Hassan nipt geklopt in Diamond League-finale, Kipruto met één schoen naar winst

Tijdens de Diamond League-finale in Zürich heeft Conseslus Kipruto op de 3000 meter steeplechase voor een fraai staaltje doorzettingsvermogen gezorgd. De Keniaanse olympisch kampioen raakte al na anderhalve minuut één schoen kwijt, maar wist van geen wijken.

In de slotfase opende de Marokkaan Soufiane El Bakkali de aanval, maar met een uiterste krachtsinspanning werkte Kipruto zich ernaast en voorbij, om na 8:10,15 minuten als eerste te finishen, 0,04 tellen voor El Bakkali.

Op de 5000 meter bij de vrouwen was het Hellen Obiri die de eindwinst pakte. De Keniaanse gooide er in de slotronde een dijk van een versnelling tegenaan en alleen Sifan Hassan kon volgen. Daar bleef het voor de Nederlandse echter bij, ze was nét niet rap genoeg om Obiri te kloppen: 14:38,39 om 14:38,77 minuten.

De 400 meter bij de mannen werd gewonnen door Fred Kerley. De Amerikaan hield in de spannende slotfase stand en zegevierde in 44,80 seconden, vlak voor zijn verrassende landgenoot Nathan Strother en de Britse Europees kampioen Matthew Hudson-Smith. Steven Gardiner, veruit de snelste man in het veld dit jaar, raakte in de slotfase geblesseerd.

Het hoogspringen bij de vrouwen werd, zoals gebruikelijk, gewonnen door Mariya Lasitskene. De Russin sprong als enige over 1,97 meter en in de vrij matige wedstrijd was dat ruimschoots voldoende. De Oekraïnse Yuliya Levchenko eindigde met 1,94m als tweede. 

Op de 800 meter bij de vrouwen ging de winst naar, wie anders, Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse sloeg na vijf meter een gat en snelde in 1:55,27 minuten dik naar de winst, ruim 2,5 seconden voor het door de Amerikaanse Ajee Wilson aangevoerde veld.

Tatsiana Khaladovich won het speerwerpen bij de vrouwen. De Wit-Russische gooide de speer in haar laatste poging naar 66,99 meter, waarmee ze de Chinese Liu Shiying (66,00m) passeerde. Andreas Hofmann haalde bij de mannen in de derde poging snoeihard uit met 91,44 meter, wat hem ruimschoots de winst opleverde, voor de Est Magnus Kirt (87,57m) en landgenoot Thomas Röhler (85,76m).

Een kogelstootfinale van extreem hoog niveau werd gewonnen door Tomas Walsh. De Nieuw-Zeelander smeet de kogel naar een Diamond League-record van 22,60 meter en won voor de Amerikanen Darrell Hill (22,40m) en Ryan Crouser (22,18m).

Op de 400 meter horden bij de mannen ging de eindzege naar Kyron McMaster, een zeldzaam sportief succes voor de Britse Maagdeneilanden. Met 48,08 seconden bleef hij de Noorse topfavoriet Karsten Warholm 0,02 tellen voor, terwijl de Qatarees Abderrahman Samba, dit seizoen ongekend dominant, vanwege de ongelukkige planning van de Diamond League gekozen heeft voor de Asian Games in Singapore.