te belangrijk.'

'Onverteerbaar dit', reageert arts Mieke Pluijmert op Twitter. 'Zou een van de mensen die hier vanmiddag stond morgen aan mijn patiënten in het verpleeghuis willen uitleggen waarom zij bij een volgende coronagolf opnieuw geen bezoek mogen ontvangen? Of anders Femke Halsema?'

Huisarts Sigurd den Haan kon zijn ogen niet geloven toen hij de beelden van de Dam zag. 'Ik ben flabbergasted. Hier mag ik de komende weken weer harder voor gaan werken als arts. Ik ben echt kapot verdrietig.' Een ander: 'Het hele pinksterweekend in het verpleeghuis aan het werk en ouderen weer uitgelegd waarom ze geen bezoek mogen ontvangen. Burgemeester van Amsterdam schaam je!'

'Perken te buiten'
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei gisteravond dat de demonstratie 'alle perken te buiten' ging. Ook Amsterdamse oppositiepartijen zijn verbaasd. Marianne Poot (VVD) vindt dat er met twee maten wordt gemeten: 'Bij te veel drukte worden parken ontruimd en mensen beboet'.

Annabel Nanninga van Forum voor Democratie vindt dat Halsema moet opstappen. 'De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Amsterdam verdient beter leiderschap.' Ze schrijft dat haar partij een motie van wantrouwen gaat indienen. Diederik Boomsma van het CDA heeft een spoeddebat aangevraagd.

'Willekeurig handhaven'
Omdat er op de Dam geen boetes zijn uitgedeeld voor het overtreden van de anderhalvemeterregel, kunnen mensen die eerder wel een boete hebben gehad dit volgens advocaat Geert-Jan Knoops aanvechten. 'Hoe valt dit nog uit te leggen aan burgers die wel voor schending van de 1,5 meter worden beboet? Juridisch kunnen zij boete aanvechten op grond van willekeurig handhaven van de corona-regels.'

Toch kan Halsema ook op bijval rekenen. 'Ik zag iedereen zijn uiterste best doen zich verantwoordelijk te gedragen', zegt GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting. 'Niemand raakte elkaar aan; iedereen ging voor elkaar opzij.' Columnist Ewald Engelen: 'Stoer van Halsema. Recht op demonstratie is inderdaad te belangrijk. En 1,5-meter samenleving is sowieso onhoudbare illusie.'

Rover lanceert corona-meldpunt openbaar vervoer

Rover lanceert een meldpunt ‘corona en openbaar vervoer’. Met het meldpunt wil de reizigersvereniging monitoren hoe het de reiziger in het OV vergaat. Het meldpunt is te vinden via www.meldpunt-corona.nl.

Dinsdag 2 juni is de eerste werkdag waarop het openbaar vervoer volgens een maximale dienstregeling rijdt. Toch is de capaciteit nog beperkt tot 40 procent en rijden er geen buurtbussen en wordt in diverse regio’s een vakantiedienstregeling gereden. Ook mogen er geen fietsen in de trein en is samenreiskorting tijdelijk komen te vervallen.

Rover merkt dat er veel vragen en zorgen leven bij reizigers. Zo maken reizigers zich zorgen om het langdurig moeten dragen van een mondkapje, over een mogelijk tekort aan zitplaatsen en over de mogelijkheid een boete op te lopen wanneer de regels niet goed gevolgd worden. Rover wil middels het meldpunt monitoren of de zorgen terecht zijn en waar mogelijkheden voor verbetering zijn. Afgelopen donderdag werd in de Tweede Kamer nog opgeroepen tot meldpunt, Rover deze wens nu in.

Reizigers kunnen een klacht, een compliment, een suggestie voor verbetering of een vraag achterlaten in het meldpunt. Ook de reiziger die graag zijn of haar reiservaring in coronatijden wil delen, is welkom een reactie in het meldpunt achter te laten.

Alleen aan de kant van het raam mag je zitten  (Foto: FOK!)
Alleen aan de kant van het raam mag je zitten (Foto: FOK!)

Vijftien aanhoudingen tijdens veegactie FASTNL

Vijftien veroordeelden goed voor bij elkaar 22 jaar gevangenisstraf zijn afgelopen periode door het Fugitive Active Search Team (FASTNL) aangehouden en overgebracht naar een penitentiaire inrichting (p.i.) om hun straf uit te zitten. Drie personen zijn aangehouden voor nog een openstaande vordering, in totaal €2.145.669,-. De veroordeelden zijn verspreid over het land aangehouden.

FASTNL zag zich door de coronamaatregelen gedwongen anders te werken en de beperkingen om te zetten in kansen. En dat is gelukt. Teamleider Daniëlle: “FASTNL wil recht doen aan het rechtsgevoel van de burger. Iedereen die onherroepelijk is veroordeeld moet zijn of haar straf uitzitten. Niemand is onvindbaar. Als voortvluchtige kun je dus nergens ter wereld een veilige haven vinden om je schuil te houden. Door corona is een voortvluchtige veroordeelde ook beperkt in zijn of haar bewegingsvrijheid. En als je beweegt, wordt je zichtbaarheid groter. Dit heeft in veel gevallen geleid tot het achterhalen van de verblijfplaats van onze doelgroep met als gevolg dat nu vijftien mensen hun door de rechter opgelegde straf uitzitten in de p.i. of hun openstaande vordering moeten betalen.”

