FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 augustus 2019

Van Barneveld met 106 gemiddeld door in Melbourne

Raymond van Barneveld heeft zich op indrukwekkende wijze gekwalificeerd voor de laatste acht op de Melbourne Darts Masters. De 52-jarige Hagenaar liet zijn tegenstander Haupai Puha volledig kansloos met 6-1. De Melbourne Darts Masters is het tweede toernooi Down Under in de World Series of Darts.

De vijfvoudig wereldkampioen begon meteen goed aan de wedstrijd met een 109 finish en een veertiendarter voor een break voorsprong. Van Barneveld leverde daarna zijn eigen leg in, maar repareerde dit meteen met twee veertiendarters op rij. Een 72 finish zette Barney op 5-1, waarna de Nederlandse dartspionier sterk afrondde met een elfdarter voor de winst. Met een gemiddelde van 106,13 gooide Van Barneveld zijn hoogste moyenne sinds de World Cup of Darts 2018, toen hij een gemiddelde van 113 liet noteren. 

Michael van Gerwen heeft een winnende start gemaakt op de Melbourne Darts Masters. De nummer één van de wereld zegevierde in de eerste ronde met 6-2 tegen Tim Pusey. De wereldkampioen slaagde er echter opnieuw niet in om te overtuigen. Met een gemiddelde van slechts 93 bleef Van Gerwen voor de zestiende keer op rij onder de honderd gemiddeld.

Rob Cross maakte ook een zeer povere indruk, zonder dat het hem fataal werd. Met een gemiddelde van 'slechts' 86 won de oud-wereldkampioen met 6-2 van Robbie King. Damon Heta, de verrassende winnaar van de Brisbane Darts Masters won van James Wade. Het werd 6-1. 

Zaterdag 11 uur, Nederlandse tijd, worden de kwartfinales gespeeld. Ook de halve finales en de finale is zaterdag. De Nederlandse kijker moet het doen met een samenvatting vanaf 22.00 uur op RTL7. 

Melbourne Darts Masters - Ronde I
Simon Whitlock 6-3 Mick Lacey
Raymond van Barneveld 6-1 Haupai Puha
Daryl Gurney 6-3 Kyle Anderson
Gary Anderson 6-0 James Bailey
Peter Wright 6-4 Corey Cadby
Damon Heta 6-1 James Wade
Michael van Gerwen 6-2 Tim Pusey
Rob Cross 6-2 Robbie King
Best of 11 legs

Kwartfinales zaterdag
Peter Wright v Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen v Gary Anderson
Rob Cross v Damon Heta
Daryl Gurney v Simon Whitlock

Halve finales
Finale
All best of 15 legs

AZ wijkt uit naar Enschede voor EL-treffen met Antwerp FC

AZ speelt in de Europa League tegen het Belgische Royal Antwerp FC in de Grolsch Veste. De Alkmaarders spelen op 22 augustus tegen de Belgische ploeg en kan dat nog altijd niet in het eigen stadion doen. Daarom wordt er ditmaal uitgeweken naar Enschede, wat voor de eigen supporters wel een stuk verder weg is dan Den Haag.

"We zijn blij dat we een goede locatie hebben gevonden voor ons Europese duel van komende week", aldus Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ. "Het is mooi dat in navolging van ADO Den Haag ook FC Twente ons de helpende hand toesteekt. We zijn FC Twente, de KNVB, de UEFA en de lokale autoriteiten zeer dankbaar voor het mogelijk maken van deze wedstrijd."

Mogelijk duurt het nog erg lang voordat de Alkmaarders weer in hun eigen stadion kunnen: vrijdag kwamen de berichten naar buiten dat het wel een jaar kan duren voor het stadion weer in gebruik genomen kan worden. Afgelopen donderdag en komend weekeinde in de Eredivisie maakt men gebruik van het stadion van ADO Den Haag.

Bilbao-boegbeeld Aduriz bezorgt De Jong valse start bij Barça

Frenkie de Jong heeft een teleurstellende start beleefd in de Primera Division. De middenvelder ging in de openingswedstrijd van het seizoen met FC Barcelona in de slotfase onderuit bij Athletic Bilbao: 1-0. Aritz Aduriz besliste het duel in de 89e minuut met een halve omhaal.

De 38-jarige spits was net een minuut in het veld gekomen. Aduriz tekende voor het hoogtepunt van de wedstrijd door een voorzet van Ander Capa in de lucht op prachtige wijze langs doelman Marc-André ter Stegen te volleren. Aduriz zorgde er zo ook voor dat De Jong met een nederlaag debuteerde in La Liga.

Trainer Ernesto Valverde stelde de van Ajax overgekomen middenvelder op als controleur, de positie waarop Sergio Busquets jarenlang onomstreden was. De Catalaan kon de hele wedstrijd op de bank blijven zitten. De Jong had Sergi Roberto en Carles Aleña naast zich staan. De international van Oranje kreeg al binnen 1,5 minuut een flinke schop op zijn kuit te verwerken van Raúl Garcia, die De Jong vrijwel de hele wedstrijd schaduwde. 

De agressiviteit die in die vroege actie van García school, vertelde wel veel over de intenties van de thuisploeg. Bilbao was in het eerste kwartier dreigend en steeds was Iñaki Williams, die onlangs nog zijn toekomst aan Bilbao verbond, daar bij betrokken. Zo moest Barça-goalie Marc-André ter Stegen dus al vroeg aan de bak om de eerste tegentreffer van het seizoen te voorkomen.

Barcelona kwam beter in het spel. Luis Suárez raakte aan de andere kant de paal op het moment dat hij al trekkebenend over het veld strompelde. De spits moest zich even later vervangen, waardoor Valverde na Lionel Messi ook zijn tweede topaanvaller zag afhaken. Rafinha, die voor Suárez in het veld kwam, raakte kort voor rust de lat.

Na rust zocht Barcelona meer en meer naar die bevrijdende treffer. Die viel echter niet. Het doelpunt viel aan de andere kant. Met zijn 38 jaar en 186 dagen werd Aduriz de oudste doelpuntenmaker tegen Barcelona in deze eeuw in competitieverband. Na die weergaloze treffer slaagde Barcelona er immers niet meer in om een nederlaag te voorkomen.

Artiz Aduriz is met zijn goal de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Artiz Aduriz is met zijn goal de man van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

Bayern München stelt teleur met remise tegen Hertha BSC

Bayern München heeft bij de start van het seizoen in de Bundesliga meteen puntenverlies geleden. De kampioen van Duitsland kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen Hertha BSC. Het werd 2-2. 

Bayern mocht halverwege de eerste helft als eerste juichen. Wie anders dan Roberto Lewandowski opende de score voor Der Rekordmeister. De Poolse spits schoof een voorzet van Gnabry tegen de touwen. Hertha beet vervolgens van zich af. De club uit Berlijn kwam twaalf minuten op 1-1. Een schot van recordaankoop Dodi Lukebakio, voor twintig miljoen euro overgenomen van Watford, werd via Vedad Ibisevic van richting veranderd en belandde in het doel. 

Hertha ging lekker door. Drie minuten later kwam de club op voorsprong. Marko Grujic kopte een uittrap van keeper Rune Jarstein terug op Ibisevic en kreeg de bal daarna weer terug. De defensie van Bayern was gezien, Grujic omspeelde Manuel Neuer en schoof de 1-2 binnen. Na de rust ging Bayern in in een hogere versnelling en dat leverde in de zestigste minuut de gelijkmaker op. Lewandowski werd naar de grond getrokken en schoot zelf raak vanaf elf meter. Bayern ging daarna nog voor de 3-2, maar die viel niet meer.

