FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 augustus 2019

Titelgevecht voor UFC-knokker De Randamie

Nederland wordt verwend! Nadat deze week bekend werd dat drie Nederlandse MMA-vechters weer de UFC-octagon in mogen, krijgt MMA-minnend Nederland vrijdag de uitsmijter te horen. De Utrechtse Germaine de Randamie mag kampioen Amanda Nunes uitdagen, een weekje na het optreden van Alistair Overeem en Stefan Struve. De bantamkampioensgordel van Nunes staat 14 december op het spel.


Amanda Nunes (Bron: YouTube)

Dit gevecht wordt een re-match van hun eerste gevecht uit 2013, een gevecht dat De Randamie verloor en voor Nunes haar tweede UFC-overwinning betekende. Inmiddels is Nunes kampioen in twee gewichtsklassen en wordt ze algemeen gezien als de beste vrouwelijke vechter die ooit de kooi betreed heeft. Ze heeft een cv om U tegen te zeggen met klinkende overwinningen op Ronda Rousey, Miesha Tate, Cris Cyborg en Valentina Shevchenko.

Lees ook: Ook UFC-vechter Bahadurzada weer octagon in

De Randamie was eerder kampioen in het vedergewicht bij de UFC, maar liet die titel afnemen nadat ze weigerde te vechten tegen dopingzondaar Cris Cyborg. Daarna stapte ze over naar de lichtere bantamgewichtsklasse en daar ramde ze zich voorbij de ene tegenstander na de andere. De UFC kan niet meer om haar heen, met een tweede titelstrijd als beloning.

UFC 245 wordt 14 december gehouden in de T-Mobile Arena in Las Vegas, Nevada.

Meepraten over de UFC en MMA in het algemeen?! Bezoek het FOK! MMA-forum hier.

Real Madrid wint: wereldgoal Kroos, omstreden rode kaart Modric

Real Madrid is het nieuwe seizoen in LaLiga met een overwinning gestart. Het team van trainer Zinédine Zidane boekte bij Celta de Vigo een ruime uitoverwinning, dankzij goals van Karim Benzema, Toni Kroos en Lucas Vázquez: 1-3. Door de overwinning staat Real Madrid meteen drie punten los van Barcelona, dat vrijdagavond bij Athletic Club (1-0) verloor. Luka Modric kreeg na nog geen uur spelen een omstreden rode kaart.

Celta dacht na een doelpunt in de extra tijd met een tussenstand van 1-1 de rust in te gaan, maar de VAR verleende geen medewerking. Denis Suárez ontfutselde Adrian Odriozola de bal en bezorgde het leer bij Iago Aspas, die in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. De arbiter wilde naar de stip wijzen, maar zag hoe Brais Méndez de bal alsnog in het doel werkte.

De VAR wees Javier Estrada Fernández echter op de onrechtmatige positie van Aspas vóór de overtreding en zodoende maakte het gejuich in Balaidos plaats voor de nodige fluitconcerten toen het rustsignaal meteen klonk.

Real Madrid had al vroeg in de wedstrijd de leiding genomen. De eerste serieuze kans van het team van Zidane was ook meteen raak. Na een uitstekende actie van verrassende basiskracht Gareth Bale op links werkte Benzema het leer in het strafschopgebied achter Rubén Blanco: 0-1. De bezoekers zetten niet door, leunden meer op de voordelige marge en stonden toe dat Celta wat dominanter kon worden aan de bal. De thuisploeg kwam echter niet verder dan een mogelijkheid voor Gabriel Fernández en de afgekeurde treffer in de extra tijd. Blanco moest tussendoor in actie komen op pogingen van Modric, Casemiro en Bale.

Celta ging na de onderbreking op jacht naar de 1-1 en had pech dat Thibaut Courtois een prima redding had op een inzet van Aspas. Het team van Fran Escribá probeerde vooral via de kant van Odriozola, de zwakste schakel van Real, pijn te doen, maar een doelpunt bleef uit. Ook na de omstreden ondertalsituatie van het team van Zidane, na nog geen uur spelen. Modric kreeg een rode kaart voor een ogenschijnlijk onbewuste trap op de enkel of achillespees van Suárez. De VAR wees Estrada Fernández op de situatie en de middenvelder ontving zijn eerste directe rode kaart in zijn loopbaan.

Ondanks de ondertalsituatie trok Real het duel definitief naar zich toe en bovendien met mooie doelpunten. Na een uur spelen legde Kroos van grote afstand aan en schoot hij het leer op schitterende wijze via de onderkant van de lat achter Blanco: 0-2. De derde treffer, elf minuten voor tijd, mocht er ook absoluut zijn. Na heerlijk voorbereidend werk van met name Benzema tekende Vázquez voor de 0-3. De achttienjarige Iker Losasa bepaalde in de extra tijd de eindstand in Vigo: 1-3.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Celta de Vigo - Real Madrid 1-3
Valencia - Real Sociedad 1-1
Real Mallorca - Eibar 2-1
Leganés - Osasuna 0-1
Villarreal - Granada 4-4

Van Gerwen boekt na drie maanden weer toernooizege

Michael van Gerwen heeft voor het eerst in zijn carrière de Melbourne Darts Masters gewonnen. De Brabander klopte in de finale de als derde geplaatste Daryl Gurney (8-3). Voor de Brabander betekende het alweer zijn dertiende toernooizege in de World Series of Darts. Het was voor Van Gerwen zijn eerste toernooizege in drie maanden. 

De verschillen in de finale tussen de 33-jarige Noord-Ier en van Van Gerwen waren niet groot. Gurney, die in halve finale Rob Cross (8-5) klopte, kon de Nederlander tijdens de eerste zes legs goed bijbenen. In het tweede deel van de wedstrijd trok de wereldkampioen de wedstrijd naar zich toe. Hij kwam op 5-3 en sloeg daarmee het benodigde gaatje. Vervolgens gooide Van Gerwen het duel keurig uit: 8-3.

In de halve finale walste de Nederlander nog over titelverdediger Peter Wright heen (8-0). Mighty Mike bereikte zodoende voor het eerst de eindstrijd bij dit toernooi in de World Series. De beste darter van de wereld schaarde zich eerder op de dag bij de laatste vier met een overwinning op Gary Anderson en daarna moest opnieuw een Schot eraan geloven.

Raymond van Barneveld heeft een flinke kans laten liggen om de halve finales te halen. Hij verloor in de kwartfinales uiteindelijk met 8-6 van Wright. In de beginfase had Van Barneveld telkens het voortouw en na negen legs stond de Hagenaar met 5-4 aan de leiding. De vijfvoudig wereldkampioen kreeg in de tiende leg vier kansen op een break, maar kon de dubbel veertien en dubbel zeven niet vinden. Het werd gelijk, waarna Van Barneveld niet zijn leg kon houden. Op 7-5 deed Barney nog iets terug, maar via dubbel zes maakte Wright het af. 

Wright maakte gelijk via dubbel 10 en plaatste daarna zelf een break, nadat Van Barneveld opnieuw vier pijlen op de dubbels niet benutte. ‘Snakebite’ gooide vervolgens een 13-darter voor 7-5, waarna Barney via dubbel 10 nog iets terugdeed. Vanaf 101 kreeg Van Barneveld nog een kans voor een rebreak, maar na het raken van de triple 20 miste hij de single 1. De kans op de rebreak was dus verdwenen, waarna Wright de zege pakte via dubbel 6.

Volgende week gaan de darters naar Hamilton, Nieuw Zeeland. De New Zealand Darts Masters staan dan op het programma. Het laatste toernooi van de World Series voor de finale. 

Uitslagen kwartfinales Melbourne Darts Masters
Peter Wright 8-6 Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen 8-6 Gary Anderson
Rob Cross 8-3 Damon Heta
Daryl Gurney 8-4 Simon Whitlock

Halve finales
Michael van Gerwen 8-0 Peter Wright
Daryl Gurney 8-5 Rob Cross

Finale
Michael van Gerwen 8-3 Daryl Gurney
All best of 15 legs

Van Gerwen slaat toe in Melbourne. (PRO SHOTS/Imago)
Van Gerwen slaat toe in Melbourne. (PRO SHOTS/Imago)

Uitslag FC Emmen - sc Heerenveen

FC Emmen heeft de eerste punten in de Eredivisie binnen. Na de nederlagen tegen FC Groningen (0-1) en Ajax (5-0) was de ploeg van Dick Lukkien zaterdagavond voor eigen publiek met 2-0 te sterk voor sc Heerenveen, dat juist vier punten had overgehouden aan de eerste twee speeldagen. Nikolai Laursen en Glenn Bijl bepaalden in de eerste helft reeds de eindstand.

Een fel Emmen creëerde in de eerste 45 minuten veel meer kansen dan het teleurstellende Heerenveen. Het team van Lukkien kwam voor rust tweemaal tot scoren en legde daarmee de basis voor de overwinning. De start van de Emmenaren mocht er absoluut zijn: Laursen schoot een vrije trap van grote afstand binnen achter Warner Hahn, die op het verkeerde been stond en de vroege voorsprong van de thuisploeg niet kon verhinderen.

Hahn hield het matige Heerenveen op de been bij een kopbal van Michael de Leeuw en een schot van Marko Kolar, al startte laatstgenoemde wel vanuit buitenspelpositie. Het goede spel van FC Emmen leek na een half uur beloond te worden met de 2-0, maar Hahn kon nog net een poging van Kolar keren. Vier minuten voor rust, vlak na een levensgevaarlijke vrije trap van Hicham Faik, werd het alsnog 2-0: Bijl kopte raak op aangeven van Lorenzo Burnet.

Heerenveen kwam sterker uit de kleedkamer. Zo kopte Sven Botman uit een corner van Faik in de handen van Dennis Telgenkamp en niet veel later was het Faik zelf die een vrije trap maar net over de kruising zag gaan. De 2-1 hing weliswaar in de lucht, maar het scorebord kwam niet meer in beweging.

Na een overtreding van Hahn op Kolar leek Emmen nog een strafschop te krijgen, maar de aanvaller stond buitenspel.

FC Emmen wint van Heerenveen. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
FC Emmen wint van Heerenveen. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

FC Emmen

2 - 0

sc Heerenveen

 4' Laursen
 41' Bijl
   
 
 Gele kaart: Payne, (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.145
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Veendorp
Bakker
Burnet (Payne/43)
Laursen
Ugrinic
De Leeuw
Chacón (Bos/66)
Arias
Kolar (Quispel/82)
  Hahn
Floranus
Dresevic
Botman
Woudenberg
Kongolo
Ejuke (v.d. Heide/84)
Faik
v.Bergen
Odgaard
Bruijn (Ras/72)

Hockeysters presteren met gelijkspel ondermaats in heerlijke ambiance

Het Nederlands elftal is het EK zaterdagavond matig begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen gastland België. De titelverdediger begon sterk, kwam in het eerste kwart verdiend op 1-0, maar gaf die voorsprong uit handen en raakte soms zelfs het initiatief kwijt.

De wave ging door het stadion, ten teken dat het met de sfeer wel goed zat. Veel Oranjesupporters waren de grens overgestoken om de nummer één van de wereld met eigen ogen te zien winnen. Het gezang van het Oranje-publiek tijdens het Wilhelmus steeg bizar genoeg boven de muziek uit.

Muisstil werd het vervolgens bij het volkslied van België, om de Red Panthers de gelegenheid te geven a capella te zingen. Maar tijdens de wedstrijd lieten de Belgische supporters zich net als de Nederlanders luidkeels horen. Zeker wanneer hun ploeg zich op de helft van Oranje nestelde. Het zorgde voor een lekkere sfeer, in een meeslepende wedstrijd waarin de Belgen prima meededen.

Doelpunt Matla
Na acht minuten ontplofte het Oranjepubliek na een mooie aanval van Nederland, met haar backhand afgerond door Frédérique Matla, op aangeven van Laurien Leurink. Het was de start die Oranje zich wenste, in de jacht op een olympisch ticket en de tweede EK-titel op rij. Het team van Alyson Annan moet de komende week de favorietenrol zien waar te maken. Nederland verliest al een lange tijd niet meer, maar onaantastbaar is de ploeg ook weer niet, bleek in de Pro League. Daarin won Oranje bijna alles, maar was het spel niet altijd even fantastisch. Net als nu, tegen België.

