FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 maart 2020

FC Volendam wint met ruime cijfers van Jong Ajax

FC Volendam heeft vrijdagavond de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie overgenomen van Jong Ajax. In een onderling duel wonnen de Volendammers met 4-0. Met twee doelpunten en een assist was Francesco Antonucci, ex-speler van Ajax, man van de wedstrijd.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Excelsior - MVV Maastricht 3-0
FC Den Bosch - Almere City FC 1-2
FC Eindhoven - TOP Oss 2-2
FC Volendam - Jong Ajax 4-0
Helmond Sport - FC Dordrecht 1-1
Telstar - Jong PSV 1-0

Uitslag Fortuna Sittard - PEC Zwolle

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en PEC Zwolle is vrijdagavond in 1-1 geëindigd. Twintig minuten voor tijd kwam Fortuna op voorsprong door een doelpunt van Cox. De bezoekers maakten in de 90e minuut de gelijkmaker via een strafschop. Door het gelijke spel blijft PEC vijftiende, Fortuna staat een plaats lager. Beide ploegen hebben 26 punten.

Fortuna Sittard

1 - 1

PEC Zwolle

 71' Cox    90' Thy (pen)
 
 Gele kaart: Frederiksen, Tekie, (Fortuna Sittard), Koorman, Hamer, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 10.071
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Rota
Ninaj
Dammers
Cox
Frederiksen (Tekie/46)
Passlack
Smeets
Diemers
Ciss (Angha/85)
Karjalainen (Sambou/74)
  Zetterer
v. Wermeskerken
Lam
v. Polen
Paal
Hamer
Koorman (Nakayama/70)
Huiberts
v. Crooy (Ghoochannejhad/63)
v. Duinen (Thy/82)
Clement

Bernard Wientjes speciaal adviseur verkenning compensatiepakket Zeeland

In opdracht van het kabinet, de Provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en het waterschap Scheldestromen, gaat Bernard Wientjes aan de slag als speciaal adviseur in Zeeland. Hij zal een advies uitbrengen over de verkenningen van een compensatiepakket voor Vlissingen en Zeeland. Dit hebben de verschillende partijen gezamenlijk besloten tijdens een bestuurlijk overleg op 6 maart.

Het advies van speciaal adviseur Wientjes moet leiden tot een aanvaardbaar compensatiepakket voor zowel Zeeland, Vlissingen als het kabinet. De start van dit proces vormt de eerste steen onder een nieuwe basis voor vertrouwen in de samenwerking tussen het kabinet en Zeeland in de toekomst.

‘Stap in de goede richting’
Minister Knops is blij met Bernard Wientjes als speciaal adviseur. “Ik verwacht dat er vanaf vandaag gewerkt kan worden aan hernieuwd vertrouwen tussen Zeeland en het kabinet. We zijn er nog lang niet, maar we zetten vandaag een eerste stap in de goede richting van een gepaste en zorgvuldig tot stand gekomen compensatie voor Zeeland. Daarbij draait het niet alleen om geld, maar ook om de mensen in de regio, en de kansen voor de toekomst.”

Commissaris van de Koning Han Polman: “Vooropgesteld, wij hebben een contract met het Rijk over de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Dat contract moet het kabinet wat ons betreft nakomen. Als het voorgenomen besluit om de Marinierskazerne niet in Vlissingen te vestigen definitief wordt, dan is compensatie vanzelfsprekend maar eerst moet het kabinet werken aan het herstel van vertrouwen. Dat vertrouwen kan het herstellen door samen met de speciaal adviseur en Zeeland te werken aan een ruimhartige en volwaardige compensatie. Wij wensen Bernard Wientjes veel wijsheid en succes toe, en nodigen hem graag uit snel naar Zeeland te komen.”

Speciaal adviseur Bernard Wientjes gaat de komende maanden aan de slag om een advies op te stellen. “Ik ga onder andere kijken naar een concreet pakket aan maatregelen waarmee de economische structuur in Zeeland en Vlissingen kan worden versterkt. Ik ben gemotiveerd om aan de slag te gaan en verwacht nog voor de zomer met mijn advies te komen.”

Rus bereikt kwartfinales WTA-toernooi in Monterrey

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Monterrey. De 29-jarige tennisster won in Mexico in twee sets van de Amerikaanse Lauren Davis: 7-5, 6-0.

Davis had in de eerste set de beste start. De Amerikaanse nummer 61 van de wereld kwam 3-1 voor en later mocht ze bij 5-4 de set uitserveren. Rus, die vijftien plaatsten lager staat op de wereldranglijst wist de service te breken en op 6-5 in het voordeel van Rus brak ze nogmaals door de service heen van haar Amerikaanse tegenstandster en won zo de openingsset.

Rus werkte in de openingsgame van de tweede set liefst zes breakpoints weg en pakte alsnog de game waarna het daarna snel ging voor de 29-jarige Nederlandse. Na een kleine twee uur spelen pakte Rus ook de tweede set en plaatste zich voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Monterrey.

In die kwartfinales speelt ze tegen Rebecca Peterson uit Zweden, de nummer 45 van de wereld. Die wedstrijd staat vrijdagnacht (Nederlandse tijd) op het programma.

'Kankerjoodje' en 'Teringjoodje': Jeugdtrainer op non-actief na meldingen antisemitisme

Voetbalclub GeuzenMiddenmeer in Amsterdam heeft een jeugdtrainer (26) op non-actief gesteld wegens meerdere meldingen van antisemitische uitspraken. Zo zou de trainer een voetballertje van 11 jaar hebben uitgescholden voor 'teringjood' en 'kankerjood'. De preventieve schorsing voor de trainer duurt totdat het tuchtcollege van de KNVB een definitieve uitspraak maakt.

Moeder Roos hoorde van andere ouders over het gedrag van de trainer. 'Vier kinderen hebben, afzonderlijk van elkaar, thuis verteld wat er naar Tobias werd geroepen. Daarop hebben we de club een brief gestuurd en contact met de KNVB gezocht.'

De moeder van het 11-jarige jongetje deelt vandaag haar verhaal. 'Wij hoorden wat er allemaal gezegd werd door de trainer en schrokken enorm. Hij noemde Tobias "kankerjoodje" en "teringjoodje". En als er twee teams van de club tegen elkaar speelden, riep die trainer over het veld: "Laat dat Joodje er niet langs" en "Laat dat Joodje niet scoren".'

