Willem II wil Anita terughalen naar Eredivisie

Vurnon Anita is op weg om terug te keren in de Eredivisie. Willem II aast op zijn diensten, zo bekent trainer Adrie Koster.

Het Brabants Dagblad meldde donderdagochtend al dat de 29-jarige middenvelder een medische keuring bij Willem II ondergaat en, als daarbij geen problemen aan het licht komen, later op de dag in Tilburg zal worden gepresenteerd. Dat bevestigt trainer Adrie Koster, die donderdagmiddag aangaf dat hij niet had verwacht dat een speler van zijn kaliber voor de Tilburgers zou kiezen.

"Hij heeft waarschijnlijk ook gekeken naar welke trainers hier zitten, naar de manier van voetballen. Dat heeft denk ik een doorslaggevende rol gespeeld", speculeert hij voor de camera's van FOX Sports. Anita en Koster kennen elkaar nog van hun gezamenlijke tijd bij Ajax. Daarna trok de middenvelder naar Newcastle United en vervolgens naar Leeds United, waar hij echter weinig speeltijd kreeg.

Koster weet dus niet zo goed hoe fit de beoogde aanwinst is, maar is desondanks uiterst hoopvol. "Maar ik verwacht dat een speler met zulke kwaliteiten er snel zal staan. Ik kan deze transfer alleen maar toejuichen. Als je het als Willem II beter wil doen dan vorig seizoen, heb je kwaliteitsspelers nodig. En dat is Vurnon", voegt de trainer toe. Anita wordt naar alle waarschijnlijkheid vrijdag gepresenteerd door zijn nieuwe werkgever.

Anita doorliep de jeugdopleiding van Ajax en verdiende in de zomer van 2012 een transfer naar Newcastle United. De club uit de Premier League betaalde destijds 8,5 miljoen euro voor de drievoudig Oranje-international. De middenvelder, die ook als vleugelverdediger uit de voeten kan, kwam in vijf jaar tijd in totaal tot ruim 130 wedstrijden voor the Magpies. Vorig jaar was zijn rol op St James’ Park echter uitgespeeld en Leeds United bood hem een kans in de Championship.

Afgelopen seizoen speelde hij achttien wedstrijden voor the Peacocks, die nu echter alweer genoeg gezien hebben van Anita. De middenvelder mocht dan ook op zoek naar een nieuwe club en lijkt nu voor een terugkeer naar de Eredivisie te hebben gekozen. Het is overigens nog niet duidelijk of Leeds Anita verhuurt of dat zijn nog tot 2020 doorlopende contract in Engeland verscheurd is.

Technisch directeur Joris Mathijsen van de Tilburgers was nog op zoek naar een extra middenvelder en heeft met Anita de gewenste aanwinst in huis. Willem II versterkte zich eerder deze zomer al met onder meer Atakan Akkaynak, Donis Avdijaj, Pol Llonch, Thomas Meißner, Dimitrios Kolovos en Aras Özbiliz. Daartegenover staat het vertrek van spelers als Andreas Calcan, Thom Haye, Bartholomew Ogbeche en Eyong Enoh, terwijl de gehuurde Pedro Chirivella en Ben Rienstra terugkeerden naar respectievelijk Liverpool en AZ.