Voorzitter Pride stapt niet op maar biedt wel excuses aan na vluchtelingen-uitspraak

Frits Huffnagel, voorzitter van de Pride, heeft zijn excuses aangeboden na de ophef die er is ontstaan over zijn opmerkingen met betrekking tot vluchtelingen. 'Ik had niet verwacht dat mijn mening zo sterk zou worden geplakt op de Pride organisatie.' Toch stapt hij, ondanks het verzoek van het COC Amsterdam, niet op.

In het programma Spraakmakers van NPO Radio 1 stelde Huffnagel dat Nederland geen nieuwe vluchtelingen moet toelaten. 'Wij zien een kind en denken: "wat zielig". Terwijl we niet zien dat er een vader achter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd', was zijn motivatie.

Dat kwam hem op flinke kritiek te staan. Niet alleen op Twitter: het COC Amsterdam wilde zelfs dat Huffnagel af zou treden als voorzitter van de Pride.

De organisatie reageerde eerder al op de ophef, maar laat nu toch wat stelliger weten dat het standpunt van Huffnagel 'niet in gezamenlijkheid door het bestuur wordt gedragen'.

'Het bestuur is divers samengesteld en kent vele privé meningen. Huffnagel is een debater en publiek figuur en had genuanceerder zijn mening kunnen geven', zo staat in een statement op Facebook. Het bestuur zegt de verontwaardiging dan ook 'te betreuren'. Wel benadrukt de organisatie dat Huffnagel zijn uitspraken op persoonlijke titel deed.

Zelf geeft Huffnagel aan dat er hem 'op internet standpunten toegedicht worden die ik niet heb of had'. Toch biedt de voorzitter zijn excuses aan. 'En ik heb er spijt van dat mijn woorden een deel van onze achterban hebben gegriefd en pijn hebben gedaan.'

Ook had hij naar eigen zeggen 'beter moeten inschatten' dat mensen er van uit zouden gaan dat zijn mening gelijk is aan die van de organisatie. 'Ik trek hier mijn les uit voor de toekomst', concludeert hij. 'Uiteraard blijf ik mij inzetten voor de Pride community, zoals ik dat ook de afgelopen jaren met veel passie en liefde heb gedaan.'

Het bestuur van Pride geeft tot slot aan 'de komende periode met partijen in gesprek te gaan, die hun ongenoegen hebben geuit'.

De gewraakte uitspraken van Huffnagel: