Vrouwelijke motorcoureur Carrasco schrijft geschiedenis met wereldtitel

Motorcoureur Ana Carraso heeft op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk een zeer fraai staaltje geschiedenis geschreven. Na een werkelijk zinderende ontknoping van het kampoenschap pakte de 21-jarige Spaanse de wereldtitel in de World Supersport 300-klasse, waarmee ze de eerste vrouwelijke wereldkampioen ooit is in het wegracen.

Voorafgaand aan de slotrace konden nog drie coureurs de titel pakken: Carrasco begon als leidster in het WK, de Nederlander Scott Deroue vertrok vanaf poleposition en had tien punten achterstand, de Spanjaard Mika Perez moest achttien punten goedmaken. Dat was niet onmogelijk, want hij vertrok als vierde, terwijl zijn landgenote slechts als 25e vertrok.

Perez en Deroue vochten in deel één van de race om de leiding, terwijl Carrasco nauwelijks in de buurt van de punten wist te komen. Deroue stond er zo het beste voor wat de titelstrijd betreft, maar voor de 22-jarige Nederlander sloeg het noodlot toe na een dikke vijf ronden: zijn Kawasaki gaf de geest en daarmee waren zijn titelaspiraties voorbij.

Het ging zo dus tussen Perez en Carrasco, waarbij de virtuele tussenstand in het kampioenschap meerdere keren per ronde veranderde. In de laatste ronde lag Carrasco inmiddels op de dertiende plek, wat met Perez op plek één niet genoeg was. Perez werd echter ingehaald, maar vier bochten voor het einde sloeg de Spanjaard terug en pakte hij de leiding weer over.

Toch ging het voor hem nog fout: Daniel Valle, die het hele jaar de top-6 nog niet haalde, reed in de allerlaatste bochten voorbij Perez en won de race, waardoor de dertiende plek van Carrasco precies voldoende was om met één punt verschil gekroond te worden tot kampioene in de World Supersport 300.

Na afloop liet Carrasco weten haar titel op te dragen aan Luis Salom, de Moto2-coureur die in juni 2016 tijdens vrije trainingen voor de Grand Prix van Catalonië in Barcelona om het leven kwam. "Hij was een goede vriend van me, toen hij overleed heb ik gelijk de belofte gedaan dat ik een titel zou winnen en deze aan hem op zou dragen."