FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 augustus 2018

Hassan nipt geklopt in Diamond League-finale, Kipruto met één schoen naar winst

Tijdens de Diamond League-finale in Zürich heeft Conseslus Kipruto op de 3000 meter steeplechase voor een fraai staaltje doorzettingsvermogen gezorgd. De Keniaanse olympisch kampioen raakte al na anderhalve minuut één schoen kwijt, maar wist van geen wijken.

In de slotfase opende de Marokkaan Soufiane El Bakkali de aanval, maar met een uiterste krachtsinspanning werkte Kipruto zich ernaast en voorbij, om na 8:10,15 minuten als eerste te finishen, 0,04 tellen voor El Bakkali.

Op de 5000 meter bij de vrouwen was het Hellen Obiri die de eindwinst pakte. De Keniaanse gooide er in de slotronde een dijk van een versnelling tegenaan en alleen Sifan Hassan kon volgen. Daar bleef het voor de Nederlandse echter bij, ze was nét niet rap genoeg om Obiri te kloppen: 14:38,39 om 14:38,77 minuten.

De 400 meter bij de mannen werd gewonnen door Fred Kerley. De Amerikaan hield in de spannende slotfase stand en zegevierde in 44,80 seconden, vlak voor zijn verrassende landgenoot Nathan Strother en de Britse Europees kampioen Matthew Hudson-Smith. Steven Gardiner, veruit de snelste man in het veld dit jaar, raakte in de slotfase geblesseerd.

Het hoogspringen bij de vrouwen werd, zoals gebruikelijk, gewonnen door Mariya Lasitskene. De Russin sprong als enige over 1,97 meter en in de vrij matige wedstrijd was dat ruimschoots voldoende. De Oekraïnse Yuliya Levchenko eindigde met 1,94m als tweede. 

Op de 800 meter bij de vrouwen ging de winst naar, wie anders, Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse sloeg na vijf meter een gat en snelde in 1:55,27 minuten dik naar de winst, ruim 2,5 seconden voor het door de Amerikaanse Ajee Wilson aangevoerde veld.

Tatsiana Khaladovich won het speerwerpen bij de vrouwen. De Wit-Russische gooide de speer in haar laatste poging naar 66,99 meter, waarmee ze de Chinese Liu Shiying (66,00m) passeerde. Andreas Hofmann haalde bij de mannen in de derde poging snoeihard uit met 91,44 meter, wat hem ruimschoots de winst opleverde, voor de Est Magnus Kirt (87,57m) en landgenoot Thomas Röhler (85,76m).

Een kogelstootfinale van extreem hoog niveau werd gewonnen door Tomas Walsh. De Nieuw-Zeelander smeet de kogel naar een Diamond League-record van 22,60 meter en won voor de Amerikanen Darrell Hill (22,40m) en Ryan Crouser (22,18m).

Op de 400 meter horden bij de mannen ging de eindzege naar Kyron McMaster, een zeldzaam sportief succes voor de Britse Maagdeneilanden. Met 48,08 seconden bleef hij de Noorse topfavoriet Karsten Warholm 0,02 tellen voor, terwijl de Qatarees Abderrahman Samba, dit seizoen ongekend dominant, vanwege de ongelukkige planning van de Diamond League gekozen heeft voor de Asian Games in Singapore.

Schippers ook matig in Diamond League-finale, Lyles schittert op 200 meter

Atlete Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League-finale in het Zwitserse Zürich op de 100 meter weer eens geen geweldige indruk kunnen maken. De Nederlandse finishte in een matige 11,15 seconden en werd vijfde. De Ivoriaanse Murielle Ahouré won in 11,01 seconden, Europees kampioene Dina Asher-Smith werd met 11,08 tweede, 0,02 seconden voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou.

De eindwinst op de 1500 meter bij de mannen was voor de 22-jarige Timothy Cheruiyot. De Keniaan finishte in 3:30,27 minuten en eindigde zo voor landgenoot en wereldkampioen Elijah Manangoi, die Ayanleh Souleiman uit Djibouti nog net van het lijf hield.

Dalilah Muhammad won de 400 meter horden bij de vrouwen. De Amerikaanse nam snel de leiding, hield het vol en won in 53,88 seconden, voor landgenote Shamier Little. Sydney McLaughlin, veruit 's werelds snelste atlete van het jaar op de afstand, was niet in Zürich aanwezig.

De 200 meter bij de mannen werd weer een prooi voor de 21-jarige Noah Lyles, de nieuwe grote man op de sprint dit jaar. De Amerikaan snelde met overmacht naar de winst in 19,67 seconden, slechts 0,02 boven de door hem gelopen beste wereldjaarprestatie. Wereldkampioen Ramil Guliyev werd met 19,98 tweede, Jereem Richards pakte met 20,04 de derde plek.

Het verspringen bij de mannen werd na een fraaie finale gewonnen door Luvo Manyonga. Met 8,36 meter sprong hij in de laatste poging voorbij zijn landgenoot Ruswahl Samaai, die met 8,32m net zover sprong als Manyonga's eerste poging, maar een betere op één na beste poging had.

Met 14,56 meter ging de winst bij het hinkstapspringen bij de vrouwen naar Caterine Ibarguën, maar dat scheelde niet veel: de Colombiaanse troefde Shanieka Ricketts uit Jamaica met één centimeter af. Katerina Stefanidi uit Griekenland was met 4,87 meter de beste in het polsstokhoogspringen, voor de 4,82m van zowel de Amerikaanse Sandi Morris als de Russische Anzhelika Sidorova.

Drost blijft in Eredivisie voetballen

Jesper Drost gaat aan de slag bij Heracles Almelo. De 25-jarige middenvelder komt over van FC Groningen.

Drost heeft in Almelo een contract gekregen voor twee jaar, met de optie voor een extra seizoen. Hij wilde Groningen verlaten, nadat hij daar op de bank was beland. In totaal speelde Drost 88 duels voor de Trots van het Noorden in de afgelopen drie seizoenen.

Heracles ziet de nieuweling als een mooie uitdaging. "Ik had direct een goed gevoel bij Heracles Almelo, het is een warme club. Mijn persoonlijke doel is om mezelf belangrijk te maken voor het team. Ik kijk uit naar mijn tijd hier", vertelt Drost op de officiële website van de club.

Technisch manager Mark-Jan Fledderus is blij met de ervaring die Drost aan de ploeg toevoegt. "We kennen en volgen hem al lang. Jesper is een goede aanvallende middenvelder en beschikt over een goede techniek. Daarmee is hij een aanwinst voor het team."

Texaanse agent veroordeeld voor moord op zwarte tiener

Roy Oliver, een voormalig agent uit Texas, is vrijdag veroordeeld voor de moord op de 15-jarige Jordan Edwards. De schietpartij zorgde in 2017 voor grote onrust in de omgeving van het stadje Balch Springs, woonplaats van de zwarte tiener en ongeveer vierentwintig kilometer van Dallas gelegen.

In mei 2017 vuurde Oliver meerdere malen met zijn geweer op een auto, die vol zat met dronken tieners. De agent verklaarde dat hij het leven van zijn collega wilde redden, nadat de auto in zijn achteruit snel en agressief op hem inreed. "Er ging een grote dreiging uit van de auto. Ik had geen andere keuze dan dodelijk geweld te gebruiken", aldus de 38-jarige ex-agent, die snel na het incident werd ontslagen.

Bodycambeelden lieten een heel ander verhaal zien, namelijk dat de auto van de agenten vandaan reed op het moment van schieten. Ook Oliver's partner verklaarde zich geen moment bedreigd te hebben gevoeld door het gedrag van de tieners en hij had nooit het gevoel dat hij zijn wapen moest trekken.


Het wapen waarmee Edwards door het hoofd is geschoten (Foto: Gettyimages)

Oliver werd voor het doodschieten van Edwards veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Familieleden waren teleurgesteld in het vonnis. "Zijn leven begint weer na deze vijftien jaar en het is niet eerlijk, want Jordan kan nooit meer opnieuw beginnen", aldus de stiefmoeder van het slachtoffer. Oliver hing maximaal 99 jaar celstraf boven het hoofd voor de moord en de Officier van Justitie had minstens 60 jaar celstraf geëist.

Daryl Washington, advocaat van de famlie, vond de straf mild, maar hij begreep ook dat dit een uitzonderlijke veroordeling was. "Dit is een begin. Laten we hopen dat dit het einde inluidt van het vele politiegeweld. Kleine kinderen en volwassenen moeten veilig naar de politie kunnen opkijken, naar mensen die gezworen hebben om te dienen en te beschermen."

Oliver is de eerste agent in veertig jaar die in Texas veroordeeld is voor moord.

"Deze veroordeling is niet alleen voor Jordan, maar voor alle zwarte Amerikanen die deze gerechtigheid nooit hebben mogen krijgen", sloot de advocaat zijn verklaring af.

Robben: "Leeftijd speelt voor mij geen rol"

Arjen Robben was afgelopen vrijdag gefrustreerd dat hij op de bank begon in de eerste competitiewedstrijd van Bayern München tegen TSG 1899 Hoffenheim.

De 34-jarige vleugelaanvaller maakte pas in de tweede helft zijn opwachting, toen hij de geblesseerde Kingsley Coman verving, en bepaalde in de blessuretijd de eindstand uiteindelijk op 3-1. Na afloop sprak hij met trainer Niko Kovac.

"Na de wedstrijd hem ik hem eerlijk verteld dat ik teleurgesteld was. Maar ik respecteer wel de beslissing", vertelt Robben in gesprek met BILD. "Trainer van Bayern zijn is de moeilijkste baan die er bestaat en hij doet het tot nu toe geweldig. We kunnen alleen succesvol zijn als iedereen zijn bijdrage levert."

In de afgelopen periode is er veel gesproken over grote veranderingen bij Bayern München. Robben werd begin dit jaar 34 en Franck Ribéry is al 35. "Verandering? Dat woord kan ik niet meer horen. Leeftijd speelt voor mij geen rol. Ik sluit me aan bij de woorden van Uli Hoeness en Kovac: 'Er zijn alleen goede en slechte spelers, geen oude en jonge spelers. Ik heb die ambitie altijd, dat krijg je er bij mij niet uit."

Robben, wiens contract volgend jaar zomer afloopt, is begonnen aan zijn tiende seizoen in Beieren. "Ik heb tijdens de voorbereiding elke training tot de laatste minuut meegedaan. Ik voel me fit en ben klaar om dit seizoen een belangrijke rol te gaan spelen."

Modric wint verkiezing voor UEFA Men's Player of the Year

Luka Modric is uitgeroepen tot de beste speler van het vorige Champions League-seizoen. De Kroaat troefde onder meer Cristiano Ronaldo af.

Alle coaches van de 32 clubs die vorig seizoen in de Champions League speelden brachten hun stem uit, net als 55 journalisten die bij de European Sports Media (ESM) horen. Modric kreeg bij velen van hen de voorkeur boven Ronaldo en de eveneens genomineerde Mohamed Salah. De spelverdeler van Real Madrid werd ook uitgeroepen tot beste middenvelder.

Bij de verkiezing worden naast clubprestaties ook verrichtingen in het nationale team meegewogen. Modric won met Real Madrid de Champions League, de Europese Super Cup en de Spaanse Super Cup. Met zijn land wist hij bovendien de finale van het WK in Rusland te halen.

Tijdens de Champions League-loting in Monaco gingen alle individuele awards voor het vorige seizoen naar Real Madrid, want Keylor Navas en Sergio Ramos kregen de award voor beste keeper en beste verdediger. Ronaldo was niet aanwezig om zijn prijs voor beste aanvaller in ontvangst te nemen.

Modric wint verkiezing voor UEFA Men's Player of the Year (Pro Shots / Action Images)
Modric wint verkiezing voor UEFA Men's Player of the Year (Pro Shots / Action Images)

Acteur Depardieu aangeklaagd vanwege verkrachting

Frans acteur Gérard Depardieu wordt door een jonge vrouwelijke collega beschuldigd dat hij haar aangerand en verkracht zou hebben. Het gedoe zou eerder dit jaar plaatsgevonden hebben. Depardieu ontkent.


Gérard Depardieu (Foto: Gettyimages)

De 22-jarige actrice heeft maandag bij de politie aangifte gedaan tegen de 69-jarige acteur, één van Frankrijk's meest herkenbare en gevierde acteurs. Eerder misdroeg hij zich al eens, toen hij dronken in een vliegtuig midden in het gangpad stond te pissen. De aanklaagster en aangeklaagde zijn bekenden van elkaar.

Depardieu's advocaat, Hervé Temime, is ervan overtuigd dat de acteur van alle blaam gezuiverd zal worden. "Ik heb lang met meneer Depardieu overlegd en ik ben overtuigd van zijn onschuld." De acteur verklaarde 'geschokt' te zijn door de beschuldigingen die 'tegen alles waar ik voor sta ingaan'.


Reactie Kelderman na tijdsverlies in Vuelta

Als gevolg een kapot achterwiel verloor Wilco Kelderman donderdag in de zesde etappe van de Vuelta bijna twee minuten. Door het tijdsverlies zakte de 27-jarige wielrenner in het algemeen klassement van de zesde naar de dertiende plaats.

De renner van Team Sunweb is teleurgesteld maar optimistisch over het vervolg van de etappekoers: ''Vanwege zijwind was de etappe sowieso al de hele dag hectisch. In een dorpje was voor Mike Teunissen en mij een valpartij. Ik wist op tijd te remmen maar Mike viel helaas. Ik kon verder rijden maar mijn achterwiel bleek kapot te zijn. In eerste instantie wist ik redelijk aan te sluiten bij het peloton maar na de fietswissel had ik al een minuut of zo verloren. De ploeg heeft geweldig werk gedaan maar natuurlijk ben ik erg teleurgesteld. Gelukkig ben ik niet gevallen en heb nog steeds goede benen. De Vuelta is nog niet ten einde dus we zullen de komende dagen zien.''

Wilders blaast cartoonwedstrijd af

Geert Wilders laat middels een persbericht weten de cartoonwedstrijd rondom de profeet Mohammed af te blazen. Hieronder de integrale tekst van zijn verklaring. 

De dreigementen naar aanleiding van de cartoonwedstrijd lopen de spuigaten uit. Er staat een prijs op mijn hoofd, een hoge Pakistaanse geestelijke heeft - zo vertelde de NCTb me recent - een fatwa tegen me uitgesproken en er is iemand gearresteerd die claimde me te willen vermoorden en dat is slechts een selectie van alle dreigementen. Ik ben mijn vrijheid al kwijt en zal die waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. Dat is onverkropbaar maar ik zal mijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om staken en voor geen dreigement buigen.

Maar het gaat niet alleen om mij. Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven.

Indien onschuldige mensen worden vermoord dan zijn zij en niemand anders daarvoor verantwoordelijk. Maar ik wil niet dat die moslims de cartoonwedstrijd als excuus gebruiken voor islamitisch geweld. Onschuldige mensen mogen nooit het slachtoffer worden van islamitische terreur. Mijn punt over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam is hiermee nu opnieuw aangetoond.

Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles. Mijn strijd tegen de islam gaat echter onverminderd en met nog méér passie en overtuiging door, iedere dag opnieuw en geen enkel dreigement zal mij stoppen.

Een hete herfst wacht voor Raymond van Barneveld

De vakantie voor de darters van de PDC is voorbij. Tot en met eind november is er iedere week wel een toernooi. De komende dagen lichten we enkele darters of bijzonderheden eruit. In dit artikel gaan we het hebben over vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. Mocht hij de komende maanden niet presteren, dan is het sportief snel gedaan met de Hagenees. 

Van Barneveld staat momenteel elfde op de wereldranglijst van de PDC met 276.000 pond. Om mee te mogen doen met de grote toernooien moet je in de top zestien van de wereldranglijst staan. Nummer zestien is momenteel Joe Cullen met 230.000 pond en Alan Norris staat net onder de streep met 218.750 pond. 

Van Barneveld moet dit najaar de kwartfinales van de Players Championship Finals & Grand Slam of Darts en de halve finaleplekken op de World Grand Prix en het WK van twee jaar geleden zien te verdedigen. Kortom hij moet de komende vier maanden 130.000 pond zien te verdedigen, waarvan 70.000 van het WK. Verliest hij vroeg op het WK, dan is de top zestien snel uit zicht. 

Dit hoeft geen probleem te zijn voor de Hagenees. Echter omdat Van Barneveld weinig Pro Tour-toernooien speelt, of snel eruit vliegt, heeft hij geen backup om zo voor de grote toernooien te kwalificeren. Op de Pro Tour-Order of Merit, het klassement met alle Players Championships en Euro Tour-toernooien van de laatste twaalf maanden, staat hij op plaats 112. Ook de zestien beste Pro Tour-spelers plaatsen zich voor de grote toernooien als de World Matchplay of World Grand Prix. 

Van Barneveld speelde dit jaar wel de finale van The Masters, speelde de Premier League, een aantal World Series-events en won de World Cup of Darts. Dit zijn in alle gevallen invitatietoernooien en tellen dus niet mee voor de wereldranglijst. Op de jaarlijst 2018, met alle toernooien die wel meetellen, staat hij op plaats 57. 

Van Barneveld is niet aanwezig op de kwalificaties voor de German Darts Championships van dit weekend. Ook heeft hij zich afgemeld voor Players Championsips 17 en 18. Waarschijnlijk gooit hij het dus op alleen de TV-toernooien. Het wordt een spannende tijd voor de vijfvoudig wereldkampioen. 

