Coronacrisis loopt uit de hand, gebruik je gezond verstand!

Ergens eind vorig jaar brak in Wuhan de Wuhan-griep uit. Sindsdien is de wereld in de ban van COVID-19, het virus dat de griep veroorzaakt. Inmiddels heeft het virus ook Nederland bereikt en is er een eerste dode gevallen in Rotterdam, een man van 86 jaar oud. Tot nu toe zijn de meeste doden te vinden onder de fysiek zwakkere mensen: ouderen en mensen die al een andere ziekte of aandoening onder de leden hebben. Ik maak me daarom ook echt niet druk om dit virus. 

Ik ben van mening dat, zowel de WHO als het RIVM, volledig doorslaan in hun adviezen om dit virus het hoofd te bieden. In plaats van in te zetten op onderzoek en naar genezing, wordt krampachtig geprobeerd om het virus onder controle te houden. Onbegonnen werk als je het mij vraagt: de klachten lijken, bij een milde besmetting, op een verkoudheid of gewone griep. Het verspreidt zich via druppels in de lucht, door te hoesten of te niezen. Kortom: je kan besmet zijn zonder dat je het in de gaten hebt en het virus overdragen. Iedereen niest of hoest wel een keer op een dag immers.

Vandaag adviseerde het RIVM dat Brabanders, die zulke lichte klachten vertonen, het contact met hun medemens te beperken en zo nodig thuis te blijven. Zelf woon ik in Alkmaar, waar laatst ook al een mogelijke besmetting is gemeld. Ik ken niemand die in de gevarenzones is geweest, maar het is vrij logisch om aan te nemen dat het virus al lang en breed verder om zich heen heeft gegrepen dan tot nu wordt aangenomen.

Mocht ik door zo’n onvermoede via-via besmetting het virus hebben opgelopen dan ben ik me daarvan dus niet bewust. Mijn dagelijkse klachten, die ik al jarenlang heb omdat ik chronisch verkouden ben, lijken namelijk op de coronaklachten. En dus lach ik er om; ik ga me echt niet bij de huisarts melden om een test te laten doen of ik COVID-19 bij me draag. De gezondheidszorg heeft wel iets beters te doen dan om iedere kuch een test uit te voeren.

Kennelijk lijkt bij de gemiddelde Nederlander in ieder geval nog het gezonde verstand te overheersen. Ondanks het paniekvoetbal van de WHO en het RIVM ga ik er lekker dagelijks op uit, een portie gezonde buitenlucht opsnuiven en me fijn blootstellen aan COVID-19. Living on the edge .. I love it!