FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 augustus 2018

AZ redt het niet in return tegen Kazachstanen

AZ is uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League. Een kleine zege op Kairat Almaty was voor de Alkmaarders niet genoeg.
 

Het team van coach John van den Brom liep vorige week in Kazachstan tegen een flinke zeperd op. Door de 2-0 nederlaag werd het voor AZ een lastig karwei om toch nog de volgende voorronde te halen. Ook in de return ging het voor de thuisploeg moeizaam en Kairat creëerde via Andrei Arshavin een aardige kans. Het schot van de oud-speler van Arsenal, die dit keer wel een basisplek had, werd gestopt door Marco Bizot.

Een paar minuten later werd de opgave voor AZ nog zwaarder, want de gasten uit Kazachstan kregen een strafschop. Aderinsola Eseola, de maker van beide goals in het eerste duel, kreeg een penalty na een botsing met Bizot en Bauyrzhan Islamkhan wist van elf meter te scoren. AZ moest daardoor ineens vier goals makten om nog door te gaan.

Verder dan één tegentreffer leek de ploeg van Van den Brom niet te komen. Vijf minuten voor rust kon Guus Til van dichtbij een hoekschop binnenwerken en in het restant van de eerste helft stuitte hij net als Dorin Rotariu op de keeper van Kairat. Ook in de tweede helft creëerde AZ veel meer kansen en loerde de tegenstander op een counter.

AZ pakte ver in blessuretijd toch nog de zege dankzij een strafschop. Na een overtreding op invaller Myron Boadu ging de bal op de stip en Teun Koopmeiners schoot vervolgens raak. Het was voor de gastheer echter niet genoeg en dus kan AZ zich gaan focussen op de Eredivisie, die volgende week van start gaat.

15-jarige 'gecatfisht' om merkschoenen

Een 15-jarige jongen werd woensdagavond 1 augustus omstreeks 22:30 uur in een park aan het Vestingpad in Zoetermeer door twee onbekende jongens met geweld beroofd van zijn dure schoenen. De politie zoekt getuigen.

De jongen belde na de beroving zelf met de politie. Hij vertelde aan agenten dat hij mogelijk 'gecatfisht' was. Omdat hij in het park afsprak met een meisje dat hij een aantal dagen geleden via Snapchat had leren kennen. Voorafgaande aan de eerste ontmoeting had hij haar nog een filmpje via Snapchat van zichzelf gestuurd, met de dure schoenen aan.

Toen het slachtoffer omstreeks 22:00 uur op zijn fiets aankwam in het park, wachtte hij daar ruim een halfuur op haar. Op het moment dat hij weg wilde gaan, werd hij benaderd door twee onbekende jongens. Die beroofden hem met geweld van zijn schoenen. Hierna fietsten de twee met de buit op een donkere damesfiets weg richting Oosterheem. De jongen deed aangifte van de beroving. Hij denkt dat iemand anders zich op Snapchat heeft voorgedaan als het meisje waar hij mee af zou spreken.

Signalementen
De eerste verdachte was een donker getinte jongen van ongeveer 16 jaar oud, 1.85 meter lang met een slank postuur. Hij droeg een groen vest met capuchon. De tweede verdachte was een licht getinte jongen van ongeveer 15 jaar oud, 1.75 meter lang met een normaal postuur. Hij droeg een zwarte trainingsbroek en een capuchon over zijn hoofd.

Opnieuw hennepteelt in de Biesbosch

De Politie Eenheid Rotterdam heeft donderdagochtend in een natuurgebied in de Hoeksche Waard een hennepkwekerij met 650 planten geruimd. Twee personen die op weg waren naar de hennepkwekerij zijn aangehouden. Op woensdag werd er in de Dordtse Biesbosch al een kwekerij met 2000 planten ontdekt.

Tijdens een gezamenlijke surveillance van de politie in de Hoeksche Waard met BOA’s van Staatsbosbeheer en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, werd met de drone van de Omgevingsdienst boven de Zeehondenplaat gevlogen. Hier waren al eerder hennepkwekerijen aangetroffen.

Er werd toen op drie locaties gezien dat er voorbereidingen waren gedaan voor een hennepkwekerij. In de loop van de afgelopen weken werd met de drone van de Omgevingsdienst nog tweemaal gevlogen om de voortgang op de locaties te bekijken. Ook werd er een onderzoek ingesteld naar de personen achter deze kwekerij.

Typisch zomerprobleem
Hennepkwekerij in de Hoeksche WaardDat hennepkwekerijen in natuurgebieden gevonden worden is niet uniek. “Het is een typisch zomerprobleem”, volgens milieuagent Johan Gouweloos. “Het is de derde keer in vier jaar tijd dat in ditzelfde natuurgebied in de Hoeksche Waard een hennepkwekerij wordt ontdekt." De hennep wordt in april/mei geplant, waarna de kwekers in augustus hopen te oogsten.

Last van droogte
Ook deze hennepkwekers hebben last van het droge zomerweer. Omdat het deze zomer weinig heeft geregend, moesten de planten op een andere manier aan water komen. “We hebben ook slangen en pompen gevonden waarmee de planten besproeid werden."

Opnieuw hennepteelt in de Biesbosch (foto: politie.nl)
Opnieuw hennepteelt in de Biesbosch (foto: politie.nl)

Vitesse verder na zege op Viitorul

Vitesse is een stapje dichter bij de groepsfase van de Europa League gekomen. De Arnhemmers wonnen voor eigen publiek de return tegen Viitorul met 3-1 terwijl de uitwedstrijd vorige week in 2-2 eindigde.

Vitesse startte goed en halverwege de eerste helft was het bijna raak toen Rasmus Thelander op de lat kopte. Amper een minuut later werd het wel 1-0 door een doelpunt van Tim Matavz. Vitesse bleef kansen creëren, onder meer via Matavz en Bryan Linssen, die eveneens zijn kopbal tegen de lat zag komen.

Toen Linssen kort na de pauze wel trefzeker was met een hoog schot in het doel, leek de wedstrijd beslist. Viitorul deed echter meteen iets terug, want Denis Dragus rondde af uit een voorzet van Mailson Lima. De thuisploeg leek even van slag door die treffer en kort daarna moest doelman Eduardo ingrijpen bij een poging van Dragus. Vitesse kon de draad daarna toch weer oppakken. Na mogelijkheden voor Linssen en Roy Beerens was het diezelfde Beerens die na 77 minuten met rechts de beslissende 3-1 maakte.

Matavz en Alexander Büttner hadden de score nog verder kunnen uitbreiden, maar dat lukte niet. In de volgende voorronde van de Europa League speelt Vitesse tegen het FC Basel van Ricky van Wolfswinkel. Volgende week donderdag is de eerste confrontatie in Arnhem, de return in Basel volgt een week later.


Bryan Linssen viert zijn goal. (Pro Shots / Paul Meima)

Barbie's kinderen afgenomen

Angelina en Milano, de kinderen van Samantha -Barbie- de Jong zullen uit huis worden geplaatst en worden toegewezen aan hun vader. De rechtbank in Den Haag staat hiermee dus pal achter de wens van de kinderbescherming, nadat Barbie eerder al in het ziekenhuis werd opgenomen na de zoveelste 'zelfmoordpoging'.

Voor diegene die onderstaande Instagramfoto niet kunnen zien, klik dan hier.

 

Geen woorden voor Ga zo met de auto onderweg naar Nederland om dezelfde trieste reden als eerder. Het is spijtig wat er allemaal gebeurd is al weten we nog helemaal niet zeker wát er allemaal gaande was. Hoe dan ook, je moet wel goed in de war zijn om dit te doen en ik kan alleen maar hopen dat het goed zal komen en dat de juiste mensen liefde, wijsheid en herstel bieden. Ik hoor en lees van alles maar hou me buiten de discussie. Als vader gaat nu mijn eerste prioriteit uit naar de veiligheid van mijn kinderen en vooral: rust en afleiding. Nu al vanuit Spanje en straks in NL helemaal komen de gesprekken met instanties en deskundigen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wat ik wil maar ook wat de kinderen fijn vinden. Op basis daarvan zal gehandeld worden. Naomi en ik zijn er klaar voor om er open in te gaan en datgene te doen wat het beste is voor de kinderen. Met deze update wilde ik ook voor onszelf een beetje rust creëren en niet vooruit te lopen op de zaken. Wees een beetje mild met je woorden mensen over hoe en wat, en wees lief voor elkaar. Groeten, Mike en Naomi

A post shared by Michael van der Plas (@michaelvanderplas) onJul 24, 2018 at 8:57am PDT

"Tot 24 oktobâh 2018 zal dit zèn. Voâh deize tèd komp d'r weâh un nieuwe zitting en zal d'r weâh gekeike hoe ut veâhdahs gaat”, laat vader en ex-man Michael van der Plas weten. De uitspraak geeft hem blijdschap, maar toch ook een dubbel gevoel.