Roma-coach Di Francesco spreekt tegen dat Strootman de club niet wilde verlaten

Eusebio Di Francesco, de coach van AS Roma, ontkent dat Kevin Strootman de club niet wilde verlaten. De Nederlander vertrok naar Olympique Marseille.

Italiaanse media schreven dat Strootman huilend op het trainingscomplex van Roma verscheen, omdat hij helemaal niet weg wilde. Di Francesco spreekt dat dus tegen. "Hij wilde een verandering, een nieuwe uitdaging. Toen ik laatst zei dat Roma altijd op de eerste plaats komt, bedoelde ik dat ik spelers wil die het verlangen hebben om het shirt te dragen en altijd alles zullen geven", sprak de coach op een persconferentie.

"Strootman heeft, zo lang als hij hier was, alles gegeven, net als Edin Dzeko deed in januari. Als een speler vraagt of hij mag vertrekken, hou ik hem niet tegen. Het belangrijkste is namelijk dat een speler zelf wil blijven." De 28-jarige middenvelder speelde vijf jaar voor de Giallorossi, waarin hij 187 officiële wedstrijden speelde.

AS Roma begon met een kleine uitzege bij Torino (0-1) aan het nieuwe seizoen, maar maandag kon de ploeg nog net een punt pakken tegen Torino (3-3). Vrijdagavond gaat de nummer drie van vorig seizoen op bezoek bij AC Milan in San Siro. De Rossoneri kwamen pas één keer in actie en ze verloren met 3-2 van Napoli.

Loodzware loting PSV, Ajax treft Bayern München

PSV is bij de loting voor de Champions League-groepsfase gekoppeld aan Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale. Ajax treft onder andere Bayern München.

Zowel Ajax als PSV was bij de loting in Monaco ingedeeld in pot 3. De Eindhovenaren gaan spelen in groep B tegen Barça, de Spurs en Inter, terwijl Ajax in groep E onder meer Bayern München en Benfica ontmoet. Als laatste kwam voor de Amsterdammers het Griekse AEK Athene uit de koker.

In groep H treffen Juventus en Manchester United elkaar, wat betekent dat Cristiano Ronaldo en Paul Pogba dus tegen hun voormalige club gaan spelen. Manchester City is net als vorig seizoen gekoppeld aan onder meer Shakhtar Donetsk, de andere opponenten zijn het Olympique Lyon van Memphis Depay en Hoffenheim.

Titelverdediger Real Madrid moet het opnemen tegen AS Roma, CSKA Moskou en Viktoria Plzen. Liverpool, de verliezend finalist, is gekoppeld aan Paris Saint-Germain, Napoli en Rode Ster Belgrado.

De eerste poulewedstrijden van dit Champions League-seizoen worden gespeeld op dinsdag 18 en woensdag 19 september.

Onschuldige cartoonisten met de dood bedreigd dankzij Wilders

De cartoonwedstrijd van Geert Wilders heeft ook gevolgen in Amsterdam. Een vereniging van cartoonisten wordt sinds de bekendmaking van de competitie bedolven onder doodsbedreigingen. Dat meldt AT5 op haar website. 

Wilders roept cartoonisten op om de spot te drijven met de profeet Mohammed, de spotprent die volgens de PVV het beste is wint 10.000 euro. Cartoon Movement in Amsterdam heeft niks met de wedstrijd te maken, maar sinds begin vorige week stromen de haatberichten wel binnen.

"Wat gebeurt er?"
"In eerste instantie hadden we zoiets van, wat gebeurt er?", vertelt Cartoon Movement-hoofdredacteur Tjeerd Royaards. "Plotseling werden we met de dood bedreigd en werd er opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten. Al snel kwamen er plaatjes van Wilders en toen was de link wel snel gelegd."

In een uitgebreid statement neemt Royaards afstand van de wedstrijd. Hij vindt dat cartoonisten zich niet voor een karretje van een politieke partij moeten laten spannen en daarbij is het Wilders volgens hem niet om de vrijheid van meningsuiting te doen, maar om het beledigen van moslims. De reacties uit met name Pakistan drogen alleen niet op.

"Een gast zei dat ik op een vreselijke manier mocht sterven", vertelt Royaards. "Toen vroeg ik hem of hij ons statement had gelezen waarin stond dat we het helemaal niet eens zijn met Wilders. Hij zei toen gelijk, sorry, ik was een beetje emotioneel."

Adressen weggehaald
De vereniging heeft contact gehad met de politie en met de eigenaar van het pand waar ze in gevestigd zijn. "We hebben onze adressen verwijderd. Die stonden er net weer op, want na Charlie Hebdo hadden we ze er af gehaald en we dachten dat we ze er na twee jaar wel weer op konden zetten."

Royaard is opmerkelijk genoeg wel bezig met een spotprent van de paus. "Dat is ook makkelijker om te tekenen inderdaad. Als ik dit teken, hoef ik niet bang te zijn dat mijn gezin gevaar loopt. En als ik de profeet Mohammed teken wel. Dat is een moelijke situatie voor cartoonisten en eentje waar ik ook het antwoord niet op heb."

PVV-kamerlid Van Beek om het leven gekomen

Martin van Beek, die voor de PVV in de Eerste Kamer zat, is omgekomen bij een noodlottig ongeval. Dat is door Marjolein Faber, leider van de PVV-Fractie op Twitter bekend gemaakt. 

Bouhanni net te snel voor Van Poppel in Vuelta, Kelderman verliest tijd na materiaalpech

Nacer Bouhanni heeft de zesde etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Fransman van Cofidis was in een sprint met vijftigtal renners net iets sneller dan Danny van Poppel. Wilco Kelderman verloor veel tijd nadat de Nederlander van Sunweb in de finale te maken kreeg met materiaalpech.

Drie renners kozen in het begin van de etappe voor de aanval. De bekendste naam die vooraan mee zat was Richie Porte. De renner van BMC had het gezelschap van bolletjestruidrager Luis Àngel Maté (Cofidis) en Jorge Cubero (Burgos-BH). Het trio pakte ruim drie minuten op het peloton, maar maakte nooit echt kans op de ritzege. De laatste vijftig kilometer waren nagenoeg vlak waardoor een massasprint onvermijdelijk was.

Op dertig kilometer van de meet was de vlucht dan ook over, al hield Cubero het iets langer vol dan zijn medevluchters. Waar de eerste 120 kilometer gemakkelijk was voor het peloton was het in de laatste dertig kilometer opletten voor het peloton dankzij de open stukken op het parcours en de harde wind.

Een valpartij zorgde ervoor dat het peloton in meerdere stukken uit elkaar viel. Onder meer Mike Teunissen en Fabio Felline waren bij de valpartij betrokken. Ondanks dat de het peloton in twee stukken brak zaten bijna alle klassementsrenners mee in de voorste groep behalve de Fransman Thibaut Pinot. Kelderman was in eerste instantie ook mee, maar de Nederlander van Sunweb kreeg te maken met materiaalpech. Kelderman kwam uiteindelijk in de groep van Pinot terecht en verloor 1.44 op de andere klassementsrenners.

In de sprint die volgde met uiteindelijk een groep van een vijftigtal renners was Bouhanni de snelste. De Fransman, die een moeilijk seizoen heeft bij Cofidis, was net iets sneller dan Van Poppel. Elia Viviani die in de laatste honderd meter nog sterk kwam opzetten moest genoegen nemen met een derde plaats. Klassementsleider Rudy Molard kwam in de voorste groep binnen en behield de leiding in het algemeen klassement voor Michal Kwiatkowski. Steven Kruijswijk is met een negende plaats nu de beste Nederlander.

Dideriksen sprint naar zege in tweede etappe Boels Ladies Tour, Van Vleuten blijft leider

Amalie Dideriksen heeft de tweede etappe in de Boels Ladies Tour gewonnen. De Deense van Boels-Dolmans was na 129 kilometer in Gennep de snelste in de massasprint. Annemiek van Vleuten kwam als negende over de finish en blijft leider in het algemeen klassement.

Halverwege de etappe reed er een gevaarlijke kopgroep van dertien rensters uit het peloton met daarin Chantal Blaak, Lucinda Brand en Riejanne Markus als belangrijkste namen. Ondanks de sterke kopgroep had Mitchelton-Scott, de ploeg van Van Vleuten alles onder controle en kopgroep van dertien werd in de slotkilometer weer ingerekend. In de sprint die volgde was Dideriksen te snel voor de pas 19-jarige Nederlandse Lorena Wiebes. Jolien d'Hoore kwam als derde over de streep.

In het klassement blijft alles hetzelfde. Van Vleuten heeft een voorsprong van 29 seconden op de Sloveense Eugenia Bujak. Ellen van Dijk volgt op dertig seconden.

17-jarige in nek gestoken in Eindhoven

Bij een steekincident, donderdagmiddag rond het middaguur op het 18 Septemberplein, raakte een 17-jarige jongen uit Eindhoven ernstig gewond. Hij werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht.

