Hockeysters presteren met gelijkspel ondermaats in heerlijke ambiance

Het Nederlands elftal is het EK zaterdagavond matig begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen gastland België. De titelverdediger begon sterk, kwam in het eerste kwart verdiend op 1-0, maar gaf die voorsprong uit handen en raakte soms zelfs het initiatief kwijt.

De wave ging door het stadion, ten teken dat het met de sfeer wel goed zat. Veel Oranjesupporters waren de grens overgestoken om de nummer één van de wereld met eigen ogen te zien winnen. Het gezang van het Oranje-publiek tijdens het Wilhelmus steeg bizar genoeg boven de muziek uit.

Muisstil werd het vervolgens bij het volkslied van België, om de Red Panthers de gelegenheid te geven a capella te zingen. Maar tijdens de wedstrijd lieten de Belgische supporters zich net als de Nederlanders luidkeels horen. Zeker wanneer hun ploeg zich op de helft van Oranje nestelde. Het zorgde voor een lekkere sfeer, in een meeslepende wedstrijd waarin de Belgen prima meededen.

Doelpunt Matla
Na acht minuten ontplofte het Oranjepubliek na een mooie aanval van Nederland, met haar backhand afgerond door Frédérique Matla, op aangeven van Laurien Leurink. Het was de start die Oranje zich wenste, in de jacht op een olympisch ticket en de tweede EK-titel op rij. Het team van Alyson Annan moet de komende week de favorietenrol zien waar te maken. Nederland verliest al een lange tijd niet meer, maar onaantastbaar is de ploeg ook weer niet, bleek in de Pro League. Daarin won Oranje bijna alles, maar was het spel niet altijd even fantastisch. Net als nu, tegen België.

In het tweede kwart begonnen de Red Panthers zich al meer te laten gelden. Hun eerste grote kans zat er vlak voor rust aan te komen. Het was Jill Boon die een schot op doel vuurde: het eerste schot van België, na bijna een half uur. Josine Koning, na rust zoals verwacht vervangen door Anne Veenendaal, moest zich strekken, maar het schot ging naast.

Gelijkmaker van België
Hachelijk was het moment kort na rust, waarbij het doelpunt van België dan toch leek te vallen. Stephanie vanden Borre tenniste de bal in het doel, maar de arbitrage leek al voor een strafcorner te hebben gefloten. Nederland vocht het doelpunt aan bij de videoscheidsrechter en deed dat succesvol. De strafcorner die de Belgen kregen, ging er niet in, maar Oranje was nu echt gewaarschuwd.

Een striemend fluitconcert van het Belgische publiek voor een groene kaart voor Michelle Struijk paste perfect in de heerlijke ambiance. België begon steeds meer in een stunt te geloven en Nederland was het soms even helemaal kwijt. Vlak voor het einde van het derde kwart viel ie dan opeens: de gelijkmaker van de Belgen. Michelle Struijk reageerde alert op de rebound van een strafcorner.

Vijftien minuten had Nederland toen nog om de schade te repareren. Vijftien werden er tien. Tien werden er vijf. Gek genoeg slaagde Oranje er niet in ook nog maar één uitgespeelde kans te creëren, terwijl de Belgische supporters het van de Nederlandse aan het winnen waren en België juist vleugels kreeg. In de slotfase was het spel van het Nederlands elftal veel te slordig om een doelpunt af te dwingen, waardoor de 1-1 op het scorebord bleef staan. Er is duidelijk werk aan de winkel voor het volgende duel tegen Spanje dat Nederland maandagavond speelt.

Nederland juicht na de openingstreffer (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Nederland juicht na de openingstreffer (Pro Shots / Bart Scheulderman)