Tien aanhoudingen bij Pegida-demonstratie

De politie heeft zondagavond bij de ongeregeldheden rondom de Pegida-demonstratie in Eindhoven tien personen, variërend van 14 jaar tot en met 32 jaar, aangehouden. Het gaat om zeven Eindhovenaren, een inwoner van Geldrop en twee Belgen.

Lees ook: Politie breekt Pegida-demonstratie af

Het tiental is meegenomen naar het bureau. Daar zijn drie minderjarige jongens na hun voorgeleiding heengezonden: tegen twee van hen bleek onvoldoende verdenking, een 14-jarige jongen die de politie beledigde, mag zich vandaag melden voor verhoor. De zeven anderen worden verdacht van openlijk geweld tegen de politie. Zij worden vanmiddag verhoord. Daarna besluit de officier van justitie wat er met hen gebeurt. Op basis van het strafrechtelijk onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten, de politie heeft onder andere camerabeelden veiliggesteld.

De Mobiele Eenheid was gisteren genoodzaakt een einde te maken aan de Pegida-demonstratie nabij de moskee aan de Otterstraat in Eindhoven. Een groep van enkele honderden mensen die zich tegen de demonstratie keerde, veelal jongeren, veroorzaakte vanaf 19.00 uur ongeregeldheden door vanaf de start van de demonstratie aan de Pastoor Petersstraat met stenen en andere voorwerpen te gooien.

De ME voerde diverse charges uit om een einde te maken aan dat geweld. De situatie werd steeds nijpender toen de demonstratie stokte op de hoek Kloosterdreef-Robbenstraat. Daarop besloot de locoburgemeester na overleg in de driehoek rond 20.30 uur de politie toestemming te geven de demonstratie af te breken en de Pegida-aanhangers te evacueren. Vier politiemensen raakten licht gewond bij de ongeregeldheden.