AZ wil via UEFA alsnog direct Champions League in

AZ legt zich niet neer bij de tweede plaats in de Eredivisie. Ze vinden dat ze recht hebben op de bovenste positie om zo rechtstreeks te worden toegelaten tot de Champions League. De club uit Alkmaar is een procedure gestart om de huidige situatie, waarbij Ajax tot koploper werd uitgeroepen, terug te draaien. Dit blijkt uit documenten die Quote ingezien heeft.

Volgens het zakenblad komt naar voren dat AZ bij de UEFA wil bewerkstelligen dat bij een een gelijk aantal punten het onderlinge resultaat boven het doelsaldo gaat. Ajax en AZ hebben evenveel punten (56), maar Ajax heeft acht keer meer gescoord.

AZ laat in een brief weten dat het doelsaldo geen ‘objectieve’ maatstaf is. De club meent dat het onderlinge resultaat een adequatere afspiegeling is van de krachtsverhoudingen. Het afgelopen seizoen won AZ twee keer van de Amsterdammers. De competitie kon echter niet worden afgerond vanwege de uitbraak van het corona-virus. De provinciaaltjes uit Alkmaar leken zich eerder te hebben neergelegd bij de competitieuitslag, ondanks dat er nog negen  wedstrijden te spelen waren. De club uit Alkmaar heeft op 22 mei aan de UEFA laten weten dat ze graag ziet dat zij tot virtuele kampioen wordt gekroond.

De club, die zich in deze procedure laat bijstaan door juridisch adviseur Karim Aachboun, claimt dat doelsaldo ‘variabel’ is en ruimte biedt aan een ‘subjectieve’ interpretatie, aangezien het programma van de ene club zwaarder is (geweest) dan dat van de andere en niet is afgerond. UEFA roept de KNVB op ‘objectieve criteria’ te hanteren bij een besluit en AZ meent dat het onderlinge resultaat dat is en niet het doelsaldo. In Nederland gaat altijd doelsaldo echter voor op het onderlinge resultaat. 

De club uit de Kaasstad baseert haar verzoek op een zelfde situatie uit de Franse competitie. Daar besliste de Franse voetbalbond dat OCG Nice hoger op de ranglijst thuishoort dan Stade Reims, ondanks het mindere doelsaldo (+ 5 versus + 3) van de voormalige club van Wesley Sneijder. De Franse voetbalbond kwam tot deze beslissing op basis van de onderlinge resultaten van de twee subtoppers. Nice pakte in twee duels vier punten tegen Reims. De vraag is of de UEFA zich gaat bemoeien met de nationale bonden.

De UEFA heeft schriftelijk vastgelegd dat de nationale bonden in eerste instantie zelf mogen beslissen hoe de kampioen aan te wijzen, mits de uitgangspunten ‘objectief, transparant en sportief’ zijn. De UEFA wil niet reageren en wacht totdat de KNVB ranking heeft doorgegeven aan de Europese voetbalbond. Eerder besliste de KNVB dat er dit seizoen geen officiële kampioen wordt uitgeroepen, maar dat Ajax wel als koploper kan worden beschouwd.

Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB , reageert laten weten: "Wij zijn door de UEFA op de hoogte gesteld van de correspondentie tussen de advocaat van AZ en de UEFA. De Europese voetbalbond heeft AZ doorverwezen naar de KNVB." AZ-adviseur Karim Aachboun laat weten dat AZ zich nooit heeft neergelegd bij het besluit van de KNVB en altijd heeft gezegd zich te beraden over de gang van zaken.