Geen reactie
De ouders van Tobias maakten melding van de incidenten bij een speciaal meldpunt van de KNVB. 'Maar daar hebben we alleen een automatische mail van ontvangen en verder niets meer gehoord', zegt Roos. 'Terwijl we juist van de KNVB hadden verwacht dat ze dit direct op zouden pakken, zeker na het incident bij FC Den Bosch.'

Volgens een woordvoerder van de KNVB hadden de ouders van Tobias een persoonlijke mail moeten krijgen. 'Dat is de procedure bij het meldpunt', zegt hij. Wel bevestigt hij dat er op 21 februari een klacht is ingediend.

'We hebben de klacht ontvangen en op 24 februari contact gezocht met de club en een aanklacht ingediend bij de tuchtcommissie (de rechterlijke instantie van de KNVB, red.). Dat hebben we alleen niet laten weten, terwijl dat wel de bedoeling is. We zullen contact met de ouders opnemen en onze excuses aanbieden.'

Na contact met de club heeft de KNVB de trainer op non-actief gezet. Als het vooronderzoek van de tuchtcommissie is afgerond, krijgt het incident mogelijk nog een staartje voor de jeugdtrainer.

De jeugdtrainer noemde de 11-jarige Tobias al enige tijd 'Joodje', vertelt moeder Roos Elkerbout die werkzaam is voor NH Nieuws. 'Dan zei hij bijvoorbeeld: Joodje, ga jij die bal eens halen.' Ook riep hij - als twee teams van de club tegen elkaar speelden - dingen over het veld als 'laat dat kankerjoodje er niet langs' of 'laat dat teringjoodje niet scoren'.

Geschokt
Met GeuzenMiddenmeer hadden de ouders wel contact. Johan Boone, secretaris van de club, reageerde geschokt op de brief van de ouders van Tobias. 'Toen ik het las, stond het kippenvel op mijn armen', laat hij aan AT5 weten.

De club probeerde het intern op te lossen door eerst met de jeugdtrainer te praten. Die ontkende. Ook na gesprekken met andere jeugdtrainers en ouders kwam de club er niet uit. Daarop wordt de zaak volledig overgedragen aan de KNVB.

'Achteraf gezien hadden we de zaak beter direct volledig aan de KNVB kunnen overhandigen', erkent de secretaris. 'We hebben van drie onafhankelijke partijen klachten ontvangen over de jeugdtrainer. Deze klachten hadden allemaal betrekking op racistische incidenten. Ook mijn onderbuikgevoel zegt dat de jeugdtrainer de antisemitische leuzen inderdaad heeft geroepen.'

Johan Goone kijkt dan ook bedroefd terug op de situatie. 'Hoe pak je zoiets aan? We hebben ons uiterste best gedaan om het op te lossen, maar wij werken natuurlijk niet bij de recherche. Wel kan ik jullie mededelen dat wij als club zijnde direct gaan werken aan een toekomstplan, want dit mag gewoon niet meer gebeuren.'

Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo uitgesteld vanwege coronavirus

Nadat donderdag definitief werd besloten dat de mannen- en vrouwenkoers Strade Bianche geen doorgang zal vinden, heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt dat ook Milaan-San Remo en Tirreno-Adriatico niet doorgaan op de oorspronkelijke data vanwege het coronavirus.

De voorjaarsklassieker Milaan-San Remo zou zaterdag 21 maart worden verreden en de ronde Tirreno-Adriatico stond van woensdag 11 tot en met dinsdag 17 maart op het programma. RCS Sport, de organisatie van deze wedstrijden, hoopt samen met UCI een nieuwe datum te vinden voor de afgelaste wedstrijden.

De Italiaanse regering bepaalde woensdag al dat de komende maand alle sportevenementen zonder publiek moeten worden afgewerkt vanwege het coronavirus. De maatregel geldt zeker tot 3 april.

Parijs-Nice
Parijs-Nice gaat voorlopig wel door, al heeft de Franse WorldTour-wedstrijd te maken met veel afmeldingen door de ploegen. Eerder deze week meldden Astana, CCC, Mitchelton-Scott, Team Ineos en UAE Emirates zich al af en vandaag besloten ook Jumbo-Visma en Movistar om niet deel te nemen aan Parijs-Nice.

Smeekens gestopt als schaatser

Jan Smeekens is gestopt als schaatser. De 33-jarige Smeekens was een specialist op de 500 meter en pakte in 2017 op die afstand de wereldtitel.

Tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi leek Smeekens goud te pakken op de 500 meter. Maar nadat de tijden waren aangepast bleek dat niet hij, maar Michel Mulder, die 0,012 sneller was, de olympische titel te hebben gepakt.

Naast de wereldtitel won hij bij het WK afstanden tweemaal brons, in 2011 en 2013. Smeekens werd tweemaal tweede bij het NK sprint en hij won zeventien wereldbekerwedstrijden en in 2013 bovendien de wereldbeker.

COVID-19: 1e dode en 128 besmettingen in Nederland, Brabanders blijf thuis

Een 86-jarige man die opgenomen was in het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam met COVID-19 is vandaag overleden. De besmettingsbron van deze patiënt is tot nu toe onbekend. Dit is de eerste patiënt in Nederland die is overleden aan de gevolgen van een infectie met het nieuwe coronavirus.

Nadat bekend werd dat de patiënt COVID-19 had, is hij in isolatie verzorgd. Het ziekenhuis en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst hebben de contacten van de patiënt (bezoekers en verzorgers) in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Alle contacten van de patiënten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd om thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest.

Update 14.15 uur:
Het RIVM heeft weer nieuwe cijfers bekend gemaakt, het aantal besmettingen met het COVID-19 coronavirus is met 46 gevallen gestegen naar 128. Bij onze zuiderburen in België zijn ook nieuwe cijfers bekend gemaakt, daar zijn er het afgelopen etmaal 58 nieuwe besmettingen vastgesteld en staat de teller inmiddels op 109.

Update 19.00 uur:
Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19.

Kalender MotoGP gewijzigd wegens coronavirus

De aangepaste kalender voor het WK Wegracekampioenschap is vrijdagmiddag bekend gemaakt. De Thaise Grand Prix is uitgesteld tot oktober. Eerder deze week werd al duidelijk dat de openingsrace van dit seizoen niet doorgaat.

