Nederlandse vuistballers nŪet laatste op bij WK-debuut

De Nederlandse vuistbalploeg is op het WK in het Zwitserse Winterthur als zeventiende geëindigd. Dat is knap, want er deden achttien teams mee en Nederland debuteerde op het toernooi. Vorig jaar debuteerde Nederland al op het EK, waar de ploeg tiende en laatste werd.

Heel simpel gezegd kan vuistbal vergeleken worden met volleybal, waarbij op een groot grasveld gespeeld wordt. Zoals wellicht duidelijk mag zijn is het de bedoeling dat men de vuisten gebruikt, hoewel de armen ook gebruikt mogen worden - de open hand echter niet. Het klinkt wellicht als een nieuwerwetse uitvinding, maar is al eeuwen oud. Sterker nog, in 240 na Christus schreef een Romeinse keizer al over een dergelijk tijdverdrijf.

Er zijn vier duidelijke toplanden in het vuistbal: Duitsland is de grote machthebber, gevolgd door Brazilië - waar het vooral in het rijke zuiden, met de nodige Duitse invloed, wordt gespeeld - en Oostenrijk, waarbij Zwitserland als enige andere land ook WK-medailles heeft gepakt. Verder wordt het onder meer in Chili, Argentinië en Namibië gespeeld, niet geheel toevallig stuk voor stuk landen met bepaalde Duitse invloeden.

Goede beelden zijn er helaas niet te vinden, maar een oude WK-finale geeft de sport ook prima weer (Bron: YouTube)

Nederland begon in de groepsfase met een kansloze nederlaag tegen Namibië (8-11, 2-11, 1-11), maar daarna werd Australië met 11-8, 11-7, 7-11, 11-5 zowaar verslagen. Denemarken bleek met 9-11, 3-11, 3-11 te sterk en ook Japan was een maatje te groot voor de Nederlandse ploeg: 11-8, 7-11, 13-15, 7-11.

In de strijd om maximaal de negende plek verloor Nederland van België (6-11, 9-11, 9-11), Polen (5-11, 10-12, 6-11) en Servië (8-11, 6-11, 5-11), waardoor de ploeg om de zeventiende plek moest spelen tegen Japan. Die werd ineens gewonnen en dankzij de 11-9, 11-6, 11-6 overwinning sloot Nederland haar eerste WK als voorlaatste af.

Duitsland won de finale zonder setverlies van Oostenrijk en pakte op het vijftiende WK zo de elfde wereldtitel. Brazilië klopte Zwitserland eveneens in straight sets in de strijd om de derde plek.