Just Spee verslaat Pieter de Waard en is nieuwe bondsvoorzitter KNVB

Just Spee is de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. Hij volgt later dit jaar Michael van Praag op. In een verkiezing won de voormalige topman van Endemol met 46–12 van Telstar-directeur Pieter de Waard.

Spee werd voorgedragen door een recruitmentbureau en een selectiecommissie met afgevaardigen van de prof- en amateurtak. De Waard werd niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en ging voor de een alternatieve route. Hij werd kandidaat gesteld door twaalf leden van de bondsvergadering. Een alternatieve kandidaat had van tien leden een ondersteuningsverklaring nodig om mee te mogen doen aan de stemming. 

Voor de verkiezing kregen beide kandidaten tien minuten tijd om hun kandidatuur toe te lichten. "Ik weet wat het is om een club overeind te houden", zei De Waard. "Nu al twaalfenhalf jaar spui ik kritiek op de KNVB. Ik wil het niet alleen bij kritiek laten, maar de handschoen oppakken en een doorbraak forceren."

De Waard wil meer solidariteit tussen de clubs en geen voetballandschap dat volledig wordt gedomineerd door de traditionele topdrie. "Dag in dag uit ervaar ik net als de meesten van jullie een verschrikkelijke ongelijkheid. De top hongert de basis uit. Vind je het dan raar dat ze onvoldoende weerstand en onvoldoende tegenstand in Nederland krijgen? De reflex is saneren: minder clubs en vaker tegen elkaar spelen. Daarmee wordt de situatie slechter dan hij al is. De trio-divisie is aanstaande."

Spee had het vooral over Just Spee en typeerde zichzelf als een verbinder met een brede oriëntatie op de voetbalwereld. De oud-penningmeester van de Koninklijke HFC wil zijn expertise op het gebied van mediaontwikkelingen wil inzetten voor de voetbalsport.  

Er zijn normaal gesproken zestig stemmen in de bondsvergadering; dertig namens het profvoetbal en dertig namens het amateurvoetbal. Maar doordat één profclub het liet afweten en ook geen machtiging had afgegeven, werden er maar 59 stemmen uitgebracht. Één stem bleek ongeldig. In totaal solliciteerden zeventig mensen op de functie van Michael van Praag.

Uw redacteur vraagt zich af waarom slechts zestig leden van de 1.200.000 gaan over de verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter.