Onschuldige cartoonisten met de dood bedreigd dankzij Wilders

De cartoonwedstrijd van Geert Wilders heeft ook gevolgen in Amsterdam. Een vereniging van cartoonisten wordt sinds de bekendmaking van de competitie bedolven onder doodsbedreigingen. Dat meldt AT5 op haar website. 

Wilders roept cartoonisten op om de spot te drijven met de profeet Mohammed, de spotprent die volgens de PVV het beste is wint 10.000 euro. Cartoon Movement in Amsterdam heeft niks met de wedstrijd te maken, maar sinds begin vorige week stromen de haatberichten wel binnen.

"Wat gebeurt er?"
"In eerste instantie hadden we zoiets van, wat gebeurt er?", vertelt Cartoon Movement-hoofdredacteur Tjeerd Royaards. "Plotseling werden we met de dood bedreigd en werd er opgeroepen tot een boycot van Nederlandse producten. Al snel kwamen er plaatjes van Wilders en toen was de link wel snel gelegd."

In een uitgebreid statement neemt Royaards afstand van de wedstrijd. Hij vindt dat cartoonisten zich niet voor een karretje van een politieke partij moeten laten spannen en daarbij is het Wilders volgens hem niet om de vrijheid van meningsuiting te doen, maar om het beledigen van moslims. De reacties uit met name Pakistan drogen alleen niet op.

"Een gast zei dat ik op een vreselijke manier mocht sterven", vertelt Royaards. "Toen vroeg ik hem of hij ons statement had gelezen waarin stond dat we het helemaal niet eens zijn met Wilders. Hij zei toen gelijk, sorry, ik was een beetje emotioneel."

Adressen weggehaald
De vereniging heeft contact gehad met de politie en met de eigenaar van het pand waar ze in gevestigd zijn. "We hebben onze adressen verwijderd. Die stonden er net weer op, want na Charlie Hebdo hadden we ze er af gehaald en we dachten dat we ze er na twee jaar wel weer op konden zetten."

Royaard is opmerkelijk genoeg wel bezig met een spotprent van de paus. "Dat is ook makkelijker om te tekenen inderdaad. Als ik dit teken, hoef ik niet bang te zijn dat mijn gezin gevaar loopt. En als ik de profeet Mohammed teken wel. Dat is een moelijke situatie voor cartoonisten en eentje waar ik ook het antwoord niet op heb."