FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 maart 2020

Man die agent knockout sloeg mag rechtszaak in vrijheid afwachten

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag beslist dat de man die wordt verdacht van het slaan van een agent, verder in vrijheid de behandeling van zijn strafzaak mag afwachten. De advocaat van de verdachte had daar om gevraagd.

De verdachte in deze zaak zit al bijna 6 maanden in voorlopige hechtenis. De rechtbank is tot de beslissing gekomen dat de voorlopige hechtenis van de verdachte wordt geschorst gelet op de persoonlijke belangen van de verdachte.

Begeleid wonen en andere voorwaarden
De verdachte moet zich laten behandelen voor zijn gedragsproblematiek door zijn verstandelijke beperking. De reclassering moet daarvoor de meest geschikte instelling uitzoeken.

De verdachte gaat verblijven in een begeleid wonen situatie waar hij zich moet houden aan de aanwijzingen die daar gelden. Ook mag hij geen drugs gebruiken en wordt daar op gecontroleerd. Verder geldt een meldplicht bij de reclassering.

De schorsing gaat in op maandag 30 maart 2020 om 10.00 uur. Er is nog geen zicht op een datum van de inhoudelijke behandeling in deze zaak.

Gezichthoesters in Utrecht gezocht

Woensdag 25 maart werden een man en een vrouw in hun gezicht gehoest en geslagen op Vredenburg. De politie zoekt getuigen.

Rond 17.40 uur liep een aantal jongens op Vredenburg vlak langs mensen zonder de voorgeschreven anderhalve meter afstand te houden en zij hoestten hen in het gezicht. Een man en een vrouw spraken hen hierop aan en werden door de jongens in hun gezicht gehoest en mishandeld. De slachtoffers belden de politie, maar agenten konden de gevluchte jongens niet vinden.

Het gaat om drie lichtgetinte jongens of mannen van tussen de 15 en de 20 jaar oud.

Tips?
De politie neemt dit incident hoog op. Camerabeelden worden geanalyseerd en de politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Red Koningsdag 2020

Tot 1 juni mogen er in Nederland geen evenementen plaatsvinden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Koningsdag, dat op maandag 27 april valt, vervalt daardoor. Een groep Amsterdamse ondernemers is een actie gestart om Koningsdag op 31 augustus, de geboortedag van koningin Wilhelmina, te laten plaatsvinden, zo valt te lezen op de site van AT5.

"Laten we in deze moeilijke tijden ook iets hebben waar we naar uit kunnen kijken", schrijven ze op Facebook. "Laten we niet alles afzeggen, maar het simpelweg gewoon vooruit schuiven", stellen de ondernemers voor.

"Koningsdag blijft één van de mooiste dagen van het jaar en vooral een dag die we niet willen missen. Laten we de geschiedenis samen herhalen en dit alsnog vieren op 31 augustus!"

Zo'n 1500 Facebookgebruikers hebben inmiddels aangegeven het initiatief, met de naam 'Red Koningsdag 2020', te steunen. Als er 'genoeg animo' is zullen de ondernemers naar de gemeente stappen met het plan. "Zie het als een overwinning op het virus en het begin van weer een mooie tijd voor ons als land!", schrijven ze.

COVID-19: 1019 nieuwe besmettingen en 78 doden, totaal 7431 en 434

Sinds gisteren zijn 1019 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 7431. Onder hen zijn 2151 (+315) mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

78 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 434 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

De meeste positief geteste personen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 2161 personen. Daarna zijn de meeste positief gemelde patiënten gemeld in Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen met respectievelijk 71 en 72 positief geteste personen.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Update 19.05 uur:
Op dit moment liggen er 761 coronapatiënten op de intensive care. Dat aantal is sinds gisteren met 117 nieuwe patiënten gestegen, meldt Diederik Gommers van de Vereniging voor Intensive Care op BNR. 'Dit is heel slecht nieuws voor de capaciteit op de intensive care', zegt hij. 'Wat we nu zien, een stijging van ruim 100, betekent dat we al er al over drie dagen zijn en niet over een week. Dan zijn we niet op tijd', zegt Gommers tegen BNR.

COVID-19 gooit roet in het eten bij staatsbezoek aan Duitsland

Het voorgenomen staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan de Bondsrepubliek Duitsland is in goed overleg met bondspresident Frank-Walter Steinmeier tot nader order uitgesteld.

Vanwege de maatregelen die beide landen getroffen hebben om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, is het niet mogelijk het staatsbezoek op dit moment goed voor te bereiden.

Hockeyster De Goede: "Ik ga sowieso door tot en met Tokio"

Door het verplaatsen van de Olympische Spelen heeft Eva de Goede – aanvoerder van de Oranje hockeydames – besloten haar carrière te verlengen. De Wereldspeelster van 2018 en 2019 zou na Tokio2020 eigenlijk stoppen.

Woensdag maakte De Goede (31) haar besluit bekend in de uitzending van #keepplaying. ‘Ik ga sowieso door. Het voelt heel erg onaf als ik nu zou stoppen. We zijn met het team ergens naar toe aan het werken en daar kan en wil ik niet zomaar uitstappen. Ik wil dit afmaken. Dat gevoel is sterker dan alles.’

De Goede nam aan drie Olympische Spelen deel waarop ze twee gouden (2008 en 2012) en een zilveren medaille (2016) won. Met een gouden plak in Tokio wordt de spelmaker van Amsterdam samen met Lidewij Welten de meest succesvolle Nederlandse olympische teamsporter en de meest succesvolle olympische hockeyer aller tijden.

