FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 juni 2018

'Groei economie tilt Afrika niet uit armoede'

Niet iedereen in de wereld profiteert evenveel van de economische groei. Volgens de Wereldbank draait de economische motor in Zuid-Azië inmiddels hard genoeg om miljoenen mensen uit de armoede te tillen. In Afrika wil het echter nog niet echt vlotten met het opkrikken van het doorsnee-inkomen van huishoudens.

Nieuwe ramingen van de Wereldbank gaan voor landen als India en Bangladesh uit van zo'n 7 procent groei, zowel in 2018 als in 2019 en 2020. Het inkomen per hoofd van de bevolking gaat in deze regio waarschijnlijk ook flink vooruit, tot zo'n 6 procent op jaarbasis.

De economieën in Afrika ten zuiden van de Sahara moeten het gemiddeld genomen doen met plussen van ruim 3 tot bijna 4 procent. Hier stijgt het inkomen per hoofd van de bevolking in 2020 naar verwachting niet meer dan 1 procent.

Groei op langere termijn
Volgens Wereldbank-president Jim Yong Kim is er voor de aanpak van extreme armoede duidelijk meer nodig dan alleen economische groei. "Beleidsmakers moeten zich richten op manieren om de groei op de langere termijn te ondersteunen", zegt hij. Dat kan bijvoorbeeld door de productiviteit en de arbeidsdeelname te verhogen.

Het instituut voorziet nog een ander probleem. Veel ontwikkelingslanden zijn nu nog grote grondstoffenexporteurs. Dat is niet handig, want de vraag naar grondstoffen zwakt op termijn waarschijnlijk af. Het is dus belangrijk dat deze landen hun economie minder afhankelijk maken van grondstoffenexport.

Somber
De wereldeconomie als geheel groeit komende jaren waarschijnlijk met zo'n 3 procent, denkt de Wereldbank. Daarmee is het instituut somberder dan bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het gaat evenwel om precies dezelfde groeicijfers als bij een eerdere raming in januari.

Wel is de prognose voor de Amerikaanse economie in 2018 en 2019 met enkele tiende procenten opgekrikt. De raming voor het in crisis verkerende Argentinië is juist flink verlaagd. Voor Nederland heeft de Wereldbank geen aparte ramingen gegeven.

De Wereldbank met hoofdkwartier in Washington werd in 1944 opgericht, tegelijk met het IMF. Een van de eerste taken van de organisatie was het bevorderen van de wederopbouw in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

'Groei economie tilt Afrika niet uit armoede'
'Groei economie tilt Afrika niet uit armoede' (Foto: ANP)

Jan Versteegh heeft ADHD, al heel lang

Televisiepresentator Jan Versteegh kreeg al op zijn vierde het etiket ADHD. "Ik was een moeilijk ventje. Driftig, druk, onhandelbaar, lastig", vertelt Jan Versteegh in het julinummer van het maandblad JAN.

"In een restaurant klom ik in de gordijnen, dat vond ik te gek. Er waren winkels waar mijn moeder niet meer mocht komen, in elk geval niet met mij. Omdat ik daar als een wervelwind doorheen rende en per ongeluk wel eens een kledingrek omver gooide." Hij slikte op jonge leeftijd Ritalin. 'Jan heeft weer een bui' was thuis een gevleugelde uitspraak. "Ik werd woest als mijn ouders zeiden: 'Heb je je pilletje wel genomen?'"

Op school had Jan het niet gemakkelijk. "Zo'n wild kind hoort nergens bij, hè. Als nieuweling in een groep was ik heel druk. Aandacht trekken, grapjes maken - in de hoop dat de anderen mij zouden accepteren. Wat gebeurt er dan? Precies het tegenovergestelde. Kinderen moesten niks van mij hebben. Dan ga je nog meer je best doen, nog meer afwijzing... Ik werd heel onzeker."

"In de brugklas viel ik weer overal buiten", vervolgt Jan. "Ik werd genegeerd en gepest." Een voorstelling van Acda en De Munnik in de schouwburg van Gouda bood Versteegh hoop. "Ik dacht: elke avond een volle zaal vermaken, wat moeten zij een geweldig leven hebben... Dat wilde ik ook. Het gaf mij hoop, gek genoeg. Al die mensen die mij pesten of negeren, vergissen zich. Straks gaan ze mij zien. Niet op een podium, maar voor de camera, op televisie. In dat optreden van Acda en de Munnik ligt de kiem, de oorsprong van mijn droom om in de spotlights te staan. Ik wist: later is deze ellende voorbij. Dan wordt het leven leuk. En het wérd leuk."

Jan Versteegh kreeg op z'n vierde etiket ADHD
Jan Versteegh kreeg op z'n vierde etiket ADHD (Foto: BuzzE)

Avengers 4: mogelijk eerste promo art gelekt

Inmiddels draait Avengers: Infinity War ruim 1,5 maand en hebben we allemaal de kans gehad om een beetje bij te komen van het spektakel wat Marvel ons te bieden had. Maar let op: als je de film nog niet gezien hebt, volgen er spoilers hieronder!

Met nog 11 maanden te gaan tot het volgende deel van Avengers (die nog steeds geen titel heeft) is het niet ondenkbaar om voor te stellen dat Marvel reeds bezig is om het promotiemateriaal voor te bereiden. Vandaag is er promotie art ontdekt die mogelijk de 'real deal' is. Dit vermoeden wordt bevestigd door het feit dat de afbeelding hier en daar offline wordt gehaald, maar we hebben onze hand nog kunnen leggen op deze afbeelding.

Avengers 4 promo art

We zien hier de groep Avengers die het slachtveld van Infinity War overleefd hebben. Tevens zien we dat Hawkeye zich weer schaart onder de machtigste helden van Aarde. Ook Ant-Man meet zich weer met de groten der aarde, terwijl de Hulk zichzelf ook weer laat zien. Zoals reeds aangekondigd is ook Captain Marvel aanwezig en, in tegenstelling tot wat eerdere set-foto's lijken te beweren, is haar kostuum trouw aan de comics met de kleuren rood en blauw. Opvallende afwezigen zijn The Wasp en de baard van Captain America. 

Naast de ontbrekende baard van Cap valt ook het rode haar van Black Widow op. Doordat een aantal helden er toch degelijk anders uitzien zou dit de theorie kunnen versterken dat Avengers 4 niet direct na de gebeurtenissen van Infinity War start maar enige tijd later. Dit is ontzettend interessant omdat dit ons de kans biedt om te zien hoe een wereld er uitziet zonder een aantal van de grote superhelden. Let op: bovenstaand is nog niet bevestigd dus er is niks officieel tot het van Marvel zelf komt.

Uiteraard zal iedereen die hierboven ontbreekt aan het einde van de film weer leven. Hoe kunnen we anders de komende jaren genieten van Spiderman Homecoming 2, Black Panther 2 en Guardians of the Galaxy Vol. 3 De volgende film met bovenstaande helden zal eind april of begin mei van 2019 in de bioscopen arriveren.

Volleybalsters winnen in drie sets van de Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan de vierde week van de Nations League. In het Topsportcentrum in Rotterdam won Oranje met 3-0 (25-22, 25-21, 25-18) van de Dominicaanse Republiek.

In de eerste twee sets ging het gelijk op tussen de beide landen, maar op het einde van de set maakte de ploeg van bondscoach Jamie Morrison het verschil. In de derde set had Nederland al vroeg een voorsprong te pakken en kwam niet meer in de problemen.

Woensdagavond speelt Oranje tegen Italie, een dag later neemt de volleybalsters het op tegen Europees kampioen Servië. Nederland staat na tien wedstrijden op de vierde plaats met acht overwinningen en twee nederlagen. De top vijf plaatst zich samen met gastland China voor de finale.

Knul steekt buurman neer na ruzie met ma

De politie heeft dinsdagmiddag een man aangehouden op verdenking van het neersteken van de buurman van zijn moeder op de Patersweg in Hoensbroek. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Omstreeks 14:45 uur kreeg het slachtoffer een conflict met zijn buurvrouw, waarna de zoon van de vrouw tussen beiden kwam en het slachtoffer verwondde. De politie onderzoekt de zaak. Het motief en de precieze aanleiding maken deel uit van het onderzoek. De omgeving is na het incident direct afgezet voor sporenonderzoek. De verdachte is overgebracht naar het bureau.

Geen bikinironde meer bij Miss America

De organisatie van de Miss America-verkiezing schrapt de bikini- en badpakkenronde. De competitie draait niet langer om het beoordelen van de fysieke verschijning van de deelneemsters.

Gretchen Carlson, die zelf in 1989 Miss America werd en de missverkiezing organiseert, kondigde het einde van de jarenlange traditie dinsdag aan in het ontbijtprogramma Good Morning America. "We zijn niet langer een schoonheidswedstrijd. We zijn een competitie", lichtte ze het besluit van de organisatie toe. Ze zegt dat het stoppen met de badpakkenronde een gevolg is van veranderende culturele normen.

In plaats van de badpakkenronde gaan deelnemers in gesprek met de juryleden over hun passie, hun levensdoelen en hoe ze hun talent en ambitie willen inzetten als Miss America. De organisatie stopt nog niet met de avondjurkenronde, maar deelnemers worden wel aangemoedigd "hun zelfvertrouwen uit te drukken in de avondkleding van hun keuze".

Op 9 september is de volgende Miss America-verkiezing.

Miss America stopt met bikini's
Miss America stopt met bikini's (Foto: ANP)

Jihadiste met baby en vader in Koerdische cel

Een 22-jarige Nederlandse jihadiste die naar Syrië was gereisd, zit samen met haar vijf maanden oude baby en haar vader gevangen in de stad Erbil in het Koerdische deel van Irak. De Koerdische autoriteiten verdenken de vrouw van terrorisme. De vrouw reisde een Nederlandse jihadstrijder achterna met wie ze een kind kreeg. De man is vermoedelijk omgekomen.

Dat bevestigt Taner Sen, de advocaat van de familie, na berichtgeving door de NOS. Sen laat weten dat Melis A. circa twee jaar geleden naar het Midden-Oosten reisde en uiteindelijk in een kamp in Noord-Syrië terechtkwam. Haar vader reisde toen naar de regio en mocht de vrouw op humanitaire gronden meenemen uit het kamp.

Met zijn drieën vertrokken ze naar Erbil en ze meldden zich daar bij het Nederlandse consulaat. "Ze wilden terugreizen naar Nederland maar kregen van het Nederlandse consulaat geen hulp. Volgens de vader werden ze van het kastje naar de muur gestuurd", zegt Sen.

Enkele dagen geleden zetten de autoriteiten in Erbil de vrouw, haar baby en haar vader gevangen. Sen probeert nu via het ministerie van Buitenlandse Zaken en de officier van justitie in Nederland hulp te regelen voor de familie.

Jihadiste met baby en vader in Koerdische cel
Jihadiste met baby en vader in Koerdische cel (Foto: ANP)

Newey houdt vertrouwen in Verstappen

Volgens technisch directeur Adrian Newey van Red Bull Racing zal het niet lang duren voor Max Verstappen opnieuw successen behaalt. Volgens de Brit is Verstappen sterk en slim genoeg om te leren van zijn fouten.

Tot nu toe verliep het F1-seizoen niet vlekkeloos voor Verstappen en kritiek op de 20-jarige coureur bleef dan ook niet uit.

"We zijn allemaal menselijk", aldus Newey tegen persbureau Reuters. "Hij kan proberen om de kritiek van zich af te gooien, maar als je zo’n reeks neerzet, ga je aan jezelf twijfelen. Dat is logisch om te doen. Ik denk dat hij sterk genoeg is om zich hier doorheen te slaan. Hij heeft gewoon een slechte serie. Het is een geweldige coureur. Hij is bijzonder snel en op een gegeven moment laat hij dit achter zich. Onderdeel van het leven als coureur is om van je fouten te leren en ik denk dat hij slim genoeg is om dat te doen."

Noorse bondscoach over Ödegaard: "Hij kan uitgroeien tot een echte klassespeler"

De Noorse bondscoach Lars Lagerbäck is onder de indruk van Martin Ödegaard. De middenvelder keert deze zomer terug bij Real Madrid.

De negentienjarige middenvelder speelde de afgelopen anderhalf jaar op huurbasis voor sc Heerenveen en hij kwam tot 43 wedstrijden voor de Friezen, waarin hij drie keer het net vond en vijf assists gaf.

"Hij doet het steeds beter. Hij heeft een enorm potentieel en hij is een van de meest technische spelers die ik ooit heb gezien", vertelt Lagerbäck in gesprek met Goal. "Met meer ervaring denk ik dat hij uit kan groeien tot een echte klassespeler."

"Het is altijd moeilijk om te zeggen waar spelers moeten spelen, als ze het mij vragen. Het is erg belangrijk voor spelers, en vooral de jonge spelers, om zoveel mogelijk aan spelen toe te komen. Als een grote club als Real Madrid je terughaalt en je speeltijd geeft, is dat natuurlijk ook goed."

"Dat is het dilemma, een moeilijke beslissing. Tenslotte is het aan de speler zelf om de beslissing te nemen. Als spelers mij om advies vragen, zeg ik altijd dat ze voor een realistische keuze moeten gaan. Maar deze beslissing moet hij nemen."

"Hij is nog jong en het is lastig om in de basiself te komen van een team als Real Madrid, omdat hij dit jaar nog maar twintig wordt. Hij heeft nog steeds veel tijd. Maar, zoals ik al zei, de beslissing is aan hem."

Samenwerking NL-DE 'cruciaal' voor Europa

Nederland en Duitsland kunnen elkaar op veel punten vinden, zeker als het gaat om het belang van veerkrachtige economieën, gezonde banken en de toekomst van de eurozone. Samenwerking tussen Nederland en Duitsland is van groot belang voor de toekomst van Europa.