In het tweede kwart begonnen de Red Panthers zich al meer te laten gelden. Hun eerste grote kans zat er vlak voor rust aan te komen. Het was Jill Boon die een schot op doel vuurde: het eerste schot van België, na bijna een half uur. Josine Koning, na rust zoals verwacht vervangen door Anne Veenendaal, moest zich strekken, maar het schot ging naast.

Gelijkmaker van België
Hachelijk was het moment kort na rust, waarbij het doelpunt van België dan toch leek te vallen. Stephanie vanden Borre tenniste de bal in het doel, maar de arbitrage leek al voor een strafcorner te hebben gefloten. Nederland vocht het doelpunt aan bij de videoscheidsrechter en deed dat succesvol. De strafcorner die de Belgen kregen, ging er niet in, maar Oranje was nu echt gewaarschuwd.

Een striemend fluitconcert van het Belgische publiek voor een groene kaart voor Michelle Struijk paste perfect in de heerlijke ambiance. België begon steeds meer in een stunt te geloven en Nederland was het soms even helemaal kwijt. Vlak voor het einde van het derde kwart viel ie dan opeens: de gelijkmaker van de Belgen. Michelle Struijk reageerde alert op de rebound van een strafcorner.

Vijftien minuten had Nederland toen nog om de schade te repareren. Vijftien werden er tien. Tien werden er vijf. Gek genoeg slaagde Oranje er niet in ook nog maar één uitgespeelde kans te creëren, terwijl de Belgische supporters het van de Nederlandse aan het winnen waren en België juist vleugels kreeg. In de slotfase was het spel van het Nederlands elftal veel te slordig om een doelpunt af te dwingen, waardoor de 1-1 op het scorebord bleef staan. Er is duidelijk werk aan de winkel voor het volgende duel tegen Spanje dat Nederland maandagavond speelt.

Nederland juicht na de openingstreffer (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Nederland juicht na de openingstreffer (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Nederlandse vuistballers níet laatste op bij WK-debuut

De Nederlandse vuistbalploeg is op het WK in het Zwitserse Winterthur als zeventiende geëindigd. Dat is knap, want er deden achttien teams mee en Nederland debuteerde op het toernooi. Vorig jaar debuteerde Nederland al op het EK, waar de ploeg tiende en laatste werd.

Heel simpel gezegd kan vuistbal vergeleken worden met volleybal, waarbij op een groot grasveld gespeeld wordt. Zoals wellicht duidelijk mag zijn is het de bedoeling dat men de vuisten gebruikt, hoewel de armen ook gebruikt mogen worden - de open hand echter niet. Het klinkt wellicht als een nieuwerwetse uitvinding, maar is al eeuwen oud. Sterker nog, in 240 na Christus schreef een Romeinse keizer al over een dergelijk tijdverdrijf.

Er zijn vier duidelijke toplanden in het vuistbal: Duitsland is de grote machthebber, gevolgd door Brazilië - waar het vooral in het rijke zuiden, met de nodige Duitse invloed, wordt gespeeld - en Oostenrijk, waarbij Zwitserland als enige andere land ook WK-medailles heeft gepakt. Verder wordt het onder meer in Chili, Argentinië en Namibië gespeeld, niet geheel toevallig stuk voor stuk landen met bepaalde Duitse invloeden.

Goede beelden zijn er helaas niet te vinden, maar een oude WK-finale geeft de sport ook prima weer (Bron: YouTube)

Nederland begon in de groepsfase met een kansloze nederlaag tegen Namibië (8-11, 2-11, 1-11), maar daarna werd Australië met 11-8, 11-7, 7-11, 11-5 zowaar verslagen. Denemarken bleek met 9-11, 3-11, 3-11 te sterk en ook Japan was een maatje te groot voor de Nederlandse ploeg: 11-8, 7-11, 13-15, 7-11.

In de strijd om maximaal de negende plek verloor Nederland van België (6-11, 9-11, 9-11), Polen (5-11, 10-12, 6-11) en Servië (8-11, 6-11, 5-11), waardoor de ploeg om de zeventiende plek moest spelen tegen Japan. Die werd ineens gewonnen en dankzij de 11-9, 11-6, 11-6 overwinning sloot Nederland haar eerste WK als voorlaatste af.

Duitsland won de finale zonder setverlies van Oostenrijk en pakte op het vijftiende WK zo de elfde wereldtitel. Brazilië klopte Zwitserland eveneens in straight sets in de strijd om de derde plek.

Tennisser Goffin naar finale van Masters-toernooi Cincinnati

David Goffin heeft de finale bereikt van het Masters-tennistoernooi van Cincinnati. Voor de Belg is het de eerste keer in zijn carrière dat hij de finale van een Masters-toernooi mag spelen.

Goffin versloeg in vijf kwartier de Fransman Richard Gasquet in twee sets: 6-3 6-4. In de finale treft de 28-jarige Belg Novak Djokovic of Daniil Medvedev.

Bij het vrouwentoernooi plaatste Svetlana Koeznetsova zich als eerste voor de finale. De Russische won met 6-2 en 6-4 van de als eerste geplaatste Ashleigh Barty uit Australië. De andere halve finale gaat tussen de Amerikaanse speelsters Madison Keys en Sofia Kenin.

VAR vertolkt hoofdrol in topper tussen Manchester City en Tottenham Hotspur

Manchester City en Tottenham Hotspur hebben zaterdagavond in een knotsgekke wedstrijd de punten gedeeld. Manchester City was voor eigen publiek de bovenliggende partij en kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een puntendeling: 2-2. Gabriel Jesus leek in blessuretijd nog voor de verdiende 3-2 te tekenen, maar daar stak de videoscheidsrechter (VAR) uiteindelijk een stokje voor. Manchester City en Tottenham Hotspur hebben na twee competitieduels in de Premier League beide vier punten.

De VAR zorgde in de eerste twee speelrondes al voor de nodige tumult in Engeland en ook in het Etihad Stadium was het een aantal keer weer raak. Manchester City claimde na ruim tien minuten voetballen een strafschop nadat Erik Lamela overduidelijk aan het lichaam van Rodri hing, maar het moment werd weggewuifd door de arbitrage. The Citiziens waren echter de bovenliggende partij in de openingsfase en kwamen in twintigste minuut verdiend op voorsprong. Kevin De Bruyne legde de bal met veel gevoel neer bij de tweede paal, waarna Raheem Sterling uit een lastige hoek raak kopte: 1-0.

De gelijkmaker van Tottenham liet daarna echter slechts drie minuten op zich wachten. Lamela werd tussen de linies bereikt door Tanguy Ndombele, waarna de Argentijnse creatieveling met een geplaatste bal vanaf ongeveer twintig meter wist te scoren: 1-1. Manchester City wist zijn voordelige marge daarna echter nog in de eerste helft in ere te herstellen. Opnieuw De Bruyne had een uitstekende voorzet in huis, waarna ditmaal Sergio Agüero van dichtbij de bal voorbij Hugo Lloris werkte. Het elftal van manager Josep Guardiola kreeg vervolgens kansen om nog in de eerste helft verder weg te lopen bij Tottenham, maar mist scherpte in de eindfase.

In de eerste minuten na rust stapelde Manchester City kans op kans. Zo schoot Sterling uit kansrijke positie over, terwijl Bernardo Silva recht op Lloris schoot. Tottenham leek in de touwen te hangen, maar Mauricio Pochettino voerde in minuut 56 een gouden wissel door. De Argentijnse trainer haalde Harry Winks naar de kant ten faveure van Lucas Moura en laatstgenoemde tekende slechts negentien seconden na zijn invalbeurt met zijn eerste balcontact voor de 2-2. Moura werd ingebracht op het moment dat Lamela mocht aanleggen voor een hoekschop en kopte vervolgens direct raak.

Manchester City pakte de draad weer op en was na een uur spelen weer dicht bij een voorsprong. Bernardo Silva vuurde een lob af richting het doel, maar de lat bracht uiteindelijk redding voor Tottenham. Manchester City zocht nadrukkelijk naar de verdiende 3-2 en leek in de twee minuut van de blessuretijd loon naar werken te krijgen via Gabriel Jesus, maar het doelpunt van de Braziliaanse spits werd afgekeurd door de VAR, vanwege een handsbal van Aymeric Laporte. Jesus was halverwege de tweede helft overigens ingebracht voor Agüero, die na zijn wissel in een ogenschijnlijk heftige woordenwisseling met Guardiola belandde.

Uitslagen Premier League zaterdag
Arsenal - Burnley 2-1
Aston Villa - Bournemouth 1-2
Brighton & Hove Albion - West Ham United -1
Everton - Watford 1-0
Norwich - Newcastle United 3-1
Southampton - Liverpool 1-2
Manchester City - Tottenham Hotspur 2-2

Auto te water, bestuurder overleden

Een 24-jarige man uit Kerkrade is overleden, nadat hij met zijn auto in een vijver was beland aan de Oud-Erensteinerweg in zijn woonplaats. De man werd zaterdagochtend door een voorbijganger gevonden die daarop de politie waarschuwde. De bestuurder lag naast de auto in het water en bleek te zijn overleden.

Uit het eerste onderzoek is vast komen te staan dat hij met zijn auto over een weg had gereden die door middel van een grote kei voor gemotoriseerd verkeer is afgesloten. Nadat zijn auto de kei had geraakt, kwam de auto op een bruggetje terecht en belandde vervolgens in het water. Waarom de man daar met zijn auto reed, is niet duidelijk. Het onderzoek naar de toedracht wordt zondag voortgezet.

Dost verlaat Portugal voor terugkeer in Bundesliga

Bas Dost staat voor een terugkeer naar de Bundesliga, waar hij eerder voor VfL Wolfsburg speelde. Eintracht Frankfurt meldt zaterdagavond via de officiële kanalen namelijk dat men in verregaande onderhandeling is met Sporting Clube de Portugal over een transfer van de Nederlandse spits naar Duitsland. Alleen de details scheiden Dost nog van een transfer naar Frankfurt.

De transfer van Dost is al in kannen en kruiken. Eintracht Frankfurt meldt weliswaar dat de details nog moeten worden gladgestreken, maar op de website van Sporting valt te lezen dat de twee clubs al een principe-akkoord hebben bereikt over een transfer van de dertigjarige spits naar Duitsland. Dost moet bij Eintracht de opvolger van de deze zomer naar West Ham United vertrokken Sébastien Haller worden.

Sporting speelt zondagavond in de Portugese competitie tegen Sporting Braga, maar Dost zal dan al niet meer van de partij zijn, bevestigt Eintracht Frankfurt. De Duitsers melden dat de transfer dit weekend niet meer rond zal komen, maar ze zijn desalniettemin hoopvol Dost spoedig te mogen verwelkomen in de Commerzbank-Arena.

Dost heeft er drie seizoenen opzitten bij Sporting Clube de Portugal. Hij werd in de zomer van 2016 voor ongeveer tien miljoen euro weggeplukt bij Wolfsburg en ontpopte zich in de Portugese competitie tot een goalgetter pur sang.

In totaal maakte hij de afgelopen drie voetbaljaargangen 76 competitiedoelpunten voor de club uit Lissabon. In Nederland speelde Dost voor FC Emmen, Heracles Almelo en sc Heerenveen.

Brief Den Dolder blijkt nep

Gisteren heeft een brief die een man verspreidde in Den Dolder de aandacht getrokken van media, publiek en uiteraard ook van de politie. In de brief staat onder andere  dat er vuurwapens in het bos achter de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder zouden zijn begraven.

De brief deed voorkomen dat medewerkers van Altrecht de afzender waren. Dit blijkt niet het geval te zijn. De opsteller en verspreider van deze brief is inmiddels bekend bij de politie en met hem is een uitvoerig gesprek gevoerd. Naar aanleiding hiervan is er op dit moment geen reden om een onderzoek in te stellen in het bos.

Uitslag ADO Den Haag - Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam is door winst uit bij ADO Den Haag gedeeld koploper in de Eredivisie. De Kasteelheren wonnen dankzij twee doelpunten van Mohamed Rayni met 1-2. Het doelpunt aan Haagse kant werd gescoord door Lex Immers.