"Deize zaak kent enkelt maah veliezâhs, maah dit is wel ut beste. Milano zal binnekogt met mè mei gan naah Spanie en Angelina blèf bè mèn moedâhr. Da's zau afgesprokûh. Samantha zal ze ège in Schotland late behandele en ik haup ech dat ze daah opknap. Voâh onze kindâhre is ut belangrèk, dat ze hun âhwe moedâhr weâh terugkrègûh.”

De gemaakte afspraak geldt voor drie maanden en in eerste instantie tot 24 oktober dit jaar. Daarna wordt door de Raad voor de Kinderbescherming gekeken naar het welzijn van Angelina en Milano op dat moment en de langere termijn.

Update 21:08 uur
Video toegevoegd


Zwemmer 'uit koers' bereikt op eigen kracht kust

Verontruste wandelaars bij Walsoorden sloegen vanavond rond 17:22 uur alarm nadat zij zagen dat een zwemmer wel erg ver uit de kant was en zich bijna in het hoofdvaarwater van de Westerschelde bevond. Door de Nederlandse Kustwacht werden de vrijwillige redders van KNRM Hansweert gealarmeerd. Eenmaal ter plaatste bleek dat de zwemmer op eigen kracht de kant had weten te bereiken.

Een reddingswerker werd afgezet op het strand om te controleren of de zwemmer geen medische verzorging nodig had. Tevens werd het advies gegeven bij een volgende zwempartij dichter bij de kant te blijven. Zwemmen nabij de vaargeul kan gevaarlijk zijn door de sterke aanzuigkracht van passerende scheepvaart.

Gewapende overval in winkelcentrum Utrecht

In de Utrechtse wijk Zuilen zijn twee mannen op de vlucht geslagen na een gewapende overval op een winkel in het winkelcentrum Rokade. Een van de mannen kwam de winkel binnen en bedreigde het personeel met een vuurwapen. 

De ene overvaller was gekleed in een zwarte trainingsbroek met streep en droeg een petje. Hij had een tas van Albert Heijn bij zich. De andere dader droeg een zwart vest met capuchon en witte voering. 

De daders zijn met een onbekende buit gevlucht. Bij de overval raakte niemand gewond, maar een politiewoordvoerder geeft aan de dat het winkelpersoneel wel 'erg geschrokken is'. 

95-jarige vrouw verjaagt beer uit keuken

Anna Stady woonachtig in Union Bay, Canada, zei dat ze thuis televisie aan het kijken was toen ze aan de andere kant van haar huis wat gerommel hoorde. Ze ging hierna op onderzoek uit en trof een zwarte beer die in haar keuken wat aan het rondneuzen was.

"Ik ergerde me," zei ze in een interview. "Ik zei dat hij moest gaan waarna hij tot halverwege de achtertuin terugliep waarop ik zei 'Nee! Ga weg!" De beer nam toen de benen. Niet lang hierna kwam de beer echter terug.

De bejaarde zei dat ze het dier zag rondneuzen in haar kastjes en de suikerpot kapot had gemaakt."Hij maakte er echt een troep van," lepelde ze op. "Ik was echt erg geirriteerd door hem en zei dat hij moest gaan. Hij keek me aan en greep iets ... geen idee wat het was en rende naar buiten."

Stady zei dat ze niet bang was voor de beer, omdat ze haar hele leven met ze geleefd heeft en nooit is aangevallen. De dierenbescherming van de overheid wil het beest vangen. Zij hoopt echter dat dat niet lukt. "Ik hoop dat ze hem niet vangen, want als ze uitvoeren wat ze zeggen dan zullen ze hem doden. Hij was een mooie zwarte beer, mooi en dik."

Passagier filmt vliegtuigongeluk Mexico

Een passagier van het Aeroméxico-vliegtuig dat woensdag in het noorden van Mexico neerstortte heeft het hele gebeuren gefilmd, zo blijkt nu. Bij het ongeval vielen enkele tientallen gewonden, maar alle 101 inzittenden overleefden het.

Op de beelden is te zien dat het toestel kort na het opstijgen verongelukt. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar het heeft er alle schijn van dat het met de wind te maken heeft: plotselinge en sterke windfenomenen als windschering of een downburst worden als oorzaken genoemd.

Capcom verwacht meer remakes na Resident Evil 2

In een Q&A met investeerders van Capcom, heeft Capcom aangegeven in de toekomst met meer remakes en re-releases van games te komen. Resident Evil 2 is de eerste en zowel Capcom als de fanbase hebben hoge verwachtingen van de game.

Capcom: 'Wat betreft remakes en re-releases, we verwachten in de toekomst meer mogelijkheden te verkennen als deel van onze strategie om onze IP's effectief te benutten.' Momenteel is Capcom echter nog volop bezig met Resident Evil 2 Remake en ligt daar alle focus. Het is weinig verrassend dat Capcom verwacht dat Resident Evil 2 Remake een million-seller wordt na een positieve ontvangst op E3.

Resident Evil 2 Remake lanceert 25 januari 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Man meldt zichzelf na doorrijden na ernstige aanrijding

Een 45-jarige man uit Hoogvliet zit vast op verdenking van het veroorzaken én verlaten van een ernstig ongeval. Het ongeval gebeurde dinsdagavond op de Bergweg in Rotterdam. De man meldde zichzelf donderdagmiddag bij de politie.

Het 19-jarige slachtoffer werd dinsdagavond 31 juli aangereden op een voetgangersoversteekplaats op de kruising Bergweg, Zwart Janstraat en de Rodenrijselaan. Nadat de jongeman was aangereden, ging de automobilist er vandoor. Het slachtoffer bleef met ernstig hoofdletsel achter.

De politie stelde direct een uitgebreid onderzoek. Agenten spraken met meerdere getuigen, stelden camerabeelden veilig en deden een uitgebreide getuigenoproep in diverse media. Kennelijk werd het de verdachte te heet onder de voeten, want donderdagmiddag 2 augustus meldde hij zichzelf bij de politie. De 45-jarige man zit vast. De politie onderzoekt wat er nu precies is gebeurd.

Haagse agent zwaar mishandeld tijdens aanhouding

Een agent die woensdagnacht naar een ruzie in een woning aan de Koningin Emmakade in Den haag werd gesttuurd, is zwaar mishandeld.  De politie werd omstreeks 01.00 uur gebeld. Er zouden ernstige problemen zijn in de woning. Gewaarschuwde agenten troffen een man en een vrouw aan die behoorlijke ruzie hadden.

De 50-jarige man richtte zijn agressie direct tegen de agenten. Een van hen kreeg meerdere vuistslagen in zijn gezicht. De agent verweerde zich en brak daarbij een vinger. Een tweede agent raakte lichtgewond. Om de man onder controle te krijgen, werd pepperspray gebruikt. De agent moest zich echter blijven verweren, omdat het enige tijd duurde voordat de man daadwerkelijk onder controle was en kon worden aangehouden.

Haagse agent zwaar mishandeld tijdens aanhouding (Foto: Stockfoto politie.nl)
Haagse agent zwaar mishandeld tijdens aanhouding (Foto: Stockfoto politie.nl)

Mysterieuze eerste teaser Life is Strange 2

Dontnod heeft de eerste teaser voor Life is Strange 2 uitgebracht. Zoals bij de meeste teasers, worden we er echter niet veel wijzer van.

In het filmpje van minder dan een minuut zien we de dashcam van politieagent Matthews, die een '10-10' ziet gebeuren, wat overigens politietaal is voor een lopend gevecht. Ongetwijfeld is de afloop van het ingrijpen van Matthews anders dan hij zelf had verwacht.

Opvallend is dat het filmpje opgenomen zou zijn in oktober 2016, en daarmee drie jaar na de gebeurtenissen van het originele Life is Strange zou afspelen. Ook is het goed mogelijk dat deze teaser de connectie legt met The Awesome Adventures of Captain Spirit, een gratis game die in juni uitkwam en in hetzelfde universum als Life is Strange zou plaatsvinden. Volgens de teaser zal alles onthuld worden op 20 augustus. De eerste aflevering van het vijfdelige Life is Strange 2 zal 27 september uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Trump is echt wel chill voor zwarten'

Een aantal zwarte predikanten hebben woensdag president Donald Trump even een welbekende veer in zijn reet gestoken. Eén van hen durfde zelfs te stellen dat Trump de meest pro-zwarte president uit de recente geschiedenis is.


Zwarten voor Trump (Foto: gettyimages)

De veer werd gestoken tijdens een bijeenkomst van verscheidene predikanten en bisschoppen waarbij voornamelijk gesproken werd over het reïntegreren van gevangenen in de maatschappij en ze daarbij helpen met het vinden van werk.

"Als ik zeg 'we nemen Amerikanen aan', dan bedoel ik alle Amerikanen", aldus homie Trump.

Darrel Scott, een zwarte predikant die al vanaf het begin een Trump-supporter is geweest, onderbouwde de positieve geluiden. "Dit is misschien wel de meest actieve regering betreffende het sociaal-economische probleem van de armen. En ik moet zeggen...dit is waarschijnlijk de meest pro-zwarte president die ik nog ga meemaken."