De MotoGP-race, die op 8 maart moest plaatsvinden op het Losail International Circuit in Qatar, is gecancelled in verband met het coronavirus. Italiaanse en Japanse paspoorthouders worden momenteel niet toegelaten door het Arabische emiraat. Dit leverde een te groot euvel op voor het motorsportevenement; een aanzienlijk deel van het paddock komt uit voorgenoemde landen. De Moto2- en Moto3-races gaan wel door. Alle teams waren wegens testdagen al aanwezig in Qatar. 

Inmiddels is bekend dat ook de Thaise Grote Prijs op het circuit van Buriram slachtoffer is geworden van het virus. Deze ronde is uitgesteld tot 4 oktober - zo ongeveer gelijk aan de opzet uit 2019. Dit heeft als gevolg dat de Spaanse race op Aragon een week naar voren is gehaald naar 27 september. 

Zoals het er nu voor staat, zien we een Amerikaanse seizoensopener op 5 april in Texas op het Circuit of The Americas. Toch staat er nog niets vast. Mogelijk wordt pas de Argentijnse Grand Prix de eerste van het jaar.


Gelijke stand in Davis Cup-duel tussen Nederland en Kazachstan

Het Davis Cup-duel tussen Nederland en Kazachstan staat na de eerste dag 1-1. De winnaar van de tweestrijd in Nur-Sultan kwalificeert zich voor het hoofdtoernooi in november 2020.

Robin Haase won de openingswedstrijd in drie sets van Michail Koekoesjkin: 6-4, 6-7 (2), 6-3. In de tweede wedstrijd was Aleksandr Boeklik met 6-7 (4), 6-7 (4) te sterk voor Tallon Griekspoor.

Zaterdag staan de afsluitende drie duels op het programma.

Andrey Golubev/Aleksandr Nedovyesov-Wesley Koolhof/Jean-Julien Rojer
Aleksandr Boeblik - Tallon Griekspoor
Michail Koekoesjkin - Robin Haase

'Everton komt voor probleempositie uit bij Feyenoord'

In navolging van Arsenal heeft ook Everton belangstelling voor middenvelder Orkun Kökcü van Feyenoord, zo meldt Sky Sports. Dezelfde sportzender maakte donderdag al melding van de interesse van Arsenal, evenals de Daily Mail. Sportief directeur Marcel Brands van Everton is al enige tijd op zoek naar een nieuwe middenvelder; in januari werd Everton al met enkele opties in verband gebracht, maar toen hielden the Toffees de hand op de knip.

Het is niet duidelijk hoe concreet de interesse van Everton is. Carlo Ancelotti, de manager van de nummer elf van de Premier League, liet dinsdag in de Engelse pers wel weten versterking voor het middenveld te zoeken.

"We hebben wat meer energie nodig op het middenveld, denk ik", verklaarde Ancelotti. "Dat betekent niet dat ik niet tevreden ben over de spelers die we hebben, maar je moet blijven nadenken over manieren om je ploeg te verbeteren. En dit is een terrein waarop we ons kunnen verbeteren."

De bezetting op het middenveld is dit seizoen een probleem gebleken voor Everton. André Gomes stond de voorbije vier maanden aan de zijlijn met een beenbreuk, die hij begin november opliep door een charge van Heung-Min Son.

Zondag, in de thuiswedstrijd tegen Manchester United (1-1), stond Gomes voor het eerst weer in de basis van Everton. De geblesseerde Jean-Philippe Gbamin keert vermoedelijk pas aan het eind van het seizoen terug, terwijl Morgan Schneiderlin vorige week werd geopereerd aan zijn knie.

Hij staat naar verwachting maximaal twee maanden aan de zijlijn. De Daily Mail sprak donderdag van een mogelijke transfersom van 26,5 miljoen euro, indien Kökcü naar Arsenal gaat. Dat zou voor Feyenoord een recordbedrag zijn.

De club wil snel handelen omdat de transfersom van Kökcü hoger zal zijn wanneer hij een goed EK speelt met Turkije. Voetbal International berichtte vorige maand dat naast Arsenal ook Chelsea, Sevilla, Real Betis en Valencia interesse hebben in de negentienjarige basisklant van Feyenoord, wiens contract doorloopt tot medio 2023. Feyenoord hoopt dat hij een nieuw contract gaat ondertekenen.

ECV: "Geen handdruk meer in de Eredivisie, restricties voor spelers in stadion"

Spelers uit de Eredivisie hebben van Eredivisie CV het verzoek gekregen om voorlopig geen handen te schudden met tegenstanders. Normaliter begroeten spelers elkaar voor de wedstrijd met een handdruk, maar om het risico te beperken op verdere verspreiding van het coronavirus lijkt dat voorlopig niet meer te gaan gebeuren. Hoewel de KNVB een handdruk niet verbiedt, staat het wel achter het verzoek van de Eredivisie CV.

Ook zullen spelers de handen van de jonge mascottes niet meer vasthouden wanneer ze het veld oplopen. Bovendien adviseert de Eredivisie CV aan spelers om de stadions alleen de kleedkamer en de mixed zone te betreden.

Mattijs Manders, de algemeen directeur van het overkoepelende orgaan waarin alle Eredivisie-clubs zich hebben verenigd, zegt het advies uit te vaardigen om clubs een 'handvat' te geven.

"We hebben het protocol zoveel mogelijk aangescherpt als het gaat om licht contact. Het gaat ons erom dat spelers maximaal beschermd worden tegen besmettingsgevaar", legt hij uit. De KNVB spreekt van een 'prima verzoek'.

"Het komt vanuit de clubs. Wij hebben inmiddels de scheidsrechters ingelicht. Verder houden we ons aan de richtlijnen van de RIVM en de overheid", vertelt een woordvoerder van de bond aan NU.nl.

Donderdagavond kozen spelers van Feyenoord en NAC Breda er al voor om elkaar niet de hand te schudden voorafgaand aan de onderlinge bekerwedstrijden.

Vrijdagochtend werd bekend dat clubs in de Premier League elkaar dit weekend geen hand zullen geven. Hetzelfde geldt voor wedstrijden in de andere profniveaus van Engeland, zo maakt de English Football League vrijdagmiddag bekend.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 10

Een nieuwe Pixar-film, Daniel Radcliffe als gestoordeling en een ijskoude thriller. Er gaat voor ieder wat tofs deze week in de Nederlandse bioscopen draaien. Om je niet door die eindeloze lijst films te laten scrollen, hebben wij ze vast voor je op een rijtje gezet. 

Guns Akimbo

In deze keiharde actiefilm wordt de nerdy videogame-ontwikkelaar Miles onbedoeld deelnemer in een illegaal spel om leven en dood. Terwijl miljoenen mensen hem via de livestream volgen moet Miles zich in zijn eentje uit deze benarde positie zien te redden.

Onward

Pixar staat vrijwel altijd garant voor kwaliteit en ook deze keer worden de krachten letterlijk en figuurlijk niet gespaard. Onward vertelt het verhaal van twee broers die een magische staf in handen krijgen om hun overleden vader voor een dag weer te wekken. Wanneer dit gruwelijk misgaat moeten de broers op een expeditie.

The Invisible Man

Losjes gebaseerd op het boek van H.G. Wells. Cecilia komt uit een vreselijk relatie en komt er na een tijd achter dat ze achtervolgd wordt door een persoon die alleen zij kan zien. Van regisseur Leigh Wannell, die ook de eerste Saw-film schreef.

Richard Jewell

In 1996 vindt bewakingsagent Richard Jewell op de Olympische Spelen in Atlanta een bom in een rugzak. Hij waarschuwt alle diensten en voorkomt zo een aanslag. Jewell wordt aanvankelijk als een held gezien, maar dat verandert wanneer een journalist vragen begint te stellen bij zijn achtergrond. De onschuldige bewakingsagent verandert zo in de meest gehate man van het land. Van legendarische regisseur Clint Eastwood.

Mijn Rembrandt

In deze documentaire gaat regisseur Oeke Hoogendijk op zoek naar de verhalen achter de eigenaars van een Rembrandt. Verwacht vele prachtige schilderijen en aangrijpende verhalen. Maarten en Oopjen, de schilderijen waar zo veel over is gezegd, komen uiteraard ook voorbij.
Grote internationale heroïnelijn opgerold

Na een groot internationaal onderzoek zijn in binnen- en buitenland verdachten aangehouden voor de smokkel van heroïne. De politie heeft door deze aanhoudingen een grote heroïnelijn opgerold.

Eind 2018 werd een partij 300 kilo heroïne aangetroffen in Italië, Genua, die de bestemming Roosendaal had. De informatie werd gedeeld met de politie in Nederland en een rechercheonderzoek werd gestart. Al snel werd duidelijk dat een 44-jarige man uit Dordrecht een belangrijke facilitator was in Nederland. Hij regelde bedrijfspanden en zorgde voor de juiste lading (deklading) om de heroïne te vervoeren. Voor de Landelijke Recherche en het Landelijk Parket werd al snel duidelijk dat hij een zeer belangrijke schakel was in de smokkel. Een groot aantal partijen, variërend van 100 tot enkele honderden kilo’s werden onderschept in Nederland en tussentijds werden hier verdachten voor aangehouden.

In juni 2019 werd 170 kilo aangetroffen in een loods en werden 6 verdachten aangehouden. Bij verschillende politieacties werden vorig jaar verdachten aangehouden in onder andere Rotterdam, Bergschenhoek, Amsterdam en Roosendaal.

Om deze drugslijn goed inzichtelijk te kunnen maken werd uitvoerig samenwerkt met Turkije, Italië, Duitsland, België, Spanje, Litouwen, Wit-Rusland en Kazachstan. Ook Europol speelde een belangrijke rol in de onderzoeken. De drugs werden vervoerd met vrachtwagens en iedere keer als de truck een landsgrens overging nam het land de observatie weer over. In Kazachstan werd vorige jaar maar liefst 1100 kilo heroïne aangetroffen in een vrachtwagen met natuursteen. De drugs zaten verstopt in deze stenen. Ook andere smokkelwijzen werden toegepast. Zo werd de heroïne ook verpakt in de oriëntaalse specialiteit Halva (zoet gerecht). Omdat het soortelijk gewicht van dit product en van de heroïne gelijk is dachten de verdachten dat zij een goede smokkelmanier hadden gevonden.

In al deze onderzoeken was Nederland de plek waar de heroïne naar toe moest om vervolgens weer geëxporteerd te worden naar bijvoorbeeld Engeland, Duitsland of Scandinavië. Het onderzoeksteam van de Landelijke Recherche kreeg een bron aan informatie binnen tijdens het onderzoek. Zo werd een vrachtwagen in Duitsland door informatie van dit rechercheteam op de snelweg aan de kant gezet door de Duitse politie en werd 640 kilo heroïne aangetroffen in steen. Op deze manier zijn tonnen heroïne onderschept in Europa en daarbuiten.

Begin deze week werden de belangrijkste sleutelfiguren aangehouden. In Nederland werden drie verdachten van 44 tot 50 jaar in Dordrecht en Amsterdam aangehouden. Een 32-jarige vrouw werd in Belgie aangehouden en nog een verdachte in Polen en zeven in Turkije.

Dutch Basketball League: Den Helder verrast Leiden, Aris in slotseconden langs BAL

Donderdag stonden er in de Dutch Basketball League twee wedstrijden op het programma. Den Helder Suns verraste door in eigen huis ZZ Leiden te verslaan, Aris boekte in Weert een zeer belangrijke overwinning tegen Basketbal Academie Limburg.

Den Helder Suns zorgde voor een stunt door in eigen huis met 91-75  te winnen van Zorg & Zekerheid Leiden. De ploeg van coach Peter van Noord pakte daarmee belangrijke punten in de strijd voor de play-offs. Yarick Brusen was met 20 punten en 13 rebounds de grote man voor Den Helder. Ook Boyd van der Vuurst de Vries (16 punten) en Josh Williams leverden een grote bijdrage.

In Weert speelden met Basketbal Academie Limburg en Aris Leeuwarden twee directe concurrenten voor de zesde en laatste plek in de play-offs tegen elkaar. In een spannende wedstrijd waren het de bezoekers die in de laatste paar seconden aan het langste eind trokken. Andy Mazurczak  gooide vier seconden voor tijd één van zijn vrije worpen raak en bepaalde daarmee de eindstand op 59-60. Door deze overwinning verkleint Aris het gat met BAL tot twee punten.