ADO Den Haag

1 - 2

Sparta Rotterdam

 79' Immers    26' Rayhi
 43' Rayhi
 
 Gele kaart: Immers, (ADO Den Haag), Coremans, Rayhi, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.479
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
v. Ewijk
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Pinas
Immers
Bakker (Kramer/76)
Goppel (Hooi/46)
Necid
Falkenburg (Ould-Chikh/46)
  Coremans
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui (L. Duarte/59)
Auassar
Smeets
Rayhi
Ache (Veldwijk/76)
Dervisoglu (Rigo/87)

Uitslag VVV-Venlo - Ajax

Ajax heeft zaterdagavond zonder al te veel moeite de tweede overwinning van het seizoen geboekt.

De regerend kampioen ontdeed zich met 1-4 van VVV-Venlo, dankzij doelpunten van Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Klaas-Jan Huntelaar en David Neres. Ajax kent zodoende een uitstekende voorbereiding op het treffen met APOEL Nicosia in de laatste voorronde van de Champions League op dinsdag. Alleen het uitvallen van Quincy Promes en Hakim Ziyech vormde een smet op de zege.

Erik ten Hag koos in Noord-Limburg voor een basiself met onder meer Perr Schuurs, Sergiño Dest en Promes. Dat betekent voor de laatste twee het basisdebuut in de Eredivisie in het tenue van Ajax. Het optreden van Promes bleef echter beperkt tot veertig minuten. De aanvaller had te veel last van een tik die hij kreeg van middenvelder Evert Linthorst van VVV. Hij moest zijn schoenen even uitdoen en liep daarna ongemakkelijk, keek naar de kant en werd uiteindelijk vervangen door Neres. Op dat moment stond het 0-0; het was een stroeve wedstrijd voor Ajax.

VVV hield de ruimtes achterin klein en kwam zelden in de problemen. Na 27 minuten ontstond wel een goede kans voor Promes, na een afgemeten voorzet van Ziyech. De basisdebutant ontsnapte aan buitenspel en moest de bal ineens uit de lucht nemen. De inzet belandde naast het doel. Kort nadat Promes geblesseerd afhaakte, was het Ziyech zelf die de score opende. De buitenspeler leek zich in eerste instantie stuk te lopen rond het strafschopgebied, maar kreeg de bal opnieuw nadat hij die verloor. Ditmaal schoof Ziyech de bal laag in de hoek: 0-1.

VVV-Venlo

1 - 4

AFC Ajax

 89' Linthorst    44' Ziyech
 49' Tadic (pen)
 66' Huntelaar
 76' Neres
 
 Gele kaart: v.Ooijen, R.Janssen, (VVV-Venlo), Martínez, v.d.Beek, (AFC Ajax)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Schäfer (Kum/46)
R.Janssen
Linthorst
v.Bruggen
Neudecker
Sinclair (Wright/ 71)
Soriano (Scheimann/84)
v.Ooijen
  Onana
Dest
Schuurs
Martínez (Álvarez/73)
Tagliafico
Marin
v.d.Beek
Blind
Ziyech (Huntelaar/59)
Tadic
Promes (Neres/41)


VVV-Venlo speler Evert Linthorst in duel met Ajax-speler Dusan Tadic (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Eiking wint koninginnenrit Arctic race of Norway, Barguil neemt leiderstrui over van Van der Poel

Odd Christian Eiking heeft de koninginnenrit in de Arctic race of Norway gewonnen. De Noor reed iedereen op de steile slotbeklimming iedereen uit het wiel en pakte daarmee zijn eerste zege dit seizoen. Warren Barguil werd op vijf seconden tweede, maar neemt wel de leiding in het algemeen klassement over van Mathieu van der Poel, die op de slothelling moest passen.

De derde rit in de Arctic race of Norway kende een vlakke aanloop naar de slothelling van 3,5 kilometer aan een gemiddelde van twaalf procent. Lange tijd reed er een kopgroep van vier vooruit, met daarbij de Nederlander Danny van Poppel. Bij het opdraaien van de klim werden de vluchters ingerekend.

Het was dus de beurt aan de klimmers in de Arctic race of Norway. Ook Mathieu van der Poel begon vooraan aan de klim, maar na één kilometer klimmen moest de klassementsleider passen en zou uiteindelijk meer dan één minuut verliezen op de winnaar. Op dat moment dat Van der Poel moest passen waren er al vier renners los van de rest. Dat waren Hugo Houle en Alexey Lutsenko van Astana, maar beide renners moesten passen toen Odd Christian Eiking versnelde. Ook Warren Barguil moest passen na de versnelling van de Noor, maar hield de schade beperkt. De Fransman kwam acht seconden voor Lutsenko over de streep, waardoor hij de leiding overneemt van Van der Poel.

Liverpool komt met de schrik vrij na gepruts van doelman Adrián

Liverpool heeft na twee wedstrijden nog altijd de maximale score in de Premier League. De ploeg van Jürgen Klopp kende zaterdagmiddag op bezoek bij Southampton (1-2 zege) echter aanzienlijk meer problemen dan in de seizoensopener tegen Norwich City (4-1). Sadio Mané, woensdag al belangrijk tegen Chelsea in de strijd om de Europese Supercup, nam een doelpunt en assist op Roberto Firmino voor zijn rekening. Southampton vond daarna de aansluiting na een blunder van doelman Adrían en kwam ook dicht bij de gelijkmaker, maar Liverpool kon opgelucht ademhalen.

Southampton - Liverpool 1-2
Mané leek geenszins vermoeid van de 102 minuten die hij meedeed in de strijd om de Europese Supercup. De aanvaller was een van de meest bedrijvige spelers namens de bezoekers en sloeg op slag van rust toe, toen hij langs de zestienmeterlijn dribbelde en plots uithaalde in de vere hoek. Het was een fraai, maar geen verdiend doelpunt. Southampton had immers het betere van het spel in de eerste helft. De thuisploeg bezorgde de achterhoede van Liverpool de nodige problemen, maar Adrián keepte een sterke eerste helft. De doelman, wiens inzetbaarheid twijfelachtig was nadat hij na de Supercup-zege werd getackeld door een eigen supporter, pareerde halverwege het eerste bedrijf een kopbal van Maya Yoshida van dichtbij.

Liverpool opereerde vrij slordig, maar werd daar dus niet voor bestraft. In de tweede helft speelden Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en consorten met meer zelfvertrouwen. The Reds waren agressiever in de duels en hadden de wedstrijd na 65 minuten op slot kunnen gooien. Roberto Firmino kreeg de bal op een presenteerblaadje van Mané, maar schoof het leer naast. Aan de overzijde scheerde een inzet van voormalig Liverpudlian Danny Ings langs de kruising, waarna het toch Firmino was die voor de beslissing leek te zorgen. Mané ontfutselde Yoshida de bal en vond de Braziliaan, die meters maakte langs de zestienmeterlijn en een gaatje vond: 0-2. Ings scoorde acht minuten voor tijd toch nog, na een bizarre blunder van Adrián: de doelman werd aangespeeld door Van Dijk en speelde de bal aan tegen Ings, die daarmee de 1-2 maakte. De spits kreeg vervolgens een enorme kans op de gelijkmaker, maar raakte de bal niet goed.

Everton - Watford 1-0
Everton had zich voor eigen publiek geen betere start kunnen wensen, want Bernard tekende al na tien minuten voetballen voor de 1-0. De Braziliaanse creatieveling trok vanaf de linkerkant naar binnen en vond uiteindelijk met een laag schot de korte hoek. The Toffees wisten de voorsprong vervolgens mee te nemen naar de rust, al hadden zij over geluk niet te klagen: Craig Dawson had halverwege de eerste helft namens Watford op de lat gekopt. Kort na de onderbreking was Watford via Troy Deeney opnieuw dicht bij de 1-1, maar hij stuitte op doelman Jordan Pickford. De bezoekers wisselden in het laatste halfuur aanvallend met het inbrengen van onder meer Danny Welbeck, maar Everton wist uiteindelijk stand te houden en boekte zo zijn eerste competitiezege dit seizoen. Daryl Janmaat zat bij Watford overigens negentig minuten op de bank.

Aston Villa - Bournemouth 1-2
De wedstrijd werd al in de eerste minuut opengebroken. Bournemouth kreeg een strafschop, toen Callum Wilson werd neergehaald door doelman Tom Heaton. Joshua King stuurde Heaton vanaf elf meter de verkeerde kant op: 0-1. Slechts tien minuten later breidden de bezoekers de marge uit. Een van richting veranderd schot van Harry Wilson van aanzienlijke afstand vloog binnen via de paal. Tweemaal kwam Aston Villa in de eerste helft dicht bij de 1-2, maar tweemaal had John McGinn het vizier niet op scherp staan. In het tweede bedrijf was het Douglas Luiz die met een prachtig afstandsschot in de kruising zorgde voor de aansluitingstreffer. Bournemouth trok de zege echter over de streep en heeft vier punten verzameld uit de eerste twee duels.

Brighton & Hove Albion - West Ham United 1-1
Brighton was met Davy Pröpper in de basis de bovenliggende partij in de eerste helft en leek na een klein halfuur voetballen verdiend op voorsprong te komen. Leandro Trossard volleerde fraai raak, maar het doelpunt werd uiteindelijk door de videoscheidsrechter (VAR) afgekeurd vanwege buitenspel. Na ruim een uur voetballen wist West Ham de wedstrijd wél open te breken. Manuel Lanzini bediende Javier Hernández, waarna de Mexicaanse spits oog in oog met doelman Mathew Ryan afrondde: 0-1. Het antwoord van Brighton liet daarna echter slechts vier minuten op zich wachten, want Trossard vond vanaf een meter of zestien fraai de verre hoek. De beste kans in het restant van de wedstrijd was tien minuten voor tijd voor Pröpper, maar de Nederlandse middenvelder wist een kopbal van dichtbij onvoldoende kracht te geven.

Norwich City - Newcastle United 3-1
De eerste zege van het team van Daniel Farke is een feit, terwijl Newcastle na twee speeldagen in de Premier League nog altijd puntloos is. Het team van Steve Bruce liet op Carrow Road een bijzonder matige indruk achter. Na ruim een uur spelen tekende de voortdurend gevaarlijke Teemu Pukki met een heerlijke volley in de bovenhoek voor de verdiende 1-0. Pukki verdubbelde na dik een uur de voordelige marge van the Canaries , met een inzet door de benen van Emil Krafth. De Fin completeerde zijn voortreffelijke middag met de 3-0 en zijn vierde van het seizoen. De aanvaller rondde een kwartier voor tijd goed af op aangeven van Todd Cantwell. De voltreffer van Jonjo Shelvey in de extra tijd kwam veel te laat.

Succes voor Bosz en Weghorst; St. Juste, Boëtius en Klaassen treuren

Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz is met een overwinning begonnen aan het nieuwe seizoen in de Bundesliga. De ploeg van de Nederlandse trainer had het zaterdagmiddag op eigen veld niet eenvoudig tegen promovendus SC Paderborn 07, maar trok de wedstrijd in de tweede helft uiteindelijk wel naar zich toe. Borussia Dortmund rekende tegelijkertijd met ruime cijfers af met FC Augsburg, terwijl Wout Weghorst matchwinner was namens VfL Wolfsburg in het thuisduel met 1. FC Köln. Jeremiah St. Juste kende een bitter debuut voor FSV Mainz 05, terwijl ook Davy Klaassen teleurstellend begon aan de nieuwe voetbaljaargang in Duitsland.

Bayer Leverkusen - SC Paderborn 07 3-2
Daley Sinkgraven werd deze zomer door Bosz opgepikt bij Ajax, maar de linksback ontbrak vanwege onduidelijke redenen in de wedstrijdselectie van Leverkusen. Leon Bailey trad bij die Werkself op als linkerwingback en dat bleek een gouden greep van Bosz: de Jamaicaan zorgde al na tien minuten spelen voor de 1-0 op aangeven van Kevin Volland. De vroege openingstreffer bleek het startsein van een zeer spectaculaire eerste helft. Sven Michel tekende al snel voor de gelijkmaker, maar via Kai Havertz wist Leverkusen zijn voordelige marge vrijwel onmiddellijk weer in ere te herstellen. Paderborn toonde zich echter een brutale opponent en wist de stand na 25 minuten alweer gelijk te trekken. Streli Mamba kreeg de bal na een hachelijke situatie in het strafschopgebied van Leverkusen voor de voeten en zorgde vervolgens overtuigd voor de 2-2.