'FIFA wil contracten verlengen en transferdeadline verschuiven'

De aflopende contracten van trainers en spelers zouden verlengd moeten worden tot aan het einde van de uitgestelde binnenlandse competities. Dat is een van de belangrijkste conclusies die is gedaan door een coronaviruswerkgroep van de FIFA, zo schrijft Reuters. Het persbureau heeft de vertrouwelijke documenten ingezien en meldt dat er ook een aanbeveling is gedaan over het verschuiven van de transferdealines.

De werkgroep van de wereldvoetbalbond is van mening dat de transferperiodes aangepast moeten worden, nu de kans bestaat dat het nieuwe seizoen in alle competities in een later stadium zullen aanvangen.

Contracten van spelers en trainers lopen doorgaans af op 30 juni, de datum waarop het seizoen normaliter ten einde is. De UEFA hoopt dat de competities voor deze datum zijn afgerond, maar gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus bestaat de kans dat zelfs in juli en misschien nog later gevoetbald wordt.

Door de contracten automatisch te verlengen kunnen de competities op een normale manier worden afgewerkt. Wat dit zal betekenen voor spelers die al bij een nieuwe club hebben getekend en het contract op 1 juli in zien gaan, is vooralsnog onbekend.

De zomerse transferperiode loopt in de meeste landen tot eind augustus. Door de deadline uit te stellen, wil de werkgroep de clubs meer tijd geven om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Wanneer de jaargang 2020/21 van start gaat is afhankelijk van het einde van het huidige seizoen. De voorstellen van de werkgroep, die door de FIFA op 18 maart werd opgericht om de gevolgen van het coronavirus in de voetbalwereld te beperken, worden donderdag besproken.

De FIFA zal hier volgens Reuters in een later stadium een besluit over nemen.

Veroordeling voor man die overval en brandstichting verzon

Een 40-jarige man uit Steenwijk die in 2018 zijn auto in brand stak en op die manier probeerde de verzekering op te lichten is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 240 uur. Ook moet de man hulp accepteren om zijn financiën op orde te krijgen.

Uitgebreid politieonderzoek en media-aandacht
De man verklaarde op 13 mei 2018 tegenover de politie dat hij het slachtoffer was geworden van diefstal met geweld en dat zijn auto in brand werd gestoken terwijl hij daar zelf nog in zat. De politie is op grond van deze aangifte een uitgebreid opsporingsonderzoek gestart. Diverse (landelijke) media hebben aandacht besteed aan de ‘overval’ en de ‘brandstichting’ en de feiten zorgden voor onrust in de maatschappij. De man heeft bij zijn verzekeraar een schadeclaim ingediend. In werkelijkheid stak hij zelf zijn auto op een afgelegen plek in brand. Hij hoopte met het geld dat de verzekeraar zou uitkeren zijn financiële problemen op te kunnen lossen.

Rad voor de ogen gedraaid
Bijna twee jaar lang hield de man zijn leugens vol. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat door zijn handelen politiecapaciteit is ingezet die hard nodig is voor het oplossen van echte misdrijven. Door zich tegenover de politie, getuigen en anderen – waaronder zijn partner – voor te doen als slachtoffer heeft hij veel mensen een rad voor de ogen gedraaid. Pas aan het einde van de terechtzitting biechtte hij zijn leugens op.

Maximale taakstraf
Uit onderzoek naar de man komt het beeld naar voren van iemand die gebrekkige probleemoplossende vaardigheden heeft. Hij weigert volledig inzicht te geven in zijn financiële situatie en zijn schulden. De ernst en de impact van zijn handelen rechtvaardigt volgens de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Omdat de man uiteindelijk toch openheid van zaken heeft gegeven volgt de rechtbank het openbaar ministerie voor wat betreft de op te leggen gevangenisstraf. Deze is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Als voorwaarde moet de man hulp accepteren bij het op orde krijgen van zijn financiën en adviezen van de reclassering opvolgen. Om recht te doen aan de ernst van de feiten en de maatschappelijke onrust die hij heeft veroorzaakt legt de rechtbank hem wel een hogere taakstraf op dan de eis van de officier van justitie, namelijk de maximale taakstraf van 240 uur.

Kandidatentoernooi schaken alsnog stilgelegd na sluiting Russisch luchtruim

Het Kandidatentoernooi schaken in Yekaterinburg is donderdag alsnog stilgelegd. De wereldschaakbond (FIDE) besloot daartoe nadat de Russische overheid meldde het luchtruim vrijdag te sluiten.

De FIDE is wel van plan om het Kandidatentoernooi later dit jaar af te maken als het coronavirus onder controle is. De uitslagen van de eerste zeven ronden blijven dan ook staan. Het Kandidatentoernooi was een van de weinige sportwedstrijden die ondanks de uitbraak van het coronavirus doorging. Er waren wel maatregelen genomen; zo was er geen publiek aanwezig en mochten er geen handen worden geschud.

Anish Giri is een van de acht deelnemers. De Hagenaar maakte zich nooit zorgen over het virus. "Ik geloof nog steeds dat er een grotere kans is dat ik de titel dit jaar win dan dat ik omval door het coronavirus", zei hij voorafgaand aan het evenement.

De 25-jarige Giri staat dankzij één zege, vijf remises en één nederlaag op een gedeelde derde plaats, op een punt achterstand van koplopers Ian Nepomniachtchi en Maxime Vachier-Lagrave (3,5 om 4,5). Het Kandidatentoernooi was halverwege en zou nog tot en met 5 april duren. De winnaar mag later dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen.

Onderweg naar Nintendo Switch: BioShock, Borderlands, XCOM 2

Tijdens de Mini-Direct vandaag is bekend geworden dat 2K Games een aantal van hun franchises naar Nintendo Switch brengt. Zo zal de Borderlands Legendary Collection eind mei verschijnen voor de Switch, welk bestaat uit Borderlands, Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel, en is voor BioShock ook de hele collectie ineens te bestellen en daarnaast de indivduele delen afzonderlijk van elkaar.

