ECV: "Geen handdruk meer in de Eredivisie, restricties voor spelers in stadion"

Spelers uit de Eredivisie hebben van Eredivisie CV het verzoek gekregen om voorlopig geen handen te schudden met tegenstanders. Normaliter begroeten spelers elkaar voor de wedstrijd met een handdruk, maar om het risico te beperken op verdere verspreiding van het coronavirus lijkt dat voorlopig niet meer te gaan gebeuren. Hoewel de KNVB een handdruk niet verbiedt, staat het wel achter het verzoek van de Eredivisie CV.

Ook zullen spelers de handen van de jonge mascottes niet meer vasthouden wanneer ze het veld oplopen. Bovendien adviseert de Eredivisie CV aan spelers om de stadions alleen de kleedkamer en de mixed zone te betreden.

Mattijs Manders, de algemeen directeur van het overkoepelende orgaan waarin alle Eredivisie-clubs zich hebben verenigd, zegt het advies uit te vaardigen om clubs een 'handvat' te geven.

"We hebben het protocol zoveel mogelijk aangescherpt als het gaat om licht contact. Het gaat ons erom dat spelers maximaal beschermd worden tegen besmettingsgevaar", legt hij uit. De KNVB spreekt van een 'prima verzoek'.

"Het komt vanuit de clubs. Wij hebben inmiddels de scheidsrechters ingelicht. Verder houden we ons aan de richtlijnen van de RIVM en de overheid", vertelt een woordvoerder van de bond aan NU.nl.

Donderdagavond kozen spelers van Feyenoord en NAC Breda er al voor om elkaar niet de hand te schudden voorafgaand aan de onderlinge bekerwedstrijden.

Vrijdagochtend werd bekend dat clubs in de Premier League elkaar dit weekend geen hand zullen geven. Hetzelfde geldt voor wedstrijden in de andere profniveaus van Engeland, zo maakt de English Football League vrijdagmiddag bekend.