Leverkusen zocht de kleedkamer halverwege zo enigszins chagrijnig op en moest een extra domper verwerken, doordat Lars Bender in de rust geblesseerd afhaakte. Bosz voegde na ruim een uur extra creativiteit toe aan zijn elftal met inbrengen van Karim Bellarabi en kort erna zorgde Volland voor de verlossende 3-2. Havertz had aan de linkerkant van het veld oog voor de opgestoomde Wendell, waarna laatstgenoemde Volland met een perfecte voorzet in staat stelde te scoren. De formatie van Bosz hield daarna stand en begint het nieuwe seizoen zodoende met een overwinning.

Borussia Dortmund - FC Augsburg 5-1
De ontmoeting in het Signal Iduna Park had niet spectaculairder kunnen beginnen. Florian Niederlechner bracht Augsburg namelijk binnen dertig seconden op voorsprong met een intikker, maar de gelijkmaker van Dortmund liet vervolgens amper drie minuten op zich wachten. Een voorzet van Marco Reus werd onvoldoende verwerkt door doelman Tomáš Koubek, waarna Paco Alcácer van dichtbij eenvoudig kon scoren: 1-1. Jeffrey Gouweleeuw ontbrak vanwege een blessure overigens bij Augsburg, maar het elftal van trainer Martin Schmidt verkocht zijn huid in het eerste bedrijf duur en wist de gelijke stand uiteindelijk mee te nemen naar de rust.

In het eerste kwartier na de onderbreking wist Dortmund in korte tijd echter driemaal toe te slaan. Sancho tekende voor de 2-1 na voorbereidend werk van Axel Witsel én gestuntel van Koubek, en vijf minuten later verdubbelde Reus de voordelige marge voor Dortmund na opnieuw geblunder van de Augsburg-keeper. De 4-1 van Alcácer kwam daarna nog voor het verstrijken van het eerste uur tot stand na een fraaie assist van de uitblinkende Sancho. Dortmund nam daarna gas terug, maar wist in de slotfase nog wel een keer te scoren via invaller en debutant Julian Brandt.

SC Freiburg - FSV Mainz 05 3-0
St. Juste en Jean-Paul Boëtius begonnen bij Mainz beiden in de basis. St. Juste speelde als linkercentrumverdediger, terwijl Boëtius als schaduwspits het vertrouwen kreeg van coach Sandro Schwarz. St. Juste moest al na elf minuten voetballen aan de noodrem trekken nadat Christian Günter was doorgebroken, hetgeen de voormalig Feyenoorder op een vroege gele kaart kwam te staan. De eerste helft leverde verder weinig noemenswaardige momenten op, hetgeen resulteerde in een doelpuntloze stand halverwege. In de tweede helft leek de wedstrijd lang af te stevenen op een troosteloze remise, maar Mainz stortte in de laatste tien minuten volledig in en droop door doelpunten van Lucas Höler, Jonathan Schmid en Luca Waldschmidt (strafschop) uiteindelijk af met een pak slaag. St. Juste was overigens één minuut voor de 1-0 van Höler gewisseld; Boëtius speelde de gehele wedstrijd.

Werder Bremen - Fortuna Düsseldorf 1-3
Davy Klaassen had een basisplaats bij Werder, dat na 35 minuten op achterstand kwam voor eigen publiek. Rond de strafschopstip ontving Rouwen Hennings de bal, draaide hij knap open en had hij de hoek voor het uitkiezen. Voormalig Vitesse-aanvaller Milot Rashica stelde Johannes Eggestein met een voorzet vanaf de linkerflank in staat om er na rust 1-1 van te maken. Het was vervolgens een andere ex-Vitessenaar die aan de basis stond van de 1-2: een afgemeten lange bal van Lewis Baker kwam terecht bij Erik Thommy, die de doeltreffende Kenan Karaman vond. Kaan Ayhan bepaalde de uiteindelijk verrassende eindstand met een kopbal uit een corner.

VfL Wolfsburg - 1. FC Köln 2-1
Na een uur was het raak voor Weghorst, die met wat mazzel voorbij Rafael Czichos kwam in het strafschopgebied en succesvol afrondde. Weghorst zorgde met zijn treffer voor de 2-0; in de eerste helft had Maximilian Arnold de score al op prachtige wijze geopend voor Wolfsburg. De middenvelder kreeg de bal buiten het straschopgebied voor de voeten nadat Köln de bal niet weg kreeg en nam het leer ineens uit de lucht. Hij mikte snoeihard raak in de rechterhoek. In de blessuretijd vond Köln de aansluiting via Simon Terodde, maar daar bleef het bij. Bij de bezoekers maakte Kingsley Ehizibue als basisspeler zijn competitiedebuut, nadat hij zondag al meedeed in de eerste ronde van de DFB-Pokal.

Borussia Mönchengladbach en Schalke 04 kwamen niet tot scoren.

Hockeyheren openen EK met eenvoudige zege op Ierland

Titelverdediger Nederland is hun jacht op een derde EK-titel op rij begonnen met een goede 5-1 zege op Ierland. Aanvoerder Seve van Ass gaf zelf het startschot voor de overwinning door na twee minuten de bal hard in de kruising te jagen. Mirco Pruyser en Bjorn Kellerman volgden zijn voorbeeld al in het eerste kwart.

De armen met de aanvoerdersband wijduit, de lach breeduit op het gezicht: na twee minuten liet Van Ass met zijn stick zien wat hij met zijn mond vaak belijdt: aanvallend, dwingend hockey. Hij kreeg een paar centimeter te veel ruimte van de Ierse defensie, draaide soepel naar zijn backhand en joeg de bal overheerlijk in het net. Een goal, die zeker de EK-highlights zal halen.

Ierland speelde zonder de geblesseerde aanvoerder David Harte. En Ierland zonder David Harte is als voetbalclub Barcelona zonder Lionel Messi, ook al klinkt dat misschien overdreven. Als je over het Ierse hockey praat, zul je in het een tweede adem altijd over de ijzersterke keeper hebben. Jamie Carr was nu degene die de Nederlandse aanvalslust moest beteugelen. Maar het leek alsof de nummer elf van de wereld zonder Harte in het eerste kwart meteen haar ziel was verloren. Want Ierland leek in het begin van de wedstrijd in de verste verte niet op vechtmachine The Green Machine van coach Alexander Cox, die het kan zijn.

De cijfers waren voor het duel al zwaar in het voordeel van de Europees kampioen. Oranje speelde sinds de eeuwwisseling achttien interlands tegen Ierland. Die eindigden stuk voor in een overwinning. Nederland maakte in die reeks tachtig doelpunten en kreeg er maar zestien tegen.

Terwijl Van Ass het startsein had gegeven voor een goede start van het EK, pikten zijn teamgenoten dat signaal meteen op. Even later deed Mirco Pruyser wat er van hem werd verwacht, ondanks dat hij de laatste weken last heeft van zijn rug. De bal aannemen in de cirkel, ruimte maken voor zijn eigen schot en de 2-0 binnen schieten. Daarna scoorde Kellerman de 3-0 uit de draai, een heerlijke opsteker voor de aanvaller die voor het eerst sinds 2017 weer een toernooi speelt met Oranje. De hoeveelheid ruimte die Jeroen Hertzberger in de aanval kreeg om een pass uit te zoeken richting Kellerman, was opvallend.

Het gaspedaal ging er wat af na de 3-0 voorsprong. Oranje ging lager staan en kreeg een onhandige strafcorner tegen, die door Ierland meteen binnen werd gepusht langs Sam van der Ven, die Pirmin Blaak net had afgelost. Weer Kellerman was het daarna die met een hoogstandje de 4-1 binnen kegelde. De aanvaller benadrukte met een fijne aanname en een strakke hoge backhand, dat zijn lange afwezigheid op toernooien wat hem betreft onterecht was.

Diezelfde Kellerman had in het derde kwart nog een ongelukkige botsing, waar hij het meteen uitschreeuwde van de pijn. Hij moest het veld af, maar kwam gelukkig in het vierde kwart weer terug. Pruyser tipte een voorzet van Thierry Brinkman goed binnen en zette de stand op 5-1.

Het was van tevoren afwachten welk gezicht dit Nederlands elftal zou tonen. Een Oranje zonder de gepasseerde routiniers Robbert Kemperman en Valentin Verga, zonder de gepasseerde Floris Wortelboer en de geblesseerde talenten Jorrit Croon en Thijs van Dam.

Het eerste en het vierde kwart waren bemoedigend voor dit EK. Dit Oranje kent frisse gezichten als strafcornerkanon Jip Janssen en spelers in hun tweede hockeyleven, de weer teruggekeerde Jelle Galema en Diede van Puffelen, begaafde hockeyers met een inspirerend verhaal.

De 5-1 zege op Ierland was voor dit Nederlands elftal een goede manier om vertrouwen te tanken voor de topontmoeting zondagavond tegen het altijd gevreesde Duitsland (acht EK-titels), dat Schotland met 9-0 opzij had gezet. Het zou mooi zijn als de tribunes van het EK-stadion zondag dan wel vol zitten, want halflege tribunes na de vaak volgepakte Pro League-tribunes waren zaterdag toch wat onwennig.


Hockeyheren openen EK met eenvoudige zege op Ierland (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Ganna wint tijdrit in BinckBank Tour, Wellens blijft aan de leiding

Filippo Ganna heeft de individuele tijdrit in de BincBankTour gewonnen. De Italiaanse tijdritspecialist van Team Ineos was over tijdrit van 8,4 kilometer in Den Haag was vijf seconden sneller dan zijn landgenoot Edoardo Affini. Jos van Emden legde op acht seconden beslag op de derde plaats in de tijdrit.

Julius van den Berg zette in Den Haag de eerste richttijd neer. De Nederlander van EF Education First klokte een tijd van negen minuten en 48 seconden. De tijd zou niet lang standhouden, want vervolgens waren Tom Bohli (UAE Team Emirates), Miles Scotson (Groupama-FDJ), Harry Tanfield (Katusha-Alpecin) allemaal sneller dan de jonge Nederlander. Vervolgens klokte Jos van Emden de snelste tijd. De Nederlands kampioen tijdrijden klokte een tijd van negen minuten en 24 seconden.

Ook Van Emden stond niet lang aan de leiding, want Filippo Ganna was op zijn beurt weer sneller dan de renner van Jumbo-Visma. De Italiaan van Team Ineos was maar liefst acht seconden sneller. Alleen zijn landgenoot Edoardo Affini kwam nog in de buurt, maar moest aan de streep ook vijf seconden toegeven.

Mede door de hardere wind die kwam opzetten bleef de top drie voor de rest van de tijdrit ongewijzigd. Voor het klassement blijft het nog wel spannend. Tim Wellens gaf negentien seconden toe op Ganna, maar blijft wel leider in het algemeen klassement. De renner van Lotto Soudal liep zelfs nog wat uit op de nummer twee Marck Hirschi. Hij heeft nu een voorsprong van acht seconden op de Zwitser. Wellens zag wel Laurens de Plus naderen, maar heeft nog altijd 12 seconden voorsprong op zijn landgenoot. De rest volgt al op meer dan veertig seconden.

Tennisster Schuurs weer in grote dubbelfinale

Voor de tweede opeenvolgende week staat tennisster Demi Schuurs in de dubbelfinale van een Premier 5-toernooi, het niveau onder de Grand Slams in het vrouwentennis. Vorige week deed ze dat in Toronto, nu staat ze in de eindstrijd in het Amerikaanse Cincinnati.

Schuurs speelt wederom met de Duitse Anna-Lena Grönefeld, met wie ze eerder zonder spelen langs Kiki Bertens en Donna Vekic kwam. In de halve finales stonden ze tegenover thuisfavorieten Bethanie Mattek-Sands en CoCo Vandeweghe. Dat werd een behoorlijk spannend duel, maar na twee tiebreaks zegevierde het Nederlands-Duitse duo: 7-6 (5), 7-6 (4).

In de finale staan Schuurs en Grönefeld tegenover de Tsjechische Lucie Hradecka en de Sloveense Andreja Klepac.

Depay schittert bij ruime zege Lyon

Memphis Depay heeft Olympique Lyon op indrukwekkende wijze aan de winst geholpen in het Ligue 1-duel met Angers. In eigen huis won Lyon met 6-0 en Depay speelde een hoofdrol.

Houssem Aouar opende de score na dik tien minuten, 25 minuten later was het aan Moussa Dembélé om de 2-0 te maken. Depay tekende kort voor rust voor 3-0 door Angers-doelman Ludovic Butelle door de benen te spelen.