Dit weekend staan er weer vier wedstrijden op het programma:

Zaterdag
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball - Donar
Basketbal Academie Limburg - Den Helder Suns

Zondag
Landstede Hammers - Zorg & Zekerheid Leiden
Heroes Den Bosch - Aris Leeuwarden


Uitslagen Dutch Basketball League:

Den Helder Suns - Zorg & Zekerheid Leiden 91 - 75
Basketball Academie Limburg - Aris Leeuwarden 59 - 60


Stand Dutch Basketball League

1.

Donar

21 - 34

2.

Landstede Hammers

19 - 32

3.

Heroes Den Bosch

22 - 30

4.

Zorg & Zekerheid Leiden

19 - 22

5.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

21 - 22

6.

Basketbal Academie Limburg

23 - 16

7.

Den Helder Suns

22 - 14

8.

Aris Leeuwarden

23 - 14

9.

Apollo Amsterdam

22 - 8

Corona: economie Nederland in top 5 meest getroffen landen

Nederland staat op de derde plaats van economieën die het hardst worden geraakt door het corona-virus. Bovenaan staan Taiwan en Zuid-Korea. Daarna volgen Nederland, Hongarije en Indonesië (China is als ‘veroorzaker’ buiten beschouwing gelaten). Dat stelt Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld. De sectoren die het hardst worden getroffen zijn chemie, transport, automotive, textiel en elektronica.

Euler Hermes schat dat er door het corona-virus elk kwartaal voor $320 miljard verloren gaat aan handel in goederen en diensten wereldwijd. Dit handelsverlies per kwartaal is vergelijkbaar met de impact van een heel jaar handelsoorlog tussen de VS en China.

Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland over de situatie in ons land: “We hebben een extreem open economie met een relatief sterke verwevenheid met China. Dan komt zo’n ingrijpende logistieke verstoring hard aan. Complete toeleveringsketens liggen plat. En dat is niet een-twee-drie hersteld. Voordat de hele zaak weer op volle toeren draait zijn we maanden verder. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt hierdoor stevig geraakt.”

Verkeerde kant van de streep
Geeroms neemt de Rotterdamse haven als voorbeeld. “De grootste haven van Europa. 45 procent van alle containers in Rotterdam is Azië-gerelateerd. Als de kraan in China dicht, heeft dat grote gevolgen. De haven zelf spreekt over 20% minder afvaarten, maar het gaat mij ook over het effect daarna: de gevolgen voor de bedrijven. Niet alleen de grote jongens, maar juist ook het mkb. Er is maar weinig voor nodig om aan de verkeerde kant van de streep terecht te komen. Ik kan geen exact percentage noemen, maar ik verwacht dat het drama groter gaat uitpakken als de ‘fabriek van de wereld‘ niet snel een doorstart maakt.”

Geeroms ziet twee soorten bedrijven die direct worden bedreigd: ”De toch al zwakke broeders met te weinig vet op de botten en de snelle groeiers. Wij zien dat betalingsafspraken onder druk staan. Betalingstermijnen worden opgerekt en de aanvragen voor afbetalingsregelingen nemen sterk toe. Oftewel: liquiditeitsproblemen steken de kop op. Dan kun je op je vingers uittellen dat hierdoor flink wat extra bedrijven het loodje leggen.”

Kleine marges, lege schappen
Volgens Geeroms zijn er specifieke sectoren die dubbel hard geraakt worden. Hij doelt op producten als textiel, computers, elektronica, zonnepanelen en half-fabrikaten. “China heeft in deze hoek een grote vinger in de pap. Veel van deze sectoren werken met minimale marges. Die houden hun voorraden liefst zo klein mogelijk. Als de toevoer dan stilvalt zijn in no time de schappen leeg. Hoe lang kun je dat uitzitten als bedrijf?”

De voortekenen zijn niet hoopgevend, aldus Geeroms. Hij wijst op de OESO die praat over een mogelijke halvering van de economische groei. Ook de forse renteverlaging in de VS vindt Geeroms verontrustend. “In een klap 0,5% lager. Dat is voor het laatst gebeurd toen in 2008 de financiële crisis uitbrak. Waarom niet eerst een kwart procent? Nee, ze schieten meteen met een bazooka. Wat weten zij, wat wij niet weten?”

Pas op met staatssteun
Wat moet er volgens Geeroms gebeuren? “Corona haalt de hele wereldhandel overhoop. Dat heeft ernstige gevolgen, maar het biedt ook kansen; nieuwe marktopportuniteiten. Waar we voor op moeten passen is dat we het met staatssteun proberen op te lossen. Daarmee help je het gezonde marktmechanisme om zeep. Zwakke bedrijven zullen Corona als smoes aanvoeren; je krijgt dan oneerlijke concurrentie. Laat Corona geen excuus zijn om alles en iedereen financieel te injecteren. Daar worden we alleen maar zwakker van.”

AZC Oisterwijk start met pilot regioplaatsing

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) bracht op woensdag 4 maart 2019 een bezoek aan de gemeente Oisterwijk, en het AZC dat daar gevestigd is. Ze sprak met burgemeester Hans Janssen van de gemeente, de fractievoorzitters van lokale partijen en kreeg een rondleiding in het AZC door de locatiemanagers van het COA.

Ook ketenmarinier Jur Verbeek was aanwezig om zijn Top-x aanpak voor de meest hardnekkige overlastgevende en criminele asielzoekers toe te lichten. Op 1 mei moet deze aanpak landelijk zijn uitgerold. “Vanaf vandaag ben ik ook uw ketenmarinier”, zo vertelde Verbeek. Het AZC in Oisterwijk is bijzonder omdat het er al 30 jaar gevestigd is. Er worden ongeveer 450 asielzoekers opgevangen.

De staatssecretaris sprak met de gemeente over de pilot Regioplaatsing van het COA die in AZC Oisterwijk kan starten. Regioplaatsing is een afspraak uit het regeerakkoord. Daarin staat dat asielzoekers met een grote kans op een verblijfsvergunning zo dicht mogelijk bij hun toekomstige woonplaats opgevangen moeten worden. Dit is beter voor de inburgering en integratie.

AZC Oisterwijk wordt het eerste AZC in Nederland waar Regioplaatsing in de praktijk plaatsvindt. De gemeenteraad besloot donderdag 5 maart, op voordracht van het college van burgemeester en wethouders de bestuursovereenkomst over het AZC voort te zetten. Daardoor blijft het AZC in elk geval nog 2,5 jaar in Oosterwijk en kan de pilot daar gedurende twee jaar ook worden uitgevoerd.

