NBA: Luka Doncic bezorgt Dallas Mavericks zege

Negen NBA wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma. Verrassingen bleven hierin uit. Luka Doncic leverde voor de Dallas Mavericks de meest indrukwekkende prestatie van de avond. Tegen de San Antonio Spurs was de jonge Sloveen goed voor een triple double, waarmee hij zijn ploeg naar de achtste overwinning van het seizoen loodste.

De Dallas Mavericks waren in de jaren ’90 één van de lachertjes van de NBA. Niet één keer wist de Texaanse ploeg zich te plaatsen voor de play-offs. Het fortuin van de Mavericks keerde in 2000. In dat jaar kocht de flamboyante zakenman Mark Cuban, bekend van onder andere Shark Tank, de ploeg voor zo’n 300 miljoen dollar. Cuban maakte van de Mavericks een aantrekkelijke franchise, waar spelers graag voor uitkwamen. Hij had daarbij ook het geluk dat de Mavericks de nog piepjonge Dirk Nowitzki in de gelederen had.

Vanaf 2000 haalden de Mavericks vrijwel elk jaar de play-offs, met de titel in 2011 als hoogtepunt. Dat jaar werd de Miami Heat, met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh in de finale verslagen.

De afgelopen twee seizoen misten de Texanen de play-offs. Deels omdat het in het sterke westen bijzonder lastig om bij de beste acht ploegen te horen. Deels omdat de Mavericks Nowitzki een waardig afscheid gunden, in plaats van hem te ruilen voor jongere spelers. Het bood de Mavericks de kans om via de draft aan een nieuwe selectie te werken. In 2018 koos de ploeg als vijfde de schutter Trea Young, die direct met Atlanta werd geruild voor Luka Doncic. Op het moment zelf waren de meningen over die ruil verdeeld, maar inmiddels is alleen de meest verstokte Hawks-fan nog van mening dat dit een goede ruil is. Overigens mogen Phoenix en Sacramento ook met tegenzin terugkijken naar deze draft. Zij kozen respectievelijk DeAndre Ayton en Marvin Bagley III terwijl Doncic nog beschikbaar was. De eerste is geschorst wegens een overtreding van het dopingreglement,  de tweede zit met een blessure op de bank. Beiden hebben in hun debuutjaar aardig spel laten zien, maar komen niet in de buurt van de sensationele Sloveense superster.

De twintigjarige Doncic mag met recht een fenomeen worden genoemd. Vanaf het moment dat hij op zijn zestiende bij Real Madrid debuteerde zijn de ogen van de basketbalwereld op hem gericht. Er was scepsis op het moment dat hij drie jaar later besloot over te stappen naar de NBA. Succes in Europa betekent niet altijd ook succes in de NBA, waar het spel sneller en atletischer is en een belachelijke hoeveelheid wedstrijden moeten worden gespeeld.

De scepsis over Doncic heeft niet lang geduurd. In zijn debuutjaar werd hij verkozen tot beste nieuwkomer. Met wat hij tot nu toe in zijn tweede jaar laat zien mag Doncic met recht genoemd worden in de discussie wie de beste basketballer op dit moment is.

Tegen de San Antonio Spurs kwam Doncic tot 42 punten, 11 rebounds en 12 assists. De laatste speler die op dezelfde leeftijd soortgelijke cijfers noteerde was LeBron James. Dallas won de wedstrijd met 117-110. Voor San Antonio wordt het gat met de play-off plaatsen steeds groter en er mag worden gevreesd dat de vijfvoudig kampioen voor het eerst sinds 1997 de play-offs gaat missen.

Highlights van Doncic tegen de Spurs. Bron: YouTube

Paul George bezorgde de Clippers een overwinning tegen zijn oude ploeg de Oklahoma City Thunder. De laatste vier punten van de wedstrijd, waaronder een cruciale driepunter, waren voor George die daarmee de eindstand op 90-88 zette. Bij de Clippers ontbreekt Kawhi Leonard nog altijd wegens pijn aan zijn linkerknie.

De Houston wonnen in eigen huis met groots gemak van de Portland Trail Blazers: 132 – 108. Ten opzichte van de vorige wedstrijd konden de Rockets weer beschikken over Capela, Westbrook en House. Harden, die in de vorige wedstrijd 41 schotpogingen nam, liet Russell Westbrook zijn gang gaan. De voormalig MVP kwam tot 28 punten, 13 rebounds en 10 assists. Harden, die maar negentien keer schoot, kwam desalniettemin tot 36 punten. Clint Capela maakte het feest voor Houston compleet. De Zwitser profiteerde optimaal van de vele blessures bij de lange mannen van Portland en noteerde 22 punten en 20 rebounds.

Bij Portland bleef Damian Lillard op dertien punten steken. CJ McCollum werd met 25 punten topscorer. Carmelo Anthony zal naar verwachting later deze week zijn debuut maken voor de club uit Oregon.

Uitslagen

New York Knicks – Cleveland Cavaliers 123 - 105
Brooklyn Nets – Indiana Pacers 86 - 115
Toronto Raptors – Charlotte Hornets 132 - 96
Chicago Bulls – Milwaukee Bucks 101 - 115
Houston Rockets – Portland Trail Blazers 132 - 108
Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 117 - 110
Phenix Suns – Boston Celtics 85 - 95
Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 102 – 112
Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder 90 - 88

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 11-2
Milwaukee Bucks 10-3
Miami Heat 9-3
Toronto Raptors 9-4
Philadelphia 76ers 8-5
Indiana Pacers 8-6
Orlando Magic 6-7
Charlotte Hornets 6-8
Brooklyn Nets 5-8
Atlanta Hawks 4-9
Cleveland Cavaliers 4-9
Detroit Pistons 4-9
New York Knicks 4-10
Chicago Bulls 4-10
Washington Wizards 3-8

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 11-2
Houston Rockets 11-3
Denver Nuggets 9-3
Los Angeles Clippers 9-5
Utah Jazz 8-5
Dallas Mavericks 8-5
Phoenix Suns 7-5
Minnesota Timberwolves 8-6
Sacramento Kings 5-7
Memphis Grizzlies 5-8
Oklahoma City Thunder 5-8
San Antonio Spurs 5-9
Portland Trail Blazers 5-9
New Orleans Pelicans 4-9
Golden State Warriors 2-12