Een hete herfst wacht voor Raymond van Barneveld

De vakantie voor de darters van de PDC is voorbij. Tot en met eind november is er iedere week wel een toernooi. De komende dagen lichten we enkele darters of bijzonderheden eruit. In dit artikel gaan we het hebben over vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. Mocht hij de komende maanden niet presteren, dan is het sportief snel gedaan met de Hagenees. 

Van Barneveld staat momenteel elfde op de wereldranglijst van de PDC met 276.000 pond. Om mee te mogen doen met de grote toernooien moet je in de top zestien van de wereldranglijst staan. Nummer zestien is momenteel Joe Cullen met 230.000 pond en Alan Norris staat net onder de streep met 218.750 pond. 

Van Barneveld moet dit najaar de kwartfinales van de Players Championship Finals & Grand Slam of Darts en de halve finaleplekken op de World Grand Prix en het WK van twee jaar geleden zien te verdedigen. Kortom hij moet de komende vier maanden 130.000 pond zien te verdedigen, waarvan 70.000 van het WK. Verliest hij vroeg op het WK, dan is de top zestien snel uit zicht. 

Dit hoeft geen probleem te zijn voor de Hagenees. Echter omdat Van Barneveld weinig Pro Tour-toernooien speelt, of snel eruit vliegt, heeft hij geen backup om zo voor de grote toernooien te kwalificeren. Op de Pro Tour-Order of Merit, het klassement met alle Players Championships en Euro Tour-toernooien van de laatste twaalf maanden, staat hij op plaats 112. Ook de zestien beste Pro Tour-spelers plaatsen zich voor de grote toernooien als de World Matchplay of World Grand Prix. 

Van Barneveld speelde dit jaar wel de finale van The Masters, speelde de Premier League, een aantal World Series-events en won de World Cup of Darts. Dit zijn in alle gevallen invitatietoernooien en tellen dus niet mee voor de wereldranglijst. Op de jaarlijst 2018, met alle toernooien die wel meetellen, staat hij op plaats 57. 

Van Barneveld is niet aanwezig op de kwalificaties voor de German Darts Championships van dit weekend. Ook heeft hij zich afgemeld voor Players Championsips 17 en 18. Waarschijnlijk gooit hij het dus op alleen de TV-toernooien. Het wordt een spannende tijd voor de vijfvoudig wereldkampioen.