Dat zei minister Hoekstra na afloop van zijn ontmoeting met de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz. Minister-president Rutte en minister Hoekstra ontvingen op 4 juni 2018 de Duitse minister op het ministerie van Algemene Zaken. Hoekstra en Scholz spraken aansluitend op het ministerie van Financiën over actuele Europese onderwerpen zoals het belang van financiële stabiliteit in Europa en de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Aankomende periode staan in Europa belangrijke discussies over de eurozone op de agenda, zoals versterking van de EMU, de Bankenunie en de Europese begroting. Scholz gaf aan blij te zijn met de goede samenwerking met Nederland. Dat heeft volgens hem bijgedragen naar de succesvolle stappen die onlangs zijn gezet bij de Bankenunie. “Dat reduceert de risico’s en dat is cruciaal om banken stabieler te maken. Dat is belangrijk voor de toekomst van EU, de eurozone en de Bankenunie.”

Ambulance knalt op boom, drie zwaargewonden

Een ambulance is dinsdagmiddag in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen van de weg af geraakt en frontaal tegen een boom geknald. Een 56-jarige patiënt die net was opgehaald en de verpleegkundige raakten levensgevaarlijk gewond door het ongeluk in Reichshof, in de buurt van Gummersbach.

Ook de achttienjarige bestuurster van de ziekenwagen liep volgens de politie ernstig letsel op. Vermoedelijk is ze in een bocht uitgeweken voor een dier en heeft daarna de macht over het stuur verloren. Reddingshelikopters hebben de slachtoffers naar een ziekenhuis gebracht.

Ambulance knalt op boom, drie zwaargewonden
Ambulance knalt op boom, drie zwaargewonden (Foto: ANP)

FC Utrecht laat verdediger op huurbasis vertrekken

FC Utrecht neemt afscheid van Dario Dumic. De Utrechters laten de verdediger op huurbasis vertrekken naar Dynamo Dresden.

In de huurovereenkomst met de club uit de 2.Bundesliga is een optie tot koop opgenomen. Dumic maakte afgelopen zomer de overstap van NEC naar FC Utrecht en tekende vervolgens een contract tot de zomer van 2021.

De international van Bosnië en Herzegovina kwam afgelopen seizoen tot achttien wedstrijden in de hoofdmacht van de Utrechters en speelde drie wedstrijden voor Jong FC Utrecht. Hij gaf één assist.

"Voor Dario is het noodzakelijk om meer minuten te kunnen maken om zijn plek bij het nationale team van Bosnië en Herzegovina te behouden", vertelt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de officiële clubwebsite van FC Utrecht. "Dit perspectief kan Dynamo Dresden hem op dit moment meer bieden dan FC Utrecht. De tweede Bundesliga is een sterke competitie waarin hij zichzelf kan laten zien."

Lorenzo vervangt Pedrosa bij HRC Repsol Honda

Volgens Motorsport.com heeft Jorge Lorenzo een tweejarig contract ondertekend bij het MotoGP-team van HRC Repsol Honda. De 31-jarige Spanjaard vervangt zijn landgenoot Dani Pedrosa.

Het contract tussen de Spanjaard en de Japanse fabrikant is in de afgelopen dagen ondertekend. Dinsdagochtend werd al bekend dat Pedrosa na een verbintenis van achttien jaar, waarvan dertien jaar in de koningsklasse van de tweewielers, vertrekt bij de Japanse fabrikant. Mogelijk dat de Spanjaard komend seizoen met steun van Petronas en Monster Energy uit zal komen voor een nieuw Yamaha-satellietteam.

Door de komst van Lorenzo heeft Honda komend seizoen twee coureurs die zes wereldkampioenschappen op een rij hebben gewonnen. Lorenzo won de titel in 2012 en 2015, terwijl Marquez wereldkampioen was in 2013, 2014, 2016 en 2017.

OM in hoger beroep tegen Volkert van der Graaf

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt hoger beroep in tegen de uitspraak door de voorzieningenrechter van 29 mei 2018 in de procedure rond het meldplicht van Volkert van der Graaf.

Het OM kan zich niet vinden in het oordeel van de voorzieningenrechter omtrent de meldplicht van Volkert van der Graaf. en stelt daarom appel in tegen diens beslissing. Het OM is het onder andere oneens met de wijze waarop de voorzieningenrechter de rapportages van de deskundigen over Van der G. heeft geïnterpreteerd.

De beslissing van de rechtbank Den Haag is onmiddellijk uitvoerbaar. Dat betekent dat Van der Graaf sinds 29 mei 2018 niet meer aan de meldplicht hoeft te voldoen. Omdat het OM van opvatting is dat de meldplicht wel gehandhaafd moet worden, is het lang voortduren van die situatie ongewenst. Om die reden is spoedappel ingesteld.

We Are Here staat open voor 24 uursopvang

Het collectief We Are Here zegt open te staan voor 24 uursopvang, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dat zegt een woordvoerder van de ongedocumenteerde asielzoekers. Eerder gaf de actiegroep aan niets te zien in de opvang die het nieuwe stadsbestuur wil bieden, uit vrees over een tijdje toch weer op straat te staan.

De zegsman verklaart dat We Are Here bereid is gebruik te maken van de 24 uursopvang op voorwaarde dat er juridische hulp is en de groep gebruik kan maken van een educatief programma.

De ongeveer zestig ongedocumenteerden moesten maandag hun gekraakte huizen aan de Rudolf Dieselstraat in Oost uit. Nadat twee kraakpogingen waren mislukt, zochten ze onderdak in een leeg gebouw in Amstelveen. De locoburgemeester maakte echter direct duidelijk dat ze hier niet welkom zijn. De woordvoerder van We Are Here hoopt op een beetje coulance. "Hopelijk kunnen we nog een paar dagen langer in Amstelveen blijven tot er meer duidelijk is."

We Are Here staat open voor 24 uursopvang
We Are Here staat open voor 24 uursopvang (Foto: ANP)

Blizzard werkt officieel aan nieuwe Diablo

Dat Blizzard werkt aan een nieuwe Diablo is lange tijd al onderwerp van gesprekken. Alle tekens waren er, hints werden gegeven, maar een officiële bevestiging bleef uit. Tot nu dan.

In een vacature die Blizzard online heeft gezet is in vrij duidelijke taal te lezen dat er een nieuwe Diablo in ontwikkeling is. De tekst luidt: 'We're working on a new, unannounced Diablo project.' De vacature in kwestie is voor een Dungeon Artist, maar geeft verder geen hints over de status van de ontwikkeling of over een eventuele release periode. Misschien dat de game aangekondigd wordt tijdens Blizzcon 2018, maar dat is nog even geduld hebben.

diablo III eternal collection

Lego Movie 2 trailer gaat dystopisch

Na het knallende succes van The Lego Movie kon een vervolg niet uitblijven. En in februari 2019 is het dan zover! Vandaag is de eerste trailer verschenen.

In deze trailer zien we dat na de gebeurtenissen van de vorige film niet alles meer zo 'awesome' is. Behalve Emmett, die zijn positieve kijk op het leven door niks of niemand laat verstoren. Totdat de Lego DUPLO de stad aanvalt. Emmett moet zich vol overgave op een nieuw avontuur storten. De trailer is weer bij vlagen grappig en zal ongetwijfeld volle zalen trekken, zeker in de koude wintermaanden.

The Lego Movie 2: The Second Part verschijnt naar verwachting 8 februari 2019 in de bioscoop.

Eerste teaser Transformers-spinoff Bumblebee

Ondanks het constante falen van andere studios gaat Paramount stug door met het voorzetten van hun eigen Transformers Cinematic Universe met de eerste spin-off van de ooit succesvolle Transformers-reeks, Bumblebee. 

Deze film speelt zich af in 1987, zo'n twintig jaar voor de eerste film over de transformerende robots. Een hoofdrol is er voor Hailee Steinfeid (Edge of Seventeen) als Charlie Watson, een tienermeisje die erachter komt dat haar Volkswagen een *shocker!* Transformer is. De eerste reacties vanuit Cinema-Con waren positief, nu kan het grote publiek en dus het internet haar mening geven. De studio beweert dat films als E.T. en Back to the Future de inspiratie voor de sfeer in Bumblebee waren. Beoordeel zelf hieronder of je al nostalgisch wordt.

Bumblebee draait vanaf 20 december in de Nederlandse bioscopen.

Fiscus voldoet pas in 2019 aan privacywet

De Belastingdienst heeft waarschijnlijk nog een jaar nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese privacywet die al sinds 25 mei van kracht is. Dat laat staatssecretaris Menno Snel van Financiën weten in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA).

De fiscus heeft volgens Snel "tekortkomingen" geconstateerd in de naleving van de nieuwe wet. "Er zijn al verschillende maatregelen genomen om deze te weg te nemen, maar een aantal maatregelen moet nog uitgevoerd worden", schrijft hij. Het streven is dat de Belastingdienst binnen een jaar, gerekend vanaf 25 mei, alsnog aan de regels voldoet.

Tot die tijd stopt de Belastingdienst met de verwerking van sommige persoonsgegevens waarbij mogelijk de regels worden overtreden. Snel noemt onder meer het gebruik van camerabeelden voor het toezicht op de motorrijtuigenbelasting als voorbeeld.

Fiscus voldoet pas in 2019 aan privacywet
Fiscus voldoet pas in 2019 aan privacywet (Foto: BuzzT)

'Studio achter Octopath Traveler focust op Nintendo Switch'

In juli lanceert Octopath Traveler voor Nintendo Switch. De JRPG is een AA-game uit de stallen van Acquire en Sqaure Enix en probeert de oude gloriedagen van de JRPG terug te brengen. Het lijkt erop dat de studio voorlopig nog niet klaar is met Nintendo.

In gesprek met Gameinformer laat Tomoya Asano, division executive bij Square Enix, weten dat Acquire sinds april een eigen afdeling vormt. De beslissing hiervoor volgt nadat Sqaure Enix het besluit had gemaakt om te focussen op originele titels voor Nintendo Switch.

Asano wil, bij succes van Octopath Traveler, graag de focus plaatsen op Nintendo Switch. Het is dan ook niet verrassend dat Acquire momenteel bezig is met meerdere projecten voor het apparaat, al is er nog niet veel om over te praten op het moment. De focus ligt vooralsnog op Octopath Traveler, maar er zit dus meer aan te komen.

Destiny 2: Forsaken belooft grootste uitbreiding tot nu toe te worden

Bungie heeft de eerste informatie vrijgegeven voor de volgende Destiny 2-uitbreiding: Forsaken. Volgens Bungie is deze uitbreiding het doel waar het team naar heeft gewerkt en waar hun antwoord op een jaar lang aan feedback in terugkomt.

In Forsaken is de Reef gevallen en moeten de speler en Cayde-6 onderzoeken wat er is gebeurd. Wat je treft is een prisonbreak uit de Prison of Elders, waarin de meest gevaarlijke criminelen zijn ontsnapt: de 8 Barons. De uitbreiding draait om het vangen van deze criminelen.

Naast de gebruikelijke verhaal-uitbreiding, nieuwe locaties, nieuwe wapens en skins is er ook een nieuwe wapen-archetype toegevoegd: Pijl en Boog. Al deze nieuwe items zijn te gebruiken in de nieuwe Raid, maar ook in Gambit, een nieuwe modus die PvE en PvP combineert. In deze modus speel je als team van vier tegen een ander team van vier in twee verschillende arena's. Om te winnen moet je AI-vijanden doodmaken en de goederen die zij droppen in jouw 'bank' stoppen.

Stop je er genoeg in, dan blokkeer je de bank van de tegenstander tot zij deze weer vrijmaken. Verzamel je genoeg van de goederen, dan spawn je de uiteindelijke baas. Versla je deze, dan win je de ronde. Er is nog wel één kanttekening: één spelers van elk team kan de overstap maken naar de arena van de tegenstander en daar chaos veroorzaken.

Alle informatie wordt door de Buingie-medewerkers in onderstaande trailer nog eens haarfijn uitgelegd. Destiny 2: Forsaken lanceert op 4 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ackermann sprint naar winst in tweede etappe, Impey nieuwe leider

De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Pascal Ackermann. De 24-jarige Duitser van BORA-hansgrohe was na 180.5 kilometer duidelijk de snelste in Belleville en Beaujolais. Op ruime afstand werd Edvald Boasson Hagen tweede, voor Daryl Impey, die wel de nieuwe leider is in het algemeen klassement door de bonificatieseconden aan de streep.

Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Samsic), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Nikita Stalnov (Astana) waren de vroege aanvallers van de dag. Het viertal pakte een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton.

Op dertig kilometer van de streep op de beklimming van de Col du Fût d’Avenas versnelde Antwan Tolhoek. De Nederlander van LottoNL-Jumbo, die in de eerste etappe veel tijd verloor, kreeg de Spaans kampioen Jésus Herrada met zich mee. Team Sky liet hun niet begaan. Ook een aanval van Guillaume Martin haalde niks uit.

Bij de aanvallers bleek de Kazach Stalnov over de beste benen te beschikken. De renner van Astana ging er alleen vandoor, maar in de laatste kilometer werd ook hij gegrepen door het peloton. Net daarvoor kwam klassementsleider Kwiatkowski hard in aanraking met het asfalt. De Pool van team Sky kon wel zijn weg vervolgen.

