BelgiŽ begint nieuwe Davis Cup met winst, KroatiŽ verliest

De totaal vernieuwde Davis Cup is maandag van start gegaan. Er wordt niet meer op de traditionele manier gespeeld - vijf wedstrijden verdeeld over een weekeinde, met één van de twee landen als gastland - maar in een groepsformat, waarbij het hele jaar in één weekje met korte, vooral doordeweekse wedstrijden geperst wordt.

In Madrid opende België met een 2-1 zege op Colombia. Steve Darcis klopte Santiago Giraldo en David Goffin was Daniel Galán de baas, waardoor het dubbelspel alleen nog voor het setsaldo was. De mondiale nummers één, Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, leverden Colombia daar met winst op Sander Gillé en Joran Vliegen nog een puntje op.

Titelverdediger Kroatië staat dit jaar niet met een geweldige ploeg aan de start en dat bleek: Rusland won met 3-0. Andrey Rublev klopte de vrij onbekende Borna Gojo, waarna Karen Khachanov de Kroaat Borna Coric klopte. Khachanov en Rublev speelden samen het dubbelspel en waren daarin ook te sterk voor Ivan Dodig en Nikola Mektic.

Ook de derde wedstrijd werd al voor het dubbelspel beslist: Vasek Pospisil klopte Fabio Fobnini en Denis Shapovalov was in een thriller met drie tiebreaks te sterk voor Matteo Berrettini, dus had Canada de winst op Italië al binnen. De twee Italianen wonnen het dubbelspel vervolgens nog wel van dezelfde Canadese opponenten.

Nederland begint dinsdag aan de Davis Cup Finals, met Kazachstan als eerste tegenstander. Woensdag wacht het duel met Groot-Brittannië.