Na gesprekken met fractievoorzitters van de lokale partijen volgden gesprekken met COA-medewerkers. Hierin kwamen de mooie kanten van het werk aan de orde, maar ook de zorgen van medewerkers. Het werkbezoek werd afgesloten met een korte rondleiding over het AZC-terrein.

Autopark groeit sterker dan bevolking

Nederland telde begin 2020 bijna 8,7 miljoen personenauto’s, dat is 1,7 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee groeit het aantal auto’s sterker dan de bevolking van 18 jaar en ouder. Ruim 7,6 miljoen personenauto’s zijn eigendom van een particulier, 1 miljoen personenauto’s staan op naam van een bedrijf. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal personenauto’s van particulieren is begin 2020 102.000 (1,4 procent) hoger dan begin 2019. Het wagenpark van bedrijven nam het afgelopen jaar met bijna 45.000 (4,5 procent) toe. Voor het eerst zijn er meer dan een miljoen bedrijfsauto’s. Vergeleken met vijf jaar geleden zijn er 7,5 procent meer auto’s van particulieren en 19,1 procent meer auto’s op naam van een bedrijf.

Meer dan 1 auto per 2 personen
Begin 2020 stonden ruim 7,6 miljoen personenauto’s op naam van particulieren. Daarmee waren er in Nederland 543 auto’s per duizend inwoners van 18 jaar of ouder. Begin 2015 waren dat er nog 528. Het autobezit is het hoogst bij 50- tot 65-jarigen. Bij deze leeftijdsgroep zijn er 679 auto’s per duizend inwoners. Onder 18- tot 25-jarigen is het autobezit met 172 auto’s per duizend inwoners het laagst. Het autobezit van 80-plussers is meer dan tweemaal zo hoog als dat van 18- tot 25-jarigen.

Meer ouderen met een auto
Het autobezit nam de afgelopen vijf jaar het sterkst toe bij 80-plussers. Zij hadden begin 2015 324 auto’s per duizend inwoners, begin 2020 zijn dat 375 auto’s. Het autobezit van jongeren tot 30 jaar ligt in 2020 met 283 auto’s per duizend inwoners iets lager dan begin 2015. Hoewel het autobezit in deze leeftijdsgroep in 2020 lager was, nam het aantal personen in deze leeftijdsgroep toe. Daardoor bleef het aandeel auto’s dat deze groep in bezit had nagenoeg gelijk.

Zowel begin 2020 als begin 2015 was 10 procent van de particuliere personenauto’s eigendom van een 30-minner. 80-plussers hebben 9 procent van alle particuliere personenauto’s in bezit. Vijf jaar eerder was dit aandeel 7 procent. 30- tot 65-jarigen bezitten 65 procent van alle personenauto’s.

Ruzie mondt uit in vecht/steekpartij

Een 32-jarige man is donderdagmiddag gestoken na een ruzie met twee jongens op metrostation Alexander in Rotterdam. Een 17-jarige verdachte is aangehouden, naar de tweede verdachte is de politie nog op zoek.

De ruzie ontstond half vier donderdagmiddag op een druk metrostation Alexander. Het lijkt erop dat de onenigheid tussen de man en de jongens, die elkaar niet kennen, ontstond toen zij tegen elkaar opbotsten. De ruzie mondde uit in een vechtpartij waarbij gestoken is. De 32-jarige man liep ernstige verwondingen op, maar bleef wonderwel buiten levensgevaar. Volgens de artsen heeft hij enorm geluk gehad en had dit ook heel anders kunnen aflopen. Ditmaal bleef het slachtoffer aanspreekbaar en kon hij zelf naar de toegesnelde ambulance lopen.

Omstanders schoten te hulp en hielpen bij de aanhouding van de 17-jarige verdachte. Deze Rotterdammer had als gevolg van de onenigheid en de steekpartij zijn hand verwond. Ook hij moest naar het ziekenhuis waar hij is behandeld aan zijn verwondingen. Daarna is hij overgebracht naar het politiebureau. De politie is een onderzoek gestart naar de tweede verdachte. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Van Veldhoven lanceert Europees Plastics Pact

Van het plastic om je mueslireep tot je shampoofles: over vijf jaar is al het plastic dat we dagelijks gebruiken recyclebaar of te hergebruiken. Dat is een van de doelstellingen waar meer dan 80 ondertekenaars van het Europees Plastics Pact vandaag hun handtekening onder zetten in Brussel. Zodat we zorgen voor minder plastic afval, veel meer hergebruik en veel meer recycling. Het is voor het eerst dat zoveel verschillende partijen, van supermarkt en snoepfabrikant tot overheden, zich hier op Europese schaal gezamenlijk voor inzetten.

Van Veldhoven: “Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten we naast schone energie ook naar schone grondstoffen kijken. Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden. Zodat we de aarde schoner en gezonder achterlaten aan volgende generaties. Dat is geen gemakkelijke taak, maar door samen te werken met al deze partijen op Europese schaal kàn het wel. Ik ben trots dat we hier vandaag de eerste stappen voor zetten.”

Nederlands pact als voorbeeld
Van Veldhoven is samen met haar Franse en Deense collega trekker geweest van het Europees Plastics Pact. Het idee begon een jaar geleden tussen de drie bewindspersonen tijdens de vergadering van milieuministers in Brussel. Na lancering van het Plastic Pact in Nederland en Frankrijk, groeide het enthousiasme uit tot het waarmaken van de Europese evenknie.

Schone oceanen en veel meer hergebruik
Het Europese Plastics Pact bestaat uit afspraken tussen plasticproducenten, grote bedrijven, overheden en recyclers. Het pact bevat vier inhoudelijke doelen waar ondertekenaars zich aan hebben gebonden per 2025:

  • Maak plastic verpakkingen volledig recyclebaar en waar mogelijk geschikt voor hergebruik;
  • Verminder onnodig plasticgebruik en gebruik van plastic gemaakt uit aardolie met ten minste 20%;
  • Verbeter de huidige capaciteit van inzameling, sortering en recycling met ten minste 25%;
  • Gebruik ten minste 30% gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen en producten.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend
Vandaag hebben 66 bedrijven en organisaties en 15 overheden het pact ondertekend. Ondertekenen van het pact is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. Na de lancering starten vandaag direct de eerste werkgroepen, onder meer met het opzetten van monitoring, rapporteren, transport van plastic afval en circulair ontwerp van plastic. Voortgang wordt bewaakt door een roulerende stuurgroep bestaande uit een aantal ondertekenaars. De Europese Commissie is betrokken als waarnemer van het pact. Samen met de Europese Commissie wordt ook bekeken waar het Europees Plastics Pact kan bijdragen aan nieuw Europees plasticbeleid op basis van de Europese Green Deal.