In de sprint die volgde was Ackermann duidelijk de snelste van het peloton. De 24-jarige wielrenner won de sprint voor Boasson Hagen en Impey. Impey is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Penelope Cruz: onderzoek Woody Allen overdoen

Penelope Cruz heeft er bij de Amerikaanse autoriteiten op aangedrongen om de misbruikzaak van Woody Allen opnieuw te onderzoeken, zodat de zaak definitief kan worden beëindigd. De zaak draait om Dylan Farrow, die haar vader Woody Allen beschuldigt haar seksueel te hebben misbruikt.

Cruz, die speelde in Woody's films To Rome With Love en Vicky Cristina Barcelona, vindt dat de zaak "opnieuw moet worden bekeken" als Dylan beweert dat de claim dat de regisseur haar als kind heeft lastig gevallen niet verzonnen is.

Haar moeder, Mia Farrow, spande in 1993 de zaak aan, maar de aanklagers kozen ervoor om geen aanklacht in te dienen - een feit dat Woody naar voren bracht tijdens een recent interview met het Argentijnse nieuwsprogramma Periodismo Para Todos, waarin hij vertelde: "Dit is iets dat 25 jaar geleden grondig is onderzocht door alle autoriteiten. Alle kwamen tot de conclusie dat het niet waar was. En dat was het einde en ik ging verder met mijn leven.''

Heropend
Maar Cruz is van mening dat de zaak moet worden heropend - zodat Woody zijn naam voor eens en altijd kan zuiveren. "De zaak moet nog eens worden bekeken", zegt ze. "Het belangrijkste is, als er ergens in de wereld een geval is dat niet duidelijk is, waarom zou je er dan niet nog eens naar kijken? Daar ben ik voor."

Penelope, die een Oscar won voor haar rol in Vicky Christina Barcelona van 2008, onderstreept dat ze zich niet zal aansluiten bij de groeiende lijst van actrices die hebben geweigerd om opnieuw te werken met Woody vanwege van de aanhoudende beschuldigingen tegen hem.

Penelope Cruz: onderzoek Woody Allen overdoen
Penelope Cruz: onderzoek Woody Allen overdoen (Foto: BuzzE)

Binnenvaartschippers krijgen vrijwaring CCR-regels

Vandaag is de PVV-motie aangenomen die de regering oproept om, net zoals Duitsland,  binnenvaartschippers te vrijwaren van 'de belachelijke regels' die samen met de EU zijn opgesteld. Hiermee wint Nederland een stukje van haar soevereiniteit terug. De PVV zet zich in voor een concurrerende binnenvaartsector.

Door oneigenlijk strenge regels vanuit de Centrale Commissie Rijnvaart (CCR) dreigen veel kleine binnenvaartschippers over de kop te gaan. “Dat is niet alleen een drama voor die families, maar betekent ook nog eens dat al die vracht straks via de weg wordt vervoerd,” aldus Roy van Aalst, PVV-woordvoerder Infrastructuur en Waterstaat.

"De PVV heeft de noodkreet van de schippers gehoord en heeft er in de Tweede Kamer op aangedrongen dat er een uitzondering wordt gemaakt voor onze binnenvaartvloot, waar de Kamer vandaag in meeging," aldus de PVV in het persbericht. De uitzondering zou volgens de ingediende motie moeten gelden voor binnenvaartschepen kleiner dan 85 meter of met een maximaal laadvermogen van 1500 ton. 

'Coalitie met Leefbaar R'dam onhaalbare kaart'

GroenLinks heeft in Rotterdam categorisch geweigerd in een coalitie te stappen met VVD, Leefbaar Rotterdam en D66. De linkse partij vreest het te rechtse karakter van zo'n college. Een 'middencoalitie' met als extra partij PvdA, waarbij rechts en links nagenoeg in evenwicht waren, was een brug te ver voor de PvdA. Die partij wilde per se niet met Leefbaar in zee.

Dat blijkt uit de toelichting die formateurs Paul Rosenmöller en Pieter Duisenberg gaven over de coalitieonderhandelingen in Rotterdam. Zondag maakten zij bekend dat Leefbaar als grootste partij niet gaat meebesturen. Er komt een coalitie met VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie/SGP die met 23 zetels de kleinst mogelijke meerderheid heeft.

Het duo heeft de afgelopen weken met "trekken en heel veel duwen" geprobeerd een coalitie te smeden met Leefbaar Rotterdam. Dat is niet gelukt, constateren de informateurs teleurgesteld, die onderstrepen dat er inhoudelijk geen grote barrières tussen de partijen zaten.

"Puur uit politieke motieven is er geen coalitie gekomen. Die polarisatie is niet goed voor Rotterdam", zegt Rosenmöller. Hij roept de partijen op vooral niet op een dichtgetimmerd coalitieakkoord te blijven zitten, maar ook de ideeën van Leefbaar en linkse oppositiepartijen als NIDA en DENK mee te nemen in de besluitvorming.

'Coalitie met Leefbaar R'dam onhaalbare kaart'
'Coalitie met Leefbaar R'dam onhaalbare kaart' (Foto: ANP)

Shaq Fu is vanaf vandaag herboren

Mindscape, Saber Interactive en Wired Productions brengen vandaag Shaq Fu: A Legend Reborn uit met, je raadt het al, een launchtrailer. Iedereen die de game in huis haalt, krijgt later deze maand bovendien een bonus-DLC waarin je als Obama Kanye West in elkaar gaat timmeren.

Shaq Fu: A Legend Reborn is een sequel op het in 1994 verschenen Shaq Fu, een vechtspel met Shaquille O’Neal in de hoofdrol. In het spel keert de basketballegende terug en neemt hij het op tegen demonische celebrities om wraak te nemen. Sla vijanden neer met combo’s en maai om je heen met een arsenaal aan wapens en power-ups in dit avontuur. Natuurlijk spreekt Shaquille zelf de stem in van het hoofdpersonage.

Shaq Fu: A Legend Reborn is vanaf nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc en heeft een adviesprijs van €34,99 voor PlayStation 4, Xbox One en PC en €39,99 voor de Nintendo Switch.

Politie pakt grote groep criminele jongeren op

In een gecoördineerde actie heeft de politie in Doetinchem vanmorgen 11 jongeren opgepakt. Zij worden verdacht van een groot aantal criminele activiteiten. Dit varieert van diefstal met geweld, poging tot zware mishandeling en/of mishandeling, openbare geweldpleging en afpersing tot internetfraude, heling en bedreigingen van slachtoffers en getuigen. Het gaat om jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Bij de actie zijn zo’n zeventig agenten ingezet.

Naast de 11 aangehouden jongeren krijgen 18 jongeren, die ook tot deze groep van problematische jongeren worden gerekend, een dringende uitnodiging voor een begeleidingstraject aangeboden. Dit gebeurt middels een brief van burgemeester Boumans van Doetinchem en de teamchef van de politie. Een deel van hen krijgt tevens een tijdelijk gebiedsverbod voor onder andere het centrum opgelegd. Dat geldt ook voor de 11 aangehouden jongeren. Overtreding van die sanctie kan hen op een forse boete komen te staan.

Lid arrestatieteam niet vervolgd om schieten bij aanhouding

Een lid van een Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AOT) van de Koninklijke Marechaussee wordt niet strafrechtelijk vervolgd, nadat hij met een vuurwapen heeft geschoten bij een aanhouding in Enschede op 29 januari dit jaar. Een inzittende van een auto raakte bij het incident gewond aan zijn voet.

De AOT’er loste het schot op het moment dat hij samen met drie collega’s de inzittenden van een auto wilde aanhouden. De man wilde de persoon achter het stuur aanhouden en had zijn wapen getrokken. Hij zag dat de deur van de auto aan de bestuurderskant open was. Om beter zicht te krijgen op de persoon achter het stuur, stapte de AOT’er naar links. Hierbij verloor hij korte tijd zijn evenwicht, vermoedelijk door een uitstekende stoeprand. Op dat moment loste de man een schot.

De AOT’er heeft verklaard dat hij niet had willen schieten en dat hij zelf ook werd verrast. Het Openbaar Ministerie (OM) twijfelt niet aan deze verklaring en vindt dat er geen bewijs is voor opzet. Het OM is wel van mening dat de man onvoorzichtig is geweest. Hij heeft niet voorkomen dat er een schot afging, waardoor iemand gewond is geraakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man in zijn optreden is afgeweken van getrainde procedures. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de hij zich op een andere manier aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gedragen. Het OM is daarom van oordeel dat het handelen van de AOT’er niet zodanig onvoorzichtig is geweest dat er sprake is van een strafbaar feit; het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Alles afwegende is het OM van mening dat strafrechtelijke vervolging van de man niet aan de orde is. De betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gesteld.

Minimaal 2 gewonden bij schietincident in Best

Maandagavond raakte tenminste twee mannen gewond bij een ruzie in en bij een woning aan de Melde, waarbij vuurwapens zijn gebruikt. Een derde betrokkene is nog voortvluchtig, naar hem is de politie op zoek.

Rond 19:15 uur troffen agenten de 36-jarige bewoner van een woning aan de Melde licht gewond aan in de tuin van zijn huis. Bijna gelijktijdig vonden andere collega’s een zwaar gewonde man, een 30-jarige inwoner van Best, aan op straat in de Prof. Titus Brandsmastraat. Beide mannen werden met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor verdere behandeling van hun verwondingen. 

Zover nu uit het onderzoek duidelijk is geworden is er in de woning aan de Melde een ruzie geweest, waarbij schoten zijn gelost en beide mannen gewond zijn geraakt. We weten ook dat er een derde persoon bij geweest is, naar wie de politie op zoek is. De politie heeft een vermoeden wie deze man is maar heeft daarover nog geen zekerheid. Ook weten ze niet of hij ook gewond geraakt is.

De nog voortvluchtige man is na het schietincident samen met de 30-jarige man gevlucht in een auto, die later onbeheerd in de Prof. Titus Brandsmastraat werd terug gevonden. Deze auto werd in beslag genomen voor nader sporenonderzoek. Een woordvoerder van de politie: "We deden op verschillende locaties onderzoek en troffen tijdens deze onderzoeken meerdere vuurwapens aan. Uiteraard namen we die in beslag en forensisch onderzoek zal moeten uitwijzen of deze wapens bij het schietincident gebruikt zijn. We zijn nog geruime tijd actief op zoek geweest naar de derde man, maar hij is tot op heden niet gevonden. Ook een uitgebreid buurtonderzoek maakt deel uit van het onderzoek."

De bewoner van het huis aan de Melde kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. Hij werd aangehouden en zit vast. Ook de zwaar gewonde man is officieel aangehouden, maar hij ligt nog wel in het ziekenhuis. Hij is niet in levensgevaar, maar liep een zeer ernstige verwonding aan zijn arm op.

Minimaal 2 gewonden bij schietincident in Best (Foto: stockfoto politie.nl)
Minimaal 2 gewonden bij schietincident in Best (Foto: stockfoto politie.nl)

LeBron James cover-atleet van NBA 2K19 "20th Anniversary Edition"

2K kondigt vandaag aan dat drievoudig NBA-kampioen en viervoudig NBA MVP (en fanatieke NBA 2K-gamer) LeBron James op de cover van de NBA 2K19 20th Anniversary Edition zal prijken. Naast exclusieve content en voorwerpen met James als thema, krijgen fans die de NBA 2K19 20th Anniversary Edition kopen de game vier dagen eerder, vanaf 7 september.

Op de cover staat de LeBron James afgebeeld met rondom hem een artistieke compositie van woorden die hoogstpersoonlijk door hem zijn gekozen. Elke term heeft een speciale betekenis voor James, waaronder “Strive for Greatness” (streef naar grootsheid), “Driven” (gedreven) en “Equality” (gelijkheid).

"Het is een eer om op de cover van de 20e editie van een game te staan die ik speel en waar ik gek op ben sinds ik een klein jochie was", zegt James. "We konden iets echt unieks doen met de cover, een weergave van alles wat me inspireert en drijft – van de familie waar ik uit voortkom en de woorden die de leidraad zijn in mijn leven. Het is me een eer dat mijn pad deel mag uitmaken van dit speciale moment in de geschiedenis van 2K en ik ben blij dat de fans het kunnen zien."

"Dit jaar viert het team van Visual Concepts haar 30-jarige bestaan, en het 20e jaar van de NBA 2K-serie. Het was dus belangrijk om voor deze mijlpalen samen te werken met de meest iconische speler van deze generatie, LeBron James", aldus Alfie Brody, Vice President Marketing voor NBA 2K. "LeBrons zorgvuldig samengestelde woorden op de cover van NBA 2K19 20th Anniversary Edition vatten de passie en de drive die hem tot een van de grootsten aller tijden hebben gemaakt goed samen. Hij is de perfecte cover-ster."

De NBA 2K19 20th Anniversary Edition bevat de volgende digitale items:

 • 100.000 Virtual Currency
 • 50.000 MyTEAM-punten
 • 20 MyTEAM League-packs
 • Sapphire LeBron James MyTEAM-card
 • 10 MyTEAM “20th Anniversary”-packs
 • 5 muurafbeeldingen met LeBron-thema voor MyCOURT
 • LeBron MyCOURT-ontwerp
 • LeBron Nike kledingcapsule: met shirts, petten, sokken en hoodies met Lebron-thema
 • LeBron Nike schoenencollectie: met 25 verschillende paren van LeBrons eigen schoenenlijn, waaronder de Lebron 15’s en 16’s

Fysieke voorwerpen, dus niet te krijgen als je de digitale versie koop:

 • Lebron NBA 2K19-poster
 • NBA 2K-stickervel
 • Speciale polsband met de door LeBron gekozen woorden

De NBA 2K19 20th Anniversary Edition is vanaf 7 september beschikbaar voor 99 euro voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en digitaal op pc. De standaard editie van NBA 2K19 is vanaf 11 september verkrijgbaar. Spelers die al aan de slag willen met de MyCAREER-functie van NBA 2K19, kunnen het geheel nieuwe NBA 2K19: The Prelude vanaf 31 august 31 2018 downloaden voor Xbox One en PlayStation 4.

