Huisarts en apotheker aangesproken op voorschrijven chloroquine tegen corona

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een huisarts uit Meijel en zijn apotheker aangesproken. De huisarts zegt bezig te zijn met een experiment tegen corona en schrijft daarom een combinatie van geneesmiddelen voor, waaronder chloroquine en azitromycine. De inspectie vindt dit een kwalijke zaak. De huisarts en apotheker handelen hiermee in strijd met de behandelrichtlijnen. Er is nog steeds geen bewezen geneesmiddel dat helpt tegen corona. En de manier waarop hij nu aangeeft te experimenteren is ook niet volgens de richtlijnen.

De inspectie heeft al eerder aangegeven dat het reumamedicijn chloroquine / hydroxychloroquine niet binnen de reguliere zorg mag worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Wanneer chloroquine niet volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven, dreigt er een tekort voor de mensen die het echt nodig hebben.

Mocht de huisarts en zijn apotheker doorgaan met het voorschrijven en verstrekken van chloroquine als middel tegen corona, kan de inspectie andere maatregelen nemen, zoals het opleggen van een boete.