Wilders komt met noodwet tegen 'asielbonus'

Asielzoekers zouden niet langer de kans moeten krijgen om met een dwangsomregeling miljoenen euro’s te eisen van de overheid voor te trage procedures. De PVV komt vandaag met een noodwet om daar een stokje voor te steken. Wilders komt met zijn noodwet omdat hij hoopt dat andere partijen zijn voorstel nu wél massaal steunen, waar dat eerder niet gebeurde. "Asielzoekers krijgen alleen al dit jaar 70 miljoen euro als VVD-asielbonus. Onaanvaardbaar, daar moet meteen een einde aan komen.”

Als het aan Wilders ligt wordt in de Vreemdelingenwet, na artikel 71a, een artikel ingevoegd, te weten artikel 71b: "Paragraaf 4.1.3.2 van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op besluiten op grond van hoofdstuk 3, afdeling 4, van deze wet en op beslissingen op bezwaar tegen deze besluiten."

In de memorie van toelichting lezen we dat er iedere week 1 miljoen euro naar asielzoekers gaat bij wie de asielprocedures te lang duren. De staatssecretaris heeft gezegd dat dit zelfs dit jaar kan oplopen en er naar schatting 70 miljoen euro zou kunnen worden uitgekeerd ter compensatie van te trage procedures. Per asielzoeker wordt er €5.000 tot €15.000 uitgekeerd ongeacht of zij doelbewust de boel frustreren om zo misbruik te kunnen maken van de wetgeving die nu van kracht is.

Hoofdlijnen van het wetsvoorstel
Met deze noodwet wordt een einde gemaakt aan de dwangsomregeling voor asielzoekers. Het is volgens de PVV onacceptabel dat asielzoekers gebruik kunnen maken van een dwangsomregeling en beloond worden met zuur verdiend belastinggeld. Daarnaast maakt de dwangsomregeling Nederland aantrekkelijk voor nieuwe asielzoekers die doelbewust, met de hulp van asieladvocaten en Vluchtelingenwerk, hun aanvraag saboteren om zo aanspraak te kunnen maken op de regeling.

Biatlete Herrmann haalt uit in door COVID-19 geplaagd Nove Mesto

Het Tsjechische Nove Mesto is in het biatlon vaak een van de bestbezochte plekken in het World Cup-circus. Vele tienduizenden mensen bezetten de tribunes en dat zorgt voor een geweldige sfeer. Deze week is dat echter anders: wegens de COVID-19-dreiging worden alle wedstrijden zonder publiek gehouden.

De Duitse Denise Herrmann vertrok in het doodstille Nove Mesto als derde en deed het geweldig: ze schoot tien keer raak en met Herrmann's snelheid op de langlauflatten weet je dat het dan eigenlijk wel gedaan is, ook al moesten er nog 95 na haar komen. Tiril Eckhoff bleef wel een beetje in de buurt van Herrmann's langlaufsnelheid, maar de Noorse schoot twee keer mis en eindigde op 1:11 minuten.

De enige die het misschien nog éven spannend maakte was Anaïs Bescond. De Française was verrassend snel onderweg en schoot alle schijven omver, maar in de slotronde verloor ze teveel tijd om nog voor de winst te gaan: 27,2 seconden was de achterstand, goed voor plek twee. Voor haar eigen, helaas dus niet gevulde tribunes ging de derde plek op 49,7 seconden naar Marketa Davidova, die drie tienden sneller was dan de Finse Mari Eder.

World Cup-leidster Dorothea Wierer uit Italië eindigde met drie missers als 24e, waardoor de Zweedse Hanna Öberg (zesde) net als Eckhoff en Herrmann in kon lopen.

Lege tribunes in Nove Mesto, waar het normaal uit zijn voegen barst van de mensen. Een paar coaches en mannelijke biatleten - die vrijdag in actie komen - hebben in elk geval wat vlaggen opgehangen om nog een beetje sfeer te maken (Pro Shots/Zuma Press)
Lege tribunes in Nove Mesto, waar het normaal uit zijn voegen barst van de mensen. Een paar coaches en mannelijke biatleten - die vrijdag in actie komen - hebben in elk geval wat vlaggen opgehangen om nog een beetje sfeer te maken (Pro Shots/Zuma Press)

Zaak tegen Ridouan Taghi vandaag apart behandeld in de Bunker

De Bunker in Osdorp staat vanochtend geheel in het teken van Ridouan Taghi. De rechtbank heeft voor hem een extra zittingsdag uitgetrokken in het Marengoproces, waarin hij en zestien andere verdachten terechtstaan vanwege meerdere liquidaties. Of Taghi ook naar de zwaar beveiligde rechtbank komt is onzeker: hij heeft eerder aangegeven niet aanwezig te willen zijn.

De Amsterdamse rechtbank heeft voor Taghi een speciale zitting ingelast, vanwege de benodigde veiligheidsmaatregelen. Het gaat om een pro-forma zitting, wat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld.

Taghi wil niet naar de zitting van vandaag komen, omdat hij denkt dat hij een betere verdediging kan voeren als hij tegelijk met de andere verdachten terechtstaat. In theorie kan de rechtbank eisen dat hij naar de zitting komt, maar tot op heden is niet bekend of de rechtbank dat gaat doen. Of Taghi komt, wordt dus vandaag op de zitting pas duidelijk.

Marengoproces
Het Marengoproces draait om vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe, uitgevoerd door een criminele bende. De bekendste is de moord op misdaadblogger Martin Kok, die in 2016 in zijn auto werd doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Er kwam een doorbraak in het onderzoek toen begin 2017 Nabil B, een verdachte van een van de moorden, bereid was verklaringen af te leggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een geoliede machine, met een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. De 42-jarige Taghi wordt gezien als leider van de criminele organisatie, samen met Said Razzouki, die in Colombia is opgepakt en nog niet is uitgeleverd.