Bayern start het seizoen met een gelijkspel. De verwachting is dat de titelstrijd in Duitsland opnieuw zal gaan tussen Bayern München en Borussia Dortmund. BVB speelt zaterdagmiddag een thuiswedstrijd tegen FC Augsburg.

Doelpuntrijke avond in Keuken Kampioen Divisie

De tweede speelronde van de Keuken Kampioen Divisie was een doelpuntrijke avond. In maar liefst vijf wedstrijden werden vier doelpunten of meer gescoord. FC Eindhoven en NAC Breda hebben ook de tweede wedstrijd van het seizoen in winst omgezet. De Brabantse clubs wonnen beide met 5-1 van respectievelijk FC Dordrecht en Helmond Sport.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - Jong PSV 3-2
FC Den Bosch - Telstar 0-1
FC Eindhoven - FC Dordrecht 5-1
FC Volendam - Roda JC Kerkrade 4-0
MVV Maastricht - De Graafschap 0-3
NAC Breda - Helmond Sport 5-1
SC Cambuur - Go Ahead Eagles 5-0

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle met 3-0 gewonnen. Door de zege zijn de Arnhemmers minimaal voor één dag koploper in de Eredivisie. Voor de wedstrijd werd de deze week overleden voormalig Vitesse-speler Dejan Curovic herdacht.

Beide ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Aan de kant van PEC misten Flemming en Thy beide een goede voorzet van Hamer. Linssen kreeg namens de thuisclub enkele kansen.

Het openingsdoelpunt viel pas na rust. Reijnen maakte in het strafschopgebied van PEC hands. De strafschop van Matavz werd gestopt door doelman Mous maar door te vroeg inlopen kreeg Matavz een tweede kans. Zijn tweede strafschop was wel raak.

Ruim tien minuten later maakte Karavajev 2-0. In de slotfase gooide Linssen met het derde Arnhemse doelpunt de wedstrijd definitief op slot.

Vitesse

3 - 0

PEC Zwolle

 52' Matavz(pen)
 64' Karavajev
 80' Linssen
   
 
 Gele kaart: Linssen, (Vitesse), Flemming, Bruns, Hamer, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 12.273
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev
Doekhi
Obispo
Clark
Bazoer
Bero (Serero/43)
Tannane (Foor/84)
Grot (Musonda/59)
Linssen
Matavz
  Mous
Hamer
Reijnen
Dekker
Paal
Clement
Flemming (Huiberts/81)
Bruns (Westerman/66)
Bel Hassani
Thy
Johnsen (Elbers/78)

Italiaanse wielerlegende Gimondi (76) overleden

De Italiaanse wielerlegende Felice Gimondi is vandaag overleden. Dat heeft de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport vrijdagavond bekendgemaakt. Gimondi overleed op 76-jarige leeftijd na een hartaanval terwijl hij in zee aan het zwemmen was op Sicilië.

Gimondi heeft alle drie de grote rondes op zijn naam staan. In 1965 won de Italiaan de Tour de France. In 1967 pakte hij zijn eerste Giro d'Italia en zou in 1969 en 1976 nogmaals de Ronde van Italië winnen. In 1968 wist hij de Vuelta a España te winnen en daarmee behoort de Italiaan tot een exclusief clubje van zeven renners met Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Chris Froome die in hun carrière alle drie de grote rondes wist te winnen.

Naast het winnen van de grote rondes staan op de erelijst van Gimondi ook de Italiaanse klassiekers. In 1966 won hij voor het eerst de Ronde van Lombardije en zeven jaar later won hij nogmaals de Italiaanse najaarsklassieker. In 1973 werd de Italiaan wereldkampioen in Barcelona nadat hij in een sprint Freddy Maertens en Luis Ocana versloeg. Eddy Merckx werd toen vierde. In zijn wereldkampioenentrui won hij in 1974 Milan San Remo waarin hij solo over de meet kwam. Ook won hij één keer Parijs-Roubaix.

Beelden WK wielrennen 1973, wel slechte kwaliteit (Bron: Youtube.com)

Bergwijn zet handtekening onder nieuw contract bij PSV

Steven Bergwijn heeft vrijdagavond zijn handtekening gezet onder een nieuwe verbintenis bij PSV. De Oranje-international werd de afgelopen weken in verband gebracht met een transfer naar onder meer Bayern München, Sevilla en Ajax, maar kiest nu voor een langer verblijf in Eindhoven. Berwijns nieuwe contract kent een looptijd tot medio 2023.

“Dit is de juiste beslissing. Er waren andere opties, maar uiteindelijk moet alles passen. Voor mij, maar ook voor PSV. En de uitkomst is dat ik hier blijf. Met veel plezier en met veel vertrouwen”, reageert hij op zijn nieuwe overeenkomst.

Bergwijn speelt al sinds zijn dertiende voor PSV en heeft nu zijn vierde contract bij de club getekend: “Dat wil zeggen dat ik het hier goed naar mijn zin heb en dat ik nog niet uitgeleerd ben. Ik speel hier om de prijzen en voel me erg prettig in Eindhoven.”

Technisch manager John de Jong is eveneens blij met de nieuwe deal: “De relatie tussen PSV en Steven is dermate goed, dat we met het management open over alles hebben gesproken. Dit is het resultaat van een goede samenwerking.”

De sportbestuurder geeft aan dat Bergwijn zich in de afgelopen weken niet van de wijs heeft laten brengen door alle geruchten. “Wat bijzonder is geweest in dit proces is dat Steven zelf altijd de focus op voetbal heeft gehouden", vindt hij.

"We hebben veel gesproken met zijn management, ondertussen bleef Steven doen waar hij goed in is; voetballen. Dat was prettig werken en het tekent de professionaliteit van deze nog altijd pas 21-jarige voetballer”, sluit De Jong af.

Bergwijn speelde vooralsnog 127 wedstrijden namens PSV, waarin hij 26 keer wist te scoren. Met zijn club won hij tot nu toe drie landstitels en tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Team Jumbo-Visma met sterke ploeg naar de Vuelta

Wielerploeg Team Jumbo-Visma stuurt een sterke afvaardiging naar de Vuelta a España. Kopman Primoz Roglic krijgt in Spanje steun van Steven Kruijswijk, Robert Gesink en George Bennett.

De Nederlandse ploeg wil met Roglic het algemene klassement winnen. De Sloveen reed als voorbereiding op de Giro d'Italia een sterk voorjaar. In de Italiaanse ronde werd hij vervolgens derde. Na een rustperiode heeft hij zich de afgelopen weken voorbereid op de Vuelta.

Naast het genoemde viertal bestaat de ploeg uit Tony Martin, Lennard Hofstede, Sepp Kuss en Neilson Powless.

De Vuelta begint op 24 augustus met een ploegentijdrit in Torrevieja. Voor deze ploegentijdrit behoort Jumbo-Visma tot de grote favoriet.

'Argentijnen willen na 26 speelminuten alweer van mislukte Ajacied af'

Racing Club wil na een half seizoen alweer afscheid nemen van Mateo Cassierra, zo meldt de Argentijnse sportkrant Olé. De voor anderhalf jaar van Ajax gehuurde spits kan bij de kampioen van Argentinië geen potten breken en kwam in een half jaar tot slechts 26 speelminuten, verdeeld over twee invalbeurten. Racing zoekt naar mogelijkheden om het huurcontract van Cassierra, dat nog tot de zomer van volgend jaar doorloopt, te ontbinden, zo klinkt het.

