Mollema soleert naar winst in Lombardije en volgt daarmee Kuiper op

De 113e editie van de Ronde van Lombardije is gewonnen door Bauke Mollema. De Nederlander van Trek-Segafredo trok op de voorlaatste beklimming ten aanval en sloeg direct een mooi gat en hield het daarna knap vol. Daarmee heeft Nederland met Mollema weer een winnaar in het laatste monument van het jaar. 38 jaar geleden was Hennie Kuiper de laatste Nederlander die Il Lombardia won. 

Acht renners trokken meteen in de aanval in de ‘koers van de vallende bladeren’ met daarbij geen Nederlanders. De kopgroep kreeg al snel een voorsprong van zes minuten, waarna het peloton de achtervolging inzette met daarbij Jumbo-Visma op kop van het peloton. De Nederlandse ploeg had met Primoz Roglic de topfavoriet in huis.

Langzaam zakte de voorsprong en met nog zeventig kilometer had de kopgroep nog een voorsprong van twee minuten aan de voet van de Madonna del Ghisallo. Die wisten de een aantal koplopers nog te overleven, maar op de volgende beklimming Muro di Sormano (1,9 km aan 15,8% gemiddeld) werden ze bijgehaald en ook meteen achter gelaten. Op die steile beklimming lieten de favorieten zich voor het eerst zien, al werd er niet echt verschil gemaakt. Uiteindelijk kwam een twintigtal renners over de steile beklimming.

Op het tussenstuk naar de de Civiglio toe reden Tim Wellens samen met Emanuel Buchmann weg uit het peloton, waar Jumbo-Visma de achtervolging leidde. Op de Civiglio werden ze weer ingerekend, waarna de eerste serieuze aanval kwam. Alejandro Valverde trok eens door, maar alle favorieten zouden de ervaren Spanjaard volgen. Toen Bauke Mollema ten aanval trok werd er vooral naar elkaar gekeken en de Nederlander had al snel een halve minuut voorsprong. Achter Mollema werden verschillende aanvallen ingezet, maar niemand geraakte weg, waardoor de voorsprong van Mollema steeds rond de halve minuut bleef hangen.

Op weg naar de laatste klim van de dag, de San Fermo della Battaglia (2,7 km aan 7,2%), ging Roglic ten aanval. De Sloveen, die afgelopen week twee Italiaanse semiklassiekers won, had aan de voet van de laatste klim een voorsprong van tien seconden op het peloton, maar nog steeds een achterstand van veertig seconden op Mollema. Op de laatste beklimming hield Mollema goed stand, terwijl Roglic weer werd ingelopen door de andere favorieten van de dag.

Op de top had de Nederlander nog steeds een voorsprong van een twintigtal seconden en ging onbedreigd naar de zege in het laatste monument van het jaar. Valverde trok in de laatste kilometers nog wel ten aanval, maar hij kwam nooit meer in aanmerking voor de zege. De 'oude' Spanjaard werd nog wel tweede, voor Egan Bernal. Roglic kwam niet verder dan een zevende plaats in de laatste klassieker van het jaar.

 

Bauke Mollema wint. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Bauke Mollema wint. (PRO SHOTS/SIPA USA)