Zelfgemaakte longen werken prima in varkens

Een onderzoeksgroep van de Universiteit in Texas is erin geslaagd om zelfgemaakte longen te transplanteren in varkens, waarna de varkens prima verder konden leven en de longen zich zelfstandig verder ontwikkelden.

In 2014 was de onderzoeksgroep van Joan Nichols en Joaquin Cortiella het eerste team dat menselijke longen in het lab kon namaken. Inmiddels is hun werk vergevorderd en zijn ze erin geslaagd om de longen zonder verdere complicaties in varkens te plaatsen.


Electronenmicroscoopfoto van longblaasjes (Foto: gettyimages)

Om deze longen te kunnen maken, gebruikte het team een originele long van een varken. Deze long werd gevuld met een mengsel van suiker met chemicaliën, waardoor alle cellen inclusief de bloedcellen kapotgemaakt werden, waardoor alleen een 'steiger' in de vorm van een long overbleef. Deze steiger werd daarna 'bekleed' met cellen van één van de longen van het testvarken. Dit bekleden gebeurde in een bassin met voedingsstoffen en groeifactoren, waarna de long in een bioreactor mocht verder groeien.

Al binnen twee weken na de transplantatie werden de zelfgemaakte longen voorzien van het eigen bloedcirculatiesysteem van het varken. "We zagen geen vormen van longoedeem, normaal gesproken een signaal dat de longen geen genoeg doorbloeding krijgen. De longen kregen na transplantatie geen extra groeihormonen en groeiden puur op de voedingsstoffen uit het lichaam van het ontvangende varken", aldus Nichols en Cortiella.

Er is nog niet onderzocht of het varken op alléén de zelfgemaakte long kon doorademen. "We weten dat zelfs na twee maanden de long nog niet zodanig volgroeid is dat het varken er zelfstandig en zonder de gezonde long mee kan overleven."

Verdere studies zullen dan ook de langdurige effecten van deze zelfgemaakte long op de zuurstofinname van het varken bestuderen.