De Vries 3e in Formule 2, dramapitstop kost Norris zijn titelkansen

Alexander Albon heeft in de straten van Sochi de hoofdrace in de Formule 2 gewonnen. De Thaise Brit kende een ijzersterke race en profiteerde optimaal van een slechte pitstop van thuiscoureur Artem Markelov.

Nyck de Vries vertrok vanaf poleposition en kende een prima start. Dat gold niet voor Lando Norris: de Brit vertrok vanaf plek twee, maar kwam nauwelijks weg en zakte gelijk terug naar de vijfde stek. George Russell nam de tweede plek in beslag, maar de Britse kampioenschapsleider zag Albon al snel passeren, waarna ook Antonio Fuoco, Nicolas Latifi en Markelov Russell passeerden.

Vooral de opmars van Markelov was indrukwekkend: de Rus startte op de hardere banden als negentiende, maar lag na een paar ronden al in de top-5. Voor Norris eindigde de race na een dramatische pitstop. Hij parkeerde eerst bij het verkeerde team, waarna de toekomstig F1-coureur van McLaren wegreed terwijl zijn rechtervoorband nog niet vast zat: einde race.

De leidende De Vries werd ondertussen gepasseerd door Markelov en Fuoco, beiden op de hardere banden, waarna hij snel naar binnen kwam. Ook de pitstop van de Nederlander ging niet geweldig, waardoor Albon hem in de pitstraat voorbij kon. De Nederlander leek vervolgens lange tijd af te koersen op de tweede plek, ondanks een stevige aanvaring met Arjun Maini, maar moest zijn meerdere erkennen in Latifi, die een ijzersterke slotfase kende.

De strijd om de winst ging tussen Markelov en Albon. De Rus moest nog stoppen, maar had een voorsprong van dik twintig tellen op Albon. Een dramatische pitstop vergooide de kansen van Markelov: hij kwam als elfde weer de baan op en eindigde uiteindelijk als twaalfde. Albon kwam zo aan de leiding en reed onbedreigd naar de winst, voor DAMS-teamgenoot Latifi en De Vries.

In het kampioenschap staat Russell nu ruim aan de leiding. Albon gaat voorbij Norris, die nog een wonder nodig heeft om een kansje op de titel te houden.