De club nam de Colombiaanse aanvaller in januari over van Ajax, nadat hij in het eerste half jaar van het seizoen op huurbasis voor FC Groningen had gespeeld. Ook bij de Trots van het Noorden kon Cassierra geen indruk maken.

Volgens Olé betaalde Racing 200.000 Amerikaanse dollar aan Ajax om Cassierra anderhalf jaar te huren. Daarnaast zouden de Amsterdammers recht hebben op 100.000 dollar, zodra de 22-jarige spits tien wedstrijden voor Racing zou spelen.

Ook bij het spelen van zijn twintigste wedstrijd zou de kampioen van Nederland 100.000 dollar toucheren. Daarnaast bedong Racing een optie tot koop voor 3,5 miljoen dollar plus een doorverkooppercentage van 25 procent, maar daar wenst de Argentijnse grootmacht dus geen gebruik van te maken.

Cassierra kwam in 2016 als veelbelovend talent naar Ajax, dat 5,5 miljoen euro overmaakte aan Deportivo Cali. In totaal speelde hij 21 wedstrijden voor de hoofdstedelingen, waarin hij 3 keer scoorde.

Rublev dient Federer snelste nederlaag in 16 jaar toe

Tennisser Andrey Rublev heeft zich in Cincinnati voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de kwartfinales van een masterstoernooi. De 21-jarige Russische nummer 70 van de wereld schakelde niemand minder dan zevenvoudig winnaar Roger Federer uit.

Rublev had het niet al te moeilijk en won met 6-3, 6-4. Het was zijn tweede zege op een top-5 speler in twee maanden tijd, maar meer bijzonder was de snelheid waarmee hij het deed: na 62 minuten was Federer met nederlaag en al op weg naar de kleedkamers. Dat was zijn snelste verliespartij sinds hij vroeg in 2003 in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Sydney verloor van Franco Squillari.

"Hij speelde ontzettend goed. Hij verdedigde sterk, viel sterk aan en serveerde goed, hij gaf me helemaal niks cadeau en was óveral", aldus Federer na afloop. "Ik was behoorlijk onder de indruk."

'Dolberg dicht bij verhuur aan Hoffenheim, maar heeft ook andere opties'

Kasper Dolberg gaat waarschijnlijk aan de slag bij TSG Hoffenheim, zo meldt Voetbal International. De kans is volgens het weekblad groot dat de bij Ajax uit de gratie geraakte spits verhuurd wordt aan de club van trainer Alfred Schreuder. De 21-jarige Deen heeft echter ook 'andere opties', die niet nader worden toegelicht.

Schreuder was het afgelopen seizoen assistent-trainer van Erik ten Hag bij Ajax en werkte dus al een jaar samen met Dolberg. Hoffenheim verkocht deze zomer spits Joelinton aan Newcastle United en zoekt naar een vervanger voor de Braziliaan.

Haast is inmiddels geboden, want zondag wacht voor Hoffe alweer de eerste Bundesliga-wedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Eintracht Frankfurt.

Dolberg begon dit seizoen als basisspeler bij Ajax, maar verloor zijn plek in de pikorde aan Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar. Ten Hag ging vrijdag op de persconferentie in op de situatie van de Deen.

"Kasper zit wel in een fase waarin hij elke week moet gaan spelen. We proberen hem iedere dag te verbeteren en dat zie je soms terug, maar het is nog niet stabiel en structureel genoeg", aldus de oefenmeester.

Ten Hag wilde niet ingaan op de interesse van Hoffenheim. "Daar kan ik geen antwoord op geven. Ik heb geen contact met de mensen van Hoffenheim", zei Ten Hag.

Volgens Voetbal International zal Ajax geen vervanger aantrekken voor Dolberg, die afgelopen seizoen 11 doelpunten maakte in 25 competitiewedstrijden.

Ajax heeft naast Tadic en Huntelaar ook nog de beschikking over de jonge Lassina Traoré en Danilo, terwijl Brian Brobbey eveneens op de deur klopt vanuit de jeugd.

Vitesse afhankelijk van Russische steun: "We zijn niet in balans"

Vitesse kampt opnieuw met financiële problemen, zo vertelt algemeen directeur Pascal van Wijk vrijdag aan de Gelderlander. De Arnhemmers hebben zonder de steun van de Russische eigenaar Valeri Oyf moeite om het hoofd financieel boven water te houden en volgens Van Wijk moet daar op korte termijn verandering in komen.

"We zijn niet in balans, het is lastig", zegt de directeur. "We hebben afgelopen zomer een stapje gezet, maar de fluctuaties zijn enorm. Het afgelopen boekjaar hadden we weer duidelijk een minder jaar. Gelukkig hebben we niemand hoeven te ontslaan. Maar een aantal aflopende contracten zijn niet verlengd, zowel in het voetbal als op kantoor. Het gat is nog steeds behoorlijk groot."

Eigenaar Oyf, die de club in 2018 overnam, is bereid om de tekorten van Vitesse aan te vullen. "Maar dat kan niet meer jaren zo blijven. Het is dus een grote uitdaging om in balans te komen", stelt Van Wijk, die ziet dat zijn club een aantal keer geholpen werd door de verkoop van spelers. "Ja, transfers kunnen je helpen. Daar kun je stappen mee zetten. Bony, Rashica en Nakamba en Van Wolfswinkel waren mooie voorbeelden. Maar de kosten en omzet zijn uiteraard ook belangrijk."

Vitesse is jaarlijks 1,8 miljoen euro kwijt aan de huur van stadion GelreDome en beschikt daarnaast over een net gerenoveerd trainingscomplex. Volgens Van Wijk is dat de oorzaak van de financiële problemen. "Het is de inrichting van deze organisatie. Het stadion, kijk naar dit gebouw op Papendal. Fantastisch met alle mooie faciliteiten, maar dat heeft ook een bepaalde prijs."

"De kosten passen niet bij de omzet die we hebben. Ja, als je het stadion zelf in bezit zou hebben, zou je stappen kunnen maken. De huur en alle kosten die we hebben zijn gewoon stevig en dat werkt niet in ons voordeel. We moeten gezonder worden."

WTF: betalen óf zitten!

Hoi!

Het WTF verhaal van vandaag komt uit Enschede. De politie heeft daar namelijk een man opgepakt die nog een schuld van 1,2 miljoen Euro had openstaan bij de staat. Dat kan zijn, maar dit vergrijp vond al 20 jaar geleden plaats toen de beste man veroordeeld was. Hij had toen al een deel van het geld overgemaakt, maar besloot dat het nu wel welletjes is geweest. Hij weigert dus verder te betalen.

Dit kan hem wel drie jaar celstraf opleveren, een soort gijzeling dus. Het bizarre aan dit verhaal is, is dat de betalingsplicht blijft. Dus ook na drie jaar zitten moet hij nog steeds dit bedrag naar de schatkist overmaken. 

Hij heeft dus de keuze uit twee mogelijkheden: Zitten en betalen óf betalen. De kans bestaat natuurlijk dat het benodigde vermogen niet (meer) aanwezig is.WTF (Foto: Pixabay.com)
WTF (Foto: Pixabay.com)

Eén persoon overleden na aanvaring op Nieuwe Maas

Bij een aanvaring op de Nieuwe Maas, ter hoogte van het Antwerpse Hoofd in Rotterdam, is één persoon om het leven gekomen. In totaal zijn er tien mensen uit het water gehaald. Volgens de hulpdiensten zijn de mensen die levend uit het water zijn gehaald, allen aanspreekbaar.