Drie minuten na rust was het wederom raak voor Depay en een dik kwartier later maakte Dembélé de 5-0. Nog eens zeven minuten later stelde Depay teamgenoot Jean Lucas in staat de 6-0 eindstand op de borden te brengen.

Arsenal evenaart door zege tegen Burnley prestatie van tien jaar terug

Arsenal heeft zaterdagmiddag zijn tweede Premier League-wedstrijd van het seizoen gewonnen en evenaart daarmee een prestatie uit het seizoen 2009/10. In dat jaar wonnen The Gunners voor het laatst de eerste twee duels. Een week na de zege op Newcastle United in de seizoensouverture werd in het eigen Emirates Stadium ook Burnley aan de zegekar gebonden. Doelpunten van Alexandre Lacazette en Pierre-Emerick Aubameyang bezorgden de gastheer een 2-1 overwinning. Volgende week zaterdag wacht een bezoek aan Liverpool, terwijl een week later aartsrivaal Tottenham Hotspur de tegenstander is.

David Luiz maakte zijn debuut bij Arsenal, maar het was een andere nieuwkomer die de handen op elkaar kreeg. Dani Ceballos maakte namelijk een goede indruk bij zijn basisdebuut en de van Real Madrid gehuurde spelmaker was na een klein kwartier ook betrokken bij de openingstreffer van Lacazette. Na een door de Spanjaard getrapte corner kreeg de aanvaller de bal onder controle en schoot hij vervolgens na een duel met Erik Pieters uit de draai raak.

Burnley liet zich echter ook niet onbetuigd en Ashley Barnes kreeg vlak na de openingstreffer ook een goede kans. Arsenal deelde vervolgens via Reiss Nelson en Mattéo Guendouzi wat speldenprikjes uit voordat Barnes wel doel trof. De spits kreeg de bal na een snelle uitbraak van the Clarets via een been van Guendouzi in de voeten en schoot de gelijkmaker daarna beheerst langs Bernd Leno. Doordat een doelpunt van Nelson vervolgens een paar minuten later werd afgekeurd wegens buitenspel gingen de twee ploegen met een gelijke stand aan de thee.

Zijn na inmenging van de VAR afgekeurde treffer was ook meteen het laatste wapenfeit van Nelson, want hij werd aan het begin van de tweede helft vervangen door recordaankoop Nicolas Pépé. Met de Ivoriaan in de gelederen ging Arsenal vervolgens op zoek naar nieuwe voorsprong en Pierre-Emerick Aubameyang was vlak na de hervatting van het duel al gevaarlijk met een schot dat naast het doel van Nick Pope verdween. De doelman moest een minuut of tien later opnieuw ingrijpen na een kans voor Aubemayang en hij had ook een antwoord op een goed schot van Ceballos.

De twee slaagden er met nog een minuut of 25 op de klok echter toch in om Burnley opnieuw op achterstand te zetten toen Ceballos de bal op het middenveld ontfutselde aan voormalig AZ'er Jóhann Berg Gudmundsson, Aubemayang meteen door kon en hij Pope kansloos liet met een knal in de linkerhoek. Burnley stelde daar nog wel een gevaarlijke kopbal van Dwight McNeil tegenover, maar hij stuurde zijn poging net over het doel van Leno. In de slotfase was ook invaller Lucas Torreira nog dicht bij een doelpunt toen hij een hard schot gekeerd zag worden door Pope.

20-jarige man weet aan gewapende beroving te ontsnappen

Op zondag 11 augustus hebben drie mannen omstreeks 04.30 uur geprobeerd om een 20-jarige man uit Roosendaal in een brandgang bij de Toussaintlaan in Roosendaal te beroven. Hierbij is gedreigd met een mes.

Het slachtoffer loopt die nacht vanuit het centrum richting zijn woning. Als hij door een brandgang bij de Toussaintlaan loopt wordt hij van achteren rond zijn nek vastgepakt. Vervolgens wordt er een mes tegen hem aangedrukt en zijn portemonnee opgeëist. Er valt echter niets te halen. Het slachtoffer weet uit de houdgreep te komen en zet het op een lopen. Zijn belagers rennen eveneens weg via de Toussaintlaan richting de Rodenbachlaan. Een politiehond is ingezet maar dit heeft niet geleid tot een aanhouding.

Bij dit voorval zijn drie donker geklede mannen/jongens betrokken. Zij hebben een mondkapje voor met een kaakskelet. Behalve dat zij goed Nederlands spreken is niet meer bekend over hun signalement. Getuigen of mensen met meer informatie worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gordon weer thuis na afkickvakantie

Gordon is vandaag weer veilig aangekomen in Nederland. De zanger, die gisteren vertrok uit een afkickkliniek in Zuid-Afrika, werd verwelkomd door vrienden en familie en kreeg cadeautjes.

Djokovic naar halve finales Masters-toernooi Cincinnati

Novak Djokovic heeft de halve finales van het Masters-toernooi in Cincinnati bereikt. De Servische tennisser won in twee sets van Lucas Pouille: 7-6 (2) en 6-1.

De nummer één van de ATP-ranking kreeg geen enkele break tegen, zelf brak hij twee keer de service van de 25-jarige Fransman. Djokovic is in Cincinnati aan een sterk toernooi bezig, tot nu toe verloor hij geen enkele set.

Djokovic moet het in de halve finales opnemen tegen de Rus Daniil Medvedev. De andere halve gaat tussen de Fransman Richard Gasquet en de Belg David Goffin.

Komeet wordt verzwolgen door zon

De ruimtesonde Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), een samenwerkingsverband tussen de Europese en Noord-Amerikaanse ruimtevaartorganisaties, maakte verbluffende beelden van een komeet die door de zon wordt verzwolgen.

Een aantal prominente hemellichamen is te zien in de video, waaronder Venus en Mars, maar de komeet steelt de show als deze door de ruimte schiet en zichzelf direct de zon in stort. De felle zon wordt door SOHO met een ondoorzichtige schijf geblokkeerd om de zichtbaarheid van de omgeving te vergroten.

'Kreutz sungrazers' zijn een familie van kometen die heel dicht bij de zon vliegen, soms slechts duizenden kilometers van het oppervlak. Ze zijn vernoemd naar astronoom Heinrich Kreutz, die deze stukken steen zeer gedetailleerd bestudeerde. De ruimterotsen zijn in feite fragmenten van één gigantische komeet die eeuwen geleden in gruis is geslagen.


Komeet duikt de zon in (Bron: YouTube)

Asomobilist drukt vrouw van de weg en mishandelt haar

Donderdagmiddag is op de Nieuwstraat  in Goes een 18-jarige vrouw aangereden door een automobilist. De bestuurder is doorgereden. De vrouw heeft aangifte gedaan.

De vrouw fietst rond 17.10 uur in de Nieuwstraat richting de Beestenmarkt. Op een gegeven moment probeert een automobilist haar van achteren in te halen. Omdat deze manoeuvre niet goed lukt vanwege de geringe breedte van de weg, gaat de vrouw harder fietsen om sneller de straat uit te zijn. Hierop kan de bestuurder niet wachten en passeert haar links via de stoep, waarbij de vrouw door de zwenkingen van de bestuurder tegen een geparkeerde auto gedrukt wordt en valt. Zij raakt daarbij gewond.

Identiteit bekend
Vervolgens mondt de situatie uit in een verkeersruzie: de bestuurder stapt uit en mishandelt de vrouw. Daarna rijdt hij met hoge snelheid weg richting de Beestenmarkt. Een getuige van het incident rent nog achter de auto aan, maar dit heeft geen effect op het gedrag van de bestuurder. De identiteit van de verdachte is inmiddels bekend en hij is uitgenodigd om voor verhoor naar het bureau te komen.

Ondanks dat de identiteit van de man al bekend is, is de politie nog wel op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Engeland lijdt puntenverlies tegen Wales op EK hockey

De druk staat er meteen vol op bij de hockeyers van Engeland, die zaterdagmiddag hun eerste wedstrijd op het EK meteen gelijkspeelden tegen Wales (2-2), de nummer 25 van de wereldranglijst en op papier de zwakste ploeg van poule A.

Het waren hectische en chaotische slotminuten voor Engeland, zeker toen Wales acht minuten voor tijd verrassend op een 1-2 voorsprong kwam. Aan het begin van het derde kwart had oud-Tilburg-speler Gareth Furlong Wales uit een strafcorner al op gelijke hoogte (1-1) gesleept, nadat Engeland vlak voor rust de openingsgoal (1-0) had gemaakt. Twee minuten voor tijd werd het slotoffensief van de Engelsen beloond met de gelijkmaker (2-2) uit een strafcornervariant, maar het winnende doelpunt viel niet meer. Daardoor moet Engeland vol aan de bak tegen België en Spanje om zicht te houden op de halve finale.

Ook UFC-vechter Bahadurzada weer octagon in

Wéér mag een Nederlandse UFC-vechter zich klaarmaken voor een MMA-gevecht. Nadat de UFC aankondigde dat zowel Alistair Overeem als Stefan Struve gepland staan om op 7 december in Washington te vechten, brengt de UFC vrijdag het bericht dat een derde Nederlander in de UFC een tijd, locatie en tegenstander heeft. 

Kopenhagen, Royal Arena, 28 september. Tegenstander wordt de 22-jarige Ismail Naurdiev uit Oostenrijk. Voor Naurdiev wordt het zijn derde gevecht in 2019, Bahadurzada probeert, na drie achtereenvolgende overwinningen, terug te komen van een verrassend verlies tegen Curtis Mellander in december 2018. Een blessure weerhield hem ervan in april te vechten.

Lees ook: MMA-vechter Struve in december terug in octagon

De in Afghanistan geboren Bahadurzada heeft vier van zijn zeven UFC-gevechten gewonnen en het gevecht tegen de stugge, in Tsjetsjenië geboren, Naurdiev kan een bruut staand gevecht worden.

Hoofdpartij van UFC on ESPN+ 18 wordt het gevecht tussen middengewichtvechters Jack Hermansson en Jared Cannonier. Andere aansprekende namen zijn Gunnar Nelson, Lando Vannata, Ovince Saint Preux en Khalil Rountree Jr.

Lees ook: Ook MMA-ster Overeem in actie in december

Meepraten over de UFC en MMA in het algemeen?! Bezoek het FOK! MMA-forum hier.


Ismael Naurdiev (Bron: YouTube)

Man slaat zwager met koevoet op hoofd en moet anderhalf jaar zitten

Een 43-jarige man is door de rechter in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij mishandelde zijn zwager eerder dit jaar.

Eind vorig jaar had de man zijn zwager al met een onbekend voorwerp op z'n hoofd geslagen, in april was het weer raak. Toen sloeg hij het slachtoffer met een koevoet op het hoofd. Daar hield de man een litteken aan over.

De veroordeelde man beweerde dat hij op het moment van de mishandeling werd gewurgd door zijn zwager, maar de rechter verwierp dit verweer. Volgens de rechter had hij het slachtoffer met de koevoet dood kunnen slaan, waardoor de straf hoger uitvalt. Ook moet hij een schadevergoeding van 3000 euro betalen.

De dader kampt met een paniekstoornis en met pleinvrees, maar het is niet vastgesteld dat deze stoornissen iets te maken hebben met zijn misdaden. Wél moet de man meewerken aan een preciezere diagnose van zijn stoornis en mag hij geen contact meer hebben met zijn zwager.

2 koperdieven opgepakt na tip buurtpreventie

Twee koperdieven in Haaren werden in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden door zeer alert optreden van leden van buurtpreventie in de gemeente Haaren.

Rond 23.00 uur op vrijdagavond kregen collega’s een telefoontje van leden van buurtpreventie Haaren. Zij hadden een voertuig stil zien staan bij de poort van landgoed Haarendael. De bestuurder daarvan en een inzittende gedroegen zich verdacht. Op een gegeven moment gingen zij het terrein van het landgoed op en kwamen met tassen terug. Daarop besloten de leden van buurtpreventie de collega’s te bellen.

Aan de hand van hun aanwijzingen konden de collega’s de wagen met de verdachten laten stoppen op de Vijverboslaan in Vught. In de auto troffen ze de tassen aan vol met koper en kabels. De twee mannen, van 46 en 28 uit Den Bosch en Rosmalen, zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of het koper inderdaad van diefstal afkomstig is.