De verdachte, een negroïde man in donkere kleding, ging er op de fiets vandoor. Meerdere politie-eenheden hebben hem gezocht, maar nog niet gevonden. Uit het eerste onderzoek bleek wel wie hij waarschijnlijk is. Het vermoeden is dat een conflict binnen het drugscircuit aanleiding is geweest voor het steekincident. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan zijn nek en ligt in het ziekenhuis.

Een woordvoerder van de politie: "Waarschijnlijk zijn veel mensen getuige geweest van dit heftige incident en hebben ze het hevig bloedende slachtoffer gezien. Wij kunnen ons voorstellen dat dit grote impact op iemand kan hebben. Mensen die behoefte hebben aan slachtofferhulp kunnen dat via de politie aanvragen; 0900-8844."

17-jarige in nek gestoken in Eindhoven (Foto: stockfoto politie.nl)
17-jarige in nek gestoken in Eindhoven (Foto: stockfoto politie.nl)

Willem II wil Anita terughalen naar Eredivisie

Vurnon Anita is op weg om terug te keren in de Eredivisie. Willem II aast op zijn diensten, zo bekent trainer Adrie Koster.

Het Brabants Dagblad meldde donderdagochtend al dat de 29-jarige middenvelder een medische keuring bij Willem II ondergaat en, als daarbij geen problemen aan het licht komen, later op de dag in Tilburg zal worden gepresenteerd. Dat bevestigt trainer Adrie Koster, die donderdagmiddag aangaf dat hij niet had verwacht dat een speler van zijn kaliber voor de Tilburgers zou kiezen.

"Hij heeft waarschijnlijk ook gekeken naar welke trainers hier zitten, naar de manier van voetballen. Dat heeft denk ik een doorslaggevende rol gespeeld", speculeert hij voor de camera's van FOX Sports. Anita en Koster kennen elkaar nog van hun gezamenlijke tijd bij Ajax. Daarna trok de middenvelder naar Newcastle United en vervolgens naar Leeds United, waar hij echter weinig speeltijd kreeg.

Koster weet dus niet zo goed hoe fit de beoogde aanwinst is, maar is desondanks uiterst hoopvol. "Maar ik verwacht dat een speler met zulke kwaliteiten er snel zal staan. Ik kan deze transfer alleen maar toejuichen. Als je het als Willem II beter wil doen dan vorig seizoen, heb je kwaliteitsspelers nodig. En dat is Vurnon", voegt de trainer toe. Anita wordt naar alle waarschijnlijkheid vrijdag gepresenteerd door zijn nieuwe werkgever.

Anita doorliep de jeugdopleiding van Ajax en verdiende in de zomer van 2012 een transfer naar Newcastle United. De club uit de Premier League betaalde destijds 8,5 miljoen euro voor de drievoudig Oranje-international. De middenvelder, die ook als vleugelverdediger uit de voeten kan, kwam in vijf jaar tijd in totaal tot ruim 130 wedstrijden voor the Magpies. Vorig jaar was zijn rol op St James’ Park echter uitgespeeld en Leeds United bood hem een kans in de Championship.

Afgelopen seizoen speelde hij achttien wedstrijden voor the Peacocks, die nu echter alweer genoeg gezien hebben van Anita. De middenvelder mocht dan ook op zoek naar een nieuwe club en lijkt nu voor een terugkeer naar de Eredivisie te hebben gekozen. Het is overigens nog niet duidelijk of Leeds Anita verhuurt of dat zijn nog tot 2020 doorlopende contract in Engeland verscheurd is.

Technisch directeur Joris Mathijsen van de Tilburgers was nog op zoek naar een extra middenvelder en heeft met Anita de gewenste aanwinst in huis. Willem II versterkte zich eerder deze zomer al met onder meer Atakan Akkaynak, Donis Avdijaj, Pol Llonch, Thomas Meißner, Dimitrios Kolovos en Aras Özbiliz. Daartegenover staat het vertrek van spelers als Andreas Calcan, Thom Haye, Bartholomew Ogbeche en Eyong Enoh, terwijl de gehuurde Pedro Chirivella en Ben Rienstra terugkeerden naar respectievelijk Liverpool en AZ.

Roompot en Crelan fuseren, Van Aert nieuwe kopman

De Nederlandse wielerploeg Roompot-Nederlandse Loterij gaat een fusie aan met het Belgische team Veranda's Willems-Crelan. De nieuwe ploeg gaat verder onder de naam Roompot-Crelan Cycling team.

Het team zal worden geregistreerd onder de Belgische licentie van Sniper Cycling, maar zal wel rijden onder Nederlandse vlag, mdat hoofdsponsor Roompot Vakanties Nederland als thuisbasis heeft. Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean Paul van Poppel zullen de ploegleiders zijn van de ploeg, terwijl de dagelijkse leiding in handen komt van de Belgen Nick Nuyens, Chris Compagnie en de Nederlander Michael Zijlaard. Wout van Aert is de kopman van de Belgisch-Nederlandse ploeg.

Roompot-Crelan hoopt op een uitnodiging voor één van de grote wielerrondes. Hoofdsponsor Roompot Vakanties, dat zich voorlopig voor één jaar aan het nieuwe team heeft verbonden, mikt op een impuls op de Belgische markt. "België is een duidelijke groeimarkt. Met de sponsoring van dit nieuwe team versterken we onze naam daar", aldus Laura Ligthart, director sales.

Nederlandse Loterij haakt af als hoofdsponsor bij de Nederlandse ploeg.

'Verwarde man' aangehouden na brandstichting

Rond 15:00 uur is er na een explosie brand ontstaan aan de Voorstadlaan in Nijmegen. Een bewoner is aangehouden en meegenomen voor verhoor. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de brand. Volgens Nieuws uit Nijmegen gaat het om een verwarde man. 

De brand is overgeslagen naar andere woningen. De brandweer heeft zes woningen ontruimd. Inmiddels is bekend dat meerdere woningen onbewoonbaar zijn door rook- en brandschade. De brandweer en Forensische opsporing van de politie doen onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden

Ter nagedachtenis aan de luchtlandingsoperatie Market Garden nemen 1.000 militairen uit acht verschillende landen deel aan de oefening Falcon Leap. Op de Ginkelse Heide springen de militaire parachutisten dagelijks vanaf 19 september, met als sluitstuk de droppings tijdens de herdenking van Market Garden op zaterdag 22 september.

In de week voorafgaand aan de herdenkingssprongen op zaterdag, houdt de luchtmobiele brigade samen met het 336 Hercules Squadron van vliegbasis Eindhoven de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. Tijdens deze oefening voeren de militairen vanaf woensdag 19 september een aantal sprongen uit boven de Ginkelse Heide in Ede.

Dit ter voorbereiding op sprongen tijdens het publieksevenement op zaterdag. Om de parachutisten naar de dropzones te verplaatsen worden militaire transportvliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Polen, de Verenigde Staten en Nederland ingezet. De vliegtuigen vertrekken vanaf militaire vliegbasis Eindhoven.

Airborne
Op zaterdag 22 september is de Ginkelse Heide opengesteld voor het publiek. Naar verwachting landen er tussen 10.00 en 14.00 uur zo’n 1.000 parachutisten. Naast de paradroppings en herdenkingen geeft het Defensie Helikopter Commando een demonstratie van het optreden van luchtmobiele militairen en helikopters. Na de demo staan de helikopters aan de grond en zijn deze toegankelijk voor de bezoekers. Voor meer informatie over het publieksevenement op zaterdag 22 september, zie de website van de gemeente Ede.

Market Garden
Tijdens de operatie Market Garden landden op 18 september 1944 zo’n 2.000 Britse en Poolse parachutisten op de Ginkelse Heide, in de buurt van Ede. Net zoals de geallieerden in september 1944 staat de luchtmobiele brigade nu ook schouder aan schouder met zijn bondgenoten. Samenwerking met onze strategische partner voor luchttransport, 336 squadron gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven, de geïntegreerde inzet met helikopters van het DHC en de samenwerking met onze internationale partners is van cruciaal belang.

Melding geluidshinderklachten vliegbewegingen
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via deze website van Defensie. Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.

Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )
Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )
Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )

Droogte blijft een probleem

Nederland blijft kampen met droogte en een feitelijk watertekort. Dat betekent dat we nog altijd meer water nodig hebben dan er door rivieren en regen wordt aangevuld. De meeste maatregelen blijven dan ook van kracht. Extra aandacht blijft er voor verzilting.

De zoutconcentratie in de Rijn-Maasmonding bij de Noordzee is bijvoorbeeld toegenomen. Dit komt door lage afvoer van de Rijn en verhoging van de zeewaterstand en zorgt voor (tijdelijke) verzilting van de monding van de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas. Ook het water van de Rijn dat Nederland bij Lobith binnenstroomt wordt zouter, omdat dezelfde hoeveelheid zout door minder water wordt meegevoerd.