Dit meldt het AD, waar ook een video te zien is.

Geen tweede zege voor Van der Poel in Arctic race of Norway

Bryan Coquard heeft de tweede rit in de Arctic race of Norway gewonnen. De 27-jarige Fransman, die vandaag zijn contract verlengde bij Vital Concept, was in de massasprint te snel voor Mathieu van der Poel, die wel aan leiding blijft in het algemeen klassement.

De tweede etappe in de Arctic race of Norway was op papier de makkelijkste etappe en dat bleek ook gedurende de wedstrijd. Een traditionele vroege vlucht kreeg de ruimte van het peloton en die werden vervolgens in de laatste tien kilometer ingelopen door het peloton. Dat was ook nu het geval.

De renners in het peloton konden zich opmaken voor een massasprint. Ook Jumbo-Visma zag zijn kansen in de rit, maar die hoop verging toen hun sprinter Danny van Poppel in de graskant belande. De nummer twee van de eerste etappe kwam uiteindelijk op meer dan twee minuten binnen van de winnaar.

Op Van Poppel waren de rest van sprinters wel aanwezig. Christophe Laporte ging vroeg de sprint aan, maar werd al snel gepasseerd door Coquard. Van der Poel zat in het wiel van de Fransman, alleen kon hij er niet meer overheen komen en pakte Coquard zijn negende zege van het seizoen.

In het algemeen klassement blijft Van der Poel aan de leiding in het klassement. De Nederlander heeft een voorsprong van negen seconden op Alexey Lutsenko. Zaterdag staat in de Arctic race of Norway de koninginnenrit op het programma.

Hodeg doorbreekt sprinthegemonie van Bennett in BinckBank Tour

Álvaro Hodeg heeft de vijfde rit in de BinckBank Tour gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Deceuninck - Quick Step was de snelste in een massasprint voor Sam Bennett, die de eerste drie ritten in de BinckBank Tour had gewonnen. Tim Wellens blijft leider in het algemeen klassement.

Na de koninginnenrit van donderdag in de BinckBank Tour was er vandaag gewoon weer een volledig vlakke etappe tussen het Belgische Riemst en het Nederlandse Venray. In de vlakke etappe van 191 kilometer was het lang wachten tot de juiste vlucht wegreed, maar na tachtig kilometer was het raak voor het viertal Jasha Sütterlin, Ian Stannard, Oscar Riesebeek en Willem Smit.

Toch was er volledige controle in het peloton en met nog vier kilometer te gaan werden ze weer ingerekend door het peloton, waardoor een vierde massasprint in vijf dagen zou komen. Ditmaal ging de winst niet naar Bennett, maar was de Colombiaan Hodeg net te snel voor de Ier. Dylan Groenewegen kwam er in de massasprint niet aan te pas en werd pas zevende. 

In de top van het algemene klassement veranderde er niks, waardoor Wellens aan de leiding blijft staan, voor de Zwitser Marc Hirschi en de Belg Laurens de Plus. Zaterdag staat een tijdrit van acht kilometer op het programma. 

'Acuut risico' voor overige delen van dak van AZ-stadion

Het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Zo luidt de conclusie volgens het Algemeen Dagblad na een verkennend onderzoek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft volgens de NOS nog twee breuken en twee verdachte plekken gevonden, die kunnen leiden tot het bezwijken van het resterende deel van het dak.

AZ maakt via de officiële kanalen bekend dat op basis van de uitkomsten van het onderzoek een herstelplan zal worden opgesteld. "Ook zijn er bij het dakdeel dat nog intact is twee breuken en twee verdachte plekken in de spanten geconstateerd. Deze breuken en mogelijke scheuren zouden kunnen leiden tot het uiteindelijk ook bezwijken van deze spanten", schrijft AZ op zijn website.

Tijdens het onderzoek zijn er meer breuken en vermoedelijke scheuren gevonden in het dak van het AFAS Stadion, die uiteindelijk dus zouden kunnen leiden tot het instorten van overige delen. "Ze vormen daarmee een acuut risico", waarschuwt de OVV in een tussenrapport. De Onderzoeksraad heeft een formele, tussentijdse waarschuwing naar AZ en de gemeenteraad van Alkmaar gestuurd.

De stabiliteit en de constructie van het dak moet gecontroleerd worden en waar nodig, wordt van AZ verlangd dat er maatregelen worden getroffen. De gemeente Alkmaar moet hier als vergunningverlener op toezien. Uit verkennend onderzoek is gebleken dat falende lasverbindingen de oorzaak van het instorten van het dak is. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV doet momenteel in opdracht van AZ onderzoek naar de lasverbindingen in de gehele kapconstructie.

"Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken zal er een uitgebreid herstelplan worden opgesteld dat ter goedkeuring voor uitvoering aan de Gemeente Alkmaar al worden voorgelegd. Hoeveel tijd dit traject tot volledig herstel in beslag zal nemen is vooralsnog niet bekend", meldt AZ. "Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. Dit geldt overigens niet voor de ruimtes in het hoofdgebouw."

Nieuwe moves en vaardigheden in Pokémon Sword en Shield

Tijdens de Pokémon World Championships heeft The Pokémon Company een nieuwe trailer getoond voor Pokémon Sword en Shield. Deze toont nieuwe abilities en items die tijdens gevechten gebruikt kunnen worden.

Zo heeft Galarian Weezing de ability Neutralizing Gas, die alle andere abilities neutraliseert. Of neem het item Eject Pack, die je Pokémon terugroept wanneer zijn stats worden verlaagd. Ook is er een nieuwe move getoond: Breaking Swipe. Deze aanval raakt meerdere Pokémon en verlaagt de Attack-stat van alle geraakte Pokémon.

Dit en meer kun je terugvinden in onderstaande trailer. Sword en Shield worden op 15 november uitgebracht voor Nintendo Switch.

Brede licht getinte tasjesdief met wipneus filmt slachtoffer

Een onbekende dader heeft donderdag 15 augustus 2019 op de Johan van Hasseltweg in Amsterdam zijn slachtoffer vermoedelijk gefilmd. Hij beroofde samen met een andere onbekende dader een 17-jarig meisje van haar tas met daarin haar persoonlijke eigendommen. De politie onderzoekt deze beroving. Alle informatie, ook in de vorm van beeldmateriaal, is welkom.

Kort na 23.00 uur loopt het meisje samen met twee collega’s naar huis. Ter hoogte van de Adelaarsweg zitten twee jongens op een brug. Ze spreken het meisje aan en kort daarna ontstaat een handgemeen, waarbij het meisje hard op haar hoofd wordt geslagen. Vervolgens ontstaat een worsteling en gaan de twee er met haar tas vandoor. Haar collega’s achtervolgen de twee daders over de Fazantenweg en raken ze op een gegeven moment kwijt. Vermoedelijk zijn ze richting de Adelaarsweg gevlucht. Het vermoeden bestaat dat beide daders in deze omgeving wonen.

Signalementen
Dader 1: Licht getint, 1.65 m lang, rond gezicht, wipneus, breed postuur, zwart haar, overal even kort, zwarte jas merk North Face, voetbal trainingspak.

Dader 2: Licht getint, ongeveer 1.60 m, slank postuur, zwarte jas, trainingspak, droeg capuchon.

Getuigenoproep
Heeft u informatie over deze gewelddadige beroving of heeft u de beelden die door de dader zijn gemaakt ergens teruggezien, neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Men kan ook informatie en beeldmateriaal delen via het tipformulier.