Met 6 tegen 1, man gewond bij gewapende straatroof

Gisterenavond werd een 47-jarige man uit Soest beroofd op de Dwarsweg in Bilthoven. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen hun informatie door te geven.

De man werd rond 22.50 uur door zes mannen onder bedreiging van een wapen van zijn spullen beroofd. De man raakte daarbij gewond aan zijn hoofd. De zes gingen er daarna vandoor. De politie werd gealarmeerd. Agenten zetten de omgeving af en zochten de mannen, maar troffen hen niet meer aan. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis voor behandeling.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

PSV-toptalent Ihattaren opgenomen in Marokkaanse selectie

De kans lijkt groot dat Mohammed Ihattaren gaat kiezen voor een interlandloopbaan bij Marokko. Het zeventienjarige toptalent van PSV is namelijk door nieuwbakken bondscoach Vahid Halilhodzic opgenomen in de voorlopige selectie van het Noord-Afrikaanse land voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Burkina Faso en Niger, volgende maand.

In totaal hebben liefst 46 spelers een uitnodiging ontvangen van Halilhodzic. Ihattaren werd geboren in Utrecht en is jeugdinternational van Nederland, maar kan ook voor de nationale ploeg van Marokko uitkomen.

Het Noord-Afrikaanse land lijkt vastberaden om de aanvallende middenvelder uit handen van de KNVB te houden en lijkt met een uitnodiging voor de duels met Burkino Faso en Niger alvast in te spelen op de toekomst.

Ofschoon het slechts oefenwedstrijden betreffen en een eventueel debuut Ihattaren niet voor de rest van zijn carrière bindt aan de Marokkaanse ploeg, moge het duidelijk zijn dat het toptalent van PSV op de radar van Halilhodzic staat.

Behalve Ihattaren zijn ook Ajax-spelmaker Ziyech en AZ-buitenspeler Idrissi opgenomen in de voorselectie.

Barcelona bevestigt transfer Coutinho

Philippe Coutinho is inderdaad op weg naar Bayern München, zo verzekert Barcelona-directeur Guillermo Amor vrijdagavond. Eerder op de avond meldden diverse media al dat de middenvelder zou worden verhuurd aan Bayern en dit is nu bevestigd door Amor. "Er ligt een principeakkoord met Bayern", zo geeft de sportbestuurder aan in gesprek met Movistar+. Coutinho zat vrijdagavond niet bij de selectie van Barcelona voor de wedstrijd tegen Athletic Club. Het zou gaan om een huur van een seizoen, zonder optie tot koop.

“Het nieuws over Coutinho klopt inderdaad”, aldus Amor. De directeur wil echter niet prijsgeven of Coutinho ook in beeld was om deel uit te maken met een deal inzake Neymar. Barcelona onderhandelt al geruime tijd met PSG over een transfer van Neymar, waarbij onder anderen Coutinho de omgekeerde weg had kunnen bewandelen. De Braziliaan gaat nu echter tijdelijk verkassen naar der Rekordmeister.

De 55-voudig international speelt sinds januari 2018 voor Barcelona, nadat de grootmacht bereid was heel diep in de buidel te tasten om Liverpool tevreden te stemmen. Coutinho, die nog tot medio 2023 vastligt bij Barcelona, kwam nooit goed uit de verf bij de topclub. Tot op heden kwam de creatieveling tot 76 wedstrijden voor de huidige kampioen van Spanje, waarin hij 21 doelpunten en 11 assists produceerde.

Geen land te bezeilen met dronken bestuurder

Vrijdag aan het eind van de middag heeft op de Schoorse Oudedijk in Kapelle een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Een 37-jarige bestuurder uit Kruiningen was uit de bocht gevlogen en tegen een boom gereden.

Na het ongeval stapten de bestuurder en de bijrijder uit en vluchtten een nabijgelegen weiland in. Beide mannen hadden kennelijk een flinke slok op. Na een aanwijzing van een getuige vonden opgeroepen agenten de mannen nabij de Kloosterweg. Rondom de bestuurder hing een enorme alcohollucht. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Op het politiebureau weigerde de verdachte om een ademanalyse te ondergaan. In zijn ophoud cel zette hij schreeuwend en slaand de boel op stelten. Er was geen land met hem te bezeilen en kon vanwege zijn dronkenschap niet gehoord worden. 

MLB: drie homeruns van Yastrzemski bezorgen Giants de winst; record voor Aquino

San Francisco Giants is nog steeds in de race om een wildcard te bemachtigen in de National League. Vannacht wonnen ze van de Arizona Diamondbacks en dat was vooral te danken aan Mike Yastrzemski. De outfielder van de Giants sloeg maar liefst drie homeruns en was daarmee de eerste speler die dat lukte voor de Giants sinds Jarrett Parker in 2015.

In de derde inning sloeg Yastrzemski zijn eerste homerun van de avond. Later was het in de zevende inning opnieuw raak, maar dat was in eerste instantie niet voldoende voor de overwinning tegen de Diamondbacks. Want na negen inning stond het 7-7. Ook tiende inning stond het gelijk al wisten beide ploegen twee runs te scoren. In de elfde inning sloeg de outfielder zijn derde homerun van de avond en dat bleek voldoende te zijn voor de zege. Door de zege hebben de Giants nog een achterstand van 2,5 games op een wildcard-ticket met nog 29 wedstrijden te gaan.

Cincinnati Reds zijn kansloos voor een wildcard-ticket, maar ze hebben met Aristides Aquino wel een speler in huis die een nieuw record in de MLB neerzette. De rechteroutfielder van de Reds sloeg in zijn zestiende wedstrijd alweer zijn tiende homerun. Daarmee is hij de snelste speler die tien homeruns achter zijn naam heeft staan. De Reds verloren overigs kansloos van de St. Louis Cardinals met 13-4, die aan de leiding gaan in de NL central.

Uitslagen MLB:
Washington Nationals - Milwaukee Brewers 2-1
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 3-2
Philadelphia Phillies - San Diego Padres 8-4
New York Yankees - Cleveland Indians 3-2
Toronto Blue Jays - Seattle Mariners 7-3
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 9-1
Cincinnati Reds - St. Louis Cardinals 4-13
Tampa Bay Rays - Detroit Tigers 0-2
Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers 3-8
Texas Rangers - Minnesota Twins 3-4
New York Mets - Kansas City Royals 1-4
Colorado Rockies - Miami Marlins 3-0
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 10-11 (elf innings)
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 2-7
Oakland Athletics - Houston Astros 3-2 (dertien innings)

Tweede persoon beschuldigt Katy Perry van seksuele intimidatie

Een vrouwelijke tv-presentator in het Oost-Europese Georgië beweert dat Perry ongepast heeft gehandeld op een bedrijfsfeest.

Volgens de Russische krant Rossiyskaya Gazeta heeft Tina Kandelaki Perry ervan beschuldigd haar lastig te vallen op een bedrijfsfeest. Kandelaki beweert dat Perry zwaar bedwelmd was toen ze haar ongepast aanraakte en probeerde te kussen. Kandelaki zegt dat ze Perry's avances heeft afgewezen, maar dat de popzanger ongepast bleef handelen bij andere gasten van het evenement.


Katy Perry (Bron: giphy)

Kandelaki zegt dat ze besloot om haar ervaringen publiekelijk te maken nadat ze had gehoord over Perry's vermeende mishandeling van model en acteur Josh Kloss. In een Instagram-bericht deze week beschuldigde Kloss Perry ervan tijdens een feest in 2010 zijn broek en onderbroek naar beneden te hebben getrokken waardoor zijn penis voor alle gasten te zien was. "Ik zeg dit pas nu, alleen maar omdat onze cultuur erop gericht is te bewijzen dat mannen van macht pervers zijn, maar vrouwen met macht zijn net zo walgelijk", aldus Kloss.

Dit is niet de eerste keer dat Perry in verband wordt gebracht met ongepast seksueel gedrag. Ze werd in 2018 onder vuur genomen na het 'ongemakkelijke kussen' van een Amercan Idol-deelnemer. Verder greep ze in 2017 ongevraagd naar de kont van popzanger Shawn Mendes tijdens de iHeartRadio Music Awards.

Epstein pleegde zelfmoord, advocaten twijfelen

Uit de officiële lijkschouwing is gebleken dat Jeffrey Epstein inderdaad zelfmoord heeft gepleegd. Dat heeft de arts die de autopsie uitvoerde, Dr. Barbara Sampson, in een verklaring laten weten. Daarmee zouden alle complottheorieën dat Epstein werd vermoord de wereld uitgeholpen zijn. 

De drie advocaten van Epstein, Martin G. Weinberg, Reid Weingarten en Michael Miller, trekken de bevindingen van de arts echter in twijfel: "We zijn niet tevreden met de conclusies van de medisch onderzoeker," zeiden de advocaten, die een privé-patholoog hadden ingehuurd om de autopsie te observeren, in een verklaring. "We zullen de komende dagen een vollediger antwoord krijgen." 

Epstein werd op 10 augustus 2019 dood aangetroffen in zijn cel in het MCC New York. Eind juli werd hij bewusteloos aangetroffen en werd daarop onder suicide watch (intensieve controle) gesteld. Er werd bevolen om elk halfuur te controleren of hij sliep en nog leefde. Hoe het mogelijk is dat er ondanks deze maatregel zelfmoord heeft plaats kunnen vinden wordt nog onderzocht. 

'Trump, Groenland is niet te koop'

Vast een hele teleurstelling voor Amerikaans president Donald Trump. Groenland blijkt helemaal niet te koop! Eerder gaf Trump aan Groenland wel te willen kopen vanwege de strategische ligging en mogelijkheid van het ontginnen van een enorme hoeveelheid grondstoffen, maar regeringsleiders en bewoners van Groenland vinden Trump maar gek.

"Als hij hier serieus over nadenkt, dan is dit het definitieve bewijs dat hij gek is geworden”, volgens parlementslid Soren Espersen van de Deense Volkspartij. Lars Lokke Rasmussen, van de Deense oppositie, was totaal verrast en dacht direct aan een gebbetje van Trump. "Dat moet een 1 aprilgrap zijn, helemaal in het verkeerde seizoen."

Inwoners van het enorme eiland, dat onderdeel is van Denemarken, vinden maar dat Trump neerbuigend doet. "Het voelt alsof hij de realiteit niet begrijpt. Het is zo dom." Verpleegkundige Tina Joergensen weet dat Trump rijk is, maar een onderdeel van een land kopen gaat toch wel te ver. "Hij kan kopen wat hij wil, denk ik. Dat is wat hij denkt tenminste, maar dit kan niet. Sorry. Het zijn mensen, het is een land, een cultuur."

De laatste grote landaankoop van de Verenigde Staten vond plaats in 1867, toen toenmalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken William Seward Alaska van de Russen wist te kopen. Over die aankoop werd aanvankelijk nogal spottend gedaan. Alaska werd al snel Sewards fridge, oftewel de ‘koelkast van Seward’ genoemd.

Toch lijkt de aankoop van Groenland niet een verkeerde keuze. De VS heeft al een aantal legerbases op het eiland en wat dat betreft speelt Groenland een grote rol in de verdediging tegen de Russen. Daarnaast heeft China ook interesse in het kopen van invloed in het eiland. Onder druk van de VS zag Groenland af van een Chinees project om drie vliegvelden op het eiland te moderniseren

1100 jaar oude bierhal gevonden

Tijd voor wat goed nieuws, zo tussen alle ellende door: op het Schotse eiland Rousay heeft men een heuse bierhal gevonden. Nou staat er ook een bierhal in bijvoorbeeld Tilburg, maar deze is toch wat boeiender: de hal is namelijk 1100 jaar oud.

Uiteraard kun je er niet meer even zo naar binnen lopen, het zijn vooral de funderingen die archeologen aangetroffen hebben, naast de nodige voorwerpen die met een dergelijke hal geassocieerd worden. Naar alle waarschijnlijkheid was het een hal van de Vikingen, die nogal wat invloed hebben gehad op de Britse eilanden. De deuren van deze hal waren vermoedelijk geopend van ongeveer de 10e tot de 12e eeuw, met hooggeplaatste Vikingen als gasten.

In het gebied, Skaill Farmstead, wordt al jaren gegraven door archeologen en studenten. Het is al meer dan duizend jaar bewoond en vooral uit de Vikingtijd is er veel te vinden. Onder meer oude afvalhopen bieden veel informatie over de manier waarop de mensen er leefden, wat ze aten en hoe ze aan hun eten kwamen.