NBA 2K19 - 20 Anniversary Edition (Foto: 2K Games)

Motoragent gewond na achtervolging

Maandag raakte een politieagent gewond nadat hij werd aangereden door een automobilist in Hilversum. Er is nog geen verdachte aangehouden en de politie zoekt getuigen. Rond 17:30 uur wilden twee motoragenten een automobilist, die vermoedelijk met gestolen kentekenplaten rondreed, controleren.

Bij de Larenseweg gaf het politiekoppel een stopteken, dat werd genegeerd door de man in de auto. Hij ging ervandoor en er ontstond een achtervolging door verschillende straten in Hilversum, totdat ze weer op de Larenseweg belandden. Hier reed de verdachte zich klem, waarna hij achteruit reed en tegen de motor van één van de agenten botste. De agent kwam ten val, maar liep hierbij geen letsel op.

De bestuurder van de auto ging er wederom vandoor, waarna de tweede agent opnieuw een achtervolging inzette. In de Ampérestraat kwamen zij tot stilstand. De bestuurder gaf hierna vol gas en reed hard achteruit, in de richting van de motoragent. Deze kon hem niet ontwijken, waarna een aanrijding het gevolg was. De agent viel van zijn motor en de verdachte ging ervandoor. Een ambulance kwam ter plaatse voor medische hulp en bracht de agent, met onder andere letsel aan zijn bekken en buik, naar het ziekenhuis.

Door verschillende politie-eenheden werd gezocht naar het verdachte voertuig met de bestuurder. Op het parkeerterrein van een hotel langs de snelweg A1, werd de auto, zonder inzittenden, aangetroffen. Er werd hierna in de omgeving gezocht naar de verdachte, maar deze werd niet meer aangetroffen.

Motoragent gewond na achtervolging (Foto: Stockfoto politie.nl)
Motoragent gewond na achtervolging (Foto: Stockfoto politie.nl)

Tennis World Tour was slechts twintig procent klaar

Met een metacritic-score van 48 is Tennis World Tour niet bepaald een succes. In een interview met het Franse Le Monde is duidelijk geworden waarom. Alain Falc, CEO van BigBen Interactive, geeft aan dat de game pas voor twintig procent klaar was enkele weken voor de release.

Door het marketingplan, de game moest voor het toernooi Roland Garros uitkomen, is besloten de game niet uit te stellen. In 2019 komen ze met een verbeterde versie van de game en het doel is om de komende jaren de metacritic-score te verhogen naar 80. Ondanks de vele kritiek en slechte scores is Falc niet bang dat de game de financiële doelen niet haalt. BigBen heeft een half miljoen exemplaren verspreidt, waarvan vele retailers geen recht hebben om de games te retourneren.

BigBen heeft het geld dus al lekker in de zak gestoken en verkoopt een game voor de volle mep die slechts twintig procent af is. Overigens komt er in 2020 of 2021 een nieuwe Tennis World Tour, of die wel af gaat zijn voor release is onzeker.

Geen extra onderzoek aansprakelijkheid Oekraïne in zaak MH17

Er komt nu geen aanvullend onderzoek naar de mogelijkheid om Oekraïne aansprakelijk te stellen in verband met het neerhalen van vlucht MH17. Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Onder meer PVV, SP, Forum Voor Democratie en CDA vinden dat naar de verantwoordelijkheid van Oekraïne moet worden gekeken omdat dat land zijn luchtruim op de dag van de ramp niet had gesloten. Hoewel destijds boven het oosten van Oekraïne al verscheidene vliegtuigen waren neergehaald door pro-Russische rebellen.

Volgens Blok ,,is er naar het oordeel van het kabinet op dit moment geen juridisch overtuigend bewijs voor succesvolle aansprakelijkstelling van Oekraïne". Hij zei dat vorige week ook al in een debat in de Tweede Kamer.

Nederland en Australië hebben Rusland wel aansprakelijk gesteld. Dat gebeurde nadat was vastgesteld dat de raket waarmee het vliegtuig op 14 juli 2014 is neergeschoten van het Russische leger was.

Geen extra onderzoek aansprakelijkheid Oekraïne
Geen extra onderzoek aansprakelijkheid Oekraïne (Foto: ANP)

'Naakte' Kim Kardashian heeft invloed

Kim Kardashian heeft maandag een mode-award in de wacht gesleept bij het Council of Fashion Designers of America-gala. Dit tot grote verrassing van de realityster. "Ik ben in shock dat ik een modeprijs win terwijl ik toch meestal naakt ben", grapte Kim, die de Influencer Award won, in haar speech. "Maar ik ben zeer vereerd."

Kim was niet de enige winnaar van de avond. De Nederlander Sander Lak van het modemerk Sies Marjan ging naar huis met de Swarovski Award voor Emerging Talent, terwijl de Belg Rad Simons voor het tweede jaar op rij de Womenswear Designer of the Year Award won.

Verder waren er onder meer prijzen voor Ashley en Mary Kate Olsen, Ralph Lauren, Naomi Campbell en Donatella Versace.

'Naakte' Kim Kardashian wint modeprijs
'Naakte' Kim Kardashian wint modeprijs (Foto: BuzzE)

Den Haag verbiedt Pegida-barbecue bij moskee

Anti-islamgroep Pegida mag van de Haagse burgemeester Pauline Krikke vrijdag geen demonstratieve barbecue houden voor de deur van de As-Soennah moskee.

"Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De aankondiging van de demonstratie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontatie en provocatie", zo staat in een verklaring.

Pegida mag van Krikke wel demonstreren op de Koekamp, dichtbij het Haagse Malieveld. "Demonstreren is een grondrecht dat we in Den Haag hoog achten."Maandag verbood de rechter in Utrecht een vergelijkbare barbecue van Pegida op de stoep van een moskee in Kanaleneiland.

Den Haag verbiedt Pegida-barbecue bij moskee
Den Haag verbiedt Pegida-barbecue bij moskee (Foto: ANP)

Denemarken wil kamp voor afgewezen migrant buiten Denemarken

Denemarken heeft een oplossing gevonden voor afgewezen asielzoekers: die moeten naar een opvangkamp op een "niet erg aantrekkelijke" plek elders in Europa en buiten Denemarken. Het land, dat bekend staat om zijn harde koers richting migranten, zegt dat het plan al is besproken met andere landen.

"Het zou een groot verschil zijn als men een kamp kan inrichten dat niet in de aantrekkelijke asiellanden ligt maar elders", aldus premier Lars Løkke Rasmussen tegen Deense media. Het idee zou al met Oostenrijk zijn besproken maar ook met andere landen die de eerste minister niet wilde noemen. Ook vertelde hij er niet bij in welk land een dergelijke uitreisopvang moet komen.

Volgens Rasmussen kan voor het eind van dit jaar een proef beginnen.

Denemarken wil kamp voor afgewezen migranten
Denemarken wil kamp voor afgewezen migranten (Foto: ANP)

Transfer Magallán naar Ajax loopt vertraging op

De transfer van Lisandro Magallán van Boca Juniors naar Ajax loopt vertraging op, zo bevestigen de Argentijnen.

De 24-jarige verdediger werd afgelopen week al medisch gekeurd door Ajax en de contracten liggen klaar, maar Boca Juniors wil eerst een vervanger aantrekken voordat het Magallán laat vertrekken.

"Totdat we een vervanger hebben gevonden, ligt de transfer van Magallán stil", vertelt voorzitter Daniel Angelici in gesprek met FOX Sport Argentina. "Het sportieve heeft bij ons prioriteit, niet het economische. We hopen dat Ajax op ons wil wachten."

"We gaan proberen een verdediger te vinden die Magallán kan vervangen. Daarna zien we wel verder. We moeten niet proberen iemand te verkopen als we nog geen vervanger hebben voor dezelfde positie."

Argentijnse media melden dat Ajax Boca Juniors een ultimatum van 72 uur heeft opgelegd. De Argentijnse grootmacht zou binnen 72 uur duidelijkheid moeten verschaffen. Wanneer er wederom vertraging ontstaat, zou Ajax de transfer af kunnen blazen.

Nog een Afrikaanse held wil de Franse nationaliteit

Een Tunesische held wil ook de Franse nationaliteit nadat een jonge Malinees, Mamoudou Gassama, afgelopen maand beroemd werd door een pui te beklimmen in Parijs en een bungelend kind van een balkon te redden. Beelden van de heldendaad gingen dagenlang de wereld over. Gassama werd ontvangen door president Macron en kreeg als waardering de Franse nationaliteit.

De uitgewezen Tunesiër Ayman ziet in deze naturalisatie een kans. Hij was zonder verblijfsstatus in Frankrijk toen hij in april 2015 met gevaar voor eigen leven twee kleine kinderen uit een brandende flat in Fosses, ten noorden van Parijs, redde. De redding van de kinderen is echter niet gefilmd. Ayman verliet de plek van zijn heldendaad bovendien onopvallend, omdat hij illegaal was.

De moeder van de kinderen en de burgemeester van Fosses hebben hem achterhaald. De burgemeester heeft in 2017 vergeefs geprobeerd Ayman aan een verblijfsvergunning te helpen. In januari nog weigerden de autoriteiten hem om uitzonderlijke redenen een verblijfsvergunning te geven en hij kreeg het bevel het land te verlaten.

Ayman en zijn advocaat vechten dit aan. Ze stellen dat Aymans heldendaad niet minder gewaardeerd mag worden dan Gassama's.

Nog een held wil de Franse nationaliteit
Nog een held wil de Franse nationaliteit (Foto: ANP)

'Italiaanse clubs volgen verrichtingen Elia'

Eljero Elia staat in de belangstelling van Atalanta Bergamo en Sampdoria, meldt De Telegraaf. De Italiaanse clubs bekeken de vleugelaanvaller maandag.

Scouts van de twee clubs zaten op de tribune bij de oefeninterland tussen Italië en Nederland (1-1). Zij zagen de aanvaller van Istanbul Başakşehir, bij een stand van 1-0 in het voordeel van de Italianen, acht minuten voor tijd invallen.

De 31-jarige Elia stapte afgelopen zomer voor ruim één miljoen euro over van Feyenoord naar Turkije en kwam afgelopen seizoen tot 32 wedstrijden, waarin hij acht keer scoorde en vijf assists gaf. Hoewel hij het uitstekend naar zijn zin heeft in de Süper Lig, zou 28-voudig international open staan voor een nieuw avontuur.

Elia spelde tijdens het seizoen 2011/12 al een jaar in de Serie A, maar zijn dienstverband bij Juventus liep uit op een teleurstelling. Hij kwam destijds tot slechts 94 minuten in competitieverband. De linksbuiten speelde eerder verder voor ADO Den Haag, FC Twente, Hamburger SV, Werder Bremen, Southampton en Feyenoord.

NHL: Capitals één zege verwijderd van 1e Stanley Cup-winst

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben nog één overwinning nodig om voor het eerst in de toch vrij lange teamgeschiedenis eindelijk de Stanley Cup te winnen, de enorme bokaal voor de kampioen van de Noord-Amerikaanse competitie NHL.

De Capitals begonnen met een 2-1 stand in de serie aan de vierde wedstrijd van de best-of-7-finale, gespeeld in de eigen Capital One Arena. Halverwege de eerste periode opende TJ Oshie de score namens de thuisploeg en goals van Tom Wilson en Devante Smith-Pelly zetten in de tien minuten daarna de toon: 3-0.

John Carlson vergrootte de voorsprong in de tweede periode, maar dankzij James Neal en Reilly Smith gloorde er toch weer hoop voor de Golden Knights: 4-2. Michal Kempny maakte daar met de 5-2 snel een einde aan en na de 6-2 van Brett Connolly was het definitief gespeeld.

Donderdag krijgen de Capitals in Vegas de eerste kans om de boel af te maken.

Capitals - Golden Knights, game 4 (Bron: YouTube)

Vanaf vandaag bloed drinken in Vampyr

Vampyr, de verhaalgedreven actie-RPG van Dontnod Entertainment is vanaf vandaag beschikbaar en natuurlijk hoort daar een launchtrailer bij.

In Vampyr speel je als Dr. Jonathan Reid, een chirurg en bloedtransfusiespecialist, die in een vampier verandert wanneer hij na de Eerste Wereldoorlog terugkeert in zijn woonplaats Londen. De vaste overtuigingen van Reid, een man van logica en wetenschap, beginnen te wankelen wanneer hij ontwaakt in een eerder verborgen wereld van geheime genootschappen, goddeloze schepsels en oude orden die het op zijn leven hebben voorzien. Ondertussen wordt de bevolking van Londen geteisterd door een vreselijke ziekte - en Dr. Reid is mogelijk de laatste die de stad daarvan kan bevrijden.

Elke burger in Vampyr maakt deel uit van een onderling verbonden sociaal web, waarbij het lot van de ene burger in een sociale kring het dagelijks leven van de andere personen beïnvloedt, evenals de richting van het verhaal. Elke burger heeft zijn eigen verhaal, leven en persoonlijke missies – aan Reid de keuze wie hij zal sparen of opofferen om in zijn eigen missie te slagen. Als vampier is het drinken van bloed voor Reid de snelste manier om te evolueren en nieuwe bovennatuurlijke vermogens te ontgrendelen. In Vampyr is het niet de vraag óf je gaat moorden, maar wíe je zult vermoorden. Naast de dodelijke confrontaties op zijn pad, biedt elke burger een verleidelijke bron van macht, maar het doden van burgers zal niet zonder consequenties blijven.