Nintendo zendt maandag Indie World uit

Nintendo heeft voor aanstaande maandag een nieuwe Indie World aangekondigd. Het is een uitzending die stilstaat bij de Indie-titels die naar Nintendo Switch komen. In het verleden werden deze ook wel 'Nindie Direct' genoemd.

De Indie World begint om 15:00 uur Nederlandse tijd. Wat er precies getoond gaat worden is niet bekend, al zijn titels als Hollow Knight Silksong, Untitled Goose Game en de laatste uitbreiding van Shovel Knight goede kansmakers.

Eis 7 jaar voor invoer wapens en 300 kilo cocaïne in verborgen ruimte

De verdachte kan wel zeggen dat hij niks wist van een verborgen ruimte, maar hij heeft het busje zelf gekocht en toen zat die ruimte er nog niet in. Dat er vervolgens in die verborgen ruimte strafbare goederen als cocaïne en vuurwapens worden aangetroffen, kan voor verdachte eigenlijk geen verrassing geweest zijn. De officier van justitie van het Landelijk Parket eiste daarvoor voor de rechtbank in Rotterdam een celstraf van 7 jaar.

Over het busje was informatie bij de politie binnengekomen. Het zou vanuit België met verdovende middelen naar Nederland komen. Toen het busje op 15 maart vlak over de grens bij Hazeldonk werd tegengehouden, zagen de betrokken politiemensen al dat de verdachte een nerveuze indruk maakte. Bij het openen van de laadruimte roken ze een penetrante geur die werd geassocieerd met drugs.

In een politiegarage werd de verborgen ruimte ontdekt. Daarin zaten 13 tassen met pakketten cocaïne, in totaal ruim 300 kilo. In een aparte rugzak bleken ook nog twee automatische vuurwapens (Kalasjnikovs), drie gewone vuurwapens, en munitie te liggen.

Jammers
In de woning van de 33-jarige Bredanaar werden bij een doorzoeking na zijn aanhouding mobiele telefoons, een geldtelmachine, versnijdingsmiddelen, ponypacks (waarin gebruikershoeveelheden drugs worden verpakt), een weegschaal, en twee zogenoemde jammers gevonden. Die apparaten worden ingezet om mobiel (telefoon)verkeer te verstoren, en het bezit daarvan is strafbaar.

De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht. Wat betreft de officier van justitie van het LP is er ruim voldoende bewijs voor de invoer van de drugs en het voorhanden hebben van de wapens en munitie. "Verdovende middelen geven niets dan ellende. De gebruikers gaan er kapot aan, levens worden letterlijk verwoest door dat spul, en de invoer en handel in cocaïne gaat vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen, corruptie en geweld. Vrijwel alle liquidaties zijn te relateren aan verdovende middelen”, aldus de officier van justitie.

Uitspraak 30 augustus.

Eis 7 jaar voor invoer wapens en 300 kilo cocaïne in verborgen ruimte (Foto: Openbaar Ministerie)
Eis 7 jaar voor invoer wapens en 300 kilo cocaïne in verborgen ruimte (Foto: Openbaar Ministerie)

Blunder: studenten met 'week vrij' betalen vandaag onterecht saldo

Door een technische blunder betalen studenten vandaag onterecht voor hun reis per OV. Voor Beter OV eist dan ook dat alle vervoerders de studenten uit eigen beweging terug te betalen.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: "Het kan niet zo zijn dat incompetent geknoei leidt tot onterecht afschrijven van saldo, en dat de gedupeerden dan zelf achter hun geld aan moeten gaan. De minachting voor de reizigers, die binnen de OV-chipkaartwereld de norm is, is een grof schandaal."

Grote ravage nadat vrouw auto in bedrijfspand parkeert

Een 36-jarige vrouw uit Den Bosch is in het ziekenhuis beland nadat ze met haar auto een bedrijfspand aan de Rietveldenweg in Den Bosch binnenreed. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.

De vrouw reed  donderdag rond 23.40 uur met een auto bij een pand naar binnen. Daarbij ontstond grote schade. De vrouw is voor behandeling aan haar verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Ze moest ook een blaas- en speekseltest afleggen en er is bloed bij haar afgenomen. Ze kon zich van het ongeval niks herinneren verklaarde ze. De auto waarin de verdachte reed is voor onderzoek in beslag genomen. In de auto vonden agenten een cilinder met lachgas aan, ook deze is in beslag genomen.

In het ziekenhuis is ook nog een 47-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij gedroeg zich recalcitrant tegen agenten en wilde zich met het onderzoek bemoeien. Hij kon zich niet legitimeren en gaf een valse naam op. Daarop is de man aangehouden. Daarbij bleek hij ook nog een zakje bij zich te hebben met daarin mogelijk drugs. Hij is ingesloten.

Reacties op het overlijden van prinses Christina

Op de website van Rijksoverheid heeft Mark Rutte gereageerd op het overlijden van Prinses Crhristina vanmorgen: "Ik ben bedroefd door het bericht dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd is overleden. Als jongste van de vier kinderen uit het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard leidde zij haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers.

Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven. Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent. Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist.

Ik heb vanochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de Koninklijke Familie."

Het Koninklijk Huis heeft laten weten dat in verband met het overlijden van Christina de openstelling van Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement vandaag en morgen zijn afgelast. Bezoekers die tickets voor deze dagen hadden gekocht worden persoonlijk op de hoogte gesteld en krijgen hun geld terug. De openstelling op 23 en 24 augustus gaat wel gewoon door. 

Op Twitter is het overlijden van de Prinses inmiddels trending. Thierry Baudet is de Prinses dankbaar voor haar inspiratie voor de vele generaties jonge musici.  Geert Wilders noemt het overlijden van de Prinses een groot verlies. 

De NPO zendt vanavaond na het acht uur journaal een biografie uit over de Prinses. 

16 gewonden bij zwaar verkeersongeval Wilhelminadorp

Bij een aanrijding met vier voertuigen zijn donderdagmiddag 16 mensen gewond geraakt waaronder enkele kinderen. De toedracht van de aanrijding is nog niet duidelijk.

Om 16.50 uur kwam de eerste melding binnen bij het Operationeel Centrum van een aanrijding op de Deltaweg ter hoogte van Wilhelminadorp. Al snel werd duidelijk dat het om een zeer ernstige aanrijding ging en alle hulpdiensten spoedden zich naar de plaats van het incident. Daar troffen ze vier zwaar beschadigde voertuigen aan met in iedere auto enkele gewonden. Een van de gewonden zat bekneld en er ontstond ook een beginnend brandje De politie verleende, samen met enkele burgers eerste hulp totdat er voldoende ambulancepersoneel aanwezig was, van onder andere een traumahelikopter, om alle gewonden zorg te verlenen. De weg werd afgezet en de brandweer bevrijdde het beknelde slachtoffer, het brandje was ook snel geblust.

Gewonden
Er waren in totaal 16 gewonden, waarvan enkele zwaargewond, die naar het ziekenhuis werden gebracht. Een gewond kind is met de traumaheli vervoerd. De toestand van de slachtoffer is bij de politie niet bekend omdat dit onder de privacy van het slachtoffer valt.