Over Obama was Scott minder positief. "Hij sloeg heel wat over. Onze vorige president voelde de aandrang niet zoals de huidige."

Tijdens de campagneperiode vroeg Trump de zwarte gemeenschap vaak 'wat ze nou te verliezen hadden door op hem te stemmen'. Het Witte Huis is al tijden druk bezig met het hervormen van de regels omtrend het reïntegreren van ex-gevangenen, vooral geleid door Trump's schoonzoon Jared Kushner.

Zelfgemaakte longen werken prima in varkens

Een onderzoeksgroep van de Universiteit in Texas is erin geslaagd om zelfgemaakte longen te transplanteren in varkens, waarna de varkens prima verder konden leven en de longen zich zelfstandig verder ontwikkelden.

In 2014 was de onderzoeksgroep van Joan Nichols en Joaquin Cortiella het eerste team dat menselijke longen in het lab kon namaken. Inmiddels is hun werk vergevorderd en zijn ze erin geslaagd om de longen zonder verdere complicaties in varkens te plaatsen.


Electronenmicroscoopfoto van longblaasjes (Foto: gettyimages)

Om deze longen te kunnen maken, gebruikte het team een originele long van een varken. Deze long werd gevuld met een mengsel van suiker met chemicaliën, waardoor alle cellen inclusief de bloedcellen kapotgemaakt werden, waardoor alleen een 'steiger' in de vorm van een long overbleef. Deze steiger werd daarna 'bekleed' met cellen van één van de longen van het testvarken. Dit bekleden gebeurde in een bassin met voedingsstoffen en groeifactoren, waarna de long in een bioreactor mocht verder groeien.

Al binnen twee weken na de transplantatie werden de zelfgemaakte longen voorzien van het eigen bloedcirculatiesysteem van het varken. "We zagen geen vormen van longoedeem, normaal gesproken een signaal dat de longen geen genoeg doorbloeding krijgen. De longen kregen na transplantatie geen extra groeihormonen en groeiden puur op de voedingsstoffen uit het lichaam van het ontvangende varken", aldus Nichols en Cortiella.

Er is nog niet onderzocht of het varken op alléén de zelfgemaakte long kon doorademen. "We weten dat zelfs na twee maanden de long nog niet zodanig volgroeid is dat het varken er zelfstandig en zonder de gezonde long mee kan overleven."

Verdere studies zullen dan ook de langdurige effecten van deze zelfgemaakte long op de zuurstofinname van het varken bestuderen.

Prima begin Nederlandse boten op EK roeien, Holland Acht maakt indruk

Op het Europees kampioenschap roeien in Glasgow is Nederland donderdag prima begonnen. Op vijftien onderdelen werden de voorrondes geroeid, met in totaal twaalf onderdelen waar een Nederlandse boot op te bewonderen viel. Zes daarvan plaatsten zich rechtstreeks voor de finale.

Elsbeth Beeres en Laila Youssifou plaatsten zich overtuigend voor de finale in de vrouwen twee-zonder met een tweede plek in de heat, achter Roemenië. De mannen vier-zonder domineerde de heat, hoewel Groot-Brittannië en Roemenië in de tweede heat wel sneller waren - met de kanttekening dat de Nederlanders in de slotfase de teugels flink konden laten vieren.

Nederland's succesvolste boot van de laatste jaren, de vrouwen dubbel-vier, moet de herkansing in. De regerend wereldkampioenen - met toptalent Karolien Florijn als vervangster van Inge Janssen ten opzichte van die kampioensboot - en winnaars van olympisch zilver in 2016 legden het af tegen Polen, maar zouden de finale via de herkansingen doorgaans zonder problemen moeten halen.

De mannen dubbel-vier deed het ook uitstekend: men legde de Britse ploeg er overtuigend op en plaatste zich met de snelste tijd voor de finale. Roos de Jong en Lisa Scheenaard waren in hun heat in de vrouwen dubbel-twee een klasse apart, hoewel Litouwen in de tweede heat nog wel een tikkeltje sneller was.

In de mannen dubbel-twee eindigden Amos Keijser en Nicolas van Sprang vrij eenzaam op plek drie, voldoende voor een plek in de halve finales. In de lichte dubbel-twee bij de vrouwen was olympisch kampioene Ilse Paulis - wegens het stoppen van Maaike Head nu samen met de jonge topskiffeuse Marieke Keijser - de sterkste in de heat, waardoor ook dat duo in de finale staat.

De Holland Acht bij de mannen liet een sterk staaltje roeien zien door de Britse ploeg overtuigend te kloppen, waardoor Nederland in de finale staat. Duitsland en Roemenië waren in de andere heat wel sneller.

Vincent Klaassens en Sander de Graaf begonnen in de mannen twee-zonder prima, maar vielen in de slotfase terug naar plek drie en moesten de herkansingen in. Daarin plaatsten ze zich alsnog voor de halve finales. De vrouwen vier-zonder finishten als vierde in de heat en moeten de herkansingen in. Skiffeur Harold Langen eindigde ruimschoots als laatste en moet de herkansingen in, net als Amber Kraak in de lichte skiff bij de vrouwen. 

Naaktlopende man in park vol kinderen gestopt door bewapende vader

In het Amerikaanse Newton County, in de staat Georgia, is een 21-jarige man aangehouden nadat hij poedelnaakt door een park liep. Hij liep daarbij rechtstreeks op de ruimschoots in het park aanwezige kinderen af, tot een vader van twee kinderen er klaar mee was.

Tae Lovelace was met zijn twee kinderen, moeder en grootmoeder in het park toen de naaktloper op hen af kwam. "Ik vroeg hem of hij alsjeblieft wilde vertrekken, want hij zorgde voor gedoe. 'Je hebt niet eens kleren aan', zei ik nog", aldus Lovelace, waarna de man vertrok.

De naaktloper kwam echter terug: "Hij rende gelijk op mijn kinderen af en die waren doodsbang. Het was een gezinsgebeuren en veel mensen waren bang", aldus Lovelace, die dan ook met de uiteraard enige mogelijke reactie kwam: "Dus op dat moment pakte ik mijn vuurwapen erbij."

Lovelace ging met zijn pistool achter de naaktloper aan, oma belde de politie. Die arriveerden al snel en lieten Lovelace weten zijn wapen neer te leggen. "Terwijl die agent zijn wapen op mij gericht had, ging die vent er vandoor en sprong hij de rivier in", aldus de vader.

De verdachte werd al snel gearresteerd door agenten, waarna hij onder meer werd aangeklaagd voor kindermisbruik, naaktlopen en het onder invloed zijn van alcohol of drugs. "Wie weet wat die man gedaan zou hebben als ik geen wapen had gehad", zei Lovelace nog. Murica.

Schildpad doodgereden op snelweg

De Telegraaf komt met 'breaking nieuws'. De krant spotte een tweet van de ANWB waarin weggebruikers  opgeroepen werden om uit te kijken op de snelweg A76. Tussen Spaubeek en Schinnen liep een schildpad over de weg, richting Schinnen. 

Kennelijk waren er automobilisten die niet tijdens het rijden op twitter kijken, want slechts twaalf minuten later meldde de ANWB al het trieste nieuws dat de schildpad Schinnen niet gehaald heeft. #RIPSchildpad. 

Tycoon-game Chef gaat in oktober in Early Access

De Italiaans ontwikkelaar Inner Void Interactive laat weten dat ze de restaurant-tycoon game Chef in oktober in early acces op Steam gaan aanbieden.

Chef is geen casual titel als Overcooked, maar het is een diepgaande restaurantbeheersimulator die vereist dat spelers de in-game wereldtrends volgen, zoals veganistische of pasta-obsessie. Elke beslissing, zoals onderbetaling of mishandeling van je personeel tot aan de netheid van je wc's heeft een impact op het succes van het restaurant en zal worden gemeld door de bezoekers op ChefAdvisor. Je begint als een nieuwe chef met beperkte skillset, en je moet hem laten groeien door zijn vaardigheden te verbeteren via zes skilltrees om het restaurant te laten groeien en eventueel een nieuw restaurant te openen om een restaurantimperium te creëren.

Onderzoek naar wraakplan na fatale schietpartij Shishalounge

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar mogelijke vergeldingsplannen na een fatale schietpartij in Den Haag begin april. De afgelopen maanden zijn verschillende verdachten aangehouden. Twee van hen zitten nog vast en zijn vandaag op een pro-formazitting voor 90 dagen langer vastgezet door de rechtbank.

In de nacht van 7 op 8 april werd rond middernacht een 17-jarige jongen neergeschoten bij een ruzie in een shishalounge aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Na iets meer dan een dag overleed de jongen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bij de politie kwam kort daarna informatie binnen dat familie van het slachtoffer met wapens op zoek zou zijn naar de dader. Mogelijk zouden ze anderen de opdracht geven hem iets aan te doen. In telefoongesprekken werd volgens het OM in versluierde taal gesproken over wapens.