XCOM 2 zal eveneens voor Switch uitkomen op 29 mei in collectievorm, genaamd XCOM 2 Collection, welke bestaat uit de de basisgame + 4 DLC packs en de onmisbare War of the Chosen-uitbreiding. Nog even voor de volledigheid het complete lijstje van 2K-titels die spoedig voor Nintendo Switch zullen verschijnen hieronder.

  • XCOM 2 Collection: bevat XCOM 2, 4 DLC packs en de War of the Chosen-uitbreiding
  • Borderlands Legendary Collection: Bevat de originele Borderlands, Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel
  • BioShock: The Collection: Alle drie delen in één (remastered) collectie
  • BioShock Remastered
  • BioShock 2 Remastered
  • BioShock Infinite: The Complete Edition

Bloedspannende eerste ronde op Open NK stratenmaken

Vanwege het coronavirus is in Europa inmiddels alle sport afgelast. Het open NK voor stratenmakers kan gelukkig wel doorgang vinden. In de eerste ronde leverde dat een spannende strijd op tussen Jan Stoeptegel en de Fransman Frédéric Trottoir. Uiteindelijk ging de Nederlander met de zege aan de haal. Wie in de tweede ronde de tegenstander van Stoeptegel wordt is nog niet bekend.

Ontmoet de helden van Bravely Default II

Bravely Default II heeft een nieuwe trailer gekregen, waarin we de nieuwe helden ontmoeten. In de game speel je met Seth, Gloria, Elvis en Adelle. Door het lot komen ze samen om op een epische quest te gaan.

Door Asterisk Horders te verslaan, verdien je de mogelijkheid om andere 'Jobs' aan te nemen en deze te combineren. Hoe dit allemaal werkt kun je zien in onderstaande trailer. Een demo van de game wordt vandaag beschikbaar gesteld. Op een later moment verzamelt de ontwikkelaar feedback om te verwerken in de game.

Bravely Default II komt dit jaar nog naar Nintendo Switch.

Ritme-game komt naar Ring Fit Adventure

Sportgame Ring Fit Adventure, waarin je de game bestuurt met je hele lijf, krijgt vandaag een gratis update. In de nieuwe ritme game beweeg je op muziek uit de games Super Mario Odyssey, Splatoon 2 en The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

In de nieuwe update krijgt de ring die je gebruikt ook een vrouwelijke stem en mogelijkheid om de taal te veranderen. Tot slot komt er ook een speciale modus om mee te joggen. Hoe dit werkt zie je hieronder.

Fighter uit ARMS voegt zich toe aan Super Smash Bros. Ultimate

Het zesde DLC-personage uit de Fighter Passes voor Super Smash Bros. Ultimate is... geteased. Nintendo heeft meer tijd nodig om het personage te ontwikkelen, maar heeft wel verklapt uit welke franchise de fighter komt.

Die franchise is ARMS, de unieke boxgame die in het eerste jaar van Nintendo Switch verscheen. Welk personage het wordt, is nog even afwachten. Ribbon Girl en Twintelle zijn de meest verzochte fighters uit de community, dus wie weet.

Ontdek het nieuwe verhaal van Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Nintendo heeft meer getoond van Xenoblade Chronicles: Definitive Edition. Deze versie komt met verbeterde graphics en gameplay, geremasterde muzieknummers en een compleet nieuwe verhaallijn: Future Connected.

De originele game had geknipte content, die nu dus alsnog wordt toegevoegd aan de game en moet een definitief einde geven aan het verhaal. De UI en menu's van de game zijn herzien, zodat deze duidelijker te volgen zijn.

Je kunt het allemaal hieronder in actie zien. De game, en speciale editie met Steelbook, Soundtrack of Vinyl en Artbook, zijn vanaf 29 mei beschikbaar.

Paasevent begint 1 april in Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons is nog geen week uit, maar spelers kunnen al uitkijken naar het eerste in-game event: het Bunny Event. Zipper komt vanaf 1 april tot 12 april langs op je eiland en verstopt eieren.

De eieren die je vindt kun je vervolgens gebruiken om speciale Paasitems mee te maken. Later in april volgt nog een update, die onder andere het Earth day-event toevoegt. Meer informatie hierover volgt later.

Vier Duitse voetbalclubs storten 20 miljoen euro in noodfonds

Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen storten in totaal 20 miljoen euro in een noodfonds. De vier clubs waren dit seizoen actief in de UEFA Champions League en willen met het fonds clubs uit de Bundesliga en 2. Bundesliga helpen die door het coronavirus in financiële problemen zijn gekomen.

Van de 20 miljoen euro is 12,5 miljoen euro afkomstig uit de televisiegelden van de Champions League, het resterende deel nemen de vier clubs voor hun eigen rekening.

“We hebben altijd gezegd dat we onze solidariteit zouden tonen als clubs in de financiële problemen komen door deze uitzonderlijke situatie”, vertelt Hans-Joachim Watzke, directeur van Borussia Dortmund. “Die clubs staan er niet alleen voor om dit allemaal te managen. Borussia Dortmund draagt op verschillende gebieden zijn steentje bij aan de Duitse maatschappij. Vanwege de economische gevolgen van de corona-pandemie willen wij nu ook professionele voetbalclubs de helpende hand bieden.”

Bekijk de nieuwe Nintendo Direct Mini

Het lange wachten is voorbij! Nintendo heeft een Nintendo Direct Mini vrijgegeven die kijkt naar een aantal games die dit (voor)jaar naar Nintendo Switch komen.

Nintendo heeft fans lang laten wachten. Noormaal gesproken is er in januari al een Direct, vorig jaar was dit februari en dit jaar dus maart. Of we volgend jaar tot april moeten wachten, geen idee. In ieder geval maar snel kijken!