Veroordeelden
De aanhoudingen van de mannen in de leeftijd variërend van 24 tot 67 jaar vonden verspreid over Nederland plaats waaronder in Amstelveen, Amsterdam, Arnhem, Brielle, Diemen, Enschede, Heerlen, Rotterdam, Sliedrecht, Tilburg Venlo, Zaandam en Zoetermeer. De veroordelingen hebben plaatsgevonden voor onder andere drugs-, vermogens- en zedendelicten, witwassen, fraude en oplichting. Om de kans op een eventuele coronabesmetting te voorkomen is van de Dienst Vervoer & Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen een bus geleend om de aangehouden veroordeelden naar de p.i. over te brengen. Daniëlle: “Daarnaast hebben we alle voorzorgsmaatregelen genomen om veilig te kunnen werken.”

Winkel open
FASTNL is onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche (DLR). Andy Kraag, diensthoofd van de DLR: “Afgelopen maanden is de ‘winkel’ gewoon open gebleven, ook bij FASTNL. Met gebruik van nieuwe en slimme recherchetechnieken heeft het speciale team meerdere voortvluchtigen in het vizier gekregen en tijdens deze unieke veegactie naar binnen getrokken. Niemand is ongrijpbaar! Deze succesvolle operatie laat met de andere onderzoeken van ons zien dat we als Landelijke Eenheid zeker niet stil hebben gezeten. Denk aan de mondkapjesfraude, de zendmastbranden, witwasonderzoeken met o.a. de vondst van €12,5 miljoen cash en het oprollen van crystal methlabs. De recherche blijft ook in crisistijd misdaad bestrijden.”


FOK! Wat een weer: de koele lucht is niet ver meer

Aloha!  

Dat was gisteren toch wel opmerkelijk. In een groot deel van het land scheen de zon gewoon, maar er ontstond een bandje met sluierbewolking boven de Noordzee en die breidde zich uit tot over Noord-Holland. In plaats van op te lossen werd deze band steeds dikker. Het was maar een smalle band, maar als je er onder zat heb je vandaag niet al te veel zon gezien. Aan het einde van de dag trok deze bewolking ook verder het binnenland in. Uiteindelijk brak rond een uur of half 6 de zon hier ook weer door. Het viel ook op dat die band slechts 10 tot 15 km breed was, dus je zag de opklaringen wel, maar die kwamen niet dichterbij. 

Verder zagen we boven Frankrijk een aantal stevige onweersbuien ontstaan en datzelfde was ook het geval boven Griekenland en Turkije. Leuk was ook het volgen van een actieve, maar geïsoleerde onweersbui die langs de hele noordkust van Afrika trok en ter hoogte van Tunesië aan land ging. Dat was ook een actief geval dat de hele dag stand hield. Dat zie je ook niet vaak. 

Voor de rest zagen we ook wat onweer in Zweden, want daar is het ook erg warm. 

Vandaag zijn de veranderingen in ons land nog erg gering. Het wordt alleen nog iets warmer. Op de Wadden een graad of 22, maar in Limburg is een 30 graden wel mogelijk. Langs de westkust warmt het ook nog op tot 25 graden, maar daar steekt een zeewind op en koelt het af naar 19 graden.

De wind komt eerst uit het oosten, maar draait later naar noordwest. Zodoende koelt het in de westelijke provincies af. Gemiddeld gezien staat er een kracht 2 tot 4. 

En dan die wisselvalligheid ... ik had het er eergisteren al over, maar het is nog steeds allemaal erg onzeker. Ik kom er later op terug.  

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

PurmerZOn (Foto: spylacopa_68)
Een mooie zomeravond in Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook MotoGP Japan afgelast, streep door 7 races

De organisatie van de MotoGP heeft laten weten dat ook de Grand Prix van Japan geen doorgang kan vinden. De race stond op 18 oktober gepland op de Twin Ring Motegi, maar wegens de COVID-19-pandemie wordt de boel uiteraard flink in de war geschopt.

Eerder werd de openingsrace van het seizoen in Qatar al afgelast, eind april ging er een streep door de races in Duitsland, Finland en Nederland, waardoor Assen voor het eerst in de historie niet op de kalender staat. Vorige week moesten Groot-Brittannië en Australië eraan geloven en nu is dus ook Japan van de kalender gehaald.

Vooralsnog is er een klein kansje dat het seizoen in juli begint in het Spaanse Jerez, de eerste race die nog gewoon op de geplande datum staat is de Grand Prix van Tsjechië in Brno op 9 augustus. Negen races hebben voorlopig een datum, vier anderen nog niet en aan een plan wordt nog altijd gewerkt.

PlayStation 5-onthulling uitgesteld door protesten in Amerika

Sony heeft besloten om de PlayStation 5-onthulling later te doen. Het bedrijf vindt het jammer, maar stelt het uit wegens de Black Lives Matter-protesten en onrust in Amerika.

"Hoewel we begrijpen dat gamers over de hele wereld enthousiast zijn om PS5-games te zien, denken we dat het nu niet de juiste tijd is om dat te vieren", zegt Sony op Twitter. "Voor nu nemen we een stap terug en laten we belangrijkere stemmen gehoord worden."

Eerder liet Electronic Arts al weten de nieuwe Madden NFL-trailer niet te onthullen om dezelfde reden. Wanneer we dan wel PlayStation 5-games gaan zien is onbekend. Het is nog onbekend of andere game-events zoals de Future Games Show 2020 uitgesteld gaan worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #344
review
Final Fantasy VII Remake Intergrade: Episode INTERmission
special
Random Pics van de Dag #342
special
Random Pics van de Dag #341
special
Weekend gifdump #21
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #58
©FOK.nl e.a.