Een van de twee verdachten die nog vastzitten is een minderjarige jongen van 17 jaar uit Den Haag. Hij zou een voorverkenning hebben uitgevoerd in de straat waar de dader woont. Daarbij werd hij telefonisch aangestuurd door zijn 31-jarige medeverdachte. Bij de 31-jarige thuis werden ook een gaspistool en munitie aangetroffen.

Beide verdachten zijn op 24 april aangehouden. Omdat het onderzoek nog in volle gang was, is besloten hierover niet eerder te communiceren. Er zijn in het onderzoek meerdere verdachten in beeld gekomen. Of die verder vervolgd zullen worden, daarover moet het Openbaar Ministerie nog beslissen.

In elk geval moet een duidelijk signaal worden afgegeven. 'Het opsporen van boeven, dat doen wij. Dat doen jullie niet zelf', aldus de officier van justitie vanmorgen tegen de minderjarige verdachte.

Overigens werd de verdachte van de schietpartij, een 19-jarige Rotterdammer, op 16 april aangehouden. Zijn zaak gaat op 12 oktober verder met een nieuwe pro-formazitting, tot die tijd blijft hij vast.

Kruidvat in Rijswijk overvallen, dader voortvluchtig

De politie in Rijswijk is op zoek naar een donker getinte man die zojuist de Kruidvat aan de Herenstraat heeft overvallen. Het gaat om een man met een lang postuur, hij droeg ten tijde van de overval een bivakmuts, een blauwe blouse en een spijkerbroek. Hij is in de richting van de Oude Kerk gevlucht. Hij had een tas van de Albert Heijn bij zich.

De politie waarschuwt dat de man niet zelf moet worden benaderd, maar dat er direct contact gezocht moet worden met 112. Het is nog onbekend of, en zo ja, wat er is buitgemaakt. Ook is nog niet bekend of er iemand gewond is geraakt bij de overval.

Code geel & Nationaal Hitteplan weer van kracht

Op 2 augustus 2018 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio’s voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur in de genoemde provincies de komende dagen op naar waarden tussen de 30 en 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Vorige week activeerde het RIVM het hitteplan voor heel Nederland. Toen was het in het hele land extreem warm. Komende dagen voorspelt het KNMI vooral in het zuiden en oosten hoge temperaturen. In de andere delen van Nederland wordt het minder warm.

Tips om de hitte te doorstaan: 

• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 Heb je het koud? Verhuis dan maar naar Death Valley

Code Geel & Nationaal Hitteplan weer van kracht (afbeelding KNMI)
Code Geel & Nationaal Hitteplan weer van kracht (afbeelding KNMI)

Heetste maand ooit gemeten op aarde

Als je denkt dat we het in Nederland al tijden belachelijk warm hebben.....dan heb je op zich wel gelijk, maar het is natuurlijk niks vergeleken met Death Valley. Daar was het in juli ook gezellig warm, de hele maand lang. Sterker nog, juli in Death Valley was 's werelds warmste maand ooit gemeten.

In juli was het in het woestijndal 42,3 graden Celsius. Gemiddeld dus en ja, dat is inclusief de nacht. Overdag was het dan ook werkelijk bloedverzengend heet, nog heter dan normaal in Death Valley: op 21 dagen steeg het kwik tot boven de 120 graden Fahrenheit, een kleine 49 graden Celsius. Eind juli werd het zelfs vier dagen achter elkaar 127 graden Fahrenheit, bijna 53 graden Celsius.

Op tien van de dagen in juli werd het geen moment kouder dan 100 graden Fahrenheit, bijna 38 graden Celsius. Ter illustratie: op die dagen werd het dus maar een fractie kouder dan het Nederlandse warmterecord. Overigens was het record van heetste maand ooit in handen van....Death Valley, in juli vorig jaar. Destijds werd het gemiddeld 41,8 graden, waarmee het honderd jaar oude record verbroken werd.

"Het was redelijk intens", zo kwam meteoroloog Todd Lericos met een understatement van enig formaat. In Death Valley is het ondertussen niet zo warm meer: een graadje of 45-50 overdag, maar 's nachts koelt het lekker af naar (bijna) onder de 30 graden.

Minister Bruno Bruins bij start Skūtsjesilen

Minister van Sport Bruno Bruins bezoekt zaterdag 4 augustus de start van het jaarlijkse Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) kampioenschap. Hierbij strijden 14 ‘Skûtsjes’ om de felbegeerde kampioenswimpel en de wisseltrofee: het Sulveren Skûtsje. In totaal worden de komende twee weken 11 wedstrijden gezeild. De eerste wedstrijd start zaterdag op het Pikmeer bij Grou.

Bruno Bruins: ‘Het Skûtsjesilen is het toonbeeld van vaderlandse sporttraditie. Schippers en bemanning strijden om de eer namens hun dorp, stad of streek. Op het water is het hard tegen hard, aan de wal is het gebroederlijk. Vele duizenden mensen genieten de komende weken van de sport, historische zeilschepen en al het andere dat daarbij komt kijken. Bijzonder om daarbij te mogen zijn en de strijd van dichtbij te kunnen aanschouwen.’

Om 11 uur is Bruins aanwezig bij de routebespreking. Tijdens de wedstrijd is hij als gast van de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok op het Statenjacht ‘Friso’.

Frank de Boer grijpt naast baan bij FC Basel

Frank de Boer gaf woensdag nog aan dat FC Basel interesse in hem had en zelf vond hij het ook een 'mooie club', maar hij wordt niet de nieuwe trainer.

De club uit Zwitserland heeft namelijk donderdagmiddag via de officiële kanalen bekend gemaakt dat Marcel Koller is aangesteld om de club de komende jaren te leiden. Hij tekent een tweejarig contract en is de opvolger van de onlangs ontslagen Raphel Wicky, die geen goede resultaten kon overleggen. Oud-speler Alexander Frei nam tijdelijk de honneurs waar, maar kon niet voorkomen dat de club werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions Leauge.

Aan Koller nu de taak om FC Basel weer in de juiste richting te krijgen. De Zwitser werkte tussen 2011 en 2017 als bondscoach van Oostenrijk en had verder VfL Bochum, 1.FC Köln, Grasshoppers, Sankt Gallen en FC Will 1900 onder zijn hoede. Het is aannemelijk dat Koller nog niet op de bank zal zitten als FC Basel het komende zaterdag opneemt tegen Grasshoppers. Hij zal pas na het weekeinde de taken van interim-trainer Frei overnemen.

Dat is een teleurstelling voor Frank de Boer, die de club ook wel zag zitten. De momenteel clubloze oefenmeester gaf woensdagavond te kennen dat de Zwitserse club interesse had getoond. "Ik denk niet dat ik de enige ben die op het lijstje staat, maar het is een interessante club, dat zeker. Het is wel een club die in mijn rijtje past, denk ik. De leeftijd ligt gemiddeld rond de 23 jaar, ze hebben een goede eigen jeugd, veel jonge spelers en ze willen veel jongens laten doorstromen naar het eerste", zei De Boer bij Ziggo Sport. Hij wacht na zijn dramatische ontslag bij Crystal Palace al bijna een jaar op een nieuwe kans als hoofdtrainer bij een club.

#MeToo-maestro ontslagen

Het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam heeft de samenwerking met chef-dirigent Daniele Gatti met onmiddellijke ingang beëindigd. Dat meldt AT5 op haar website. 

Eind juli publiceerde The Washington Post een artikel waarin Gatti werd beschuldigd van aanranding. 'Deze beschuldigingen en de reacties hierop van Gatti hebben veel commotie veroorzaakt onder musici en staf, en bij stakeholders in binnen- en buitenland', stelt het Koninklijk Concertgebouworkest.

Ook heeft een aantal vrouwelijke collega's van het Concertgebouworkest inmiddels melding gemaakt van 'ervaringen met Gatti gemeld die ongepast zijn gezien zijn positie als chef-dirigent'. 'Dit heeft gezorgd voor een onherstelbare beschadiging van het vertrouwen tussen het orkest en de chef-dirigent.'

Alle geplande concerten met Daniele Gatti zullen doorgaan met andere dirigenten.

De PlayStation Plus-titels voor augustus zijn bekend

Sony heeft de PlayStation Plus-games voor augustus bekendgemaakt. Vanaf 7 augustus is er een nieuw lijstje games te downloaden die PlayStation Plus-eigenaren zonder extra kosten kunnen bemachtigen.

Het lijstje wordt aangeveord door Mafia III en Dead by Daylight voor PlayStation 4. Ook Knowledge is Power (Playlink) en Here They Lie (PlayStation VR) worden gratis beschikbaar gesteld. Voor PlayStation 3 worden Bound by Flame en Serious Sam 3: BFE gratis en voor PlayStation Vita zijn de twee games Draw Slasher en Space Hulk.

Je hebt nog tot 7 augustus om de gratis games van juli te downloaden.

Argentijnse hockeysters na shoot-outs onderuit tegen Australiė

Door middel van een bloedstollende shoot-out-serie (4-3) is het de hockeysters van Australië gelukt Argentinië uit te schakelen in de kwartfinales van het WK in Londen. Na reguliere speeltijd stond het 0-0. In de halve finales speelt Australië tegen de winnaar van Nederland-Engeland.