Dader aanslag Christchurch bekent schuld

De 28-jarige Brenton Tarrant die beschuldigd werd van het plegen van een aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch heeft donderdag alsnog bekend schuldig te zijn aan alle aanklachten. Bij de aanslag vorig jaar maart kwamen 51 mensen om.

De rechts-extremistische Tarrant publiceerde voor de aanslag een manifest en zond de schietpartij live uit op Facebook. Tot nu toe ontkende de Australiër echter betrokken te zijn geweest bij de aanslag.

Tijdens de zitting in de rechtbank van Christchurch bekende hij tot verrassing alsnog schuld. Door de rechter werd hij schuldig bevonden op alle aanklachten: moord op 51 mensen, 40 pogingen tot moord en terrorisme. De strafmaat wordt later uitgesproken.

Twee OKT-boksers hebben COVID-19

Het Europees olympisch kwalificatietoernooi voor de boksers in Londen, dat na drie dagen actie toch maar afgeblazen werd wegens de COVID-19-dreiging, heeft inmiddels zeker twee boksers en een coach het coronavirus SARS-CoV-2 opgeleverd.

Eerder in de week werd bekend dat de Kroaat Toni Filipi, uitkomend in het zwaargewicht (-91kg), positief getest had op het virus. Filipi ging in Londen in de eerste ronde onderuit tegen de Oekraïner Serhiy Horskov, van wie nog niet bekend is of hij het virus heeft.

Ook een Turkse bokser en hoofdcoach Seyfullah Dumlupinar blijken positief te hebben getest. De Turkse boksbond meldt dat het gaat om Serhat Güler, die in de eerste ronde van het middengewicht (-75kg) simpel won van de Israëliër Mikhael Ostroumov.

Twee andere Turkse boksers hebben een test ondergaan, maar van hen wordt de uitslag nog afgewacht. De Turkse bond laat daarbij weten dat ze de namen van die twee nog niet naar buiten brengt.

'Stop met neuken, want corona'

Nu alle evenementen voor dit jaar zijn afgelast, blijft er naast een potje erotisch worstelen nog maar weinig leuks over. Maar nu wordt zelfs het neuken met klem afgeraden. Het Vlaamse adviesbureau Sensoa – niet te verwarren met de Senseo – raadt aan uitsluitend nog seks te hebben met je eigen partner. En bij gebrek aan een partner je rechter- of je linkerhand.

Woordvoerder Boris Cruyssaert van Sensoa is onverbiddelijk: "Elke vorm van seks wordt afgeraden", aldus de beste man. "Er komen nog steeds mensen met nieuwe soa’s de ziekenhuizen binnen, en dat is zorgwekkend", tekent Het Nieuwsblad op.

In deze snoeiharde tijd moet men vooral in huis blijven. Als een echte autist wordt je zelfs aangeraden om sociale contacten zoveel mogelijk uit de weg te gaan. En dat geldt ook voor de vrijgezellen onder ons, die terugverlangen naar een tijd waarin je paarsgepunte lans nog menig jonkvrouw bezocht.

Volgens Cruyssaert waarschuwen apps als Tinder en Grindr hun gebruikers om in deze barre tijden vooral voorzichtig te zijn. Een initiatief dat deze Belg van harte omarmt: "Het is duidelijk: in deze tijden moet je afstand houden van elkaar. Via computer en smartphone kan dat perfect, in real life afspreken is dus geen optie. Gelukkig merken we wel dat veel mensen zeggen dat ze iets gaan drinken zodra de storm voorbij is."

Ondanks alle waarschuwingen, loopt het bij onze zuiderburen nog altijd storm bij de SOA-afdelingen van de ziekenhuizen aldaar. Belgen worden er thans aan de lopende band opgenomen met een druiper of platjes. De Belg in kwestie noemt het 'zorgwekkend' dat nog altijd een clubje Belgen de adviezen niet opvolgt en zij zich melden met een verse soa.

De beste man raadt seks dan ook in alle gevallen af. "Het is logisch dat seks nu geen goed idee is", zo vindt Cruyssaert. Volgens hem lig je tijdens de seks nogal dicht op, naast of in elkaar en is de kans op overdracht van het virus nogal groot. En welk standje je ook probeert, het is onmogelijk de kans op besmetting te verkleinen door gebruik te maken van speciale technieken. "Speeksel is de voornaamste drager, maar seks zonder speeksel is nogal moeilijk. De kans op overdracht is gewoon heel groot. Elke vorm van seks wordt daarom afgeraden", besluit onze zuiderbuur.

Rumag wenst critici corona toe

Rumag, dat bedrijf dat slogans van anderen steelt en het voorziet van puntjes tussen elk woord, ligt onder vuur. Ze kregen kritiek van mensen die hun zogenaamde Ik-Deug Corona-actie doorprikten. Reactie van Rumag: krijg lekker corona.

Rumag maakt al tijden kleding met gestolen quotes. Nu hebben ze ook een coronalijn, zoals mondkapjes en T-shirts. Quote dook erin en ontdekte wat vreemde dingen. Voor een normaal T-shirt van Rumag betaal je 25 euro inclusief verzending (dat ongeveer 3 euro kost). Nu kun je een coronashirt kopen waarvan 10 euro naar het Rode Kruis gaat. Fideel zou je zeggen. Ware het niet dat je nu ineens 7 euro verzendkosten moet betalen, wat ze nog steeds maar 3 euro kost. Enfin, Quote rekende uit dat Rumag aan de pandemie tienduizenden euro's overhoudt. En dat is nog vóór het belastingvoordeel van geld geven aan een goed doel.