Elk van de vier hoofddistricten heeft een gezondheidsstatus die is gebaseerd op het aantal levende, overleden en zieke burgers. Reid kan de status op peil houden door zich spaarzaam te voeden en de bevolking te genezen met de medicijnen die hij kan maken. Als de gezondheidsstatus te laag wordt, gaat het district verloren aan bovennatuurlijke wezens, samen met alle missies, winkels en burgers in het gebied. Ook wanneer alle districten in Londen zijn gevallen is de game nog te voltooien, maar dan wel met een einde dat past bij dergelijke gewetenloosheid.

Vampyr is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'VS wil productieverhoging oliekartel OPEC'

De Amerikaanse regering heeft aan Saudi-Arabië en andere leden van oliekartel OPEC gevraagd de productie met 1 miljoen vaten per dag te verhogen. Dat meldden ingewijden rond het opmerkelijke verzoek aan persbureau Bloomberg.

Waarschijnlijk wil Washington op die manier iets doen aan de hoge brandstofprijzen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse verzoek zou zijn besproken tijdens een bijeenkomst van Arabische olieministers in Koeweit afgelopen weekeinde. In april haalde president Donald Trump op Twitter nog uit naar de OPEC, waarbij hij het kartel ervan beschuldigde de olieprijzen kunstmatig hoog te houden.

De olieprijzen zijn gestegen naar het hoogste niveau in ruim drie jaar mede door de productiebeperkende maatregelen van de OPEC samen met Rusland, en het besluit van Trump om de sancties tegen Iran opnieuw in te stellen. Saudi-Arabië en Rusland zouden van plan zijn in de tweede helft van dit jaar de productie geleidelijk te verhogen met 1 miljoen vaten per dag.

'VS wil productieverhoging oliekartel OPEC'
'VS wil productieverhoging oliekartel OPEC' (Foto: ANP)

Amstelveen: krakers We Are Here moeten weg

De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here mogen niet in het door hen gekraakte pand in Amstelveen blijven. Locoburgemeester Herbert Raat heeft dat dinsdagochtend aan ze verteld tijdens een bezoek aan de plek waar ze zijn neergestreken aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan. "Wij willen dit niet in Amstelveen, we willen dat ze weggaan", zegt Raat.

Volgens hem gaat de eigenaar van het gebouw, die er appartementen in wil maken, aangifte doen van de kraak. De locoburgemeester heeft in de middag contact met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) over wat er moet gebeuren als de groep niet uit zichzelf weggaat.

De ongeveer zestig krakers moesten maandag huizen in de Amsterdamse Rudolf Dieselstraat verlaten. ,,Wij hopen wat tijd te krijgen om aan onze procedures te werken en om in dialoog te treden met de gemeente over een oplossing voor onze situatie", meldde de groep dinsdagochtend in een persbericht. Ze verklaarden dat ze naar Amstelveen zijn uitgeweken omdat nachtopvang niet voor hen beschikbaar zou zijn.

Amstelveen: krakers We Are Here moeten weg
Amstelveen: krakers We Are Here moeten weg (Foto: ANP)

Emre Can akkoord met een vierjarig contract bij Juventus

Emre Can heeft met Juventus een akkoord bereikt over een vierjarig contract, zo kan Goal bevestigen.

De Italiaanse landskampioen zal jaarlijks vijf miljoen euro overmaken naar de Duitse middenvelder en zijn contract zal ingaan als zijn huidige verbintenis bij Liverpool eind juni afloopt. Can wordt volgende week medisch gekeurd door Juventus.

De twintigvoudig Duits international stapte in de zomer van 2012 voor twaalf miljoen euro over van Bayer Leverkusen naar Liverpool. In de vier seizoenen op Anfield speelde hij voornamelijk als centrale middenvelder en verdedigende middenvelder, maar in sommige wedstrijden was hij ook centrale verdediger.

Can speelde dit seizoen 38 wedstrijden voor the Reds, waarin hij zes keer trefzeker was en vijf assists gaf. Op 17 maart leek zijn seizoen vroegtijdig ten einde te komen nadat hij tegen Watford een rugblessure opliep. De blessure leek niet al te ernstig te zijn, maar hij zou niet meer in actie komen in de Premier League.

In de Champions League-finale tegen Real Madrid maakte Can als invaller zijn rentree en speelde hij voor het laatst in het shirt van Liverpool. De 24-jarige middenvelder werd niet opgenomen in de Duitse WK-selectie.

Liverpool heeft al ingespeeld op het vertrek van Can. De club legde afgelopen week AS Monaco-middenvelder Fabinho vast en Naby Keita komt over van RB Leipzig.

Verschillende edities van Red Dead Redemption 2

Rockstar heeft alle pre-orderbonussen en edities van Red Dead Redemption 2 bekendgemaakt. Ga er maar voor zitten, het is een hele waslijst. Zelfs als je de game niet wil is er nog een editie zonder de game.

Alle edities hebben de volgende storymode-uitbreidingen:

 • War Horse: In het heetst van de strijd kun je altijd vertrouwen op het prachtige ijzergrijze Ardennes War Horse. Met meer moed en uithoudingsvermogen dan een gemiddeld ras, is dit een paard dat weet hoe hij uit de problemen moet blijven.
 • Outlaw Survival Kit: De Outlaw Survival Kit bevat een verzameling van benodigdheden om het zware leven aan het front te doorstaan, inclusief items om gezondheid te herstellen, Dead Eye en meer.

Naast de War Horse en Outlaw Survival Kit, ontvang je bij de digitale pre-orders via de PlayStation Store en Xbox Store ook de volgende beloningen:

 • Cash Bonus voor Red Dead Redemption 2 Story Mode: De Van der Linde-bende is altijd op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen en benodigdheden te verkrijgen. Deze in-game cash bonus is genoeg voor Arthur Morgan om een wapen, wat eten, een handjevol aan nuttige items en ammunitie te kopen.
 • Treasure Map: Door de hele wereld van Red Dead Redemption 2 zijn geheime begraven schatten te vinden. Deze exclusieve Treasure Map voor Story Mode geeft Arthur een voorsprong in de jacht naar de verstopte rijkdommen. Dit geldt voor pre-orders voor 31 juli 2018.

De Red Dead Redemption 2: Special Edition verzorgt exclusieve content voor Story Mode, zoals:

 • Bank Robbery Mission en Gang Hideout in Story Mode: Verkrijg exclusieve toegang tot een Bank Robbery Mission, waarin Arthur en een aantal van zijn nieuwe bendeleden een gedurfd plan bedenken om in te breken bij een bank in het Zuidelijke stadje van Rhodes en deze vervolgens te beroven. Ergens anders heeft de Del Lobos-bende een haciënda overgenomen – ontruim deze schuilplaats en beroof hun opslag voor een lucratieve buit.
 • Dappled Black Thoroughbred: Met dit volbloed racepaard met een prachtige zwarte vacht blijf je vooraan de kudde dankzij zijn uitzonderlijke snelheid en acceleratie. Daarbij hoort ook het exclusieve Nuevo Paraiso-zadel, handgemaakt in chocoladebruin leer met zilveren medaillondetails. Dit paard en zadel zijn beschikbaar in Red Dead Redemption 2 Story Mode.
 • Talisman en Medallion Gameplay Bonuses: Deze speciale Story Mode-items ondersteunen Arthur zodra hij hiermee is uitgerust. Door de Eagle Talentman aan zijn laars te bevestigen, zal Arthur’s milieubewustzijn langer duren. Door de Iguana Scale in zijn persoonlijke Satchel mee te nemen, heeft Arthur minder last van schade door het paardrijden.
 • Gameplay Boosts, bonussen & kortingen: Deze verzameling exclusieve Story Mode boosts, bonussen en kortingen helpen Arthur om zelf te overleven in de barre wildernis en ook om zijn bendeleden en het kamp beter te kunnen voorzien. De Core Stat-boost verbetert Arthur's Stamina-, Health- en Dead Eye Cores. Verdien meer geld tijdens overvalmissies met de Van der Linde-bende en bij het jagen en verkopen van kadavers. Ontvang kortingen op alle upgrades voor het kamp van de Van der Linde-bende.
 • De Nuevo Paraiso Gunslinger Outfit: Deze exclusieve Story Mode-outfit voor Arthur is geïnspireerd op de kleding gedragen door vaqueros en banditos ten zuiden van de grens. De outfit heeft een zwarte cowboyhoed met brede rand, een indigogekleurde jas, een versleten spijkerbroek, leren handschoenen en laarzen.
 • Gratis toegang tot extra wapens: Een goede variatie aan wapens is essentieel om te overleven in het Oude Westen. Krijg gratis toegang tot drie wapens bij de in-game Gunsmiths in Story Mode: de robuuste Volcanic Pistol, de verwoestende Pump Action Shotgun en de veelzijdige Lancaster Varmint Rifle.

Red Dead Redemption 2 - Special Edition (Foto: Rockstar Games)

De Red Dead Redemption 2: Ultimate Edition biedt alle Story Mode-content van de Special Edition plus extra bonussen voor online, zoals:

 • Bonus Outfits: ontvang twee exclusieve outfits voor jouw online karakter. De Blackrose Bounty Hunter Outfit bestaat uit een lange, ossenbloedrode jas, een vest met een gouden zakhorlogeketting en een donkere broek in chocoladebruine leren laarzen. De Copperhead Enforcer Outfit heeft een met bont gevoerd zadelbruin lederen gilet, tweekleurige handschoenen en een zwarte krijtstreepbroek met zwarte leren laarzen.
 • Black Chestnut Thoroughbred: Loop voorop in de competitie met dit volbloed renpaard met een opvallende zwarte kastanjevacht en ontvang ook het exclusieve High Plains Cutting Saddle, prachtig vervaardigd in gitzwart leer met goudkleurige metaalaccenten. Dit paard en zadel zijn online beschikbaar.
 • Gratis toegang tot de Survivor Camp Theme: personaliseer je eigen kamp met gratis toegang tot de Survivor theme.
 • Gratis toegang tot extra wapens: Krijg gratis toegang tot drie wapens bij de in-game Gunsmiths in Story Mode: de robuuste Volcanic Pistol, de verwoestende Pump Action Shotgun en de veelzijdige Lancaster Varmint Rifle.
 • Rank Bonussen: als een geweldige start voor alle Ultimate Edition-spelers, kun je sneller in rang stijgen tot aan rang 25.

Red Dead Redemption 2 - Ultimate Edition (Foto: Rockstar Games)

Heb je compleet geen zin in de game, maar wil je wel goodies, dan is er de Red Dead Redemption 2: Collector’s Box. Deze bevat de game niet. Wat er wel in zit:

 • Metal Tithing Box met slot en sleutel: Geïnspireerd op de doos die de Van der Linde-bende gebruikt om hun bijdragen aan het onderhouden van het kamp op te bergen, heeft deze zware kist een slot en sleutel, en een zwarte, metalen decoratie waarin de Cornwall Freight & Commodities gedenkplaat in gegraveerd is.
 • Verzamelbare Challenge Coin: Een majestueuze Amerikaanse buffel op de ene kant en een schilderachtig landschap op de andere kant. Dit gegraveerde, goudkleurige verzamelstuk komt in een magnetische houder met een zwarte, gegraveerde gedenkplaat waarin de geschiedenis van deze bedreigde soort beschreven staat.
 • Dubbelzijdige Puzzel: Deze tweezijdige legpuzzel met 100 stukken bevat een geïllustreerd uitzicht van de drukke haven van Saint Denis op de ene kant, en een klassiek-geïnspireerd Rockstar Games-logo op de andere kant.
 • Six Shooter Bandana: Het basisstuk voor elke boef. Deze bandana bevat een traditioneel, op paisley-geïnspireerd patroon met een verscholen wapen-iconografie over het hele ontwerp.
 • Treasure Map: Deze exclusieve schatkaart onthult de locaties van een aantal begraven schatten, die het Arthur mogelijk maakt om op zoek te gaan naar nog meer rijkdommen in de wereld van Red Dead Redemption 2. Geprint op duurzaam, onscheurbaar papier.
 • Pin Set: De zes spelden in dit setje, bevatten afbeeldingen van belangrijke wapens uit Red Dead Redemption 2, inclusief een shotgun, revolver en Dead Eye “X” markering. De set wordt geleverd in een canvas draagtas.
 • Wheeler, Rawson and Co. Catalogus: Dé winkel waar alles verkrijgbaar is, van paarden tot wapens en kleding. De Wheeler, Rawson en Co. Catalogus is een essentiële shopping tool voor het leven rondom de eeuwwisseling. Dit complete boek met 150 pagina’s is een replica van de editie die in de winkels in Red Dead Redemption 2 ligt.
 • 12 Cigarette Cards: De prachtig geïllustreerde verzamelkaarten zijn te vinden in Red Dead Redemption 2. Deze fysieke collectie bevat een enkele kaart van elke set, zoals Famous Gunslingers en Outlaws, Stars of the Stage en Marvels of Travel en Locomotion.

Red Dead Redemption 2 - Collector's Box (Foto: Rockstar Games)

De Ligt: "Ik denk dat ik me daar ook nog kan ontwikkelen"

Matthijs de Ligt heeft nog geen keuze gemaakt over zijn toekomst. De verdediger van Ajax gaat tijdens zijn vakantie alles op een rijtje zetten.

De achttienjarige verdediger werd rondom de interland tussen Italië en Nederland (1-1) in verband gebracht met een overgang naar Juventus. "Ach, ze schrijven maar wat ze willen. Dat doen ze waarschijnlijk toch wel. Ik vind het mooi om mij iedere week met topvoetballers te meten", vertelt De Ligt in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De zevenvoudig international werd eerder al gelinkt aan Barcelona, Bayern München, Manchester City en Tottenham Hotspur, maar stelt dat hij nog niet is uitgeleerd bij Ajax. "Ik denk dat ik me daar ook nog kan ontwikkelen. Dat zou in theorie zelfs bij Jong Ajax kunnen."

