Woods wint de 100e Milaan-Turijn voor Valverde, Mollema zevende

Michael Woods heeft heeft de Italiaanse klassieker Milaan-Turijn gewonnen. In die 100e editie was de Canadees van EF Education First op de steile slotklim naar de basiliek van Superga de beste. Hij hield Alejandro Valverde net achter zich. Adam Yates werd op vijf seconden derde.

Milaan-Turijn is de oudste klassieker op de wielerkalender. De eerste editie vond plaats in 1876 en vandaag in 2019 werd de 100e editie verreden. Het was er een voor de klimmers, want na een vlakke aanloop werd de wedstrijd beslist op de steile klim van Superga 4,9kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1%.

De beslissing in de koers viel in de laatste vijf kilometer van de wedstrijd. Een omvangrijk peloton draaide op voor de slotklim van 4,9 kilometer, waar Jakob Fuglsang al vroeg de aanval opende. De Deen van Astana kwam echter niet weg, waarna Michael Woods in de aanval trok. De Canadees trok wel een gaatje en Gorka Izagirre en Jack Haig slopen mee in het wiel van Woods. Woods bleek vooraan de sterkste en reed weg bij Haig en Izagirre, die David Gaudu de oversteek zag maken. Ook Adam Yates, Alejandro Valverde en Egan Bernal maakte de sprong naar voren

Ondanks de kleine groep werden er steeds speldenprikjes uitgedeeld vooral door Gaudu en Woods. Yates, Valverde en Bernal wisten steeds terug te komen en in de slotkilometer sloten ook Tiesj Benoot en Bauke Mollema aan. Na een nieuwe versnelling van Woods kan alleen Valverde enigszins volgen, maar een bedreiging vormde de ervaren Spanjaard echter nooit, waardoor Woods de zege pakte in de 100ste editie. Valverde kwam in het wiel van Woods als tweede over de streep, Yates maakte het podium compleet. Mollema moest in het slot iedereen laten rijden en zou als zevende over de streep komen op een kleine halve minuut van de winnaar.