Met name de Argentijnse Delfina Merino faalde tijdens het nemen van de shoot-outs. Ze miste allebei haar shoot-outs, waarvan één shoot-out na een beslissing van de videoscheidsrechter moest worden overgenomen, maar ook die schoot ze er niet in.

In de mooie strijd tijdens de reguliere speeltijd waren de Argentijnen de betere ploeg, maar stuitten ze enkele keren op de uitstekend keepende Rachael Lynch, die ook in de shoot-outs meerdere belangrijke reddingen verrichtte.

Australië - Argentinië (0-0)
62' 1-0 (so) Kristina Bates
62' 1-1 (so) Lucina von der Heyde
63' 1-2 (so) Magdalena Fernandez
63' 2-2 (so) Ambrosia Malone
64' 2-3 (so) Julia Gomes Fantasia
66' 3-3 (so) Jodie Kenny
74' 4-3 (so) Brooke Peris

Rijksoverheid: 'wees zuinig met water'

De aanhoudende droogte zorgt dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er aan regen valt en via de rivieren ons land binnenstroomt. De voorspelling is dat dit nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat vandaag aan de Tweede Kamer weten deze waterverdeling vanaf nu bij het Managementteam Watertekorten MTW te beleggen.

Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, betrokken ministeries en de drinkwaterbedrijven hebben en blijven in dit MTW samen op landelijk en regionaal niveau de verdeling van het water bespreken en op elkaar afstemmen. Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw, de natuur, scheepvaart en industrie omdat er simpelweg minder voorraad is aan water in rivieren, sloten en meren. Er is geen tekort aan water uit de kraan, zelfs bij langdurig aanhoudende droogte komt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang.

Problemen watertekort
De natuur en de waterkwaliteit staan door de droogte onder druk, botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op. Voor de scheepvaart geldt dat schepen door de lagere waterstand niet meer optimaal kunnen worden beladen en dat ook de wachttijden bij de sluizen toenemen. De industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt.

Droogte landbouw
De uitzonderlijke droogte treft ook boeren en telers. Dit is voor hen een zware en onzekere tijd. De ernst van de situatie, die per regio verschilt, wordt onderkend. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom besloten praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen. Zo wordt ingezet op een langere uitrijdperiode van mest op akkers. Ook dringt Nederland bij de Europese Commissie aan op coulance bij de regels voor het omploegen (scheuren) van grasland en de vergroeningsvoorwaarden. Een dergelijke versoepeling moet ertoe leiden dat er later dit jaar meer veevoer beschikbaar is. Er is nauw contact tussen het ministerie van LNV en de sector over de droogte en de gevolgen daarvan voor boeren en akkerbouwers. Samen wordt bekeken welke andere knelpunten nog kunnen worden weggenomen.

Maatregelen waterverdeling
De afgelopen periode hebben de betrokken partijen hard gewerkt om de droogte het hoofd te bieden. Zo zijn er al in aanloop naar deze droogteperiode maatregelen genomen om het tekort aan water te beperken. In het IJsselmeer, Markermeer en Volkerak-Zoommeer is extra zoet water vastgehouden, waardoor ze nu dienstdoen als een nationale regenton. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn sproeiverboden ingesteld, naast enkele regionale sproeiverboden in het westen en het noorden.

Hoewel er genoeg drinkwater is in heel Nederland, wordt iedereen opgeroepen om zelf ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de vraag naar water door zuinig te zijn met water op de piekmomenten ’s morgens en ’s avonds en water niet te verspillen.

15-jarig meisje in kritieke toestand na aanrijding

Een 15-jarig meisje uit de Belgische gemeente Boutersem is woensdagavond rond 20.45 uur zeer ernstig gewond geraakt bij een aanrijding op de Witrijtseweg in Bergeijk.

Het meisje liep daar met 14 andere jongeren en drie begeleiders van de scoutingvereniging waar zij lid van is. Zij zijn op kamp in Nederland en waren bezig met een wandeltocht.

Een 85-jarige automobilist uit de Belgische gemeente Dessel (met de Nederlandse nationaliteit) reed op dat moment ook op de Witrijtseweg. Door nog onbekende oorzaak reed hij het 15-jarige slachtoffer van achteren aan. Het slachtoffer raakte bij de aanrijding zeer ernstig gewond.

Leden van de scoutinggroep hebben direct hulp verleend, waarna even later de gealarmeerde medewerkers van ambulance en traumahelikopter dit overnamen. Het slachtoffer is uiteindelijk met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Haar toestand is kritiek. Bij het ongeluk raakte verder niemand gewond.

De 85-jarige automobilist is direct na de aanrijding gestopt en naar het slachtoffer toe gegaan. Hij werd door de politie aangehouden. Gelet op zijn gevorderde leeftijd is hij gedurende de nacht niet ingesloten. Hij zal donderdag wel op het bureau als verdachte worden verhoord. Uit een alcoholtest bleek dat hij niet gedronken had. Ter plaatse is uitgebreid technisch onderzoek verricht naar de exacte toedracht van de aanrijding.

Voor de overige scoutingleden is slachtofferhulp ingeschakeld en ook is er contact met de Belgische autoriteiten voor de verdere begeleiding van de betrokkenen.

15-jarig meisje in kritieke toestand na aanrijding (Foto: Stockfoto politie.nl)
15-jarig meisje in kritieke toestand na aanrijding (Foto: Stockfoto politie.nl)

Passant overhandigt 15-jarige overvaller aan politie

De politie in Nieuw-Lekkerland heeft op 1 augustus een 15-jarige verdachte van een overval op een presenteerblaadje aangeboden gekregen. De jongen uit Maarsbergen overviel een restaurant op de Middelweg en dacht probleemloos weg te vluchten. Hij had niet op een 43-jarige man uit Nieuw-Lekkerland gerekend, die de jongen achtervolgde en wist te overmeesteren.

De jeugdige overvaller kwam om 19.45 uur de zaak binnen, trok een mes en eiste geld. Hij kreeg echter niets en de verdachte besloot weg te vluchten. De passant uit Nieuw-Lekkerland zag hem het restaurant uitrennen en een brandgang invluchten. Daar trok de jongen andere kleding aan, sprong op een gereedstaande fiets en reed weg.

De getuige zag het allemaal gebeuren en besloot de jongen aan te spreken. Toen de jongen besloot hard weg te fietsen wíst de getuige dat er iets mis was en besloot hij achter de jongen aan te gaan. Op de Planetenlaan kreeg hij hem te pakken en wist hem samen met omstanders in bedwang te houden. Gearriveerde agenten hebben hem – onder dankzegging aan de getuige en de omstanders – overgenomen. Hij zit vast en wordt verhoord.

Politie treft gestolen schilderijen aan, drie aanhoudingen

In een rechercheonderzoek dat werd ingesteld naar aanleiding van een aangifte van verduistering van zeven kostbare schilderijen ten nadele van een inwoner van Voerendaal, zijn op dinsdag 31 juli 2018 op meerdere plaatsen in Nederland doorzoekingen verricht. Daarbij zijn de gezochte schilderijen aangetroffen en drie verdachten afkomstig uit Berg & Terblijt, Best en Enschede, aangehouden.

Doorzoekingen
Dinsdagochtend rond 08.00 uur werden doorzoekingen gehouden in Best, Enschede, Berg & Terblijt en Zwolle. De zeven verduisterde kunstwerken zijn in Enschede aangetroffen. Ze zijn in beslag genomen voor nader onderzoek. Ook werden er bij de actie enkele vuurwapens, een hoeveelheid verdovende middelen en een grote hoeveelheid cashgeld aangetroffen.

Mondriaan en Mesdag
Onder de aangetroffen schilderijen bevinden zich werken van o.a. Mondriaan, Mesdag, Tischbein en V. Kulagina. Naast de verduisterde schilderijen, die een gezamenlijke waarde hebben van enkele tonnen, werd nog een aantal schilderijen aangetroffen waarvan de herkomst nog wordt onderzocht.

De verdachten zijn in verzekering gesteld en aan hen zijn beperkingen opgelegd. Zij mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Ongegeneerd hipsters afslachten

Hipsters zijn vervelende mensen die simpele waarden, zoals koffie, bedreigen. Dat is op zich al genoeg reden om ze af te schieten. In de tower defense game Hipster Attack van de Poolse studio Televisor kun je helemaal losgaan op deze unieke persoonlijkheden, die sprekend op elkaar lijken.

Je bevecht deze moderne kruising van hippie en yuppie met een leger van conciërges, beveiligers, personeelschefs bewapend met onder andere koffiemachines, vacatures, donuts. Er zijn verschillende soorten hipsters, zoals dichters, trendsetters en de vliegende tofu. Nee, Hipster Attack is in geen enkel opzicht een serieuze game. Het lijkt enigszins op Plants vs Zombies en het is alleen maar gemaakt als training voor je lachspieren.  

Hipster Attack komt in augustus uit voor pc (Windows), iOS en Android voor ongeveer €2,99.