Taghi werd afgelopen december gearresteerd in Dubai en kort daarna overgevlogen naar Nederland. Sindsdien zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Derk Wiersum en Nabil B.
De twee meest schokkende moorden waarmee Taghi in verband wordt gebracht - die op advocaat Derk Wiersum en op de broer van kroongetuige Nabil B. - maken geen onderdeel uit van het proces. Het OM heeft weliswaar sterke vermoedens dat Taghi bij deze moorden betrokken is, maar genoeg bewijs ontbreekt. Voor de moord op Wiersum zit onder meer Taghi's neef Anouar vast.

Na de moord op advocaat Wiersum is de zaak extra beladen en zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Voor het eerst in Nederland worden de nieuwe advocaten van Nabil B. geheim gehouden. Inez Weski, de advocaat van Taghi, maakte hiertegen eerder bezwaar, omdat zij wil kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap verklaart, of mogelijk heeft overlegd met zijn raadslieden.

Videoverbinding
De zaak over Taghi gaat vanochtend om 10.00 uur van start. Hoewel de behandeling van de zaak openbaar is, kan het publiek de zaak alleen volgen via een videoverbinding aan de Parnassusweg. De capaciteit in de Bunker is namelijk beperkt, stelt justitie.

De zaak van de andere zestien verdachten werd vorige week behandeld. Zij blijven voorlopig vastzitten.

Hoogleraar: 'nu van aardgas af slecht idee'

Dringend advies vanuit Eindhoven van energie-hoogleraar David Smeulders. Amsterdam doet er beter aan nu niet van het aardgas af te gaan. De kosten zijn gigantisch en het zorgt juist voor méér CO2-uitstoot. ‘Ik maak me zorgen over het draagvlak.’, zo schrijft AT5 op haar website. 

AT5 ging langs in het lab van de hoogleraar Energiesystemen aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Voor het college-bord legt Smeulders uit waarom een aargasvrije stad nu juist niet bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen, de belangrijkste daarvan natuurlijk dat Nederland in 2050 95 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte van 1990.

Smeulders: ‘Onze doelstellingen zijn niet ‘ik wil de groenste stad zijn’, want dat wil iedereen. Onze doelstellingen zijn niet ‘ik wil de meeste bloemen planten daar’. Nee, onze doelstellingen zijn: ik wil die CO2-uitstoot naar beneden brengen.’

En uit de berekeningen van de professor volgt dat de gasketel per eenheid geproduceerde energie minder vervuilend is dan overstappen op elektriciteit om mee te koken of huizen te verwarmen. Die elektriciteit moet namelijk geproduceerd worden en Nederland – en ja, dus ook Amsterdam – is daarvoor de komende decennia nog wel even afhankelijk van een ‘stroommix’ die afkomstig is uit aardgascentrales, kolencentrales, biomassacentrales, een beetje kernenergie en een deel groene energie.

‘Dan moeten we dus afvragen of die ketel door dit palet, of dat resulteert in een vermindering van CO2-uitstoot’, vervolgt Smeulders. ‘Als je naar de cijfers kijkt zie ik hier 180 en hier 490. Dat betekent dat als ik van gas naar elektriciteit ga, komt er dus meer CO2 uit.’

Ook neemt de vraag naar elektriciteit – denk aan de Tesla’s, datacenters en warmtepompen – nu al explosief toe. Amsterdam kent een relatief robuust stroomnet, al zijn storingen ook hier al geen zeldzaamheid. In de rest van de Nederland voorziet Smeulders grote problemen: ‘Het verschil, misschien handig om te weten, er gaat door het aardgasnet tien keer zoveel vermogen dan door het stroomnet. Dus als we zeggen we schaffen het hele aardgasleidingennet af, dan betekent dat dus dat de stroomkabels tien keer zo dik moeten worden. Dat is dus acht jaar praten, twee jaar graven en zijn we dus alweer tien jaar verder.’

En de hoogleraar zou zo graag zien dat er wat zuiniger wordt omgesprongen met dat fijnmazige gasnetwerk. Volgens Smeulders kan dat net namelijk op termijn bijdragen aan een echt duurzame oplossing. Om er waterstof doorheen te vervoeren bijvoorbeeld of voor de opslag van groen gas.

Meewarig kijkt de Brabander dan ook naar de politiek waar logica het volgens hem aflegt tegen ideologie: ‘Ik ben lid van GroenLinks en daar ben ik ook trots op. Ik probeer dus ook alles te doen om die klimaatdoelen te halen, met behoud van maatschappelijk draagvlak.’

Over dat draagvlak maakt hij zich dus zorgen, ook in Amsterdam dat de ambitie heeft om in 2040 al aardgasvrij te zijn, wat de gemeenschap en individuele burgers volgens hem veel geld gaat kosten. Voor de in Amsterdam al vrijgemaakte 150 miljoen euro uit het Vereveningsfonds heeft Smeulders nog wel een laatste advies: 'Gebruik dat geld voor de isolatie van woningen. Een no regret option van de bovenste plank.'

FOK! Wat een weer: na regen weer wat zon

Dag duiveltjes!  

Een depressie trok gisteren van zuidwest naar noordoost over Frankrijk naar Polen toe. In het noorden bleef het de hele dag droog en scheen de zon soms flink. Plaatselijk zo'n 6 uur. Elders in den lande was het bewolkt en regen spreidde zich heel geleidelijk uit over het land, maar daarbij loste de neerslag aan de noordkant ook deels op. Hier in Haarlem zaten we steeds op het randje. Dan weer gespetter en dan weer droog.

In het zuiden regende het wat harder, maar ook daar viel niet meer dan 5 tot 7 mm. De jackpot is vandaag voor Belgie. Daar viel op veel plaatsen in Vlaanderen al zo'n 20 tot 25 mm.

Vandaag beginnen we dan nog bewolkt met hier en daar regen, zeker in het oosten van het land. In het westen klaart het eind van de ochtend geleidelijk aan op. Er blijft echter nog wel genoeg bewolking over. In de middag komen er dan nog enkele buien opdraven, met een kleine kans op hagel of onweer.  Het wordt ongeveer 7 graden en de wind draait naar noordwest.

Zaterdag kunnen we misschien overal een droge dag boeken, maar dat feest duurt niet lang........

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.