De Ligt is niet bang dat hij bij een topclub op de bank belandt. "Als ik bij Ajax niet goed voetbal, dan speel ik daar ook niet. En als ik volgend seizoen of het jaar daarna naar een buitenlandse club ga, dan heb ik ook niet de garantie dat ik ga spelen. Ik ga nu op vakantie en dan moet ik alles maar eens op een rijtje zetten en een beslissing nemen."

Koeman: "Ik heb wel een duidelijk beeld van hoe het verder moet"

Ronald Koeman heeft maandagavond na de 1-1 in de oefeninterland tegen Italië voor ogen hoe hij verder wil met het Nederlands elftal.

Oranje won in de eerste vier interlands onder Koeman één keer, speelde twee keer gelijk en verloor één wedstrijd. "Je hebt nooit zekerheid dat je na deze periode genoeg weet, maar ik heb wel een duidelijk beeld van hoe het verder moet", vertelt de bondscoach in gesprek met Veronica.

"De eerste helft was wederom niet goed. Er was weinig initiatief, we waren slordig aan de bal. We hadden moeite met diepte. Op een paar momenten kwamen we goed weg. Italië kreeg twee grote kansen. We hadden moeite met hun lopende mensen en kwamen zelf te weinig aan het voetballen. Na rust was er wat meer initiatief. Janmaat viel goed in."

Over drie maanden begint voor het Nederlands elftal de Nations League met een uitwedstrijd tegen Frankrijk. Koeman heeft al een strijdplan in zijn hoofd, maar wil dat nog niet delen. "Dat gaan jullie zien in september. Direct na een wedstrijd heeft het sowieso weinig zin om dat te vertellen. We hebben tot die tijd nog veel tijd om het intern door te spreken. We willen werken naar een vaste groep. Het moet duidelijk worden wat de basiself gaat worden."

"Ik had natuurlijk niet verwacht dat het allemaal geweldig zou zijn toen ik begon. Ik wist dat een aantal dingen beter moest, maar ik ben niet heel negatief. Straks gaat het om het echie, dan moet het beter. We spelen tegen goede tegenstanders, dus we kunnen aan de bak."

Memphis Depay komt definitief in de plannen van Koeman voor, hij speelde alle wedstrijden onder zijn leiding. "Dat is wel een zekerheidje. Hij had wedstrijden waarin hij heel goed was, ik vond hem vanavond minder. Maar we moeten het wel hebben van dit soort spelers, die kwaliteiten hebben en zich goed ontwikkelen. Het is logisch dat hij speelt. "

'Luchtverdediging van begin tot einde getest'

Luchtverdediging tot in het hoogste geweldsspectrum, van detectie tot destructie. Daarvoor waren luchtverdedigings- en commandofregatten Zr. Ms. Evertsen en Zr. Ms. Tromp en multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk boven de poolcirkel. Ze oefenden er samen met onder meer het Belgische fregat Louise-Marie en een 5-tal Deense en Noorse marineschepen tijdens Nordic Archer.

Er waren meer zaken belangrijk, legt commandant taakgroep kapitein-ter-zee Frank Lenssen uit: "Naast het testen van onze systemen trainen de schepen en de bemanningen om te kunnen opereren in het hoogste geweldspectrum. Daarbij komen we zo dicht mogelijk bij de realiteit. De hele keten van luchtverdediging wordt beoefend."

Klaar voor inzet
Bijzonder was dat er in het scenario met scherp werd geschoten, terwijl de deelnemende schepen niet wisten wanneer dat zou gebeuren. Snel inkomende drones simuleerden inkomende raketten en vlogen met hoge snelheid recht op de schepen af. Daarnaast vielen kleine speedbootjes de schepen aan of leverden de schepen vuursteun op het land. De zogenoemde spotters van het Korps Mariniers coördineerden dat. Op alle schepen waren de wapens zoals de missile launchers, de goalkeeper en het scheepskanon geladen en klaar voor inzet. De bemanning stond op scherp.

Uitgebreide analyses
Aan de hand van de resultaten wordt bekeken of de verschillende wapens nog naar behoren werken of dat er tekortkomingen zijn. Die gebreken kunnen zowel in het wapen zelf zitten als in het scheepssysteem. Algemeen oefencoördinator luitenant-ter-zee der eerste klasse Albert Smit: "Aan de hand van de informatie optimaliseren we systemen, wapens en tactische procedures om antwoord te bieden op dreiging. Er valt flink op kosten te besparen door informatie met elkaar te delen en de testen door verschillende landen te laten uitvoeren. Analyses zijn daardoor veel uitgebreider."

Russische belangstelling
Tijdens de oefening was er veel interesse van de Russische marine. Hun aanwezigheid riep de vraag op of er geen gevoelige informatie zou lekken tijdens de lanceringen. De deelnemende eenheden wisten echter genoeg uit de buurt te blijven.

Het verband voer de afgelopen weken nabij Tromsø. De oefening stond onder leiding van de Nederlandse Maritime Battle Staff (MBS), aan boord van de Evertsen. Tijdens Nordic Archer lanceerden de schepen in multinationaal verband diverse luchtverdedigingsraketten en anti-scheepsraketten.

Nordic Archer eindigde afgelopen weekend.

Een luchtverdedigings- en commandofregat vuurt met het 127mm-kanon op de voorplecht (Foto: Ministerie van Defensie)
Een luchtverdedigings- en commandofregat vuurt met het 127mm-kanon op de voorplecht (Foto: Ministerie van Defensie)

Het afvuren van Harpoon-antischeepsraketten van een luchtverdedigings- en commandofregat (foto: Ministerie van Defensie)
Het afvuren van Harpoon-antischeepsraketten van een luchtverdedigings- en commandofregat (foto: Ministerie van Defensie)

Johnny Depp klaagt The Sun aan voor smaad

Johnny Depp sleept de Britse krant The Sun voor de rechter. De acteur noemt een artikel waarin hij een vrouwenmishandelaar wordt genoemd smaad.

Johnny diende naar maandag bekend werd voor het weekend rechtbankdocumenten in waarmee de zaak in gang wordt gezet. Hij maakt bezwaar tegen een artikel dat op 28 april in de krant stond, en de dag daarvoor op de site van The Sun was te lezen. In het opiniestuk maakte redacteur Dan Wootton zich kwaad over uitspraken van J.K. Rowling. De geestelijk moeder van Harry Potter had zich lovend uitgelaten over Depp, die een grote rol speelt in de komende Fantastic Beasts-film.

Mishandeling

De schrijfster liet in december weten dat ze "oprecht blij" was met de rol van Johnny in de films. Dat statement kwam als antwoord op kritiek dat ze met iemand werkte die is beschuldigd van mishandeling. De ex van de acteur, vakgenoot Amber Heard, beweerde tijdens hun scheiding in 2016 dat Johnny zich tijdens hun huwelijk gewelddadig had gedragen.

In het artikel van The Sun schreef Wootton dat J.K. "het ergste soort Hollywood-hypocriet" is. Johnny's rol in de grote studiofilm zou hem "volledige rehabiliteren" in de filmindustrie. "Ze keurt gedrag goed dat ze luidkeels zou afkeuren op sociale media als dezelfde beslissing gemaakt zou worden door een mannelijke filmbaas."

Johnny eist 200.000 pond (bijna 230.000 euro), een vergoeding voor zijn juridische kosten en een nader te bepalen schadebedrag van de krant. Ook wil hij dat The Sun gesommeerd wordt hem niet langer van huiselijk geweld te beschuldigen.

Johnny Depp klaagt The Sun aan voor smaad
Johnny Depp klaagt The Sun aan voor smaad (Foto: BuzzE)

Politie zoekt getuigen steekincident

De politie kreeg in de nacht van maandag op dinsdag een melding dat er in een woning aan de Sophia van Wurtemberglaan in Eindhoven een gewonde man was aangetroffen. In het ziekenhuis bleek hij meerdere steekwonden te hebben. Doordat de man slechts gebrekkig Nederlands spreekt is het voor de politie lastig te achterhalen wat er precies gebeurd is. 

Het vermoeden op dit moment is dat een aantal mannen zijn woning zijn binnengedrongen en hem hebben neergestoken, maar de toedracht en aanleiding zijn onbekend. Vandaag zal er in en rond de woning sporenonderzoek gedaan worden. De politie zoekt getuigen die meer hierover kunnen vertellen. Mensen die iets verdachts hebben gezien in de omgeving van de Sofia van Wurtemberglaan wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dit kan via de gebruikelijke wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen steekincident (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen steekincident (Foto: stockfoto politie.nl)

Wilsverklaring vaak zonder overleg met arts

Bijna de helft van de mensen die een wilsverklaring afsluiten overlegt van tevoren niet met een arts. Dit blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland dat dinsdag verschijnt.

De belangrijkste reden om niet met een arts te praten is volgens de Patiëntenfederatie dat mensen zelf weten wat ze willen. Ook vrezen ze dat de huisarts geen tijd voor hen heeft of niet voor hen openstaat. Het Ministerie van Volksgezondheid en artsenorganisaties dringen er juist op aan om een dergelijk gesprek wel te voeren.

De Patiëntenfederatie ondervroeg voor het onderzoek 8837 mensen, van wie er 1883 een wilsverklaring hadden. In een wilsverklaring kunnen mensen aangeven welke medische behandelingen zij niet of wel willen, mochten ze in een situatie komen waarin ze dit niet meer zelf kunnen zeggen.

Wilsverklaring vaak zonder overleg met arts
Wilsverklaring vaak zonder overleg met arts (Foto: ANP)

Gesprekken spin-off Roseanne gaan door

De producenten van Roseanne en zender ABC zijn nog volop in gesprek over een spin-off van de serie. Volgens entertainmentblad Variety hebben de partijen het hele weekend om de tafel gezeten.

De reboot van de populaire show uit de jaren 80 en 90 werd vorige week van de buis gehaald na een racistische tweet van hoofdrolspeler Roseanne Barr. De gesprekken gaan dan ook over een versie van Roseanne waar zij niet bij betrokken is. Daar zitten de nodige haken en ogen aan, omdat Barr het personage Roseanne heeft bedacht. Zij zou daardoor ook rechten kunnen hebben op de familieleden van haar geesteskind. ABC zou een versie van het programma waar de comédienne geld aan verdient uitsluiten.

Roddelsite Radar weet maandag te melden dat de zender mogelijk dinsdag al een spin-off van de serie aankondigt. Die zou dan gaan over Darlene Connor, het middelste kind van de familie waar de serie om draait. Zij wordt gespeeld door Sara Gilbert, een van de drijvende krachten achter de reboot.

Gesprekken spin-off Roseanne gaan door
Gesprekken spin-off Roseanne gaan door (Foto: BuzzE)

'Steeds meer gebreken aan nieuwbouwwoningen'

Kopers van nieuwbouwwoningen moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis scherp letten op fouten en gebreken. Het aantal gebreken steeg vorig jaar fors ten opzichte van de crisisjaren, zo meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

In 2017 registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van de crisisjaren, toen gemiddeld vijftien opleveringspunten per woning werden genoteerd. VEH adviseert gemeenten om bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee te laten wegen.

Volgens VEH zijn meer gebreken logisch in een tijd van aantrekkende bouwproductie en schaarste aan personeel. Maar een stijging van 40 procent in vijf jaar vindt de vereniging wel heel veel.

'Steeds meer gebreken aan nieuwbouwwoningen'
'Steeds meer gebreken aan nieuwbouwwoningen' (Foto: ANP)

Politie zoekt getuigen gewapende overval

De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval op een horecazaak aan de Coehoornstraat in Arnhem. Maandagavond rond 21:45 uur kwamen twee mannen, vermoedelijk van Oost-Europese komaf, de zaak binnen en eisten geld terwijl ze het personeelslid bedreigden met een wapen. De medewerker gaf hier geen gehoor aan, maar vluchtte naar achteren en verliet met het overige personeel de zaak. Toen ze terugkwamen waren de overvallers gevlucht. 

Het signalement van de daders luidt als volgt: dader 1 is circa 1.85 meter lang, heeft kort donker haar en had een donkergekleurd bomberjack aan. Dader 2 is circa 1.90 meter lang en had een plastic boodschappentas bij zich. Beiden spraken gebrekkig Engels. Na de mislukte overval zijn ze in de richting van de Korte Coehoornstraat en het Nieuwe Plein gevlucht. Mensen die iets weten of mogelijk over camerabeelden beschikken waar de daders op te herkennen zijn wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via de gebruikelijke wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook het tipformulier op de website kan gebruikt worden. 

Politie zoekt getuigen gewapende overval (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen gewapende overval (Foto: stockfoto politie.nl)

Onderzoek: meer bijziendheid kind door tablet

Het Erasmus MC constateert dat het gebruik van tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud. Een kwart van de kinderen in die leeftijdsgroep is bijziend, blijkt uit een voorlopige analyse van onderzoek onder duizenden kinderen.

De kinderen worden al jaren gevolgd. Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent in die groep kinderen problemen met scherp zien in de verte. De problemen nemen sindsdien toe. Smartphones en tablets zijn daarvan de oorzaak, maar ook boeken lezen kan de oorzaak zijn. Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen.

De onderzoekers veronderstellen dat de cijfers onder Rotterdamse kinderen ook gelden in de rest van Nederland.