Hipster Attack

Hipster Attack

Hipster Attack

Hipster Attack

Supermarkt dicht om wateroverlast door hennepplantage

Op woensdagmorgen hield de politie een 28-jarige man uit Alkmaar aan na een melding van wateroverlast bij de DEEN supermarkt aan de Europaboulevard in Alkmaar.

Iets na negenen kreeg de politie melding vanuit de supermarkt dat er water door het plafond naar beneden kwam. Het water was afkomstig van een woning boven de winkel. Bij onderzoek bleek er een enkele centimeters diepe laag water door de hele woning te lopen.

Het water was afkomstig van een hennepkwekerij. In de woning vond de politie een z.g. kweektent met daarin tweeënvijftig planten en de bijbehorende apparatuur (lampen, transformatoren en dergelijke). Er was geen sprake van diefstal van stroom. De verdachte gaf aan vergeten te zijn de kraan dicht te draaien

De supermarkt moest vanwege de wateroverlast de deuren tijdelijk sluiten. Om 14:00 uur ging de winkel weer open. 

Supermarkt dicht om wateroverlast door hennepplantage (Foto: Wijkagent Bas Wijnen)
Supermarkt dicht om wateroverlast door hennepplantage (Foto: Wijkagent Bas Wijnen)

Dronken Litouwer gaat er met politieauto vandoor

Woensdagavond is in de buurt van de N61 in Hoek een dronken man er met een politieauto vandoor gegaan. De auto werd even later op de Hoekseweg teruggevonden. De man en zijn passagier werden aangehouden.

Het incident gebeurde rond 21.30 uur. Het operationeel centrum kreeg een melding dat een bestuurder asociaal met een auto op een recreatiepark aan de Middenweg reed. Agenten gingen hierop af en zagen dit voertuig met twee inzittenden over de N61 rijden. De auto werd stilgezet en gecontroleerd.

Door een ademtest bleek dat de bestuurder waarschijnlijk dronken was. De agenten besloten hem voor verder onderzoek mee te nemen naar het politiebureau in Terneuzen. De man (27) uit het Litouwse Kaunus moest op de achterbank van de politieauto gaan zitten.

Overleggen
Terwijl de man net zat, kwamen er twee mannen naar de agenten. Ze vertelden dat zij het asociale rijgedrag hadden gezien en dat een medewerker van het recreatiepark was geslagen. Dit gevaarlijke rijgedrag was gepleegd door de man, die op dat moment nog als passagier in de auto zat. Terwijl de agenten de zaak aan het bespreken waren, reed de politieauto plotseling weg. De man uit Kaunus was naar voren gekropen en had kans gezien om de politieauto te starten. Hij reed weg richting Terneuzen.

Zoektocht
Onmiddellijk werd het operationeel centrum van de politie ingelicht. Zij konden de gestolen politieauto op het scherm volgen. Andere eenheden werden geïnformeerd. De auto reed naar de Hoekseweg en stopte plotseling. Het bleek dat de man een weiland was ingerend. Agenten, geassisteerd door een politiehond, gingen op zoek en troffen hem op het erf van een boerderij aan. Hij werd aangehouden en voor verder onderzoek naar het politiebureau gebracht.

Aangifte mishandeling
Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen. Het resultaat was 295 ug/l. Tevens werd door een medewerker van het recreatiepark aangifte van mishandeling gedaan. De man uit Kaunus werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht en ingesloten. Hij wordt donderdag verhoord.

Ook de passagier, die nog in de auto zat, werd aangehouden. Deze 33-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats wordt verdacht van het asociale rijgedrag op het park en het rijden onder invloed. Het resultaat van de ademtest was een F-indicatie (> 570 ug/l). Ook deze man werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht en ingesloten. Hij wordt donderdag verhoord.  De linker banden van de politieauto waren kapot. Het voertuig werd door een bergingsbedrijf weggetakeld.

Super Bomberman R bereikt het miljoen

Super Bomberman R is een succes gebleken. De game is meer dan één miljoen keer verkocht. De game lanceerde op 3 maart gelijktijdig met Nintendo Switch en bleek daar een ware hit. Al binnen een maand waren er meer dan vijfhonderdduizend exemplaren verscheept.

In maart van dit jaar werd nog bekend dat de Switch-versie al zelf het miljoen naderde. Sindsdien is de game geport naar pc, PlayStation 4 en Xbox One wat genoeg bleek om het miljoen te halen. Deze versies hebben het dus wel beduidend minder gedaan, maar goed, het miljoen is bereikt en dat moet gevierd worden. Konami doet dit door Bomberman van een brug af te gooien. Geen zorgen, hij zit gewoon vast aan een mooi touw.

Bekijk de video hieronder.

Giro 7244 open voor Syriėrs die terugkeren naar huis

Het Rode Kruis opent giro 7244 voor vluchtelingen in en om Syrië die teruggaan naar hun huis. Nu het geweld is afgenomen in verschillende regio’s neemt dat aantal snel toe. Het is voor het eerst in zeven jaar dat het Rode Kruis zo’n grote groep ziet die terugkeert.

Zij komen terecht in totale verwoesting en hebben geen middelen om te overleven. Hulp om hun bestaan weer op te bouwen is hard nodig. "In Aleppo en Oost Ghouta heb ik Syriërs gezien die vol hoop terugkeren, maar de wanhoop dreigt doordat ze niets hebben. Deze mensen zijn veerkrachtig, maar hebben dringend hulp nodig. ”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis, die gisteren terug is gekomen uit Syrië.

Afgelopen tijd staken enkele honderden Syrische vluchtelingen vanuit Libanon de grens over naar Syrië. Aankomend weekend volgen er naar verwachting meer. Maar vooral in Syrië zelf keren ontheemden weer in grote getale terug naar hun huizen. Volgens de VN waren dat er de eerst helft van dit jaar naar schatting al zo’n 750.000. Dat zijn er net zoveel als in het gehele vorige jaar. Ze keren terug naar wijken rondom steden, zoals in Homs, in Aleppo en Oost-Ghouta en Daraa waar afgelopen tijd de hevige gevechten eindigden. Het Rode Kruis roept de vluchtelingen op alleen naar huis terug te keren als hun veiligheid daar gegarandeerd is, want in delen van het land wordt nog steeds gevochten.

Karkassen vol met puin
De huizen in de wijken waar niet meer wordt gevochten zijn veranderd in karkassen vol met puin. De mensen die terugkeren naar huis zijn niet in staat om voldoende water en voedsel te kopen voor hun gezinnen.“In Oost-Ghouta sprak ik met een aantal mannen die de puinhopen afstruinen om herbruikbaar afval te verzamelen en te verkopen, om wat geld bij elkaar te sprokkelen om eten te kopen,” aldus Lahr. Geld voor onderwijs van hun kinderen, medische hulp en de reparatie van hun huizen hebben ze al helemaal niet. De door oorlog grotendeels verwoeste economie maakt het voor de Syriërs die terugkeren extra moeilijk om werk te vinden om weer voor zichzelf en hun familie te kunnen zorgen.

Heropbouw
Het Rode Kruis roept hulporganisaties, overheden en bedrijven, maar ook Nederlanders op deze Syriërs een steun in de rug te geven. Door bij te dragen aan de hulpverlening nu, maar ook door plannen te maken voor heropbouw in de periode na de oorlog. Als het conflict stopt, zal het volgens Lahr gemakkelijk een generatie duren voordat het leven normaliseert. Het Rode Kruis helpt de thuiskomers ook met kleine reparaties om hun huizen weer leefbaar te maken, zorgt voor voedsel, schoon drinkwater, psychische en medische hulp en helpt klinieken op te knappen. Ook krijgen zij een startkapitaal, zodat ze een winkeltje kunnen openen of hun land weer kunnen gaan verbouwen.

Vluchtelingenstromen
Tegelijkertijd gaat de oorlog in delen van het land onverminderd door en zorgt deze voor nieuwe vluchtelingenstromen zoals in Swaida, bij de Golanhoogte en in Idlib bij de grens met Turkije. Zij hebben net als de terugkeerders dringend extra hulp nodig om een nieuwe ramp voor hen te voorkomen. Er zijn tientallen miljoenen nodig om de zwaarst getroffen te kunnen helpen.

Yolanthe laat blote reet zien

Waarom? Waarschijnlijk omdat omdat het kan en om iets van aandacht en dingen. Er staat trouwens ook nog een tof levensmotto onder de foto.....altijd handig.

Kun je  de onderstaande foto niet zien? Klik dan hier.

Spyro Reignited Trilogy vereist content download

Spyro Reignited Trilogy bevat een remaster van Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto's Rage en Spyro: Year of the Dragon, allemaal oorspronkelijk uitgekomen voor de eerste PlayStation.

Op de boxart van de trilogie is te lezen dat er een content update vereist is om de game te spelen. Je zou denken dat er een soort day-one patch is, maar niets is minder waar. Op de website is te lezen dat: 'Games 2 and 3 require download via internet.' Het lijkt er dus op dat alleen de eerste Spyro op de disc staat en de overige twee games gedownload moeten worden of in ieder geval een deel hiervan.