Verzilting IJsselmeer
In het IJsselmeer worden lokaal verhoogde gehaltes zout gemeten. Dat zoute water bereikt het meer bijvoorbeeld door de sluizen in de Afsluitdijk. Om het verzilte water daar weg te krijgen, is er bij de sluizen bij Kornwerderzand en Den Oever water gespuid en weggepompt. Dat blijft de komende tijd gebeuren.

Bellenschermen Noordersluis IJmuiden
Vanwege geplande werkzaamheden aan de zeesluis in IJmuiden plaatst Rijkswaterstaat daar komend weekend twee extra bellenschermen bij de Noordersluis. Dit om het zouter worden van het Noordzeekanaal zo veel mogelijk te beperken.

Scheepvaart
Als gevolg van de lage waterstanden is er op diverse plaatsen een aangepast schutregime. Dat maakt wachttijden voor de scheepvaart langer. Daarnaast is er door blijvende lage waterstand - bijvoorbeeld op de Waal en IJssel - op veel plaatsen minder vaardiepte beschikbaar. Hierdoor kunnen schepen minder lading vervoeren. Daarom geeft Rijkswaterstaat vaker aan de schippers door hoeveel vaardiepte beschikbaar is zodat die daar rekening mee kunnen houden.

Waterkwaliteit beperkt verbeterd
Hoewel de watertemperatuur de afgelopen week verder is afgenomen, is de waterkwaliteit slechts beperkt verbeterd. Er blijft sprake van veel blauwalgen, botulisme, vissterfte, negatieve zwemwateradviezen en zwemverboden.

Bewust met water
Het managementteam watertekorten blijft oproepen geen water te verspillen - ook al is er voldoende drinkwater - en om water verspreid over de dag te gebruiken.

Droogte blijft een probleem (Foto: Stockfoto PXhere)
Droogte blijft een probleem (Foto: Stockfoto PXhere)

Battlefield V maand uitgesteld

EA heeft aangekondigd dat Battlefield V zijn oorspronkelijke releasedatum van 19 oktober niet gaat halen. De release vindt nu plaats op 20 november.

De afgelopen maanden hebben veel spelers Battlefield V al kunnen testen via Closed Alphas en op game-evenementen zoals Gamescom afgelopen week. Ondanks dat de game prijzen won voor hun multiplayer, hebben EA en DICE veel feedback ontvangen en enkele elementen daarvan al aangepakt. Volgende week volgt de eerste open beta van de game en EA verwacht daaruit dus weer veel feedback te krijgen. Om die feedback fatsoenlijk in de game te kunnen verwerken, heeft EA zichzelf een extra maand gegund om de verbeteringen door te voeren.

De eerstvolgende open beta staat nog steeds gepland voor 6 september. Battlefield V komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Grote vuurbal boven Perth

Boven het Australische Perth is kort zonne grote vuurbal te zien geweest, bam! Het lokale observatorium kreeg flink wat telefoontjes van mensen die het ding - een meteoriet, zo bleek - gezien hadden en toch wel erg benieuwd waren.

Volgens wetenschappers kwam het brok puin met zo'n twintig kilometer per seconde onze atmosfeer binnen denderen. Onderzoekers van de Curtin University gaat achterhalen of het ding helemaal is opgebrand of dat er mogelijk nog een restant is neergestort in de buurt van York, zo'n honderd kilometer ten oosten van Perth.

De meteoriet werd natuurlijk uitgebreid gefilmd (Bron: YouTube)

NIMH geeft 2000 vooroorlogse foto's vrij

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) geeft bijna 2.000 historische luchtfoto’s vrij. Vorig jaar stelde het instituut al een verzameling van zo’n 1.000 opnamen beschikbaar. Door deze beelden ontstaat een completer overzicht van hoe Nederland er in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw van boven uitzag.

Tussen de foto’s van de talloze stadjes en dorpen zitten bijzondere beelden zoals luchtopnamen van het Gelderse Borculo dat in 1925 grotendeels verwoest werd door een tornado; de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam; de fortengordel van Utrecht; het in de jaren ’30 gebouwde stadion Galgenwaard in Utrecht; het eiland Schokland voor de drooglegging van de Noordoostpolder; Scheveningen tijdens een drukke stranddag en opnamen van Amsterdam, Rotterdam en de havens.

De beelden zijn afkomstig van de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Vaak werden er foto’s voor militaire doeleinden gemaakt bij oefeningen of voor het maken van kaarten. Dan is ook precies aangegeven waar de opname werd gemaakt.

Van 166 foto’s is helaas niet vastgelegd waar ze zijn genomen. Het NIMH hoopt dat mensen die hun huis of woonplaats herkennen reageren.

Amsterdam, Museumplein en Vondelpark (Foto: NIMH)
Amsterdam, Museumplein en Vondelpark (Foto: NIMH)

Man trapt knie kapot om sigaret

Een man heeft dinsdag in Haarlem een op twee plekken gebroken knie opgelopen. De reden? Hij weigerde een passant een gratis sigaret te doneren, waarna een worsteling volgde en hij op zijn knie getrapt werd.

Volgens de politie stond de man kort na zes uur 's ochtends op het stationsplein op de bus te wachten, vlak voor de Burger King. Een andere man - mager, Noord-Afrikaans, grofweg 1,70m lang met donker, kort haar en 25-35 jaar oud - benaderde hem om een sigaret te bietsen. 

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en moet een revalidatietraject in, de agressieve roker moet nog gevonden worden. Onbekend, en verder eigenlijk ook niet zo boeiend, is of het slachtoffer überhaupt wel een sigaret bij zich had.

VVD'er Ten Broeke weg uit Tweede Kamer

Han ten Boeke stapt per direct uit de Tweede Kamer. In een verklaring op zijn website schrijft Ten Broeke: "In 2013 heb ik een kortstondige en intieme relatie gehad met een jongere medewerkster van de fractie. Dat was daarmee een ongelijkwaardige relatie. Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig."

Na een korte strijd besloten zowel Ten Broeke als de bewuste medewerkster de situatie te willen laten rusten, maar het is nu dus toch boven tafel gekomen. Ten Broeke besluit zijn verklaring met de woorden: "Ik heb de afgelopen dagen goed nagedacht over de onbeheersbare gevolgen van deze publicatie. In dit vak leef je in een glazen huis en mag je integriteit geen onderwerp van discussie worden. Daarom heb ik, hoewel ik mijzelf en anderen recht in de ogen kan aankijken, toch besloten mijn kamerlidmaatschap neer te leggen. Ik heb de kamervoorzitter daar zojuist van op de hoogte gesteld."

Internationale tech-school Ironhack opent vestiging in Amsterdam

De internationale tech-school Ironhack opent een nieuwe 'campus' in Amsterdam. Cursisten worden op de school binnen negen weken klaargestoomd voor een baan als webdeveloper.

Er is een tekort op de arbeidsmarkt aan bijvoorbeeld UX- en UI-designers. Voor elke cursist staan er meerdere vacatures open. Na de opleiding van negen weken zijn de cursisten klaar voor de arbeidsmarkt, claimt Ironhack.

Amsterdam als Europese tech-hoofdstad
Amsterdam is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden als tech-stad binnen Europa. Volgens Ironhack is de stad zelfs de Europese digitale hoofdstad aan het worden. In de regio Amsterdam zitten zo'n zeshonderd tech-bedrijven, waarvan er 170 hun Europese hoofdkwartier in de stad. Vandaag nog werd bekend dat Panasonic haar hoofdkwartier van Londen naar Amsterdam verhuist vanwege de Brexit.

Bootcamps van negen weken
Volgens het van oorsprong Spaanse Ironhack sluiten de huidige opleidingen niet aan op de praktijk. Studenten zouden onvoldoende worden voorbereid op de nieuwere tech-functies zoals UX-designer of webdeveloper. De tech-school wil in dit gat springen door studenten binnen negen weken om te scholen door middel van bootcamps. De eerste cursussen starten al in oktober.

Behalve binnenkort in Amsterdam, is heeft Ironhack scholen in onder meer Madrid, Parijs, Berlijn, Mexico-Stad en Miami.

13-jarige niet vervolgd voor valse bommelding

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant gaat een 13-jarige jongen niet vervolgen voor de valse bommelding op 9 juli 2018 op het vliegveld van Eindhoven.

Aan boord van het vliegtuig dat klaar stond voor een vlucht naar Edinburgh, werd een tekening gevonden waarop stond hoe je een vliegtuig kan laten ontploffen. De tekening was gevonden door een passagier. Na de vondst heeft de gezagvoerder het vliegtuig laten ontruimen en hadden andere vluchten last van flinke vertragingen.

Uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee kwam naar voren dat een 13-jarige jongen uit Engeland deze tekening had gemaakt en achtergelaten in het vliegtuig.