20-20-2 regel
Om problemen te voorkomen zouden kinderen minder lang achter de schermpjes moeten zitten, zo adviseert het Erasmus. "Wij hanteren de 20-20-2 regel. Dat betekent dat een kind na twintig minuten achter een scherm of een boek een pauze moet inlassen waarbij het kind minstens 20 meter in de verte kijkt en ontspant. De 2 staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat buitenlicht goed is voor het oog", aldus Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.

De bedoeling is dat de kinderen over drie jaar weer worden onderzocht. Polling verwacht dat het aantal bijzienden in de groep dan is gestegen tot de helft. Dit is volgens hem zorgwekkend omdat kinderen met bijziendheid een grotere kans hebben om op latere leeftijd slechtziend te raken.

Het risico van bijziendheid ontwikkelen door dichtbij kijken geldt voor jongeren tot hun 21e, daarna niet meer.

Onderzoek: meer bijziendheid kind door tablet
Onderzoek: meer bijziendheid kind door tablet (Foto: ANP)

Onrush racet de winkels in

De arcaderacer Onrush is vandaag uitgebracht voor PlayStation 4 en Xbox One. Om de release te vieren heeft Codemasters een trailer uitgebracht.

Onrush gaat om snelheid, actie en over-the-top spektakel. Spelers gaan op tracks de strijd met elkaar aan voor het vullen van hun RUSH-meter, waarmee ze een boost kunnen ontketenen, terwijl ze hun tegenstanders vernietigen met takedowns en stunts. Spelers hebben uit acht soorten voertuigen te kiezen, elk met hun eigen unieke stijl, gevoel en voordelen. Elke voertuigenklasse heeft een eigen RUSH-status met speciale effecten en eigenschappen.

Het spel heeft vier game modes (Overdrive, Switch, Lockdown en Countdown) en twaalf multi-route locaties. Spelers kunnen gebruik maken van Photo Mode om hun  momenten te delen met de rest van de wereld.

Aanslag Manchester leverde Ariana PTSS op

De aanslag na haar concert in Manchester heeft Ariana Grande een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) opgeleverd. Dat geeft de zangeres toe in een interview met de Britse editie van Vogue.

"Ik haat het om toe te geven maar waarschijnlijk klopt dat", aldus Ariana, als ze gevraagd wordt of haar duizeligheid en angsten geen signalen van PTSS zijn. "Dat is wat iedereen tegen mij zegt. Het is moeilijk om er over te praten omdat zoveel mensen zulke grote, enorme verliezen hebben geleden. Maar ja, het is echt waar. Ik ken al die families en mijn fans en iedereen heeft er last van."

"Ik heb het gevoel dat ik niet eens zou moeten praten over mijn eigen ervaringen, dat ik zou moeten zwijgen", gaat Ariana verder. "Maar ik zou ook niet goed weten hoe ik erover zou moeten praten zonder te huilen." Bij de aanslag in Manchester in mei vorig jaar kwamen 22 mensen om en raakten honderden mensen gewond.

De 24-jarige Ariana zegt overigens altijd al angsten te hebben gehad. "Ik heb er nooit over gesproken omdat ik dacht dat iedereen dat had, maar toen ik thuiskwam van mijn tournee heb ik nog nooit zoveel angst gehad", zegt ze. Dat was het moment dat ze de studio indook. "Iedereen dacht dat ik gek was geworden maar ik ben een workaholic."

Aanslag Manchester leverde Ariana PTSS op
Aanslag Manchester leverde Ariana PTSS op (Foto: BuzzE)

Tygo: oude Baantjer voortzetten is zelfmoord

De makers van de nieuwe Baantjer-film en daaropvolgende tv-serie focussen zich bewust op een eerdere periode in het leven van hoofdpersonage De Cock. "Baantjer voortzetten waar ze gebleven waren zou echt zelfmoord zijn", zei Tygo Gernandt dinsdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10.

"Dan zou Waldemar Torenstra, die de Cock speelt, met een pruik op moeten lopen en ik zou dan moeten proberen om Victor Reinier in zijn rol als Vledder te imiteren. Dat moeten we niet eens willen proberen", aldus Tygo, die in het nieuwe verhaal de rol van De Cocks partner Tonnie Montijn speelt.

"We focussen ons gelukkig op het begin van de loopbaan van De Cock bij de Amsterdamse recherche, vanaf het moment dat hij vanuit Urk naar de hoofdstad komt. Peter en Thijs Römer zijn zeer betrokken bij het schrijven en bedenken van deze versie dus je voelt op een of andere manier ook de ziel van Piet Römer, de oer-De Cock, terug in deze serie."

Maandag werd duidelijk dat Baantjer na twaalf jaar afwezigheid terugkeert bij RTL 4. De serie, die wordt voorafgegaan door een speelfilm, speelt zich af in de roerige jaren tachtig, als het personage De Cock net rechercheur is geworden. De opnames starten in september.

Tygo: oude Baantjer voortzetten is zelfmoord
Tygo: oude Baantjer voortzetten is zelfmoord (Foto: BuzzE)

Apple stelt macOS Mojave voor

Apple heeft gisteravond macOS Mojave voorgesteld, de nieuwste versie van het besturingsysteem van Apple laptops en desktops.

Nieuw in macOS Mojave is onder andere de Dark Mode, waarmee het OS het kleurenschema donkerder zet, handig in de avonduren. De Stacks-feature organiseert je desktop door icoontjes te groeperen. Bepaalde features van iOS zijn ook meeverhuisd naar Mojave: News, Stocks, Voice Memos en Home zijn nu ook in het besturingsysteem te vinden. FaceTime ondersteunt nu ook groepen mensen en de Mac App Store krijgt een complete re-design.

De Dark Mode kiest donkere kleuren en applicaties zoals Mail, Messages, Maps, Calendar en Photos hebben ook een donkerder alternatief kleurenschema. macOS Mojave krijgt ook Dynamic Desktop. Deze functie verandert je desktop-achtergrondplaat afhankelijk van de tijd van de dag. Ontwikkelaars kunnen ook gebruikmaken van de Dark Mode en allerlei samenhangende functies in hun eigen applicaties.

macOS Mojave - Dark Mode

'Anti-IS coalitie verwoestte Raqqa'

De door de VS geleide internationale coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zonder zich veel over de bewoners te bekommeren de stad Raqqa voor grote delen platgegooid. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) concludeert dit na onderzoek op 42 plaatsen in de ruïnes van de Syrische stad en na gesprekken met overlevenden.

De AI-publicatie komt dinsdag vlak voor de eerste verjaardag van het slotoffensief tegen IS dat de coalitie op 6 juni vorig jaar begon. Raqqa was toen het hoofdkwartier van IS in Syrië en gold als de 'hoofdstad van het kalifaat' dat de extremistische soennieten van IS hadden uitgeroepen. Hun hoofdstad viel uiteindelijk in oktober vorig jaar. De enorme verwoesting als gevolg van luchtaanvallen en het hoge aantal slachtoffers onder burgers weerspreekt volgens Amnesty de stelling van de coalitie dat er voornamelijk 'precisiebombardementen' zijn uitgevoerd.

'Anti-IS coalitie verwoestte Raqqa'
'Anti-IS coalitie verwoestte Raqqa' (Foto: ANP)

Experts: AOW-leeftijd kan minder snel omhoog

De leeftijdsgrens voor de AOW hoeft volgens deskundigen uit de verzekeringswereld minder snel omhoog dan nu is vastgelegd, omdat de levensverwachting van 65-jarigen de laatste tijd wat minder hard aan het toenemen is. In Het Financieele Dagblad stellen zogeheten actuarissen dat de pensioenleeftijd daarom best pas in 2026 op 67 kan uitkomen, in plaats van in 2021.

"De gedachte is dat de verhoging van de AOW-leeftijd de stijging van de levensverwachting compenseert", zegt actuaris Daan Kleinloog in de krant. "Als het doel is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven een AOW-uitkering krijgen, dan gaat dit nu te snel", aldus Kleinloog die de kwestie samen met andere actuarissen heeft uitgezocht.

De conclusies zijn interessant omdat uit een vorige week uitgelekt concept voor een pensioenakkoord bleek dat werkgevers en werknemers ook zouden willen dat de AOW-leeftijd later op 67 uitkomt. In de uitgelekte stukken werd hiervoor als streefjaar 2025 aangehouden. Eerder dit jaar kwam oppositiepartij PvdA ook al met plannen in die richting. De PvdA pleitte ervoor om de 67 pas in 2030 aan te tikken.

Experts: AOW-leeftijd kan minder snel omhoog
Experts: AOW-leeftijd kan minder snel omhoog (Foto: ANP)

Nintendo eShop krijgt verbeteringen

Eén van de klachten die Nintendo heeft ontvangen over de Nintendo eShop voor Switch is dat de zichtbaarheid van games niet optimaal is. Nintendo had eerder al aangegeven hier aan te werken en vandaag zijn de eerste resultaten zichtbaar.

De secties 'Best Sellers' en 'Recent Releases' tonen nu dertig en zestig games respectievelijk. De sectie 'Deals' heet voortaan 'Great Deals' en Nintendo heeft een optie 'Your Subscriptions' toegevoegd aan de profielen in voorbereiding van de Nintendo Online Service. Er zijn ook grotere wijzigingen.

Er is een nieuwe sectie genaamd 'Featured' die, logischerwijze, diverse games in de spotlights plaatst. Ook heeft de sectie 'Best Sellers' nu een optie om te zoeken op alle games of enkel games die alleen in de eShop verkrijgbaar zijn. Door te klikken op de naam van een developer is het als laatste ook mogelijk om alle games van die uitgever op een rijtje te zien.

Nintendo Switch

DNB: contant betalen moet mogelijk blijven

Betaalmethodes in winkels zijn zo hard aan het digitaliseren dat ouderen en andere kwetsbare groepen buitengesloten kunnen raken. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor dit risico in zijn nieuwe Visie op Betalen 2018-2021. De toezichthouder wil zich er komende jaren extra voor inzetten dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft.

Nog altijd kunnen mensen in bijna alle winkels met euromunten en bankbiljetten terecht. Maar volgens DNB is er ook een tendens dat de acceptatie ervan aan het afnemen is. Winkeliers voeren dan aan dat betalen met bijvoorbeeld pinpassen veiliger en kostenefficiënter is.

Om de betrouwbaarheid van contant geld te waarborgen werkt DNB onder meer aan allerlei toepassingen om overvallen en plofkraken te voorkomen. Ook steunt de toezichthouder initiatieven die de kosten voor het verwerken van contant geld omlaag brengen.

Het wordt de laatste jaren steeds meer gemeengoed om aan de kassa een pasje te trekken. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant werd afgehandeld, was dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Vorig jaar werd al voorspeld dat het aandeel contante betalingen dit jaar waarschijnlijk rond de 40 procent ligt.

DNB: contant betalen moet mogelijk blijven
DNB: contant betalen moet mogelijk blijven (Foto: ANP)

Code Vein komt eind september uit

Bandai Namco laat weten dat Code Vein vanaf 28 september verkrijgbaar is op PlayStation 4, Xbox One en pc (via Steam). De Europese preorderbonussen en edities zijn nu ook bekendgemaakt.

Update

De collector’s edition van Code Vein bevat het basisspel voor PlayStation of Xbox One en een exclusief beeld van Mia Karnstein, een van de hoofdpersonen van de game. Met een grootte van 17cm maakt het beeld van Mia indruk met haar Blood Veil. De collector’s edition bevat ook digitale content, met toegang tot de originele soundtrack, een digitaal artbook en een in-game aanpassingsset.

Daarnaast ontvangen spelers die de game pre-orderen bij de deelnemende winkels drie wapens van Bandai Namco’s succesvolle IP God Eater. Ze ontvangen ook toegang tot de speciale blood veil ‘Venous Claw’, die het korte bereik compenseert met krachtige vaardigheden voor gevechten dichtbij. Dan is er nog de accessoireset met communicatiestempels voor multiplayer, aanpassingselementen voor een nieuwe unieke look en ‘Harbinger’, een bloedcode met speciale kenmerken voor de eigenaar.

Een ramp heeft de wereld naar de afgrond geholpen. Steden liggen in verval en de beschaving zoals we die kennen is niet meer. In het epicenter van de ramp leeft nog een kleine groep in het gebied Vein. Het zijn geen gewone mensen meer, maar Revenants. Ze hebben speciale krachten gekregen, maar in ruil daarvoor weten ze niets meer van hun verleden en hebben ze bloed nodig om te overleven en hun krachten te gebruiken. Als ze hun bloedlust teveel zouden voeden dan worden ze een van de Lost, wezens waarbij het laatste beetje menselijkheid verdwenen is. Dit zijn je vijanden, ze dwalen overal rond op zoek naar bloed. Jij bent een Revenant en je gaat op zoek naar je geheugen en een vluchtoord waar je je veilig kunt leven, zonder de Lost.

Onze eerste indruk van het Dark Souls-achtige spel kun je in deze hands-on lezen.

Code Vein - Collectors Edition (Foto: Bandai Namco)

Dabi en Himiko vlammen in My Hero One's Justice

Dabi en Himiko zijn vandaag bevestigd voor My Hero One's Justice. Deze twee leden van de VanGuard in de League of Villains zullen deel uitmaken van de line-up.

De Vanguard-eenheid vertegenwoordigt de elite van de League of villains. Dabi is waarschijnlijk een van de sterkste leden van de Vanguard, omdat hij in zijn eentje zijn mannetje stond tegen krachtige helden. Zijn Quirk laat hem toe om blauwe vlammen met zijn lichaam op te roepen. Dabi toont zelden zijn emoties, zijn gevecht tegen wat hij ziet als ‘valse helden’ is het enige wat hem genot lijkt te geven.

