Koerden: 'VS steekt mes in onze rug'
De Amerikaanse legertroepen zijn, in opdracht van president Donald Trump, begonnen zich terug te trekken uit Noord-Syrië. Een strategie die de deur opent voor Turkse legereenheden om de Koerden in Noord-Syrië eens flink aan te pakken.
De Koerden zijn tot nu toe altijd een bondgenoot van de Verenigde Staten geweest in de strijd tegen de extremistische islam en IS. Turkije vindt echter dat de Koerden gezien moeten worden als terroristen. De grootste Koerdische strijdersgroep vindt het terugrekken van troepen uit Syrië dan ook "een mes in de rug".
Koerdische strijders worden bedankt voor hun diensten (Foto: Getty images)
President Donald Trump verdedigde de terugtrekking en zei dat het tijd was om "uit deze belachelijke eindeloze oorlogen te geraken". Trump, de eerste president sinds Gerald Ford die in zijn ambtsperiode geen oorlog is begonnen, zei eerder al dat "De Koerdische strijders goed betaald hebben gekregen voor hun diensten."
Een woordvoerder van de door Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten (SDF), die het voormalige IS-grondgebied in het noordoosten van Syrië bezetten, veroordeelde de terugtrekking met harde woorden. Hij zei dat de Koerden eerder "de verzekering van de VS kregen dat het geen Turkse militaire operaties in de regio zou toestaan."
"De VS-verklaring was een verrassing en we kunnen wel zeggen dat het als een steek in de rug voelt voor de SDF," vertelde Kino Gabriel tegen het Arabische tv-station al-Hadath. Turkije beschouwt de Koerdische YPG-militie, de dominante kracht in de SDF-alliantie, als een uitbreiding van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die al drie decennia voor Koerdische autonomie vecht.
Het terugroepen van de troepen betekent een belangrijke verschuiving in het Amerikaanse buitenlandbeleid en druist in tegen het advies van hoge ambtenaren in het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De terugtrekking volgt op een verklaring van het Witte Huis op zondag, waarin stond dat Amerikaanse troepen ruim baan maakten voor een op handen zijnde Turkse operatie.
Koerdische strijders poseren trots bij een Amerikaanse vlag na het verslaan van IS (Foto: Getty images)
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat het doel van Turkije was om Koerdische vechters in het grensgebied te bestrijden om zo een 'veilige zone' in te stellen voor Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije wonen. Maandag noemde de Amerikaanse Republikeinse senator Lindsey Graham, een nauwe bondgenoot van de president, de aankondiging "rampzalig". Graham is van plan om een Senaatsresolutie in te dienen die oproept tot het terugdraaien van de beslissing.
Het Witte Huis zei dat Turkije de regie over alle IS-detentiekampen over zou nemen van de Koerden. Meer dan twaalfduizend mannen worden vastgehouden op verdenking dat ze IS-sympathisanten zijn.
Update 19:00 uur
Inmiddels heeft president Trump van zich laten horen en hij laat Turkije duidelijk weten geen carte blanche te geven om bijvoorbeeld de Koerden te vernietigen. Hij draagt Turkije op om, in de afwezigheid van de VS, samen met Europa goed op de gevangen genomen IS-strijders te passen.
De terugtrekking veroorzaakte woedeaanvallen onder haviken in het Congres en de media, evenals zelfbenoemde experts in Midden-Oostenpolitiek die stelden dat de VS met het verlaten van Syrië de Koerden zou vergeten om uiteindelijk door Turkije uiteen te worden gescheurd.
As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019
....the captured ISIS fighters and families. The U.S. has done far more than anyone could have ever expected, including the capture of 100% of the ISIS Caliphate. It is time now for others in the region, some of great wealth, to protect their own territory. THE USA IS GREAT!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019