Rumag en mede-eigenaar Humberto Tan ontkennen (nu) dat ze er geld aan overhouden. Op Twitter geloven ze er niets van en dus postte Rumag een statement dat deze critici (zelf noemen ze hen haters) corona kunnen krijgen. Symphatiek.

WIL.JE.WEL.HET.RODE.KRUIS.STEUNEN.MAAR.NIET.RUMAG.RIJK.
MAKEN.STORT.DAN.GEWOON.RECHTSTREEKS.OP.HET.RODE.KRUIS.

www.rodekruis.nl

 

 

Wereld- en olympisch shorttrackkampioen trekt broek omlaag: jaar cel

Shorttracker Lim Hyo-jun zat al in de problemen, maar nu is het helemaal raak: de 23-jarige Zuid-Koreaan is veroordeeld tot een jaar celstraf en twee jaar voorwaardelijk, nadat hij vorig jaar de broek van een jonge teamgenoot omlaag trok.

Tijdens een trainingskamp in juni vorig jaar waren de sporters bezig met klimtrainingen. Lim leek het een geinig idee om bij een van de junioren de broek omlaag te trekken, waarbij diens jongeheer blootgesteld werd aan de andere aanwezigen. "Als dat per ongeluk gebeurt, wat mogelijk is, trek je de broek gelijk weer omhoog of verontschuldig je je op z'n minst, maar terwijl het slachtoffer weg rende riep Lim hem op pesterige wijze na", aldus de advocaat van het niet genoemde slachtoffer.

Lim zelf gaf toe dat het voorval plaats had gevonden, maar volgens hem was er zeker geen sprake van een bewuste actie om iemand voor lul te zetten of te pesten. Toch werd hij al gelijk voor een jaar uit het nationale team gezet en daar komt nu dus zelfs een forse celstraf bij wegens aanranding.

Lim is één van de grote mannen in het shorttrack. In 2018 won hij in Pyeongchang voor eigen publiek olympisch goud (1500m) en brons (500m), vorig jaar schitterde hij op fenomenale wijze op het WK in Sofia: goud op de 1000, 1500 en 3000 meter, goud in het allroundklassement en goud op de aflossing.

15-jarige opgepakt voor beroven 14-jarige jongen

De politie heeft maandagavond een 15-jarige jongen uit Purmerend aangehouden op verdenking van een beroving. De jongeman is ingesloten en de recherche doet nader onderzoek.

Maandagavond fietsten een 14-jarige jongen en een 15-jarig meisje door het Leeghwaterpark in Purmerend, nabij het zwembad. De 14-jarige jongen werd vanuit het niets van zijn fiets getrokken door een jongen die hem bedreigde en wilde beroven. De 15-jarige jongen kwam hierdoor ten val en raakte gewond. De dader ging er vervolgens vandoor met de buit.

De politie heeft onderzoek gedaan en wist maandagavond een 15-jarige jongen uit Purmerend aan te houden op verdenking van deze beroving. De buit werd bij hem aangetroffen. 

Man bedreigt buurman met hakbijl omdat auto oprit blokkeert

Woensdagmiddag is een bewoner van de ’s-Gravenstraat in Clinge aangehouden omdat hij zijn buurman zou hebben bedreigd met een bijl. Rond 14.00 uur ontstond een conflict tussen twee buurmannen, omdat de later aangehouden verdachte vond dat de auto van zijn buurman zijn oprit blokkeerde. In eerste instantie werd er wat geduwd en getrokken tussen de twee mannen, dat leek even gesust, maar even later kwam de verdachte naar buiten met een hakbijl.

Een getuige belde 112 en de politie kwam ter plaatse. De bijl was inmiddels afgepakt en de bedreiger werd in bedwang gehouden. De man is aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar is hij in verzekering gesteld. Hij wordt donderdag door rechercheurs gehoord in het cellencomplex.

Niet de bijl uit het verhaal (Afbeelding: Pixabay)
Niet de bijl uit het verhaal (Afbeelding: Pixabay)

Minder chemische stoffen in moedermelk

De concentraties van zogeheten persistente organische stoffen (POP’s) in moedermelk van Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen decennia gedaald. Internationale verdragen om deze stoffen te verbieden of alleen onder strenge voorwaarden toe te staan lijken te werken. Geen van de aangetroffen stoffen levert een risico op voor zuigelingen. Er is daarom geen aanleiding te stoppen met borstvoeding.

Dat staat in het vandaag gepubliceerde RIVM-rapport ‘Persistent organic pollutants in human milk in the Netherlands’. De daling van deze zogeheten POP’s in moedermelk blijkt uit een analyse van verzamelde monsters van moedermelk. De monsters zijn in 2014 verzameld door het RIVM en zijn tussen 2014 en 2016 geanalyseerd door de WHO. De WHO doet al sinds 1976 wereldwijd metingen naar POP’s in moedermelk. Het RIVM doet voor Nederland aan dit onderzoek mee. Zo zijn door de jaren heen ontwikkelingen in de concentratie van POP’s in moedermelk tussen landen te vergelijken.

POP’s
Mensen staan hun leven lang via voedsel en het milieu bloot aan kleine hoeveelheden van POP’s. Deze stoffen breken langzaam af, hopen zich op in het bloed en vetweefsel en zijn giftig. POP’s kunnen onder andere vrijkomen in de industrie en kunnen in bestrijdingsmiddelen zitten. Voorbeelden zijn dioxines, PCB polychlorobiphenyls ’s en bestrijdingsmiddelen als DDT dichloordifenyltrichloorethaan en heptachloor. Via verschillende internationale verdragen wordt het gebruik van deze stoffen verboden of aan banden gelegd. Deze stoffen worden dan opgenomen op de POP-lijst van het verdrag van Stockholm.

