Amerikaanse F35 crasht, toestel daalt in prijs

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie tekende afgelopen dinsdag met Lockheed Martin het contract voor leverjaar 2019. Er worden 141 F-35 jachtvliegtuigen, in 3 uitvoeringen, gebouwd en geleverd. Daarmee is een bedrag van $ 11,5 miljard gemoeid.

De stuksprijs voor de standaard USAF A-versie komt op iets boven de $ 89 miljoen, de laagste prijs tot nu toe. Nederland krijgt volgend jaar 8 van deze toestellen en profiteert ook van de prijsreductie. De F-35 kent naast de A-versie nog een verticaal landende B-versie en een C-uitvoering voor gebruik vanaf vliegdekschepen.

Toen Nederland besloot dat de F-35 de F-16 zou gaan vervangen, werd al voorzien dat de prijs van het toestel zou dalen. Dat gebeurt nu voor het elfde achtereenvolgende jaar. In totaal is de F-35, in de versie die Nederland bestelde, ten opzichte van het voorgaande jaar met 5,4% in prijs gezakt.

Meest geavanceerde toestel ooit
De F-35 is het meest geavanceerde jachtvliegtuig ooit gebouwd. Het vliegtuig bevat stealth-technologie, haalt supersonische snelheid, heeft krachtige sensoren, grote wapencapaciteit en wereldwijde inzetbaarheid. Verder heeft de F-35 het vermogen gegevens te verzamelen, te analyseren en te delen.

Inmiddels opereren er meer dan 320 F-35’s vanuit 15 bases over de hele wereld. Meer dan 680 piloten zijn nu getraind. De F-35-vloot heeft ook al meer dan 155.000 cumulatieve vlieguren geklokt. De betrouwbaarheid van het wapensysteem blijft vooruit gaan door een combinatie van hardware- en softwareverbeteringen. De F-35 vloot groeit in de komende jaren sterk. Vanaf eind 2019 opereert de F-35 ook vanuit Nederland.

Crash
In Beaufort, South-Caronlina, is vrijdagmiddag een JSF van het type F35-B gecrasht. De piloot kon zichzelf in veiligheid brengen door zijn schietstoel te gebruiken. Bij de crash raakte, behalve de piloot, verder niemand gewond. Of de lagere prijs van de JSF en de crash iets met elkaar te maken hebben, is bij de redactie niet bekend.