De jongen is opgespoord en heeft verklaard dat hij geen serieuze bedoeling had met de tekening en dat hij dacht dat men wel zou begrijpen dat het geen reële bommelding was.

De officier van justitie heeft de jongen gesproken, met hem de ernst en de gevolgen van de zaak besproken en vervolgens besloten hem niet te vervolgen, gelet op zijn jonge leeftijd en gezien het feit dat het niet zijn intentie was daadwerkelijk een bommelding te doen.

70-jarige drugsdealer opgepakt in Rotterdam

Klachten uit de buurt over dealen vanuit een woning aan de Zevenkampsering maakten dat de politie gisteren een actie hield waarbij de woning is doorzocht en de 70-jarige bewoner is aangehouden. Zowel bij de man als in de woning werden meerdere ‘ponypacks’ gevonden, pakketjes met een kleine hoeveelheid drugs, klaar voor de verkoop.

Buurtbewoners deden overlastmeldingen bij de wijkagent over een woning aan de Zevenkampse Ring. Er zou drugs gedeald worden vanuit de woning. De wijkagent schakelde het flexteam in. Agenten van dit team hielden de woning enkele dagen in de gaten en zagen dat er veel korte bezoekjes aan de woningen werden gebracht door uiteenlopende mensen. Gisteren werd een man na zo’n bezoekje gevolgd en even verderop aangehouden. Na fouillering bleek de man twee ponypacks met cocaïne bij zich te hebben.

Later op de avond verliet de bewoner het pand. Ook hij werd door de agenten van het flexteam gevolgd. Deze zagen dat de man op een nabij gelegen winkelcentrum een korte ontmoeting had met vermoedelijk een klant. Hierna is de bewoner op straat aangehouden. In de auto van de 70-jarige Rotterdammer werden meerdere ponypacks gevonden. Ook zijn woning werd doorzocht. Ook hier lagen meerdere ponypacks, pepperspray en een ploertendoder.

70-jarige drugsdealer opgepakt in Rotterdam (Foto: Politie.nl)
70-jarige drugsdealer opgepakt in Rotterdam (Foto: Politie.nl)

Spelunky 2 toont gameplaybeelden

Spelunky 2 is de sequel op een van de meest populaire spellen van de afgelopen jaren. De game is voor het eerste sinds de aankondiging vorig jaar weer te zien aan de hand van een nieuwe trailer. Hierin zien we veel nieuwe gebieden en speelelementen. Spelunky 2 moet in 2019 uitkomen voor PS4 en pc.

Net als zijn voorganger is Spelunky 2 een roguelike waarin je simpelweg de uitgang van een willekeurig gegenereerde levels moet vinden. Uiteraard zitten er veel vijanden en vallen in de weg. Een grote nieuwe feature is de mogelijkheid om samen met vrienden te spelen, zowel offline als online.

Mysterieuze The Binding of Isaac: Repentance aangekondigd

The Binding of Isaac: Repentance is vandaag aangekondigd door ontwikkelaar Nicalis. Behalve de titel en een teaser weten we verder niets. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of om het om DLC of een nieuwe game gaat. Morgen weten we meer, want de game is volgens Nicalus aanwezig op PAX West, een gamesconventie die op 31 augustus begint.

The Binding of Isaac kwam in 2011 uit en is sindsdien een hele populaire roguelite-game gebleven. De game was ook gelijk controversieel omdat het de bijbel op lugubere wijze de hak neemt.

Dark Souls-achtige Ashen laat zich zien

Dark Souls-kloons zijn tegenwoordig helemaal niet zeldzaam meer, maar Ashen lijkt een meer unieke twist aan de formule te geven. De game, die aanwezig was op de Gamescom in Duitsland, heeft bovenal een unieke art style. Verder moet je in deze game ook een dorp bouwen en personages opsporen om aan je dorp toe te voegen.

In de onderstaande video wordt de game uitgebreid door de ontwikkelaar gepresenteerd. Ashen is aangekondigd voor Xbox One en pc, maar heeft nog geen releasedatum.

Kamervragen!

Een belangrijk politiek instrument van het parlement om de regering te controleren. Of van politieke partijen om aandacht te trekken? Of van parlementsleden om hun kop in de kijker te spelen...

Het parlement mag schriftelijk vragen voorleggen aan bewindslieden, en de vragen horen binnen drie weken ook weer schriftelijk beantwoord te worden. Uitstel vragen mag.

Wie kijkt er eigenlijk nou eens goed naar alle kamervragen die gesteld worden? En naar de antwoorden die erop komen?
Nou.. vanaf nu: FOK! Een nieuw FOK!forum is geboren: FOK! Kamervragen!

Leve de parlementaire democratie!
In 2011 is er een keer een sommetje gemaakt, over hoeveel een kamervraag beantwoorden nu eigenlijk kost. Dat sommetje is vast discutabel en in elk geval achterhaald door inflatie en salarisstijgingen en de afgenomen gasopbrengsten en weet ik veel, maar destijds was de uitkomst dat 1 vraag zo'n €3.750 kost.

Alle vragen worden gepubliceerd op de officiële site van de Tweede Kamer. Daar komt elke verse vraag op te staan op de dag dat de vraag wordt ingediend. En alle antwoorden komen er ook te staan, op de dag dat de minister of staatssecretaris deze aanlevert. En alle berichten dat de antwoorden nog even op zich laten wachten ook.

En vanaf nu komt dat allemaal óók op FOK! te staan!
Niet omdat we graag het archief van de Tweede Kamer nog eens dunnetjes over doen, maar om de beste/stomste/meest interessante vragen en antwoorden te bespreken. Waar kan dat beter dan op het beste forum van Nederland?

PS: Omdat we zouden willen dat het oordeel van ons allen misschien ook evetueel misschien een héél klein beetje ietsjepietsje invloed zou kunnen hebben, gaan we natuurlijk ons aller geachte volksvertegenwoordigers erop wijzen dat we een leuk forum hiervoor hebben en als we een interessant topic hebben over een set vragen, of over de antwoorden. Daarom verwachten we een tikje meer parlementair taalgebruik en omgangsvormen dan we her er der op FOK ook wel eens tentoonspreiden

Kamervragen!
Kamervragen!

Vuelta: Etappe 6 - Sprinten, maar nu echt

Na het gekke gedoe van gisteren - een vroege start en finish, Bauke Mollema die op een belangrijk moment een technisch probleem heeft en meer van dat soort fratsen - is het in de Vuelta a España nu weer even tijd voor wat normaals: 155 kilometer Spaans vlak, dus dat wordt sprinten.

Zoals in de uitgebreide voorbeschouwing is te lezen, bevinden we ons nu in de provincie Almeria. We zien onderweg weer kastelen, bijvoorbeeld één uit de 14e eeuw in de startplaats en een uitermate fraai exemplaar op een aan de kust gelegen rots na zo'n 36 kilometer.

Na een rit met een paar kleine klimmetjes finishen de heren in San Javier. Het is in de slotkilometers voral een kwestie van recht zo die gaat, op een krappe rotonde op 600 meter voor de streep na. De start is om 13.58 uur, de finish tussen half zes en zes en Eurosport en Sporza gaan om 15.00 uur weer live.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)
De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)

MLB: Monsterlijke inning helpt Red Sox naar winst

De honkballers van de Boston Red Sox hebben woensdag voor eigen publiek weer eens gewonnen. De Miami Marlins werden met 14-6 aan de kant geschoven, vooral dankzij een monsterlijke zevende inning: de Red Sox scoorden maar liefst elf runs en dat zonder homerun.

De Cincinnati Reds gingen thuis na een spannend duel onderuit tegen de Milwaukee Brewers. Na zes innings stond het nog 10-6, maar door onder meer een 2-run homerun van Jonathan Schoop kwamen de Brewers naast de Reds, waarna in de eerste extra inning de winst gepakt werd: 12-13. 

Uitslagen MLB woensdag
Chicago Cubs - New York Mets 2-1
Houston Astros - Oakland Athletics 5-4
Kansas City Royals - Detroit Tigers 9-2
Chicago Cubs - New York Mets 3-10
San Diego Padres - Seattle Mariners 8-3
Boston Red Sox - Miami Marlins 14-6
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 10-5
New York Yankees - Chicago White Sox 1-4
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 8-6
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 12-13
Cleveland Indians - Minnesota Twins 3-4
Atlanta Braves - Tampa Bay Rays 5-8
Texas Rangers - Los Angeles Dodgers 1-3
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 0-2
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 1-3

De monsterlijke inning van de Red Sox (Bron: YouTube)

'Sister Act' op US Open, Muguruza sneuvelt tegen nummer 202 van de wereld

Tennisster Garbiñe Muguruza is op de US Open in de tweede ronde al uitgeschakeld. De als twaalfde geplaatste Spaanse ging onderuit tegen Karolina Muchova uit Tsjechië, die bepaald geen vergelijkbare staat van dienst heeft.