PFOS perfluoroctaansulfonaten , een PFAS stof, staat sinds 2009 op de POP-lijst vanwege de ongewenste eigenschappen van deze stof. Omdat PFOS in 2014 voor het eerst in het meetprogramma is opgenomen, is het nog niet bekend of ook die hoeveelheid in moedermelk over de jaren afneemt.

Blijven meten
De concentraties van POP’s in Nederlandse moedermelk zijn zo laag dat ze geen risico’s vormen voor baby’s die via moedermelk aan deze stoffen blootstaan. Dit geldt ook voor de geringe hoeveelheid PFOS die in moedermelk is aangetroffen. Dat neemt niet weg dat het uiteindelijk streven moet zijn om deze, en toekomstige lichaamsvreemde stoffen volledig te weren uit moedermelk.

Het RIVM beveelt daarom aan om de concentraties van POP’s in moedermelk de komende jaren te blijven meten. Dan kan ook de concentratie van stoffen die later aan de lijst POP’s zijn toegevoegd, zoals PFOS en verwante PFAS verbindingen, in de gaten worden gehouden.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Man met eigen wandelstok mishandeld in Breda

In Breda is een man woensdagavond vanuit het niets mishandeld met zijn eigen wandelstok die hij nodig heeft omdat hij minder valide is. De verdachte is later aangehouden.

Om 19.30 uur kwamen er meerdere meldingen binnen vanuit de Oranjeboomstraat. Er zou gevochten worden en een man zou gewond geraakt zijn. Hulpdiensten spoedden zich naar die straat en troffen daar een gewonde bewoner van de Oranjeboomstraat aan. Hij verklaarde dat hij beneden aan zijn flatwoning geschreeuw had gehoord. Hij liep naar beneden. Op het moment dat hij de portiek uit liep kwam een man schreeuwend op hem af. Die man gooide een fles drank naar hem die het slachtoffer kon afweren. Het slachtoffer werd ook meteen door deze verdachte geslagen. De verdachte pakte de wandelstok af van het slachtoffer en sloeg hem daarmee terwijl het slachtoffer op de grond lag. Daarna verdween hij.

Het slachtoffer bleek meerdere blauwe plekken op zijn lichaam te hebben. De identiteit van de gevluchte verdachte was snel bekend. De 36-jarige man uit Breda kon binnen een half uur aangehouden worden. Hij bleek onder invloed te zijn. Aan het bureau weigerde hij me te werken aan een onderzoek volgens de Wet Middelenonderzoek bij geweldsplegers. Ook beledigde en bedreigde hij de medewerkers van het arrestantencomplex. Er zal een flink proces-verbaal tegen deze verdachte opgemaakt worden.

Real Madriz wint eindelijk, ruime zege Juventus

Op de Wit-Russische ijshockeycompetitie na ligt zo ongeveer de hele sportwereld op z'n gat, maar er rolt nog ergens een bal. Niet in Congo, niet op de Turks en Caicos-eilanden - we hebben het gecheckt - en niet in de Kazachstaanse vrouwencompetitie, maar wél in Nicaragua. Waarom we daar nog niks over gehoord hebben is natuurlijk een raadsel, dus werpen we een blik op het Centraal-Amerikaanse land, bekend van, nou ja, dat moet je zelf even bedenken.

Woensdagavond speelde Real Madriz, de nummer acht van de Clausura, tegen Municipal Jalapa, de nummer vijf. Real had al vier wedstrijden verloren en vooral de uitglijder in de beker tegen het vorig seizoen gedegradeerde UNAM Managua was natuurlijk erg pijnlijk.

Eindelijk konden de fans van Los Somoteños echter weer eens juichen, want in het Estadio Solidaridad Augusto Cesar Mendoza werden de bezoekers met 1-0 over de knie gelegd. Real Madriz speelt overigens in Somoto, waar de Nicaraguaanse rosquillas vandaan komen, een snack gemaakt met onder meer maismeel en suiker. Ook kun je in de buurt de Somoto Canyon bewonderen, pak je zo toch even mee.

Ook Juventus wint
Juventus Managua was ooit kampioen, maar degradeerde en kwam in 2011 terug. Sindsdien speelt de hoofdstedelijke club op het hoogste niveau, ondanks een financiële crisis in 2014. Zondagavond verloor de ploeg op bezoek bij de stadsrivalen van Managua, een 4-2 uitglijder tegen de kampioen van de Apertura.

Woensdag was het feest: Walter Ferretti, ook weer een stadsgenoot, werd met 4-1 geklopt. Die wedstrijd werd naar verluidt in Masaya gespeeld, waarom is niet helemaal duidelijk. Masaya is dan weer een zusterstad van Belo Horizonte, Leicester en, daar komt het, Nijmegen! Verder heeft het een vulkaan, een meer en heet het de Stad van de Bloemen, dus dat weten we nu ook weer.

Conducteur fluit thuis om corona

Nu iedereen verplicht aan het thuiswerken is, moet ook de NS eraan geloven. Een trein mee naar huis nemen zal lastig gaan, maar fluiten kan natuurlijk altijd. Daarom besloot een conducteur vandaag maareven thuis te gaan fluiten...

COVID-19: recessie onvermijdelijk, oploop staatsschuld blijft te dragen

Het Centraal Planbureau (CPB) schetst in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. De scenario’s hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario’s resulteert een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2,7% optreden. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

Pieter Hasekamp, directeur CPB: “Corona is in de eerste plaats een gezondheidscrisis. De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie. Tegelijkertijd is nog veel onzeker. We weten nog niet hoelang de huidige maatregelen van kracht moeten blijven, en ook de precieze doorwerking op de economie kennen we niet, omdat dit soort maatregelen nog niet eerder zijn vertoond. Naarmate de contactbeperkingen langer duren en dieper ingrijpen, neemt de kans op problemen in het financiële systeem toe en zal de recessie ook in andere landen dieper worden, waardoor het herstel weer verder vertraagt.”