Onderzoek
Nadat de gewonden vervoerd waren en de brandweer klaar was met hun taak is de politie gestart met het onderzoek. Het eerst deel van dat onderzoek is ter plaatse gebeurd. Door middel van beelden en het veiligstellen van stille sporen wordt een beeld gevormd hoe de situatie was voor de aanrijding en hoe de voertuigen tot stilstand zijn gekomen. Dit onderzoek heeft tot ongeveer 21.00 uur gebeurd. Tot die tijd was de hele weg voor het verkeer afgesloten. Dit onderzoek is zo snel mogelijk afgerond om de overlast voor andere weggebruikers zo kort mogelijk te laten zijn. Een volgend onderdeel van het onderzoek is het horen van de betrokken bestuurders en de overige inzittenden van de voertuigen. Samen met de sporen kan er dan misschien een beeld gevormd worden over de toedracht van de aanrijding. Maar omdat de medische zorg van de slachtoffers voor gaat zal dit onderzoek nog weken duren.

Bekeuringen
Tijdens het afzetten van de weg heeft de politie nog enkele kentekens opgeschreven van auto’s waarin de bestuurder met hun telefoon in de hand, al filmend, voorbij kwamen rijden. Ze kunnen binnenkort een bekeuring op de deurmat verwachten.

Prinses Christina (72) overleden

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden delen met groot verdriet mede dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden vrijdagmorgen 16 augustus 2019 op het complex van Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd is overleden. Zij leed al enige jaren aan botkanker

Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Zij was de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard, de jongste zus van Prinses Beatrix. Prinses Christina trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie zij drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam Prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Zij woonde onder meer in New York en in Italië.

Prinses Christina studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen. Prinses Christina was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen.

Het stoffelijk overschot van Prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Prinses Christina (Foto: Emanuela Loddo)
Prinses Christina (Foto: Emanuela Loddo)

Politie treedt met wapenstok op tegen uitdagende stappers

De politie trad vanmorgen tussen 03:00 en 04:00 uur op toen het onrustig was rond de Havermarkt in Breda. De horecanacht begon rustig maar rond 03:00 uur ontstond in de drukte enkele opstootjes waarbij de portiers ingrepen. De sfeer werd grimmig en de politie trad op.

De meeste mensen gingen weg, maar een kleinere groep bleef de confrontatie aangaan. Rond 04:00 uur vormden agenten een linie met getrokken wapenstok. De politie vorderde dat de horecabezoekers weg zou gaan. De groep voldeed niet aan het bevel waarop agenten de wapenstok gebruikt heeft. De groep vertrok. Omdat het onduidelijk is of er iets gebeurd is, heeft de politie enkele namen genoteerd van bezoekers die door de portier waren aangehouden.

Een 19-jarige vrouw uit Breda deed aangifte van mishandeling op de Havermarkt. Mogelijk ligt de oorzaak in een woordenwisseling. De politie hield een 21-jarige man voor de mishandeling aan. Dit incident staat los van het politieoptreden. Deze verdachte zit vast voor verhoor.

OM en Verbond van Verzekeraars werken samen aan nieuwe aanpak verzekeringsfraude

In juli 2017 hebben het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, politie en het Openbaar Ministerie een convenant afgesloten met als doel om verzekeringsfraude samen effectiever aan te pakken. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk experiment waarbij verzekeringsfraude door de maatschappij zelf wordt onderzocht. Het dossier wordt vervolgens overgedragen aan het Openbaar Ministerie, die oordeelt of het dossier volledig en correct is opgebouwd en de zaak op zitting aanbrengt.

Georganiseerde criminaliteit
Verzekeraars worden jaarlijks geconfronteerd met fraude. Dit varieert van het aandikken van een claim tot georganiseerde criminaliteit, zoals het op grote schaal in scene zetten van auto-ongelukken, de zogenoemde opzet-aanrijding. Deze vorm van fraude wil het Verbond van Verzekeraars en het Openbaar Ministerie graag aanpakken.

Proeftuin verzekeringsfraude
In juli 2017 hebben het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, politie en het Openbaar Ministerie een convenant afgesloten met als doel om verzekeringsfraude effectiever aan te pakken. Publiek- private samenwerking kan een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van deze vorm van fraude. De politie kan de beschikbare capaciteit aan financieel rechercheurs dan inzetten in strafrechtelijke onderzoeken naar andere vormen fraude, bijvoorbeeld gerelateerd aan georganiseerde criminaliteit die nu blijven liggen. Die samenwerking heeft geresulteerd in een zogenoemde “proeftuin privaat-publieke samenwerking,” waarbij de toedracht van de verzekeringsfraude door de maatschappij zelf wordt onderzocht. Het dossier wordt vervolgens overgedragen aan het Openbaar Ministerie, die de zaak op zitting aanbrengt. Het experiment bestaat tot nu toe uit twee zaken, die gisteren op de zitting stonden.

Effectief en efficiënt
De achterliggende gedachte van dit experiment is dat de verzekeringsbranche zelf de expertise en capaciteit heeft om goed onderzoek te doen naar de gepleegde fraude.

Verzekeraars kunnen verzekeringsfraudeurs nu al via het civiele recht sancties opleggen, daarvoor moet de verzekeraar natuurlijk een dossier op opbouwen om aan te kunnen tonen dat er fraude heeft plaatsgevonden. Onderdeel daarvan is hoor-en-wederhoor en gesprekken met verdachten. Dit gebeurt door speciaal opgeleid en gecertificeerd personeel. Daarvan werken er circa 400 in de verzekeringsbranche. In de proeftuin is het de bedoeling om het toedrachtsonderzoek, gedaan door de verzekeraar, in te brengen in het strafproces en de rechter te laten beoordelen in hoeverre het onderzoek van de verzekeraars, al dan niet met aanvullend onderzoek door de politie, kan leiden tot een strafrechtelijke veroordeling.

Voordeel van deze werkwijze is, dat de politie-inzet kan worden beperkt, bijvoorbeeld tot het verhoren van verdachten of tot de inzet van strafvorderlijke bevoegdheden zoals het veiligstellen van bewijsstukken. Deze werkwijze kan zorgen voor een effectievere en efficiëntere en dus betekenisvollere politiebijdrage aan de opsporing van dergelijke criminaliteit.

Dossiervorming
Het doel van de proeftuin is om met deze zaken een juridisch oordeel te krijgen van de rechtbank over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en Openbaar Ministerie. Specifieker: of de dossiervorming door private partijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Op basis van deze uitspraken kan de samenwerking tussen de verschillende partijen worden uitgebreid of aangepast.

De zaken die gisteren gepland stonden zijn beide aangehouden. Vermoedelijk worden zij in oktober inhoudelijk behandeld.

Rechtszaak over onderzoek AP naar privacy 'anonieme' OV-chipkaart

Op 20 augustus 2019 houdt de Rechtbank Gelderland zitting in twee rechtszaken die treinreiziger Michiel Jonker heeft aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) inzake de anonieme OV chipkaart. Jonker deed in de periode 2014-2018 handhavingsverzoeken bij de AP vanwege schending van zijn privacy door Nederlandse Spoorwegen (NS), nadat NS in juli 2014 de papieren trein-kaartjes afschafte. De AP weigerde dit aanvankelijk te onderzoeken, waarop Jonker naar de rechter stapte. Na een uitspraak van de rechtbank in 2016 moest de AP alsnog onderzoek doen.

Jonker vindt dat NS reizigers discrimineert als die kiezen voor behoud van hun privacy met een anonieme OV-chipkaart. Reizigers verliezen o.a. hun voordeelurenkorting en worden zo onder druk gezet hun privacy af te staan. Bovendien is inmiddels gebleken dat ook de anonieme kaart niet werkelijk anoniem is, waardoor er al sinds juli 2014 sprake is van een door NS afgedwongen verwerking van persoonsgegevens. De rechtbank gaat twee door Jonker aangespannen procedures gevoegd behandelen. Jonker: "Ik heb daar om gevraagd en ben er blij mee, want het is eigenlijk één en dezelfde zaak. De AP heeft het in 2016 gesplitst in twee delen, waarschijnlijk in een poging om het tweede deel niet grondig te hoeven onderzoeken."

