Van Gerwen boekt na drie maanden weer toernooizege

Michael van Gerwen heeft voor het eerst in zijn carrière de Melbourne Darts Masters gewonnen. De Brabander klopte in de finale de als derde geplaatste Daryl Gurney (8-3). Voor de Brabander betekende het alweer zijn dertiende toernooizege in de World Series of Darts. Het was voor Van Gerwen zijn eerste toernooizege in drie maanden. 

De verschillen in de finale tussen de 33-jarige Noord-Ier en van Van Gerwen waren niet groot. Gurney, die in halve finale Rob Cross (8-5) klopte, kon de Nederlander tijdens de eerste zes legs goed bijbenen. In het tweede deel van de wedstrijd trok de wereldkampioen de wedstrijd naar zich toe. Hij kwam op 5-3 en sloeg daarmee het benodigde gaatje. Vervolgens gooide Van Gerwen het duel keurig uit: 8-3.

In de halve finale walste de Nederlander nog over titelverdediger Peter Wright heen (8-0). Mighty Mike bereikte zodoende voor het eerst de eindstrijd bij dit toernooi in de World Series. De beste darter van de wereld schaarde zich eerder op de dag bij de laatste vier met een overwinning op Gary Anderson en daarna moest opnieuw een Schot eraan geloven.

Raymond van Barneveld heeft een flinke kans laten liggen om de halve finales te halen. Hij verloor in de kwartfinales uiteindelijk met 8-6 van Wright. In de beginfase had Van Barneveld telkens het voortouw en na negen legs stond de Hagenaar met 5-4 aan de leiding. De vijfvoudig wereldkampioen kreeg in de tiende leg vier kansen op een break, maar kon de dubbel veertien en dubbel zeven niet vinden. Het werd gelijk, waarna Van Barneveld niet zijn leg kon houden. Op 7-5 deed Barney nog iets terug, maar via dubbel zes maakte Wright het af. 

Wright maakte gelijk via dubbel 10 en plaatste daarna zelf een break, nadat Van Barneveld opnieuw vier pijlen op de dubbels niet benutte. ‘Snakebite’ gooide vervolgens een 13-darter voor 7-5, waarna Barney via dubbel 10 nog iets terugdeed. Vanaf 101 kreeg Van Barneveld nog een kans voor een rebreak, maar na het raken van de triple 20 miste hij de single 1. De kans op de rebreak was dus verdwenen, waarna Wright de zege pakte via dubbel 6.

Volgende week gaan de darters naar Hamilton, Nieuw Zeeland. De New Zealand Darts Masters staan dan op het programma. Het laatste toernooi van de World Series voor de finale. 

Uitslagen kwartfinales Melbourne Darts Masters
Peter Wright 8-6 Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen 8-6 Gary Anderson
Rob Cross 8-3 Damon Heta
Daryl Gurney 8-4 Simon Whitlock

Halve finales
Michael van Gerwen 8-0 Peter Wright
Daryl Gurney 8-5 Rob Cross

Finale
Michael van Gerwen 8-3 Daryl Gurney
All best of 15 legs

Van Gerwen slaat toe in Melbourne. (PRO SHOTS/Imago)
Van Gerwen slaat toe in Melbourne. (PRO SHOTS/Imago)