IRMA beschermt je privacy

Op 25 september tekenden Privacy by Design, de stichting achter identiteitsplatform IRMA, en SIDN, de beheerder van het .nl-domein, een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee bekrachtigden de organisaties de intentie, die zij eind 2018 uitspraken, om samen te gaan werken en zo de adoptie van IRMA een impuls te geven. SIDN is sinds augustus verantwoordelijk voor het beheer van de backbone van IRMA, waarmee de technologie nu de essentiële continuïteit en beschikbaarheid kan garanderen.

IRMA beschermt je privacy
IRMA, dat staat voor I Reveal My Attributes, biedt een oplossing om op een privacyvriendelijke manier in te loggen bij organisaties, zoals een zorgverzekeraar of gemeente. Bij dat inloggen maakt de gebruiker zich bekend met alleen relevante kenmerken (attributen) van zichzelf, via de IRMA-app op z’n telefoon. Bijvoorbeeld dat hij ouder is dan 18 is, of een bepaalde bankrekening heeft. Daarnaast kan een gebruiker digitale handtekeningen zetten met de IRMA-app, waarbij hij zichzelf ook met persoonlijke attributen identificeert als ondertekenaar. Op deze manier deelt de gebruiker niet meer dan wat strikt noodzakelijk is en houdt hij zelf het beheer over zijn gegevens.

Samenwerking van strategisch belang
Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorzitter van de Stichting Privacy by Design: “De structurele en operationele samenwerking met SIDN is van strategisch belang. IRMA-attributen staan weliswaar (alleen) op de telefoon van de gebruiker, maar toch kent het IRMA-platform een beperkte centrale backbone die gebruikt wordt bij registratie van nieuwe gebruikers en bij de bescherming van cryptografische sleutels. Die backbone draait sinds augustus 2019 bij SIDN. Dit geeft een hoge mate van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en continuïteit. IRMA is nu ‘powered by’ SIDN!”

Trots
“Vanuit SIDN zetten we ons in om de waarde van het internet voor Nederland te vergroten,” zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Dat doen we allereerst door te zorgen voor een veilig en betrouwbaar .nl-domein, maar we gaan verder dan dat, we willen het internet makkelijker en veiliger maken. Gebruikers wordt te pas en te onpas gevraagd om privacygevoelige gegevens te delen en vaak delen ze meer informatie dan nodig is. Dat kan en moet anders. IRMA is hier een oplossing voor. Het is een sterk concept en zit technisch goed in elkaar. Er is veel interesse voor vanuit de markt, maar men was soms nog sceptisch als het ging om continuïteit en stabiliteit. SIDN en Privacy by Design versterken elkaar en we zijn er trots op om op deze manier bij te kunnen dragen aan deze innovatieve technologie.”

Toekomstplannen
“Nu SIDN de verantwoordelijkheid overgenomen heeft voor de IRMA backbone kunnen wij ons bij Privacy by Design concentreren op de verdere ontwikkeling van de IRMA-app om de gebruiksmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid te vergroten,” zegt Bart Jacobs. Roelof Meijer: “De volgende stap is ervoor te zorgen dat de adoptie en het gebruik van de IRMA-technologie groeit. Enerzijds doordat meer attributen opgenomen worden in IRMA en anderzijds doordat bedrijven hun diensten ontsluiten met behulp van IRMA. Hierover zijn we momenteel in gesprek met verschillende partijen.”

IRMA beschermt je privacy (Foto: SIDN)
IRMA beschermt je privacy (Foto: SIDN)