De eerste procedure gaat over prijsdiscriminatie van houders van anonieme OV-chipkaarten die tevens een voordeelurenabonnement hebben. NS weigert hun de voordeelurenkorting te geven die reizigers met gepersonaliseerde OV-chipkaarten wel nog steeds krijgen. Jonker: "De AP zegt dat NS dat mag doen, omdat NS dat zo in de algemene voorwaarden heeft opgenomen. Volgens de AP is er dan sprake van een contract zoals bedoeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat bestrijd ik. NS kan wel van alles in haar algemene voorwaarden zetten, maar als het in strijd is met de wet, dan is dat onrechtmatig. De AVG is niet bedoeld als een vrijbrief voor willekeur van bedrijven die persoonsgegevens willen verzamelen."

De tweede procedure gaat over het feit dat zelfs de "anonieme" OV-chipkaart niet anoniem is. Op elke kaart zijn immers twee unieke nummers aangebracht, waardoor de kaart en de kaarthouder kunnen worden gevolgd. Nadat de AP in maart 2019 in een derde, eveneens door Jonker aangespannen zaak, nieuwe vragen over de OV-chipkaart stelde, bleek dat het saldo van de anonieme OV-chipkaart niet werkelijk "op de kaart geladen" wordt, zoals tot nu toe naar de treinreizigers was gecommuniceerd. In plaats daarvan wordt het saldo overgemaakt naar de back-office van het bedrijf Translink Systems (TLS), dat in opdracht van NS betalingen afhandelt. Daardoor worden elke keer dat iemand in- of uitcheckt met een anonieme kaart of saldo laadt, het tijdstip en de locatie van de anonieme kaart geregistreerd. In augustus 2019 hoorde Jonker dat dit al in 2010 door een onderzoeksgroep van wetenschappers onder de aandacht was gebracht. Desondanks deed de AP vervolgens negen jaar lang niks.

Jonker: "Ik werd pas kort geleden op dat onderzoek geattendeerd, en voel me verraden. Het gaat hier om ca. vijf miljoen houders van anonieme OV-chipkaarten, die door NS negen jaar lang voor de gek zijn gehouden, terwijl de AP wist dat dit gebeurde, maar wegkeek. Zelfs in het door de rechtbank in 2016 opgedragen onderzoek kwam dit niet boven water. Pas nadat ik in 2018 nog weer een derde zaak aanspande, en dit voorjaar een bezwaarprocedure, ging de AP eindelijk de juiste vragen stellen."

In een recent interview met NRC benadrukte Jonker dat de AVG alleen bescherming biedt als die ook wordt gehandhaafd.

Noorwegen trekt stekker uit fonds Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft woedend gereageerd op een besluit van het Noorse ministerie van Milieu. Dat besluit houdt in dat de Noren de steun aan het Amazonefonds opzeggen, een fonds dat behoud en herplanting van het Amazonewoud ondersteund.

De Noren hebben de afgelopen 10 jaar ruim 1 miljard Euro in het Amazonefonds gestoken, daarmee was het land meteen de grootste donateur van het fonds. Voor projecten die vorig jaar zijn uitgevoerd zouden de Brazlianen nog ruim 30 miljoen aan steun van de Noren tegoed hebben. Die steun zal er na dit besluit niet komen. Eerder dit jaar besloot Duitsland, een andere grote donateur, ook uit het fonds te stappen.

Als reden van het opschorten van de steun geeft de Noorse overheid het systematisch tegenwerken van het Amazonefonds door Bolsonaro. Sinds de rechtspopulist aan de macht is is de ontbossing toegenomen en is de commissie van het Amazonefonds die beslist over welke projecten gefinancieerd worden door de regering van Bolsonaro ontbonden. Wereldwijd heerst daarom de vrees dat daardoor de ontbossing de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Bolsonaro zelf reageert woedend op het Noorse besluit: "Is Noorwegen niet dat land dat walvissen doodt in het Noordpoolgebied?", zei Bolsonaro tegen Braziliaanse journalisten. "Hou dat geld maar en help Angela Merkel met het aanleggen van bossen in Duitsland."

Ook in Brazilië zelf neemt de kritiek op de ontbossing toe. Een maand geleden nog meldde het Braziliaanse Agentschap voor Ruimteonderzoek dat de ontbossing onder Bolsonaro met 88% is toegenomen. De directeur van het agentschap mocht op 'verzoek' van Bolsonaro direct het veld ruimen. 

23 dagen lang treinhinder tussen Alphen a/d Rijn - Gouda

In de tweede helft van augustus en de eerste week van september moderniseert ProRail 23 dagen lang een aantal stations tussen Alphen a/d Rijn en Gouda. Tegelijkertijd pakt de gemeente Waddinxveen het voorplein van station Waddinxveen Noord aan. Dit kan gevolgen hebben voor treinreizigers tussen Alphen en Gouda in die periode.

Vanaf 17 augustus tot en met 8 september stoppen geen treinen op station Waddinxveen Noord. En van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september rijden er helemaal geen treinen op het gehele traject Alphen a/d Rijn - Gouda. NS zet bussen in.

In het weekend rijden, vanwege spoorwerkzaamheden op zaterdag 24 en zondag 25 augustus, ook geen treinen tussen Leiden Centraal – Woerden. Ditzelfde geldt op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september tussen Leiden Centraal en Alphen a/d Rijn. Ook hier is er vervangend busvervoer.

Treinreizigers moeten rekening houden met extra reistijd, door bijvoorbeeld vervangend busvervoer of omreizen. Reizigers kunnen via www.ns.nl of de NS-app zien wat dit betekent voor hun reis.

Na de bouw van de nieuwe stations Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel zijn deze zomer de bestaande stations Boskoop, Alphen a/d Rijn, Waddinxveen en Waddinxveen Noord aan de beurt voor modernisering. Zo verbetert ProRail de toegankelijkheid en het comfort en krijgen de stations onder meer een R-Net-uitstraling. Ook worden de stations duurzamer gemaakt met onder andere slimme LED-verlichting.

Drie Rotterdamse goudhandelaren verdacht van belastingfraude

De FIOD en politie hebben op 15 augustus drie bedrijfspanden in Rotterdam en drie woningen in Breda en Ridderkerk doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek is gestart na een signaal van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) in Rotterdam en richt zich op drie mannen. Zij exploiteren verschillende juwelierswinkels en kopen sieraden in.

De mannen worden verdacht van belastingfraude voor een bedrag van circa 500.000 euro. Ook worden zij verdacht van het niet bijhouden van het Digitaal Opkopers Register (DOR) bij de inkoop van (gebruikt) goud. Dat is strafbaar. Het DOR moet worden bijgehouden om heling van gestolen goederen te helpen voorkomen.

Tijdens de doorzoekingen heeft de FIOD beslag gelegd op contant geld, 10 baren zilver, een kilo goud en fysieke en digitale administratie.