De werkloosheid loopt in het lichtste scenario slechts beperkt op, maar stijgt in het zwaarste scenario tot 9,4% in 2021. Hasekamp: “Het overheidsbeleid is erop gericht om ontslagen en faillissementen te beperken. Dat voorkomt een neerwaartse spiraal en blijvende economische schade. Toch kan de overheid de klap hooguit deels opvangen. Naarmate de crisis langer aanhoudt zal de economische schade groter zijn.”

Door de noodmaatregelen om de economie te steunen verslechteren de overheidsfinanciën in alle scenario’s fors. De overheidsschuld komt niet direct in de gevarenzone, in het zwaarste scenario komt de schuld eind 2021 uit op 73,6% bbp, op ruime afstand van niveaus die in de literatuur als risicovol worden aangemerkt.

Open brief aan graafsector: extra maatregelen voor leveringszekerheid telecommunicatie

Door de coronacrisis worden telecommunicatienetwerken veel intensiever gebruikt dan normaal gesproken. Het is van groot belang dat die verbindingen zo min mogelijk onderbroken worden. Daarom vragen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Agentschap Telecom samen aan alle opdrachtgevers, netbeheerders, grondroerders en feitelijke gravers om met extra nadruk zorgvuldig te graven. En bij het graven ook de noodzakelijke onderlinge afstand van anderhalve meter in acht te nemen.

Met deze oproep leggen ministerie en toezichthouder de grootst mogelijke nadruk op het correct toepassen van de WIBON en de CROW 500. Gezien de bijzondere situatie is een aanvullend toetskader opgesteld voor grondroerder en graafteam. Dit toetskader staat toegelicht in de open brief. Als deze maatregelen per direct worden uitgevoerd, neemt de leveringszekerheid van de essentiële diensten toe. Dat is van groot belang voor Nederland. De hulp van gravend Nederland is daarbij onontbeerlijk.

Deze brief is ook gedeeld via het Kabel en Leiding Overleg (KLO). In dit samenwerkingsverband zijn alle deelnemers uit de graafketen vertegenwoordigd. Het KLO is een kennis- en samenwerkingsplatform dat zich specifiek richt op het voorkomen van graafschades.

8.000 zorgwerknemers in grenspendel met Duitsland en BelgiŽ

In 2017 werkten 40.000 mensen in Nederland die in Duitsland woonden en 39.000 die in België woonden. Van hen werkten 8.000 in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België die te vinden zijn op het open data portaal Grensdata.eu. In de Internationaliseringsmonitor 2020 die vandaag verschijnt staan de recente ontwikkelingen over de grenspendel met Duitsland.

België sloot onlangs haar grenzen met Nederland voor niet-essentiële reizen. Duitsland heeft de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Denemarken gesloten. Reizen naar Nederland kan nog wel, al worden reizen tussen Nederland en Duitsland die niet strikt noodzakelijk zijn afgeraden.

Kwart grenspendelaars werkzaam in zakelijke dienstverlening
Bijna 80.000 mensen die in 2017 in Duitsland of België woonden, werkten als werknemer in Nederland. Deze grenspendelaars zijn werkzaam in diverse bedrijfssectoren. Ruim 20.000 pendelaars werkten in de zakelijke dienstverlening. Voor een groot deel gaat het om mensen die werken via uitzendbureaus. Ook in de industrie en de groot- en detailhandel werkten meer dan 10.000 mensen. In de gezondheidszorg werken 8.000 mensen.

Grenspendel naar Nederland veel hoger dan andersom
Vanuit België staken in 2017 bijna 39.000 werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, 22.000 hadden de Nederlandse nationaliteit. Dit zijn voornamelijk Nederlanders die in België zijn gaan wonen, maar hun baan in Nederland hebben. Andersom gingen 13.000 mensen vanuit Nederland naar België om te werken.

Vanuit Duitsland kwamen 40.000 mensen werken in Nederland. Bijna 17.000 hadden de Nederlandse nationaliteit, 9.000 werknemers hadden een andere nationaliteit, voornamelijk de Poolse nationaliteit. Vanuit Nederland werkten bijna 10.000 werknemers in de aangrenzende deelstaten Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen. Van de grenspendelaars naar Noordrijn-Westfalen hebben 3.000 de Duitse nationaliteit.

Noord- Limburg heeft hoogste aandeel werknemers uit Duitsland
De omvang van de grenspendel verschilt sterk per regio. Noord-Limburg heeft het hoogste aandeel werknemers dat in Duitsland woont, maar in Nederland werkt. In Noord-Limburg was in 2017 bijna 4 procent van alle werknemers uit Duitsland afkomstig. In Twente, de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen en Midden- en Zuid-Limburg was dit aandeel 1 tot 2 procent. In de regio’s aan de andere kant van de grens zijn deze aandelen lager. Daar waren het de regio’s Städte Region Aachen, Kleve in Noordrijn-Westfalen en Grafschaft Bentheim in Nedersaksen de regio’s met een aandeel pendelende werknemers van meer dan 1 procent.

Geen huisuitzettingen; tijdelijke huurcontracten worden verlengd

Door de coronacrisis moet niemand op straat belanden. Dat vinden minister van Veldhoven van Milieu en Wonen en de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang). Ze hebben daarom afgesproken nu geen huisuitzettingen te doen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. De Woonbond en de LSVb ondersteunen dit. In aansluiting op dit statement hebben leegstandbeheerders in een eigen verklaring aangegeven hoe ze omgaan met hun bewoners in deze crisistijd.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen op korte termijn in de financiële problemen komen. Voor huurders die ondanks die maatregelen niet de maandelijkse huur kunnen betalen, spannen verhuurders zich in om maatwerk te leveren. Daarnaast worden er gedurende de coronacrisis geen huisuitzettingen gedaan. Tenzij er evidente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast.

