Kruithuis Den Bosch wordt Vesting- en Watermuseum

Monique Verlind (DJMO)

Het Kruithuis in Den Bosch blijft als rijksmonument bewaard voor de stad. De raad van ‘s-Hertogenbosch heeft op 7 april de financiering van de restauratie en herbestemming van het gebouw goedgekeurd. De provincie Noord-Brabant draagt hieraan bij met een subsidie vanuit het investeringsprogramma de Erfgoedfabriek. Als Vesting- en Watermuseum levert het Kruithuis straks een belangrijke bijdrage aan het toerisme van ‘s-Hertogenbosch.

De Kring Vrienden gaat het Vesting- en Watermuseum na de restauratie inrichten en exploiteren. Op deze locatie zijn straks verschillende verhalen te zien en horen. Verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. En ook hoe Bosschenaren vier eeuwen lang het water hebben ingezet om zich te verdedigen tegen de vijand. Het Kruithuis wordt het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En een onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

Financiering
De gemeente ’s-Hertogenbosch blijft eigenaar van het Kruithuis. Om het gebouw te restaureren en herbestemmen tot museum is 4,4 miljoen euro nodig. De provincie draagt van dat bedrag 800.000 euro bij uit de Erfgoedfabriek. De inrichting van het museum wordt betaald door de Kring Vrienden. Daarnaast betalen zij straks een kostendekkende huur voor gebruik van het Kruithuis.

Herbestemming- en restauratieplan
Samen met de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch is gewerkt aan een plan voor het Vesting- en Watermuseum. Er lag al een plan uit 2016. Dit is onderzocht op haalbaarheid en uitgewerkt. Het resultaat is een Voorlopig Ontwerp. In dit ontwerp wordt ook rekening gehouden met de verduurzaming van het gebouw en de toegankelijkheid voor minder validen.

In 2020 volgt de aanbesteding voor het bouwteam. In het tweede kwartaal van 2022 kan het Vesting- en Watermuseum naar verwachting worden geopend.