Beslag voor achterstallige belasting
Na de doorzoeking van de bedrijfsruimte heeft de Belastingdienst beslag gelegd op de ca. 15.000 euro contant geld en de voorraad gouden en zilveren sieraden van de winkels. Dit is gedaan om de achterstallige belasting waarvoor vermoedelijk gefraudeerd is veilig te stellen. Het gaat om omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Bijstand Defensie
Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

FOK! Wat een weer: Perioden met zon

Er zijn perioden met zon en het is droog. De middagtemperatuur ligt rond 22°C. In de avond neemt de bewolking toe en later valt in het westen af en toe regen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust wordt de wind in de middag (vrij) krachtig.

In de nacht naar zaterdag is het bewolkt en regent het in vrijwel het gehele land. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C en de zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig.

Zaterdag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droog en kunnen er enkele opklaringen binnendrijven. De zuidwestenwind blijft matig, aan zee (vrij) krachtig en de middagtemperatuur ligt rond 22°C. (Bron: KNMI)

Duits vergezicht1 (Foto: qltel)
Wederom een fraai uitzicht vanuit Duitsland. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Veelpleger ontzag op strooptocht zelfs offerblok in kerk niet

Volgens het OM pleegde de 38-jarige Gouwenaar in drie maanden tijd maar liefst tien strafbare feiten. Daarmee zou hij zijn drugsverslaving hebben bekostigd. Ook wordt hij verdacht van het telen van wiet in zijn huurwoning en diefstal van de daarvoor benodigde elektriciteit. De officier van justitie eiste donderdag 30 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen de veelpleger. Ook moet hij van het OM ruim 130.000 euro aan crimineel verkregen winsten terugbetalen.

In maart en april van dit jaar brak de man in bij een school, een bedrijfspand, een eetcafé, een auto en een kerk (waar hij een offerblok stal). Met de uit de auto gestolen pinpas ging hij vervolgens pinnen. Ook sloop hij binnen bij een andere school om dingen te stelen. Verder werden in mei in zijn woning verschillende gestolen goederen aangetroffen wat neerkomt op heling. Én een hennepkwekerij die hij naar eigen zeggen verzorgde voor ‘iemand anders’ waarvan hij echter niet de naam wil noemen.

Bij al deze verdenkingen ging hij niet erg handig te werk. In zes gevallen is hij op beelden te zien. In twee zaken is er bloed en daarmee DNA van de verdachte aangetroffen op de plaats-delict. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat inbraken nog steeds een hardnekkig probleem zijn in Gouda, ondanks de gezamenlijke aanpak van gemeente, politie en OM.

“Verdachte heeft zich door zijn verslaving laten leiden en enkel gedacht aan eigen gewin. Kroegen, auto’s, scholen, kantoren en zelfs een kerk waren voor hem niet veilig. De samenleving verwacht hier een strenge reactie op”, aldus de officier.

Zij eiste 30 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen de man. Ook diende zij wegens criminele winsten een ontnemingsvordering in van ruim 133.000 euro. De uitspraak is over twee weken.

OM verwijdert flitspaal aan de N360

De flitspaal op de provinciale weg N360 ter hoogte van Ten Post is verwijderd. Om de verkeersveiligheid op de N360 Groningen-Delfzijl te verbeteren past de provincie de inrichting van de weg aan en komt er een aantal rotondes. Onder andere bij de Eestumerweg (bij de molen) in Ten Post.

Vlakbij deze kruising stond een flitspaal van het Openbaar Ministerie. Deze flitspaal is geplaatst om de rijsnelheid bij de kruising te verlagen en zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Met de komst van een rotonde is hier een betere, definitieve, oplossing voor de verkeersveiligheid. De flitspaal is hiermee overbodig, daarom heeft het Openbaar Ministerie de flitspaal weggehaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) is beheerder van alle flitspalen in Nederland. Nadat een paal is geplaatst, wordt regelmatig beoordeeld of een paal in voldoende mate bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Het OM overlegt met de wegbeheerder, in dit geval de provincie Groningen en de politie en beslist uiteindelijk over het eventueel verwijderen van een flitspaal. In dit geval is de aanleg van de rotonde aanleiding om de paal weg te halen.

Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit

De levensverwachting van hoogopgeleide 65-jarigen is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die van laagopgeleiden gelijk bleef. Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen en ruim 5 jaar bij mannen. Ook het verschil in levensjaren zonder beperkingen nam toe voor mannen. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

De levensverwachting van hoogopgeleide vrouwen was in de periode 2015 tot en met 2018 op 65-jarige leeftijd gemiddeld bijna 25 jaar, ruim 4 jaar meer dan die van hun laagopgeleide leeftijdgenoten. In de periode 2011 tot en met 2014 was dit verschil nog kleiner dan 3 jaar. Voor 65-jarige, hoogopgeleide mannen was de levensverwachting in 2015/2018 ruim 22 jaar en het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden ruim 5 jaar, tegen ruim 4 jaar in 2011/2014.

In 2015/2018 was 62 procent van de vrouwen van 65 jaar of ouder laagopgeleid, 12 procent was hoogopgeleid. Bij mannen was dit respectievelijk 39 en 25 procent. De gemiddelde pensioenleeftijd in 2018 van werknemers in Nederland was 65 jaar. Hoogopgeleide werknemers gingen gemiddeld 8 maanden jonger met pensioen dan laagopgeleiden. Personen vanaf 66 jaar kregen in 2018 een AOW-uitkering.
Ook verschil in jaren zonder beperkingen toegenomen bij mannen

Laagopgeleiden hebben vaker dan hoogopgeleiden beperkingen aan het gehoor, het zicht of het bewegingsapparaat. Dat geldt zowel voor vrouwen als mannen. Het verschil in levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen was in 2015/2018 voor 65-jarigen ruim 6 jaar. Bij mannen nam dit verschil in levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen tussen 2011/2014 en 2015/2018 toe, met 2 jaar. Die stijging is toe te schrijven aan hoogopgeleide 65-jarige mannen. Bij laagopgeleide mannen bleef de beperkingsvrije levensverwachting nagenoeg gelijk.

Laagopgeleide mannen van 65 jaar hadden in 2011/2014 en 2015/2018 gemiddeld nog 12 levensjaren zonder beperkingen. Voor hoogopgeleide mannen was dit ruim 18 jaar in 2015/2018 en bijna 17 jaar in 2011/2014. 

Hoog- en laagopgeleide vrouwen van 65 jaar hadden in 2015/2018 respectievelijk gemiddeld nog 18 en 12 levensjaren zonder beperkingen. Bij vrouwen was er geen statistisch significante toename in het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden.

Hoogopgeleiden langer gezond
Ook het aantal levensjaren met een als goed ervaren gezondheid hangt samen met opleidingsniveau. Hoogopgeleide vrouwen van 65 jaar hadden in 2015/2018 gemiddeld nog 17 gezonde levensjaren, laagopgeleide vrouwen 11. Van de bijna 25 jaar die hoogopgeleide vrouwen gemiddeld nog leven na hun 65e, hebben ze gemiddeld dus nog 17 gezonde jaren. Dat is 69 procent. Laagopgeleide vrouwen zijn gemiddeld zo’n 11 van de ruim 20 jaren gezond (55 procent).

Hoogopgeleide 65-jarige mannen hadden in 2015/2018 gemiddeld nog bijna 16 levensjaren met een als goed ervaren gezondheid, laagopgeleide mannen 10 jaar. Bij mannen ligt het aandeel als gezond ervaren levensjaren voor 65-jarige hoogopgeleiden op 70 procent van hun totale levensverwachting. Voor laagopgeleiden is dat 58 procent.

Tussen 2011/2014 en 2015/2018 zijn de verschillen in de levensverwachting in als goed ervaren gezondheid tussen hoog- en laagopgeleiden gelijk gebleven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.