Muguruza won Roland Garros en Wimbledon en stond een jaar geleden nog bovenaan de wereldranglijst. Muchova slijt haar dagen op de ITF-toernooien en stond nog nooit in de mondiale top-150, maar op het centre court van Flushing Meadows stond ze diep in de nacht heerlijk te spelen.

De Spaanse begon min of meer zoals je mocht verwachten: ze sloeg zich in no-time naar een 5-0 voorsprong en won de eerste set dan ook. Daarna ging het echter fout. Muchova kwam op dreef, gooide er alsmaar meer fraaie punten uit en trok met 3-6, 6-4, 6-4 zowaar de winst naar zich toe.

In de derde ronde krijgen we voor de dertigste keer de zogenaamde Sister Act te zien. Venus Williams (16) stuurde Camila Giorgi met 6-4, 7-5 naar huis, zus Serena (17) was de Duitse Carina Witthöft met 6-2, 6-2 de baas. Serena leidt het onderlinge duel met Venus vooralsnog met 17-12.

Titelverdedigster Sloane Stephens had het flink lastig met de Oekraïnse Anhelina Kalinina, 134e van de wereld. Die won de eerste set, terwijl de Amerikaanse Stephens fout op fout maakte, maar veel breakpoints nog weg kun werken. Dat hielp haar toch aan de winst: 4-6, 7-5, 6-2.

Ook de Tsjechische Karolina Pliskova is een ronde verder. De verliezend finaliste van twee jaar geleden, als achtste geplaatst, rekende met 6-2, 6-3 af met de Roemeense Ana Bogdan. Voor Julia Görges (9) viel het doek: Ekaterina Makarova uit Rusland was met 7-6 (10), 6-3 te sterk voor de Duitse.

De Australische Ashleigh Barty (18) was met 7-5, 6-3 een maatje te groot voor Lucie Safarova uit Tsjechië, terwijl de als 32e geplaatste Griekse Maria Sakkari sneuvelde: thuisspeelster Sofia Kenin, 19 jaren jong, was haar met 4-6, 6-1, 6-4 de baas.

PSV bereikt akkoord met Gutiérrez

PSV gaat zich versterken met Érick Gutiérrez. De Eindhovenaren hebben een akkoord bereikt met CF Pachuca over de middenvelder.

PSV heeft ook een persoonlijk akkoord bereikt met de 23-jarige middenvelder, zo bevestigt technisch manager John de Jong via de officiële clubkanalen. Gutiérrez wordt nog medisch gekeurd en als hij deze keuring met succes doorstaat tekent hij een contract voor vijf jaar. 

De regerend landskampioen was al lange tijd bezig met de komst van de negenvoudig Mexicaans international. Hij leek in eerste instatie echter onhaalbaar en een eerste bod van PSV werd door Pachuca als beledigend ervaren. Nadat PSV zich woensdagavond tegen koste van BATE Borisov wist te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League werd er alsnog een akkoord bereikt. 

Gutiérrez sloot zich op twaalfjarige leeftijd aan bij de jeugdopleiding van Pachuca en bij die club groeide hij met Hirving Lozano uit tot boezemvrienden. Waar Lozano vorig jaar zomer al naar PSV trok, moest Gutiérrez nog een jaar wachten. De 23-jarige linkspoot maakte in 2013 zijn debuut in de hoofdmacht van de club en was tot 170 wedstrijden en kwam daarin tot 23 doelpunten en 26 assists.

Politie plukt 11-jarige bestuurder van de weg

De politie heeft afgelopen nacht op de Middenwetering in Krimpen aan den IJssel een wel heel jonge bestuurder van de weg gehaald. Net na middernacht spotten de agenten een sportauto die al hortend en stotend twee kruisingen passeerde. Toen de inzittenden de politieauto ontwaarden in hun binnenspiegel probeerden zij al rijdend van zitplaats te wisselen. 

Op het moment dat de auto tot stilstand kwam stapte de bijrijder uit en de bestuurder dook meteen richting de passagiersstoel. Helaas voor het tweetal trapten de agenten daar niet in. De 11-jarige bestuurder uit Ter Apel kwam relatief goed weg; omdat hij nog geen twaalf jaar is kreeg hij geen proces-verbaal  zo schrijft de politie op haar Facebookpagina. 

De bijrijder, die ook de eigenaar van de auto is, kreeg heel wat meer op zijn bordje: zo was de APK van de auto al sinds 2007 verlopen en ook was de auto niet verzekerd. Met betrekking tot de 11-jarige laat de politie weten dat er een gesprek met de moeder is geweest en dat er een zorgmelding is gedaan bij Veilig Thuis. 

Politie plukt 11-jarige bestuurder van de weg (Foto: Politie Rotterdam Oost)
Politie plukt 11-jarige bestuurder van de weg (Foto: Politie Rotterdam Oost)

'Wakker worden, je ligt in de weg!'

In de Biesboschhaven voor Werkendam werd een schipper vanmorgen in alle vroegte uit zijn kooi gelicht door een gezagvoerder van Rijkswaterstaat. De arme man had de ankerplaats van zijn schip nogal ongelukkig uitgekozen, hij lag namelijk in het vaarwater van andere schepen. 

Omdat de beste man telefonisch niet te bereiken was, besloot de gezagvoerder het schip dan maar te enteren. De schipper schrok volgens Gezagvoerder Tjeerd: "Raar wakker worden", maar heeft inmiddels zijn schip netjes buiten de vaargeul voor anker gelegd. 

Man opgepakt die woning dreigt op te blazen

Een bewoner uit de Jan Verschurensingel in Velden is woensdagnacht door een arrestatieteam van de politie in zijn woning aangehouden. De man dreigde zijn woning op te blazen met explosieven.

Onderhandelaars van de politie hielden contact met de man. Uit voorzorg en met het oog op de veiligheid zijn acht woningen rondom de woning van de man ontruimd. De bewoners van deze woningen zijn opgevangen in de nabijgelegen sporthal. De straat werd door brandweer en politie afgezet.

De aangehouden bewoner belde eerder op de avond, rond 22.00 uur, met de politie. Hij gaf tijdens dit telefoongesprek aan dat hij explosieven in huis had en dat hij deze tot ontploffing wilde brengen. Politieonderhandelaars hielden daarop contact met de man. Het arrestatieteam kon de man rond 00.30 uur aanhouden in de woning. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Er wordt onderzoek verricht in de woning. Zodra het 'sein veilig' is gegeven mogen de buurtbewoners terug naar huis.

FOK! Wat een weer: 'Perioden met zon'

Vandaag zijn er perioden met zon. Vooral in het noordoosten komen er ook wolkenvelden voor en is er kans op een lichte bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19°C. De noordwestelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt. In de noordelijke helft van het land is een kleine kans op een lichte bui. De minima lopen uiteen van 8°C landinwaarts tot 12°C op de Wadden. De wind is noordwest en overwegend zwak, in het noordelijk kustgebied matig.

Vrijdag overdag is er af en toe zon en vooral in het noorden is er een kleine kans op een lichte bui. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 19°C. Er staat een overwegend zwakke, noordelijke wind. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Börgerende aan de Oostzee in Duitsland (Foto: bazbo)
Börgerende aan de Oostzee in Duitsland (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Dubbelaars starten sterk op US Open, Haase veegt acht matchpoints weg

De eerste dag van de dubbelspeltoernooien op de US Open heeft voor de Nederlandse tennissers flink wat succes opgeleverd. Vooralsnog is slechts één Nederlander uitgeschakeld, maar hij speelde dan weer wel tegen een andere Nederlander.

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau zijn als zesde geplaatst en verdedigen in New York hun titel. De twee openden de jacht met een duel tegen een andere Nederlander, Sander Arends, en de Kroaat Antonio Sancic. Het Nederlands-Roemeense duo had de zege vrij rap binnen: 6-3, 6-4.

Wesley Koolhof speelt samen met de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell en ook dat ging alvast prima. De veteranen Max Mirnyi en Philipp Oswald uit Wit-Rusland en Oostenrijk kregen maar liefst zes setpoints in de tweede set, maar gaven ze allemaal weg, waarna Koolhof en Daniell het afmaakten: 6-3, 7-6 (8).

Ook Robin Haase en Matwé Middelkoop begonnen prima en wel tegen thuisduo Christopher Eubanks en Donald Young. De Nederlanders werkten diep in set drie tot twee keer toe twee matchpoints weg, veegden er in de tiebreak zelfs vier op rij weg en maakten het op eigen service in één keer af: 6-2, 4-6, 7-6 (6).

Bij de dames stonden Lesley Kerkhove en Lidziya Marozava voor een pittige opgave, op papier dan. De als twaalfde geplaatste Poolse Alicja Rosolka en haar Amerikaanse partner Abigail Spears bleken echter een stuk minder sterk dan gedacht, waardoor Kerkhove en haar Wit-Russische partner met 6-4, 6-4 konden winnen.