Activision zelf geeft geen uitleg, behalve dan dat ze het normaal vinden voor games om een day-one update te hebben en dat de tekst op de boxart en website staat om spelers hiervan op de hoogte te brengen. Hoe groot de download is weten we nog niet.

Spyro Reignited Trilogy lanceert 21 september voor PlayStation 4 en Xbox One. Een release is ook gepland voor Nintendo Switch en pc.

Autoriteiten: 'Was en hergebruik condooms niet!'

Het Centres for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse autoriteiten op het gebied van gezondheid, heeft een opvallende waarschuwing de deur uitgedaan: condooms zijn niet herbruikbaar!

"We zeggen het omdat mensen het doen: condooms moet je niet wassen en hergebruiken!", waarschuwt de instantie, die als advies meegeeft om voor elke seksuele handeling een nieuw rubbertje te gebruiken. 

Enorm vreemd is de waarschuwing overigens niet. Uit onderzoek is gebleken dat nog niet de helft van de Amerikaanse scholen voldoet aan de eisen van het CDC op het gebied van seksuele voorlichting. Eerder onderzoek wees al eens uit dat zo'n 1 tot 3 procent van de Amerikanen condooms wel eens hergebruikt.

Nu zien we natuurlijk wel benieuwd: hoe nauw neem je het zelf met het gebruik van voorbehoedsmiddelen?

MLB: Schoop bij debuut twee keer uitgegooid door vriend

Honkballer Jonathan Schoop heeft zijn debuut gemaakt bij de Milwaukee Brewers. De tweedehonkman verhuisde deze week van de bijzonder matig presterende Baltimore Orioles - die gelijk daarna van de New York Yankees wonnen - en debuteerde woensdagavond in LA tegen de Dodgers.

Bij de Dodgers trof Schoop gelijk zijn goede vriend Manny Machado, de homerunmachine met wie hij in de organisatie van de Orioles vele jaren samen heeft gespeeld. Dat zorgde vooraf al gelijk voor de nodige hilariteit tussen de twee. "Manny was de eerste die me na mijn transfer een berichtje stuurde", zei Schoop. "Hij zei dat hij me snel zou zien, dat we tegen elkaar zouden spelen en dat hij zou winnen, dan wist ik dat alvast."

Machado hield helaas voor Schoop woord en maakte het gelijk persoonlijk. Bij de allereerste Brewers-slagbeurt voor de Nederlands international werd hij uitgegooid door uitgerekend Machado, die een kleine glimlach niet kon onderdrukken. Later in de wedstrijd flikte Machado het nóg eens, waardoor Schoop's debuut min of meer in het water viel. De Dodgers wonnen uiteindelijk na één extra inning met 6-4 door een homerun van Yasmani Grandal.

Uitslagen MLB woensdag
Washington Nationals - New York Mets 5-3
New York Yankees - Baltimore Orioles 5-7
Detroit Tigers - Cincinnati Reds 7-4
Minnesota Twins - Cleveland Indians 0-2
Oakland Athletics - Toronto Blue Jays 8-3
Seattle Mariners - Houston Astros 3-8
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 2-9
Tampa Bay Rays - Los Angeles Angels 7-2
Chicago White Sox - Kansas City Royals 5-10
St.Louis Cardinals - Colorado Rockies 6-3
Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers 6-4

'Jihadronselaars konden ongestoord hun gang gaan'

Twee vermoedelijke jihadronselaars hebben jarenlang hun gang kunnen gaan, zonder dat de gemeente Amsterdam hen in de gaten hield. De politie wilde het tweetal namelijk niet opnemen in de radicaliseringsaanpak omdat dit 'onderzoek in de weg zou zitten'. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dat onthult NRC. De politie wilde vorig jaar niet dat de twee vermeende ronselaars in de radicaliseringsaanpak zouden belanden, omdat dit een al lopend politieonderzoek zou dwarsbomen. De ronselaars hadden allebei functies in moskeën en konden zo ongemoeid zieltjes winnen.

De gemeente en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vonden dit een 'onwenselijke' situatie. Uiteindelijk kwamen de twee verdachten alsnog in de aanpak van de gemeente terecht. Toen bleek dat het politieonderzoek überhaupt niet meer speelde, maar de politie dit niet had laten weten.

Onderzoek
Burgemeester Femke Halsema laat in een reactie aan de krant weten dat de gemeente opnieuw onderzoek zal doen naar de radicaliseringsaanpak. De driehoek van gemeente, politie en justitie zullen gezamenlijk de besluitvorming rond 'een aantal cases nauwkeurigs construeren', zegt een woordvoerder.

'Mocht daaruit blijken dat de samenwerking beter kan, dan neemt de driehoek de nodige maatregelen', aldus een de woordvoerder van Halsema, die ook gaat onderzoeken wie de informatie lekte naar NRC. Halsema vindt het 'zorgwekkend dat vertrouwelijke en gevoelige informatie bij de media terecht is gekomen'.

Eerder deed terrorisme-expert Beatrice de Graaf al onderzoek naar de radicaliseringsaanpak van de gemeente. Aanleiding hiervan was de belangenverstrengeling van de inmiddels ontslagen beleidsmedewerker Saadia Ait-Taleb.

Zelfstandigen met personeel meest vermogend

Zelfstandigen met personeel (zmp’ers) hebben fors meer vermogen dan werknemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Begin 2016 bedroeg het doorsnee vermogen van een zmp’er 217.000 euro. Bij zzp’ers lag dit op 101.000 euro, bij werknemers op 23 duizend euro. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over vermogens van zelfstandigen en werknemers.

De helft van de zmp´ers had begin 2016 minimaal 200 duizend euro aan vermogen. Van de werknemers had nog geen 20 procent een vermogen van 200 duizend euro of meer. Van de zzp´ers had 37 procent een vermogen van ten minste twee ton.

Kwart van de zzp’ers heeft geen of nauwelijks vermogen
Bij bijna een vijfde van de zmp’ers was het vermogen negatief of schommelde tussen 0 en 5.000 euro. Bij zzp’ers was dat een kwart: 19 procent had een negatief vermogen en 5 procent had geen of maar een klein vermogen van maximaal 5.000 euro. Onder werknemers kwam een negatief vermogen vaker voor (29 procent), evenals een klein vermogen (10 procent).

Bedrijfsvermogen belangrijkste bezit van zmp’ers
Ruim negen op de tien zmp’ers hebben een bedrijfsvermogen met een doorsnee waarde van 74.000 euro. Het bedrijfsvermogen is daarmee goed voor 43 procent van de totale bezittingen. Van de zzp’ers beschikt 81 procent over bedrijfsvermogen, met een doorsnee waarde van 19 duizend euro. Het bedrijfsvermogen vormt bij de zzp’ers 31 procent van de totale bezittingen.

Zelfstandigen moeten in tegenstelling tot werknemers voor hun eigen pensioen zorgen. Ook zijn ze minder vaak verzekerd tegen inkomensverlies tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het bedrijfsvermogen wordt dan gebruikt als buffer tegen dergelijke risico’s.

Voor werknemers is een eventuele eigen onderneming een bijverdienste; zij beschikken logischerwijs over weinig bedrijfsvermogen. De eigen woning vormt het belangrijkste vermogensbestanddeel voor zowel werknemers als zzp’ers.

Zmp’ers hebben hoogste hypotheekschuld
Naast bezittingen hebben werknemers en zelfstandigen ook schulden, met name hypotheekschulden. Bij werknemers bedroeg de hypotheekschuld 92 procent van de totale schuld, bij zzp’ers is dat 80 procent en bij zmp’ers 74 procent. Zmp’ers hebben wel het vaakst een hypotheekschuld. Die schuld is met een doorsneewaarde van 231 duizend euro ook hoger dan van zzp’ers en werknemers.

Hoogste vermogen in landbouw
Zelfstandigen met en zonder personeel die actief zijn in de landbouw, bosbouw en visserij hebben in doorsnee het grootste vermogen. Een groot deel van dat vermogen zit in de onderneming, vaak is dat de grond. Zij worden op afstand gevolgd door zelfstandigen in de financiële dienstverlening. Het laagste vermogen hebben zelfstandigen in de cultuur, recreatie en overige diensten. In de bouw zijn de verschillen in vermogen tussen zelfstandigen met en zonder personeel het grootst: in doorsnee hadden zmp’ers in die sector 241 duizend euro vermogen tegen 52 duizend euro bij zzp’ers.

De Boer bevestigt interesse van FC Basel

Frank de Boer bevestigt dat hij is benaderd door FC Basel. De oud-trainer van Ajax werd afgelopen weekend al aan de Zwitserse topclub gelinkt.

Zijn zaakwaarnemer Guido Albers zei toen nog dat FC Basel zich nog niet had gemeld, maar inmiddels is dat dus toch gebeurd. "Ze hebben wel interesse getoond. Ik denk niet dat ik de enige ben die op het lijstje staat, maar het is een interessante club, dat zeker", zei De Boer woensdagavond bij Ziggo Sport.

