Wachtverzachter: Hoe een ruimte wachten kan verzachten

Monique Verlind (DJMO)

Het was even wachten…maar het StationsLab is er weer! Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober staat het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal. Studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken in samenwerking met NS en ProRail hoe een ruimte het wachten van reizigers kan verzachten. De resultaten worden gebruikt voor het ontwikkelen van bestaande en nieuwe wachtruimten. Het onderzoeksteam nodigt reizigers uit om actief deel te nemen aan de experimenten en om een kijkje te nemen in het lab. De opening van het StationsLab, in samenwerking met Weekend van de Wetenschap, is op 4 oktober om 9.3 0 uur door presentator Nathan de Vries.

StationsLab 2019
Mensen ervaren het verstrijken van tijd subjectief. Do van Elferen, onderzoeker bij NS, vertelt: “Ben je uit eten met vrienden, dan vliegt de tijd. Wachtend op het perron tijdens een koude winterdag, dan is dat anders. Voor je gevoel kruipt de tijd. We kunnen niet voorkomen dat mensen soms op een trein moeten wachten, maar we kunnen wel het wachten zo prettig mogelijk maken.” In deze derde editie van het StationsLab gaan twaalf studenten psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam - onder leiding van neurowetenschapper Tonny Mulder - aan de slag met de vraag: “Hoe ziet de ideale wachtruimte op het station er uit?”

Doe mee met het online experiment
Heeft de ideale wachtruimte veel planten? Of juist niet. Misschien helpt muziek, kleur of warm licht? Dit jaar kunnen reizigers – naast de experimenten die in het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal worden gehouden – ook deelnemen aan een online experiment. Een kort en eenvoudig testje om erachter te komen wat voor een elementen het wachten kunnen verzachten op het station. Doe ‘m hier: http://www.stationslab.nl/. Esther van Engelen, projectmanager ProRail: “De inzichten van het StationsLab gebruiken we bij het ontwikkelen van nieuwe projecten of verbouwingen. Zo maken we het samen steeds aangenamer voor reizigers.”

Woonkamer op het perron
Om reizigers te prikkelen om online deel te nemen en het StationsLab te bezoeken, staat op het perron van station Zaandam op spoor 4/5 een ongebruikelijke wachtruimte. “De wachtruimte heeft een metamorfose ondergaan. Planten, kussens op de banken en een vintage behang zorgen voor een huiselijke sfeer”, vertelt stationsmanager Joeri Kaan. De wachtruimte is geopend vanaf dinsdag 24 september tot en met woensdag 2 oktober. Kaan: “De eerste reacties van reizigers zijn heel positief, veel mensen maken foto’s en zijn nieuwsgierig naar deze woonkamer op het perron. Niemand houdt van wachten en we maken het graag zo prettig mogelijk. Ik houd de resultaten van het StationsLab dan ook goed in de gaten.”

Bezoek het StationsLab
Wacht niet langer en kom ook naar het StationsLab in de pop-up winkel van station Utrecht Centraal bij spoor 18/19. Het lab is van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Op de openingsdag vrijdag 4 oktober is het lab vanaf 9.30 uur te geopend. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op www.ns.nl/stationslab.

Over Weekend van de Wetenschap
Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap. Tijdens Weekend van de Wetenschap, op 5 en 6 oktober, openen honderden bedrijven, organisaties, universiteiten en musea exclusief hun deuren en tonen ze plekken die normaal niet te zien zijn voor publiek. Met als doel om te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn

Wachten duurt zo lang
Eerder dit jaar heeft NS aangekondigd een groot aantal stations een upgrade te geven. Onderdeel hiervan is de uitbreiding van het aantal StationsHuiskamers waar reizigers in een fijne sfeer prettig kunnen wachten. Gisteren opende NS een nieuwe StationsHuiskamer op station Boxtel. NS is van plan om dit jaar nog drie StationsHuiskamers op regionale stations te openen, het totaal aantal StationsHuiskamers komt hiermee op 24. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamers geopend hebben. Op andere stations bekijkt NS ook de mogelijkheden om bijvoorbeeld een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren. Een voorbeeld is de Bijzondere Eetfabriek op station Den Dolder.

De wachtkamer op station Zaandam (Foto: FOK!)
De wachtkamer op station Zaandam (Foto: FOK!)