Ransomware 'GandCrab' rukt snel op

De ransomware GandCrab infecteert in hoog tempo steeds meer computers in Nederland. Al sinds begin dit jaar gijzelt het virus Windowscomputers, maar de laatste twee maanden is er een sterke stijging te zien in het aantal Nederlandse infecties, zo meldt RTL nieuws. 

GandCrab wordt verspreid als bijlage in emails, maar ook in betaalde software die illegaal op internet wordt aangeboden. Tijdens de installatie van het programma worden alle bestanden gegijzeld. In een boodschap laten de gijzelaars weten dat de gebruikers hun bestanden terug kunnen krijgen na het betalen van ruim duizend euro via de cryptocurrencies BitCoin of Dash. 

Rusland
Hoewel het aantal infecties dus fors toeneemt, is het vrij opvallend dat er in Rusland geen enkele infectie wordt gemeld. Zodra het virus  een Russisch toetsenbord of besturingssysteem herkent stopt hij de infectie. Russische criminelen worden veel minder snel opgepakt als ze in Rusland geen schade aanrichten volgens Thomas Maarsseveen van het cybersecuritybedrijf Steel Mountain. 

Op dit moment is er nog geen manier om de nieuwste varianten van GandCrab van je computer te verwijderen, zonder het losgeld te betalen. De beste bescherming tegen ransomware is volgens experts nog altijd (dagelijks) een backup maken van belangrijke bestanden en documenten, zodat als het fout gaat en je computer toch geïnfecteerd raakt, je windows simpelweg opnieuw kan installeren en van voren af aan kan beginnen. 

Voorkomen dat ransomware je computer 'gijzelt' (Bron: YouTube)