"Ze spelen bijna altijd structureel in de Champions League. Het is wel een club die in mijn rijtje past, denk ik. De leeftijd ligt gemiddeld rond de 23 jaar, ze hebben een goede eigen jeugd, veel jonge spelers en ze willen veel jongens laten doorstromen naar het eerste."

FC Basel zoekt een opvolger voor Raphael Wicky, die na een zwakke seizoensstart is ontslagen. Basel pakte slechts één punt in de eerste twee competitieduels en in de voorrondes van de Champions League werden ze uitgeschakeld door PAOK Saloniki. De Boer zit zonder club nadat hij in september al na elf weken werd weggestuurd bij Crystal Palace.

Internationaal transport over de weg stijgt met ruim 4%

In 2017 werd 199 miljoen ton goederen over de weg vervoerd van en naar Nederland. Dat is een stijging van 4,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Zowel vrachtauto’s uit Nederland als vrachtauto’s afkomstig uit het buitenland vervoerden meer in 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Buitenlandse vrachtauto’s vervoerden in 2017 95 miljoen ton goederen van en naar Nederland, een stijging van 5,1 procent ten opzichte van 2016. Bij Nederlandse vrachtauto’s steeg dit transport met 3,5 procent. Voor de Nederlandse vrachtauto’s was het, na twee jaren van krimp, voor het eerst dat het grensoverschrijdend vervoer weer toenam. Het aandeel van buitenlandse vrachtauto’s in het vervoerd gewicht nam vorig jaar opnieuw toe. Tussen 2008 en 2017 is dit aandeel gestegen van 38 naar 48 procent. Vooral vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landen) vervoerden meer van en naar Nederland. Tussen 2008 en 2017 is het vervoerde gewicht van en naar Nederland door MOE-landen bijna verdrievoudigd.

Bilateraal vervoer
Het internationale vervoer door Nederlandse vrachtauto’s bestaat voornamelijk uit bilateraal vervoer. Van het grensoverschrijdend vervoerd gewicht in 2017 door Nederlandse vrachtauto’s werd 92 procent in Nederland geladen of gelost. Bij vrachtauto’s uit Midden- en Oost-Europese landen lag het aandeel van het bilaterale vervoer in 2017 op 61 procent. Bij vrachtauto’s uit Roemenië was dit aandeel met 35 procent het laagst. Van de in Nederland geladen goederen werd maar 10 procent naar Roemenië vervoerd. Twee derde van de goederen was bestemd voor Duitsland, België en Frankrijk.

Meer Poolse vrachtauto's
Vrachtauto’s uit de overige Europese landen rijden, net als Nederlandse vrachtauto’s, voornamelijk internationaal van en naar hun eigen land (gemiddeld 91 procent). In 2017 vervoerden Belgische en Duitse vrachtauto’s samen 40 procent van het vervoerde gewicht van en naar Nederland, in 2008 was dat nog 62 procent. Het aandeel van Belgische trucks halveerde bijna in deze periode. Duitse vrachtauto’s vervoerden in 2017 26,5 miljoen ton goederen van en naar Nederland en hadden daarmee een aandeel van 28 procent. Het aandeel door Poolse vrachtauto’s vervoerd gewicht is tussen 2008 en 2017 gestegen van 11 naar 27 procent en is nu bijna even groot als dat van Duitsland. Vrachtauto’s uit Polen vervoerden 25,4 miljoen ton van en naar Nederland in 2017.

'Het is de schuld van Apple'

Rare taferelen in de Piet Heintunnel in Amsterdam gisterenmiddag. Er werden vier fietsers gespot in de tunnel. De nietsvermoedende toeristen volgden hun GPS en belandden zo in de tunnel.

'Ik volgde de navigatie en toen zijn we de tunnel ingegaan. Ik dacht nog: hier mag je niet fietsen. Ik wil niet als een sukkel overkomen, maar als je naar de GPS kijkt, zegt hij: ga de tunnel in', zegt de verbaasde toerist tegen AT5. De toeristen waren op weg naar Blijburg. 'We hadden wel dood kunnen gaan.'

'Het is de schuld van Apple'
De toerist was ziedend op Apple. 'Het was Apple die ons deze kant opstuurde. Als de politie iets van ons wil, klaag ik Apple aan.' De politie was snel ter plaatse en sprak duidelijke taal tegen de toerist: 'Je kunt toch ook zelf nadenken, Ze rijden hier wel 100 km per uur', briest de agent.

GPS stuurt fietsers inderdaad Piet Heintunnel in
AT5 heeft het zelf ook nog even getest en het klopt, Apple's Kaarten stuurt voetgangers en fietsers inderdaad de Piet Heintunnel in. De communicatie-afdeling van Apple was onbereikbaar voor een reactie.

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Welkom! 

Ja, Monique heeft me even héél lief aangekeken, dus hier ben ik dan weer.  

Maar om heel eerlijk te zijn, het wordt steeds moeilijker om nog iets te bedenken komende tijd. Ik kan het rustig samenvatten in droog, vrij zonnig en zomers warm. De maxima lopen de eerste dagen nog iets op. Vandaag en morgen wordt het zeker in het binnenland weer boven de 30 graden, tot 33 aan toe. Aan zee is het met 27 graden iets koeler en daar kan de zeewind opsteken. Dus daar is het wel zo prettig. In en tijdens het weekend wordt het overal iets koeler, maar ja, ik denk dat veel mensen dat wel prettig vinden. Het wordt dan tussen de 22 en 27 graden.

Een enorm hittekanon wordt momenteel in stelling gebracht boven Spanje en Portugal waar het vanaf het weekend een paar dagen 45 tot 50 graden kan worden! Een deel van deze hitte lijkt ook onze kant op te komen. Na het iets koelere intermezzo worden vanaf maandag of dinsdag ook bij ons weer maxima van 30 tot 34 verwacht en misschien nog wel iets hoger. Daarover komen we later wel te spreken. Wat wel zeker is dat er absoluut geen buien komen. 

Vanavond ben ik niet te verleiden denk ik, of er moet iets geks gebeuren.  

Groetjes!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Skyline van Vlissingen (Foto: Interpretatie)
De skyline van Vlissingen. Vanaf de boot genomen. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Leven al 3,22 miljard jaar geleden op land'

Onderzoekers hebben het oudste bewijs ooit gevonden van leven op het land. Op een rivierbedding in het Barberton Makhonjwa-gebergte in Zuid-Afrika werden sporen gevonden van microben die 3,22 miljard jaar geleden leefden.

De vondst is bijzonder, want dergelijke oude sporen van leven - op zichzelf al zeldzaam - komen over het algemeen van leven uit de oceanen, niet heel gek als je je bedenkt dat de aarde miljarden jaren geleden veel meer bedekt was door water dan nu. Zo is het oudste bewijs dat ooit van leven op aarde gevonden is zo'n 3,8 miljard jaar oud en afkomstig uit wat ooit oceanen waren.

Volgens de niet bij het onderzoek betrokken geobioloog Hugo Beraldi Campesi speelt men al decennia met het idee dat het leven al meer dan drie miljard jaar geleden uit de oceanen kwam. "Het probleem was dat er nooit hard bewijs gevonden was, tot nu", aldus Campesi, die zegt dat het lijstje bewijs voor miljarden jaren oud leven op de contintenten alsmaar langer wordt.

De gefossiliseerde microben werden gevonden op een rotsklif in het Zuid-Afrikaanse gebergte, waar enkele van de oudste geologische formaties op aarde zich bevinden. Het gaat met name om de zogenaamde Moodies Group, een van de oudste kustlijnen ter wereld, zo stelt co-auteur Stefan Lalonde. "Dit is in essentie 's werelds oudste rivierbedding, en er is al leven te vinden."

De microben zijn volgens Lalone 'extreem goed' bewaard gebleven in dikke lagen. Die zijn op zo'n manier gevormd dat men nagenoeg zeker is dat het om een rivierbedding gaat - wat valt onder 'land' - en niet een zandstrand. De fossielen zijn van de microben zelf en ook dat is bijzonder: fossielen die duiden op leven op land zijn doorgaans van structuren die door bacteriën achter zijn gelaten. 

De gelaagde fossielen zijn ontstaan doordat afzetting zich vormde op een laag microben. Daar groeide dan weer een nieuwe laag microben op, gevolgd door een nieuwe laag afzetting. Dat vormde door de jaren heen een soort oerlasagne en bleef vervolgens bewaard. De fossielen bevatten zelfs organisch materiaal, zoals koolstof- en stikstofatomen die ooit deel uitmaakten van de organismen.

In de tijd dat de microben leefden was de atmosfeer van de aarde nog niet gevuld met zuurstof, zoals nu. Dat was geen probleem, want het vermoeden is sterk dat deze microben vooral nitraat consumeerden: stikstofatomen die gebonden zijn aan drie zuurstofatomen.  Volgens Lalonde is een op nitraat gebaseerd metabolisme de op één na meest efficiënte manier om aan energie te komen, na een op zuurstof gebaseerd metabolisme.

De hele studie is, speciaal voor de liefhebber, hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.