Arrestatie na mishandeling met fietsketting

De politie arresteerde vrijdagavond 16 augustus 2019 rond 18:30 uur na onenigheid op de Willemstraat in Breda een 42-jarige man uit Rotterdam. De politie ontving rond 18:15 uur een melding van een vechtpartij op het Stationssplein.

De toedracht is onbekend, maar er ontstond een vechtpartij tussen twee mannen waarbij een 31-jarige man uit Breda met een fietsketting geslagen is. Hij raakte gewond en kreeg medische verzorging.

De verdachte verzette zich tegen zijn arrestatie en na verschillende waarschuwingen gebruikte de politie de pepperspray. Daarna werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. De politie doet nader onderzoek.

Beveiliger zwaar mishandeld, politie zoekt getuigen

Een 34-jarige beveiliger die zijn werk deed in de nacht van zondag 11 augustus op maandag 12 augustus bij een horecagelegenheid aan de Gravenallee in Saasveld werd zodanig mishandeld dat hij meteen werd geopereerd. Kort na de mishandeling heeft de politie twee mannen, 18-jarige man uit Weerselo en een 21-jarige man uit Enschede, als verdachte aangehouden. Woensdag, 14 augustus werd nog een 19-jarige man uit Enschede aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij deze zware mishandeling.

De 18-jarige man uit Weerselo is inmiddels in vrijheid gesteld. In de betreffende uitgaansnacht vonden er meerder opstootjes plaats en raakten ook meerdere personen gewond. De politie heeft inmiddels beelden gezien en diverse personen gesproken maar is nog steeds specifiek op zoek naar getuigen die mogelijk meer kunnen vertellen over de mishandeling van de beveiliger. Ook zijn beelden van het incident, waarbij de beveiliger zwaar gewond in zijn gezicht raakte, voor de rechercheurs van belang om uit te zoeken wat er precies is gebeurd.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beeldmateriaal kan via het tipformulier geupload worden. 

Twee tieners opgepakt voor beroving 14-jarige

De recherche heeft deze maand twee jongens van 12 en 14 jaar uit Capelle aan den IJssel aangehouden op verdenking van het beroven van een 14-jarige jongen uit Nieuwerkerk aan den IJssel.

De beroving vond plaats op donderdagmiddag 6 juni op Sportpark Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het 14-jarige slachtoffer fietste daar met een vriend en werd ter hoogte van de Klaas Klinkertweg klemgereden. Het slachtoffer werd geslagen en geschopt en beroofd van zijn jas. De daders zijn daarna weggefietst.

De recherche kwam de verdachten op het spoor door ondermeer getuigenverklaringen en camerabeelden. Het OM zal de verdachten binnenkort een voorstel doen voor een straf. De gestolen jas is inmiddels afgegeven op het politiebureau en zal naar de eigenaar teruggaan.

Vuurwapen blijkt nep te zijn

Vrijdagavond kwam er aan het begin van de avond een melding binnen van een getuige die een wapen had gezien. Twee mannen in een auto op de Westervoortsedijk in Arnhem zouden met een wapen in de auto zitten. 

Omdat er in de melding werd gesproken over een vuurwapen, namen de agenten voorzorgsmaatregelen. Ze trokken hun kogelwerende vesten aan. De verdachte auto werd vervolgens klemgereden. De inzittenden lieten meteen het wapen zien aan de agenten.

De twee mannen uit de auto zijn aangehouden, het gaat om een man van 28 uit Arnhem en een 29-jarige man uit Heerlen. Het bleek al snel om een nepwapen te gaan.

Halfjaarcijfers NS: Reizigersgroei zet door, spoorplafond in zicht

Veel treinreizigers waren in de eerste helft van 2019 tevreden over hun reis: 88% gaf een 7 of hoger, tegenover 84% een jaar eerder. 60% gaf zelfs een 8 of hoger. Dat maakte NS bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Die hoge waardering en de economische groei zorgen er voor dat meer Nederlanders voor de trein kiezen: in de eerste helft van het jaar steeg het aantal gereisde kilometers met 4,6%.

Met deze groei komt het spoorplafond jaren eerder in zicht. NS bereidt haar capaciteit op korte termijn fors uit met nieuwe treinen, om zo meer reizigers te kunnen vervoeren. Echter, vanaf 2027 is de spoorcapaciteit te beperkt. NS kan de dienstregeling dan nog nauwelijks uitbreiden en treinen op de drukste trajecten niet meer verlengen.

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Het is fijn dat meer reizigers voor de trein als duurzaam vervoermiddel kiezen, ook met oog op het klimaatakkoord. Nu het spoorplafond vervroegd in zicht komt, hebben we dringend meer capaciteit nodig om meer treinen te kunnen rijden. NS pleit er daarom samen met de Mobiliteitsalliantie voor dat het budget voor ProRail versneld beschikbaar komt om knelpunten in de infrastructuur voor 2027 op te lossen.”

Nieuwste prognoses
De nieuwste prognoses van NS laten zien dat het Nederlandse spoor in 2027 zijn plafond bereikt. Dat is 3 jaar eerder dan verwacht in de Nationale Markt en Capaciteits Analyse (NMCA) die door het Rijk gehanteerd wordt bij het bepalen van de noodzakelijke infrastructuur. Als de trend van het eerste halfjaar doorzet, is het spoorplafond zelfs in 2025 al bereikt.

Nieuwe treinen, zitplaatskans
NS houdt bij de aanschaf van treinen en het ontwikkelen van de dienstregeling rekening met deze snelle groei. Steeds vaker ontstaat de situatie dat er onvoldoende spoor is om nog meer ritten te rijden of om treinen te verlengen. Ook zijn cruciale perrons hiervoor te kort. Op de drukste trajecten kunnen treinen nu al niet meer verlengd worden. Mede daardoor daalde de kans op een zitplaats in de spits in de eerste helft van dit jaar naar 95,0%, tegenover 95,5% een jaar eerder.

Snellere groei dan verwacht
Het Rijk maakt bij de keuze voor infrastructuur gebruik van de NMCA-prognoses met basisjaar 2014 – het einde van de economische crisis. Daarmee gaat zij uit van een jaarlijkse reizigersgroei tussen de 1,4 en de 1,9%. Tussen 2014 en 2018 groeide het aantal reizigerskilometers landelijk echter gemiddeld met 2,2% per jaar. In de eerste helft van 2019 was die groei dus nog hoger: 4,6%. De groei in treinen naar stations als Rotterdam Centraal, Schiphol Airport en Leiden Centraal is nog groter.

Ook internationaal groeit de populariteit van trein. Het aantal reizigers naar steden als Brussel, Parijs, Frankfurt en Londen groeide met 10 tot 20%.

Op koers midterm review
In de eerste helft van 2019 kwam 92,9% van de reizigers, inclusief overstappen, op tijd (eerste helft 2018: 93,1%). De punctualiteit op de hogesnelheidslijn ligt, mede door software-problemen in de eerste maanden, iets onder het niveau van 2018. Nadat verbetermaatregelen genomen zijn, is de hinder voor reizigers afgenomen en lijkt NS voor het derde jaar op rij de afspraken voor de hogesnelheidslijn te halen. Wel blijven de prestaties HSL alle aandacht vragen van NS en ProRail.

Met de halfjaarcijfers ligt NS op koers om aan de eisen voor de midterm review van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat te voldoen.

30 maanden celstraf voor misbruik stiefdochter

De rechtbank heeft vrijdag een 47-jarige man uit Dodewaard veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor het langere tijd seksueel misbruiken van zijn minderjarige stiefdochter. Een deel van deze straf, namelijk 10 maanden, wordt voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van 3 jaar.

De man heeft al jaren een relatie met de moeder van zijn stiefdochter en zij woonden samen in 1 huis. Op momenten dat de moeder niet thuis was, misbruikte de man regelmatig zijn stiefdochter. Dit begon in 2017, toen het slachtoffer 12 jaar oud was, en duurde ruim anderhalf jaar. De man bekent de feiten grotendeels.

Ernstige gevolgen
De man is onderzocht door een psycholoog. Uit dit onderzoek blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zijn minderjarige stiefdochter heeft misbruikt. Hierdoor heeft hij een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het meisje. Zij had zich juist veilig moeten voelen in haar eigen huis, bij haar stiefvader. Bekend is dat de gevolgen van seksueel misbruik ernstig zijn en lang kunnen aanhouden.

Bijzondere voorwaarden
Aan de 10 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf worden voorwaarden gekoppeld: de man moet zich verplicht laten behandelen en krijgt een meldplicht bij de reclassering. Ook wordt een contact- en locatieverbod opgelegd ten aanzien van zijn stiefdochter. Dit houdt in dat de reclassering bepaalt of hij contact mag hebben met zijn stiefdochter. De proeftijd is 3 jaar.

Verdachte verkrachting na 22 jaar pas voor rechter na blunder met DNA

Dankzij het coldcaseteam van de Amsterdamse politie wordt een 49-jarige man na 22 jaar alsnog vervolgd voor het beroven en verkrachten van een vrouw in 1997. Mogelijk is dit de serieverkrachter waar de politie toentertijd naar zocht, maar door geblunder met forensisch bewijsmateriaal nooit eerder te pakken kreeg.

De man is nog altijd op vrije voeten, maar stond donderdag voor de rechter omdat hij ervan wordt verdacht in oktober 1997 een vrouw bij het Vondelpark met een mes te hebben bedreigd en verkracht in de bosjes. Daarnaast dwong hij het slachtoffer haar portemonnee met 25 gulden af te staan.

Na de verkrachting trof het slachtoffer toevallig twee agenten in burger, tegen wie ze zei: 'Goh, dat je nog verkracht en beroofd kan worden in het Vondelpark.' Haar aangifte wordt opgenomen, maar er is nooit een dader veroordeeld. Opmerkelijk, want het forensisch bewijsmateriaal was er toen al.

Blunder politie
De officier van justitie gaf toe dat de verdachte al in 1998 had kunnen worden opgepakt omdat er forensisch bewijsmateriaal als sperma en bloed van de dader was. Daar kwam de politie pas in 2018 achter nadat het coldcaseteam het dossier weer eens van de plank had gepakt. 'Er is een DNA-spoor blijven liggen. De zaak had in 1998 opgelost kunnen zijn, als toentertijd wél een verzoek om DNA-onderzoek was ingestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het is niet meer te achterhalen waarom dat toen – meer dan twintig jaar geleden - niet is gebeurd', vertelt OM-woordvoerder Evert Boerstra.

Serieverkrachter in 1997
Amsterdam was in de herfst van 1997 in de ban van een serieverkrachter in het Vondelpark. In die periode werden meerdere vrouwen beroofd en verkracht. De politie sprak toen van minstens vier incidenten. Opvallend genoeg werd de 49-jarige verdachte toen ook al opgepakt voor de verkrachtingen, maar kwam niet tot een strafzaak. AT5 maakte in 1997 een reportage over de serieverkrachter in het opsporingsprogramma 'Assistentie gevraagd'.

De man wordt nu vervolgd voor één verkrachting maar niet voor de andere zaken, terwijl het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij daar ook verantwoordlijk voor is. 'Er is geen bewijs gevonden dat verdachte een serieverkrachter zou zijn, er waren weliswaar aanwijzingen, maar daarvoor is onvoldoende bewijs gevonden', schrijft Boerstra.

'Hoffelijke man'
Het slachtoffer van de verkrachting was niet bij de zitting aanwezig, maar laat via een brief aan de rechtbank weten dat zij geen wrok koestert tegen de verdachte, die opmerkelijk genoeg door meerdere slachtoffers wordt beschreven als een 'hoffelijke' man. Na de verkrachting zou hij de vrouwen hebben gegroet en weg zijn gefietst. Ook maakte hij volgens het slachtoffer geen agressieve indruk.

De advocaat van de verdachte was niet bereikbaar voor commentaar. Het verhaal van de verdachte zelf is rommelig. Eerder gaf hij toe de vrouw verkracht te hebben, maar tijdens de zitting bleef hij herhalen dat hij alleen een hand op de vagina van de vrouw had gelegd en dat ze dat prima vond.