Michaëlla Krajicek komt woensdagavond nog in actie met Pauline Parmentier uit Frankrijk.

Update 06.50 uur
Voor Krajicek is het dan wél voorbij. Samen met Parmentier nam de Nederlandse het op tegen de Amerikaanse Raquel Atawo en de Duitse Ana-Lena Grönefeld, samen als veertiende geplaatst. Krajicek en Parmentier gaven het in de tiebreak van set één weg, terwijl ze in de tweede set een vroege break op het moment supreme weer uit handen gaven: 6-7 (3), 4-6.

Bij de mannen voltrok zich een heuse stunt. De Oostenrijker Oliver Marach en de Kroaat Mate Pavic, winnaars van de Australian Open en finalisten op Roland Garros, waren in New York als eerste geplaatst, maar sneuvelden al in de eerste ronde tegen de Argentijn Leonardo Mayer en de Portugees João Sousa: 3-6, 7-6 (5), 7-5.

Nadal en Del Potro in straight sets door op US Open, Murray sneuvelt

Tennisser Rafael Nadal heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde van de US Open. De Spaanse nummer één van de wereld rekende in twee uur tijd af met de Canadees Vasek Pospisil: 6-3, 6-4, 6-2.

De Argentijn Juan Martin Del Potro, als derde geplaatst, moest in de derde set tegen de Amerikaan Denis Kudla even gas geven, maar maakte het op zijn vierde matchpoint af: 6-3, 6-1, 7-6 (4). De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (5) stuurde Jeremy Chardy ondertussen met 6-2, 6-4, 6-4 naar Frankrijk.

Ook voor Dominic Thiem (9) wacht de volgende ronde, maar de Oostenrijker had het even knap lastig met Steve Johnson. De Amerikaan verstapte zich echter in set twee en dat leek hem, ondanks setwinst in het derde bedrijf, uiteindelijk toch parten te spelen: 6-7 (5), 6-3, 5-7, 6-4, 6-1.

Servicekanon John Isner (11) had dik 3,5 uur nodig om de opkomende Chileen Nicolas Jarry het hoofd te bieden: 6-7 (7), 6-4, 3-6, 7-6 (2), 6-4. Stefanos Tsitsipas (15) sneuvelde wel: de jonge Griek ging met 6-4, 6-3, 4-6, 6-3 onderuit tegen de eveneens jonge Rus Daniil Medvedev.

Ook voor Jack Sock (18) is het al vroegtijdig voorbij. De Georgiër Nikoloz Basilashvili, 37e van de wereld, was zowaar een maatje te groot voor de Amerikaan en bereikte zo voor het eerst in zijn nog niet al te lange carrière de derde ronde in New York: 4-6, 6-3, 6-2, 7-6 (3).

Borna Coric (20) en Milos Raonic (25) staan wel in de volgende ronde. De Kroaat Coric stuurde Robert Carballes Baena met 7-6 (4), 6-2, 6-3 terug naar Spanje, Canadees Raonic werd met 6-3, 6-4, 6-4 niet echt in grote problemen gebracht door de Fransman Gilles Simon.

Ook twee andere spelers uit de jonge generatie zijn weer een ronde verder. De Rus Karen Khachanov (27) stond met 7-5, 6-3, 6-3 geen set af tegen de Italiaan Lorenzo Sonego, terwijl de Canadees Denis Shapovalov (28) meer moeite had met een andere Italiaan, Andrea Seppi: 6-4, 4-6, 5-7, 7-6 (2), 6-4.

De als 31e geplaatste Fernando Verdasco boekte een overwinning en dat betekende dat de op de Grand Slams teruggekeerde Andy Murray de koffers kon pakken. Murray leek zich na de eerste set goed te herstellen, maar Verdasco kwam op gang en bereikte op zijn 62e opeenvolgende Grand Slam-toernooi de derde ronde: 7-5, 2-6, 6-4, 6-4.

Stan Wawrinka had het even moeilijk, maar de wegens blessures inmiddels ongeplaatste Zwitser stuurde de jonge Franse qualifier Ugo Umbert uiteindelijk dan toch naar huis: 7-6 (5), 4-6, 6-3, 7-5.

Dorp wil katten verbieden

Het Nieuw-Zeelandse dorp Omaui werkt aan maatregelen om huiskatten te verbieden. Daarmee moet het wild in de natuur worden beschermd. Inwoners moeten hun dieren laten steriliseren, chippen en registreren. Nadat het is overleden mag de kattenbezitter geen nieuwe meer hebben, meldt de BBC.

De regelgeving volgt op onderzoek met camera's waaruit bleek dat katten onder meer vogels, insecten en reptielen vingen. Dat zou het plaatselijke ecosysteem dusdanig bedreigen dat het gemeentebestuur geen andere oplossing ziet.

Volgens wetenschappers behoren katten wereldwijd tot de honderd ergste uitheemse soorten, oftewel soorten die met behulp van de mens een ecosysteem zijn binnengedrongen en dit vervolgens verstoren. Cijfers uit de VS, waar circa een op de drie huishoudens een kat heeft, wijzen uit dat katten ieder jaar circa 4 miljard vogels en 22 miljard zoogdieren doden.

Katten worden bovendien steeds populairder als huisdier, en er wordt vermoed dat dit samenhangt met de populariteit van kattenfilmpjes op sociale media. Volgens ecoloog Peter Marra kunnen groeiende huis- en zwerfkattenpopulaties inmiddels met zekerheid worden gelinkt aan 63 gevallen van uitsterving.

Marra benadrukt evenwel dat hijzelf op zich niet tegen het hebben van katten is. "Het zijn geweldige huisdieren, maar ze zouden niet los moeten mogen lopen", zegt hij tegen de BBC. "Dat mogen honden ook niet. Wordt tijd dat we katten zoals honden behandelen."

Kattenbezitters moeten volgens Marra opnieuw worden opgevoed. Ze moeten leren hun dieren thuis te houden, of, wanneer die wel naar buiten gaan zouden ze moeten worden aangelijnd.

PSV maakt klus tegen BATE thuis af

PSV heeft zich woensdagavond, in navolging van Ajax, geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Het was wederom te sterk voor BATE Borisov.

PSV hoopte zich voor de zestiende keer te plaatsen voor de groepsfase van het miljardenbal en na vijf minuten was de ploeg al dichtbij de 1-0. Hirving Lozano schoot een vrije trap schitterend tegen de lat. Een minuut later nam Gastón Pereiro het doel ook onder vuur en zijn inzet werd gekeerd door doelman Denis Scherbitski. BATE werd na tien minuten voor het eerst gevaarlijk, maar een kopbal van Dmitri Braga ging over.

In de veertiende minuut volgde alsnog de vroege voorsprong voor de Eindhovenaren. Een inworp van Denzel Dumfries werd verlengd door Luuk de Jong en de bal kwam voor de voeten van Steven Bergwijn, die beheerst met links raak schoot: 1-0. Jeroen Zoet moest voor het eerst handelend optreden op een schot van Jasse Tuominen en in de omschakeling zag Lozano zijn schot gekeerd worden door Scherbitsk.

PSV domineerde in de eerste helft en Pereiro en Lozano werden gevaarlijk, maar scoorden niet. Dat deed De Jong na 36 minuten wel. Een perfecte voorzet van Jorrit Hendrix werd door de spits bij de tweede paal binnengekopt: 2-0. In de twee minuten voor rust voorkwam Zoet dat de spanning terugkwam in de wedstrijd. Eerst redde hij op een kopbal van Tuominenen en vervolgens keerde hij een schot van Maksim Volodko.

Twee minuten na rust lag het veld open voor Lozano om op zoek te gaan naar de 3-0, maar Nemanja Milunovic had een overtreding nodig om de Mexicaan af te stoppen. Uit de daaropvolgende vrije trap schoot Pereiro ruim over. Na 62 minuten volgde de definitieve beslissing. Lozano werd diep gestuurd door Pereira, de aanvaller zette een verdediger op het verkeerde been en hij schoot in de verre hoek verwoestend raak: 3-0.

PSV ging op jacht naar meer treffers en kreeg drie minuten na de derde treffer een mogelijkheid op de vierde. Lozano gaf de bal af in het strafschopgebied en bleef liggen voor Bergwijn, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. De Wit-Russen deelden ook nog een speldenprikje uit en Zoet voorkwam een tegentreffer op een inzet van Mirko Ivanich. Een vierde treffer zou er in de slotfase niet meer volgen nadat invaller Donyell Malen twee minuten voor tijd nog op Scherbitski stuitte.

Na de plaatsing van PSV zijn er voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 twee Nederlandse clubs actief in de groepfase van de Champions League. Ajax plaatste zich dinsdagavond al ten koste van Dinamo Kiev. Donderdag volgt de loting voor de groepsfase.

PSV ook naar groepsfase Champions League. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV ook naar groepsfase Champions League. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.