Vicepresident: 'Mogelijk duizenden doden bij tsunami Sulawesi'

Het aantal mensen dat op het Indonesische eiland Sulawesi om het leven is gekomen door de aardbeving en vooral de daaropvolgende tsunami van vrijdag kan nog behoorlijk oplopen. Het staat nu op bijna vierhonderd, maar de Indonesische vicepresident vreest dat het nog veel erger kan worden, met mogelijk zelfs duizenden doden.

Jusuf Kalla liet zaterdag weten dat men zich vooral grote zorgen maakt om de stad Donggala, waar zo'n driehonderdduizend mensen wonen. Volgens Kalla heeft men nog 'geen woord' ontvangen uit die stad, terwijl het Rode Kruis in Indonesië de situatie en het gebrek aan communicatie uit de stad 'extreem zorgwekkend' noemt.

"We hebben inmiddels wat communicatie met Palu, zij het beperkt", aldus het Rode Kruis. "We hebben daar een klein beeld van de vernietiging, maar vanuit Donggala hebben we nog helemaal niks gehoord en dat baart ons extreem veel zorgen." In de twee steden wonen bij elkaar meer dan zeshonderdduizend mensen.

Palu is in elk geval flink getroffen, waarbij onder meer een moskee half is ingestort en vervolgens onder water is gelopen. Een winkelcentrum is gereduceerd tot een hoop puin en een grote brug is ook ingestort. Volgens de Jakarta Post is het vliegveld van Palu zwaar beschadigd, maar zou een kleine twee kilometer van de landingsbaan nog in een min of meer acceptabele staat zijn, waardoor vliegtuigen met hulp zouden kunnen landen.