Het Openbaar Ministerie eiste twee jaar gevangenisstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Easy Rider-acteur Peter Fonda (79) overleden

De acteur Peter Fonda is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. "Het is met groot verdriet dat we het nieuws delen dat Peter Fonda is overleden. Hij is vrijdag in zijn huis in Los Angeles, omringd door familie, vredig overleden", aldus de nabestaanden in een verklaring.

Peter Henry Fonda was een Amerikaans acteur die vooral bekendheid verwierf met zijn rol in de cultfilm Easy Rider uit 1969 waarin hij samen met Dennis Hopper en Jack Nicholson speelde. Hij was de zoon van Henry Fonda, de broer van Jane Fonda en de vader van Bridget Fonda. Hij overleed aan de gevolgen van longkanker.

72 kilo coke tussen lading bananen, 4 arrestaties

De politie heeft donderdag in een loods in Hoogerheide in een lading bananen 72 kilo cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. In en bij de loods zijn een 54-jarige man uit Hoogerheide, een 52-jarige man uit Etten-Leur en een 45-jarige man uit Breda aangehouden.

Op de snelweg ter hoogte van Barendrecht is een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Culemborg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de cocaïne in de loods in Hoogerheide. Zijn vrachtwagen is voor onderzoek in beslag genomen.

Het cluster Synthetische Drugs van de Landelijke Eenheid kwam de drugs door onderzoek, onder het gezag van een officier van justitie van het Landelijk Parket, op het spoor. De verdachten zijn in verzekering gesteld en de officier beslist later over de voorgeleiding van de verdachten.

72 kilo coke tussen lading bananen, 4 arrestaties (Foto: Politie)
72 kilo coke tussen lading bananen, 4 arrestaties (Foto: Politie)

Alcomobilist op de vlucht sleurt agente mee

Tot twee keer toe probeerde een Schiedammer (31) aan de politie te ontkomen in de nacht van donderdag op vrijdag. De eerste keer vonden agenten het te gevaarlijk om in het centrum van Rotterdam de achtervolging op hoge snelheid voort te zetten. Toen ze dezelfde man bijna twee uur later tegenkwamen na een melding van een ruzie, probeerde de man het opnieuw. Bij zijn vlucht raakte een agente gewond. Even later kon hij worden aangehouden.

Donderdagnacht rond 01:24 uur, wilden agenten na een melding van een ruzie op de Hendrick Staetsweg in Rotterdam een persoon controleren. Het bleek om dezelfde man te gaan die even voor middernacht al was ontkomen na een korte achtervolging in het centrum van Rotterdam. De man reed daar op zo’n hoge snelheid dat agenten het onverantwoord vonden om langer achter hem aan te gaan.

Meegesleept
De man was ook nu niet van plan om mee te werken. Hij stapte ondanks de aanwijzingen in de auto. Agenten probeerden hem tegen te houden, maar zelfs ondanks het gebruik van pepperspray reed hij weg. Twee agenten hingen op dat moment nog half in de auto. Een van hen wist zich na een paar stappen lost te krijgen, de andere werd enkele tientallen meters door de auto meegesleept voordat zij zich kon bevrijden. Ze liep daarbij verwondingen op aan haar armen en benen.

Poging doodslag
Collega’s van de twee agenten zetten direct de achtervolging in. De Schiedammer reed op hoge snelheid en zeer roekeloos door de wijk Prinsenland, over de Abraham van Rijckevorselweg in de richting van het Kralingseplein. Daar verloor de verdachte de macht over het stuur, begon te tollen en kwam tot stilstand. Hij raakte niet gewond en kon worden aangehouden. Hij wordt verdacht van poging doodslag, gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed en belemmering van het onderzoek.

Nederlands-Duits klimaatoverleg

Een Nederlandse en Duitse kabinetsdelegatie overleggen donderdag 22 augustus 2019 tijdens een werklunch in het Catshuis in Den Haag over klimaatverandering. Namens Nederland nemen minister-president Rutte, minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Hoekstra van Financiën, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat deel aan het overleg. Van Duitse zijde zijn dat bondskanselier Merkel, minister Scholz van Financiën, minister Altmaier van Economische Zaken en Energie en minister Schulze van Milieuzaken, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid.

De bijeenkomst volgt op een eerdere afspraak tussen Rutte en Merkel in mei van dit jaar. De twee regeringsleiders willen bij deze gelegenheid dieper ingaan op de aanpak van klimaatverandering in beide landen. Het gesprek in het Catshuis zal onder meer gaan over de totstandkoming van het Nederlandse klimaatakkoord en de Duitse inzet om in dit najaar beslissingen te nemen over een nationale aanpak. Verder zullen de Nederlandse en Duitse delegaties bezien of er mogelijkheden zijn om samenwerking op het gebied van energie en klimaat te intensiveren.

Politie krijgt winkeldief in de schoot geworpen

De aanhouding van een 19-jarige Amsterdammer was vrijdagmiddag rond 17.45 uur voor de politie in Zandvoort een koud kunstje. Agenten in burger zagen op de Poststraat hoe de man door vier winkelmedewerkers werd achtervolgd. De man klom in de Poststraat over een hek om zo van zijn achtervolgers af te komen.

Een prima keuze. Dit was namelijk de achtertuin / achteringang van het Zandvoortse politiebureau aan de Hogeweg. De man bleek iets te hebben gestolen bij een winkel in het centrum. Agenten wisten de man zonder enige moeite in te rekenen. Op het bureau is de verdachte gehoord en later op de avond met een boete op zak weer vrijgelaten.

FOK! Wat een weer: de pannetjes worden nat

Welkom!

Een redelijke dag was het gisteren. Wolkenvelden wisselde af met enkele opklaringen. Daarbij was het met 20 tot 22 graden prima om buiten te zijn. Inmiddels is de bewolking alweer dikker geworden en de eerste regen is ook al gesignaleerd. De regen stelt nog niet echt veel voor. 

Vannacht was het overal aan de regenachtige kant en koelde het niet verder af dan 17 graden.

Vandaag starten we overal bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In de loop van de ochtend trekt de regen geleidelijk naar het oosten toe weg. Daarna volgen er enkele opklaringen, maar echt stralend weer verwacht ik niet. In het binnenland kan er ook dan nog wel een enkele bui voorkomen. Ook op deze zaterdag wordt het rond de 22 graden. Er staat een matige tot (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten.

Zondag krijgen we een herhaling van zetten.

Fijn weekend!  

Beekhuizerzand (Foto: Kroezel)
Dit is het Beekhuizerzand in de buurt van Hierden. Een fraaie foto van Kroezel. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Belgische hockeyers openen EK in eigen land met grote zege op Spanje

De jonge in het rood gehulde supporters weten het al ruim voor het einde van de openingswedstrijd op het EK al zeker: "Waar is dat feestje, hier is dat feestje", zingen de Belgische fans. Getooid met zwart-rood-gele hanenkammen en dito kleuren in het gezicht. De 5-0 voorsprong van hun Red Lions tegen Spanje doet de gezichten stralen. Dit is slechts het begin van wat het meest memorabele hockeytoernooi ooit in België moet worden.

Oh, en mocht u zich als fan van de Oranje Heren nog illusies maken, de titel bij de mannen gaat ‘op zeker’ naar de Belgen. "Als ik de Belgische pers mag geloven, hebben we de titel al gewonnen’, verzucht Alexander Hendrickx, het Belgische strafcornerkanon na de wedstrijd. ‘Ik snap het wel. We zijn immers de regerend wereldkampioen. Maar ik neem wat ze schrijven allemaal met een korreltje zout, sluit me er zo veel mogelijk vanaf en lees zo min mogelijk. Ik kijk liever naar een serie op Netflix en richt me op de volgende wedstrijd. Dat hebben we op het WK gedaan en heeft toen goed gewerkt."

Het is juist die wereldtitel, behaald in Bhubaneswar, die de euforie tot een voorlopig hoogtepunt bracht. De Red Lions werden op de Markt in Brussel door duizenden enthousiaste hockeyfans onthaald. De gewone Belgische hockeyers waren plots helden. Ze worden herkend op straat. "Dat was alleen in Nederland zo", zei Thomas Briels deze week nog voor onze camera’s. "Het is mooi dat het hockey zo leeft in België, dat er nu ook mensen komen kijken die eigenlijk niets met hockey hebben, maar nu denken: daar gebeurt iets leuks, daar wil ik bij zijn", zegt Hendrickx.

Slogan
De verdediger geniet van de aandacht, maar blijft nuchter. Tot wakkerden de spelers voor het toernooi ook zelf de verwachtingen verder aan door te acteren in een video met de slogan: #redisthenewgold. Dat lijkt op het eerste oog toch niets voor de bescheiden Belgen. Hendrickx lacht en verontschuldigt zich: "Wij hebben als team die slogan niet bedacht. Dat is door de bond gedaan. Bijna alle hashtags zijn al weg. Ik denk dat ze iets te veel aan de serie Orange is the New Black dachten. Acht, ze doen hun best en het is mooi dat ze zich zo voor ons inzetten. Wij willen dat niet zo uitspreken. We hebben er vertrouwen in, maar dat mag niet tegen ons keren."

Of het door de slogan komt, is niet bekend. Maar op de ouverture van de Europese kampioenschappen hockey zijn deze vrijdagavond op het Wilrijkse Plein in Antwerpen zevenduizend toeschouwers afgekomen. Zij zien dat de progressie van het Belgische hockey ook zichtbaar is op de fraaie venue die in het zuiden van Antwerpen uit de grond is gestampt. Het is nog maar een paar jaar geleden dat de Belgen de halve finale van de Hockey World League organiseerden in een zo vervallen stadion in Brussel, waarbij zelfs de organisatie zich keer op keer uitputte in excuses over de abominabele omstandigheden.

Hoe anders is dat in Antwerpen. Een paar maanden geleden kregen we al een voorproefje tijdens de FIH Pro League, maar sindsdien zijn alle registers opengetrokken. Liefst vier miljoen euro is uitgetrokken voor de organisatie. In het stadion is geen houten bankje te vinden: alle toeschouwers hebben een eigen stoeltje. En alleen de toeschouwers aan een lange zijde zitten niet overdekt, de rest zit overdekt en neemt het ervan tijdens de wedstrijden. Ze genieten van het forse aanbod van de eetstands, dat natuurlijk weggespoeld wordt met grote kelken Belgisch bier. Het leven is goed in Antwerpen.

Dat geldt ook voor het spel van de Belgische ploeg tegen Spanje. Dat overigens op voorhand al volstrekt kansloos wordt geacht door de Belgische pers. ‘In de laatste Pro League-thuiswedstrijd won België hier met 7-3 en stond het na een half uur al 6-0’, merkt Floris Geerts, de Belgische Philip Kooke, vooraf fijntjes op.

Ook deze openingswedstrijd eindigt met een verschil van vijf doelpunten. Twee ervan worden gemaakt door Hendrickx, die tijdens de competitie zijn kunsten vertoont voor het Amsterdamse Pinoké, waarvan de openingstreffer na negen minuten viel. Vanzelfsprekend vanuit een strafcorner. "Eigenlijk dacht ik dat ik de eerste treffer al bij de eerste corner zou maken, maar die pakte Cortez goed. Toen die bal erin ging, realiseerde ik me meteen: dit is de openingstreffer van het EK", glimlacht Hendrickx. Zijn openingsdoelpunt wordt, net als de andere Belgische treffers, met een oorverdovend gejuich ontvangen. "Ze juichten zelfs als de bal naast gaat’, lacht Hendrickx. ‘Normaal heb je dat alleen in India, Argentinië en Nederland. Nu is het ook hier gewoon. Dat is mooi."

De supporters hebben deze avond ook genoeg te genieten. De oeh’s en de ah’s weerklinken door het Wilrijkse Plein als de bal vanaf de stick van Koning Arthur van Dooren na vier rake klappen een paar seconden later al bijna voor de 2-0 in het Spaanse doel ligt. Dit is de reden dat hockey bij onze zuiderburen groeit en groeit aan populariteit.

Feest tot de kleine uurtjes
Die 2-0 komt er later van de stick van Victor Wegnez. Daarmee is de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Dat in het derde kwart geen treffers meer vallen, boeit de fans niets: ze feesten door. In het laatste kwart wordt het enthousiasme van de supporters beloond met nog drie treffers van Tom Boon, Hendrickx en Antoine Kina. Dansend en juichend stromen ze na afloop de feesttent binnen, waar tot in de kleine uurtjes al wordt getoost op de aanstaande Europese titel.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.