De woonpartijen vertegenwoordigen ruim 80% van de huurhuizen in Nederland. De minister verwacht dat er met deze afspraken passende stappen zijn gezet om ten tijde van de coronacrisis geen huisuitzettingen te doen. Indien blijkt dat afspraken niet nageleefd worden of verhuurders die niet aangesloten zijn bij een verhuurderorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen is een wettelijke maatregel niet uitgesloten.

Spoedwetgeving
De minister komt met spoedwetgeving die het mogelijk maakt dat tijdelijke huurcontracten worden verlengd voor een tijdelijke periode tijdens deze crisis. Nu kan een tijdelijk huurcontract alleen worden aangezegd of worden omgezet in een vast contract. Dit kan een oplossing bieden voor huurders die tegen het einde van de looptijd aanlopen, maar door de coronacrisis geen mogelijkheid hebben om een andere woning te zoeken. Het streven is dat de wet zo snel mogelijk in werking treedt.

Het volldige statement is te vinden op de website van Rijksoverheid. 

Terugplaatsen Stationsbrug Middelburg via livestream te volgen

Maandag 30 maart 2020 wordt de Stationsbrug teruggeplaatst in Middelburg. Vanaf 10 april 2020 is de brug weer klaar voor gebruik. Om het risico op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn toeschouwers op 30 maart niet welkom. Wie toch komt kijken, riskeert een boete. De werkzaamheden zijn te volgen via een livestream op www.youtube.com/provzld. Eind vorig jaar was er enorme belangstelling tijdens het weghalen van de Stationsbrug.

De gemeente Middelburg werkt momenteel aan een noodverordening. Die noodverordening schrijft regels voor die moeten voorkomen dat mensen gaan kijken. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete. De noodverordening gaat daarmee verder dan de verscherpte maatregelen die sinds maandag landelijk gelden. De noodverordening staat namelijk niemand toe om te gaan kijken, ook niet als u alleen bent. Locaties als het station en het Stadskantoor blijven wel bereikbaar.

Werkzaamheden
De Stationsbrug vormt een belangrijke verbinding tussen het centrum van Middelburg en het trein- en busstation. Om die reden gaan de werkzaamheden door volgens planning. Na het plaatsen op maandag 30 maart wordt de brug tot 10 april geïnstalleerd en uitvoerig getest. Op 10 april is de brug weer klaar voor gebruik.

Stremmingen
Tijdens het terugplaatsen van de Stationsbrug op maandag 30 maart is de tijdelijke pontonbrug een dag buiten gebruik. Voor voetgangers wordt dan twee keer per uur een pendelbus ingezet. Van maandag 30 maart tot en met vrijdag 10 april 2020 is het voor de scheepvaart niet mogelijk de Stationsbrug Middelburg te passeren. Uitgebreide informatie over de stremmingen is terug te vinden op www.zeeland.nl/stationsbrug.

Bij slecht weer werkzaamheden een dag uitgesteld
Mocht het op maandag 30 maart 2020 slecht weer zijn, worden de werkzaamheden uitgesteld naar dinsdag 31 maart 2020.

Duurzame elektriciteit met windpark Tweede Maasvlakte op Rijksgrond

In Rotterdam wordt op de zeewering van de Tweede Maasvlakte een windpark gebouwd op Rijksgrond. Het Rijk wordt ook afnemer van de duurzame elektriciteit. Eneco en Rijkswaterstaat tekenden vandaag een overeenkomst om het windpark te bouwen en exploiteren. Dit is het eerste grote windpark op land waar geen subsidie voor aangevraagd wordt. De verwachting is dat het windpark in 2023 in productie is. Het project is in samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Rijksvastgoedbedrijf en ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot stand gekomen.

25 jaar groene stroom voor het Rijk
De aanbesteding is uniek omdat het windpark niet alleen op rijksgrond wordt gebouwd, maar het Rijk (via Rijkswaterstaat) ook afnemer wordt van de duurzame elektriciteit. Het windpark zal zonder SDE++ subsidie worden gerealiseerd. Dat is tot op heden bij windparken op land nog nooit gebeurd. Dit kan door de afname van 25 jaar groene stroom door het Rijk in combinatie met het voor windenergie zeer gunstige windklimaat op de Tweede Maasvlakte.

FOK! Wat een weer: voorlopig nog hetzelfde

Vandaag schijnt de zon opnieuw volop, in het westen en noordwesten is eerst nog sluierbewolking aanwezig. De maxima liggen rond 11°C. De oostelijke wind blijft overwegend matig.

In de nacht naar vrijdag is het onbewolkt. De minima komen uit rond 1°C, lokaal kan het licht vriezen. De wind is oost tot noordoost en zwak tot matig.

Vrijdag overdag is het zonnig. In de middag ontstaan er in het zuidoosten enkele stapelwolken. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 10°C op de Wadden tot lokaal 16°C in het zuidoosten. De wind is oost tot noordoost en is matig, 3-4 Bft.

De dagen daarna aanvankelijk zonnige perioden, droog en maxima net iets boven normaal. In de loop van komend weekeinde nemen de bewolking en de kans op neerslag toe (vooral maandag mogelijk met natte sneeuw). De maxima dalen naar waardes die duidelijk onder het langjarig gemiddelde liggen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het was een mooie dag om in de tuin bezig te zijn.  (Foto: qltel)
Het was een mooie dag om in de tuin bezig te zijn. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.