Himiko Toga is een ander lid van de Vanguard. Dankzij haar Quirk kan zij iemands fysieke verschijning aannemen zolang zij hun bloed eerder heeft geïnjecteerd. Achter haar high schoolmeisjes look en vrolijke gedrag zit een sadistische schurk.

My Hero One's Justice is verkrijgbaar in 2018 voor PlayStation 4, Xbox One, de Nintendo Switch en pc.

My Hero One's Justice - Dabi (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Dabi (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Toga (Foto: Bandai Namco)

My Hero One's Justice - Toga (Foto: Bandai Namco)

Kabinet wil geen vuurwerkverbod

Het kabinet wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat schrijven minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer in een brief die in handen is van het ANP. Zij noemen een verbod te vergaand, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk wil blijven afsteken.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden "om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag".

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en er worden zo'n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer zeventig tegen agenten en andere hulpverleners. Daarbovenop is er ieder jaar ook nog voor miljoenen euro's aan schade.

Zwaar teleurgesteld
De politie is "zwaar teleurgesteld", zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. "Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op." Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport "dé kans" om maatregelen tegen de overlast met oud en nieuw te nemen. Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel."

Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones noemt hij "niet te handhaven". Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet." Ook noemt hij het dubbel dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk nu wel gewoon in de winkels daar verkocht kan worden.

De politie pleit al langer voor een verbod op dit vuurwerk. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van "een ernstige bedreiging voor agenten, andere hulpverleners en het publiek." Ook onder meer oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod.

Kabinet wil geen vuurwerkverbod
Kabinet wil geen vuurwerkverbod (Foto: ANP)

Krakers We Are Here overnachten in Amstelveen

De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here hebben de nacht van maandag op dinsdag doorgebracht in een leeg pand aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan in Amstelveen. ,,Wij hopen wat tijd te krijgen om aan onze procedures te werken en om in dialoog te treden met de gemeente over een oplossing voor onze situatie", zo meldt de groep in een persbericht.

De ongeveer zestig krakers moesten maandag huizen in de Amsterdamse Rudolf Dieselstraat verlaten. Nadat ze de panden hadden verlaten, werden de ramen en deuren door woningcorporatie Ymere dichtgetimmerd. Een woordvoerder van de actiegroep zei maandagmiddag nog geen plan te hebben waar de groep de nacht door zou brengen.

Volgens de groep moest naar het pand in Amstelveen worden uitgeweken omdat nachtopvang niet beschikbaar is voor hen.

Krakers We Are Here overnachten in Amstelveen
Krakers We Are Here overnachten in Amstelveen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: perioden met zon

De dag begint met veel bewolking. In de loop van de ochtend breekt de zon steeds vaker door en in de middag wordt het ronduit zonnig. Alleen in het noordelijk kustgebied kan dan nog wat bewolking van zee binnendrijven. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C langs de noordkust tot lokaal 25°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is matig.

Komende nacht zijn er brede opklaringen. Vooral in het noorden kan er een ondiepe mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C plaatselijk in het noorden tot 14°C in het zuidoosten. De wind is noord tot noordoostelijk en zwak tot matig.

Morgen zijn er flinke perioden met zon en het is droog. De middagtemperatuur ligt tussen de 20°C in de kustgebieden en 29°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting en is matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Bloemetjes en hommel (Foto: Paulus-de-kabouter)
Bloemetjes en hommel (Foto: Paulus-de-kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Meer dan 180 gevangenen ontsnapt in Nigeria

Zeker 180 gevangenen zijn ontsnapt bij een aanval door gewapende mannen op een gevangenis in de Nigeriaanse stad Minna.

De aanval had al zondagavond plaats, maar werd pas maandag door de autoriteiten bekendgemaakt. In totaal ontsnapten 219 gevangenen, maar de politie wist dertig van hen te pakken.

Wie er achter de aanval zat is niet bekend. In Nigeria zijn veel criminele bendes actief en het land kampt met een gewapende opstand van islamisten. Gevangenisuitbraken komen er regelmatig voor.

Meer dan 180 gevangenen ontsnapt in Nigeria
Meer dan 180 gevangenen ontsnapt in Nigeria (Foto: ANP)

Kabinet scherpt eisen burgerschapsles aan

Het kabinet gaat verduidelijken wat leerlingen moeten leren over hun plek in de samenleving. De huidige wet is te onduidelijk over het zogeheten burgerschapsonderwijs, vindt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs).

De Tweede Kamer vindt de vorming van kinderen tot burgers met respect voor elkaar, de democratie en de rechtstaat de laatste jaren heel belangrijk. Slob wijst erop dat kinderen die waarden niet vanzelf oppikken. Nu de samenleving verbrokkelt en veelkleuriger wordt, moeten basis- en middelbare scholen zich extra inspannen om hun leerlingen burgerschap bij te brengen, vindt hij.

De wet liet echter tot dusverre in het midden wat van scholen wordt verwacht. Het burgerschapsonderwijs komt daardoor soms niet uit de verf. Wie per jaar een achternamiddag aan burgerschap besteedt, voldoet al aan de eisen. Nederlandse kinderen weten minder van de beginselen van een democratische samenleving dan leeftijdsgenootjes in andere Europese landen, zegt de minister in Trouw.

Slob wil nu in de wet opnemen dat scholen hun leerlingen kennis over en respect voor de basiswaarden van de democratische rechtstaat bijbrengen. Ook moet de school een oefenplaats zijn, waar kinderen kunnen oefenen hoe je je als burger gedraagt. Verder moeten leerlingen van leraren en ander personeel het goede voorbeeld krijgen.

Door de wetswijziging weten scholen beter waar ze aan toe zijn, hoopt Slob. Als ze toch in gebreke blijven, kan de inspectie hen met de nieuwe wet beter aanspreken en zo nodig aanpakken.

Meerdere partijen in de Kamer maken mede zo'n punt van burgerschapsonderwijs omdat ze bang zijn dat bijvoorbeeld islamitische scholen leerlingen verkeerde ideeën over de samenleving meegeven. Kamerleden wijzen dan op onderzoeken waaruit blijkt dat leraren niet durven lesgeven over de holocaust of verzwijgen dat ze homo zijn uit angst voor negatieve reacties.

De nieuwe wet botst niet met de vrijheid van onderwijs, vindt Slob. Scholen mogen volgens hem zelf blijven bepalen hoe ze hun leerlingen tot burgers vormen. "Zolang je maar wel onze fundamentele waarden en vrijheden respecteert en onderwijst."

Kabinet scherpt eisen burgerschapsles aan
Kabinet scherpt eisen burgerschapsles aan (Foto: ANP)

Opnieuw staking in het streekvervoer

De estafettestakingen in het openbaar vervoer treffen dinsdag reizigers in Zuid-Holland, Overijssel en Flevoland.

Onder meer in het noorden van Zuid-Holland (Arriva), het midden van Overijssel (Syntus) en in de regio IJsselmond (Connexxion) rijdt het ov niet of nauwelijks en moeten reizigers uitkijken naar andere middelen van vervoer. In Flevoland rijden bussen van Arriva niet uit vanuit Lelystad.

De chauffeurs in het streekvervoer leggen het werk neer voor een betere cao. Die geldt voor 12.000 werknemers. De bonden kiezen voor de estafettestakingen steeds voor andere steden en regio's.

Opnieuw staking in het streekvervoer
Opnieuw staking in het streekvervoer (Foto: ANP)

'Als we nu niks doen, gaan we naar de kloten'

Radio-dj Ruud de Wild heeft vijf maanden lang zware duiktrainingen gehad om op 5 juni, Wereldmilieudag, zijn programma live onder water te kunnen maken. Hij wil zo aandacht vragen voor de stijgende zeespiegel en 'plastic soep'. "Ik heb kinderen en ik maak mij zorgen om de wereld. Ik wil mijzelf kunnen aankijken en vertellen dat ik er wat aan gedaan heb. Als we er nu niks aan doen, gaan we naar de kloten", zegt De Wild.

Maar, benadrukt de dj, "de uitzending gaat niet belerend worden en we gaan niet smeken om geld". Als mensen zich door de uitzending geroepen voelen om nu ook iets tegen milieuvervuiling te gaan doen, vindt hij dat mooi meegenomen. "Wat ik heb geleerd is dat als de tekst van de plaat mooi is maar de melodie vreselijk is, gaat niemand het oppikken. Met een positieve insteek gaan we proberen de wereld een beetje beter te maken, zonder een hippie te zijn."

Boodschappen doen met een stoffen tasje gaat de radiomaker dan ook net weer wat te ver: "je moet niet overdrijven, maar ik denk er wel iedere dag aan. Die Dille en Kamille tasjes waar iedereen mee loopt, daar zit ook een dikke laag inkt op." Van de plasticvrije winkel in Amsterdam is De Wild ook niet erg onder de indruk: "hartstikke leuk die initiatieven, maar het is vooral de taak van de overheid om het plastic terug te dringen."

De Wild in de Middag wordt dinsdag vanuit het voormalige haaienbassin van het Noorderdierenpark in Emmen uitgezonden. Ruud de Wild gaat met een full-face masker, waarin hij kan praten en ademen, presenteren. Voor die dag is zelfs een hele studio onder water gehaald. "Het wordt een volledige uitzending, waarin alles kan. Mensen kunnen live kijken en inbellen".

'Als we nu niks doen, gaan we naar de kloten'
'Als we nu niks doen, gaan we naar de kloten' (Foto: BuzzE)

VS-ambassadeur: MH17 vraagt om hard optreden

Nederland moet zich harder opstellen tegen Rusland, als het gerechtigheid wil voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dit heeft de Amerikaans ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra gezegd in een interview met BNR.

Volgens Hoekstra moet Nederland de nationale veiligheid verbinden met zijn economische politiek en moet het zijn steun voor de aanleg van Nordstream 2 intrekken. Deze gaspijpleiding moet Russisch gas naar West-Europa brengen. Er kan geen sprake zijn van ,,business as usual".

,,Dit vraagt werkelijk om harde economische sancties en om Rusland aansprakelijk te stellen", aldus Hoekstra. ,,Er moeten consequenties zijn."

VS-ambassadeur: MH17 vraagt om hard optreden
VS-ambassadeur: MH17 vraagt om hard optreden (Foto: ANP)

Woody Allen: ik zou gezicht MeToo moeten zijn

Woody Allen vindt dat hij het uithangbord van de MeToo-beweging zou moeten zijn. Dat verklaarde de regisseur, die van misbruik wordt beschuldigd door zijn dochter Dylan, in een Argentijns nieuwsprogramma.

"Ik werk al vijftig jaar in de filmwereld. Ik heb met honderden actrices gewerkt - grote, beroemde, startende -, en geen van hen heeft ooit iets ongepasts gemeld. Ik heb een geweldige staat van dienst", aldus de filmmaker volgens CNN.

Allen zei in het interview ook: "Als ze mensen vinden die onschuldige vrouwen en mannen hebben lastiggevallen, dan is het goed dat ze ontmaskerd worden. Maar het stoort me dat ik met hen in verband wordt gebracht. Met mensen die door 20, 50 of 100 vrouwen worden beschuldigd van misbruik. En ik, die door één vrouw is beschuldigd in een voogdijzaak, wat onderzocht is en niet waar is bevonden. En ik word op een hoop gegooid met die mensen."

Dylan Farrow heeft haar vader meerdere keren beschuldigd van aanranding toen ze zeven was. De zaak is destijds onderzocht door de autoriteiten, die concludeerden dat het misbruik niet had plaatsgevonden. De rechter in de zaak sprak echter uit dat het bewijs de schuld noch de onschuld van Allen bewees.

Woody Allen: ik zou gezicht MeToo moeten zijn
Woody Allen: ik zou gezicht MeToo moeten zijn (Foto: BuzzE)

Nederland speelt gelijk tegen Italië na late goal van Aké

Het Nederlands elftal heeft in Turijn met 1-1 gelijkgespeeld tegen Italië. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam na rust op achterstand, maar hield door een laat doelpunt van Nathan Aké toch een gelijkspel over aan de oefeninterland.

Oranje, dat vooral voor rust slecht speelde, leek op een nederlaag af te stevenen door een doelpunt van spits Simone Zaza in de 67e minuut. Nadat de Italianen met een man minder verder moesten (rode kaart Domenico Criscito) zorgde invaller Aké in de slotminuten met een rake kopbal voor de gelijkmaker.

Het gelijkspel tegen Italië betekent dat Oranje in de eerste vier vriendschappelijke interlands onder bondscoach Ronald Koeman alleen van Portugal won (0-3). De wedstrijd tegen Slowakije van donderdag eindigde eveneens in 1-1 en Engeland won met 1-0 van Nederland.

Recordvangst lsd in Rijnland-Palts

De Duitse politie heeft een recordhoeveelheid lsd in beslag genomen. Het ging in totaal op 49.500 trips in bont gekleurde papiertjes. Daarnaast werden bijna evenveel xct-pillen gevonden. De officier van justitie in Mainz presenteerde maandag een partij drugs van in totaal 646 kilo met een geschatte waarde van 10 miljoen euro.

Behalve bijzonder veel lsd en ecstasy bestond de vangst verder uit honderden kilo's marihuana en hasj en 26 kilo amfetamine. De eerste invallen werden al half januari gedaan, maar de zaak is nu pas bekendgemaakt. De politie arresteerde elf mannen en een vrouw in verband met deze handel in en smokkel van drugs. Zij komen uit Duitsland, Polen, Turkije, Oekraïne en België. Enkelen hebben een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Justitie in Rijnland-Palts kwam de internationale bende op het spoor dankzij de Zweeds douane. Deze onderschepte in mei 2017 een grote partij drugs, 350 kilo, in Malmö. Het onderzoek, dat zich uitstrekt tot onder meer ook Nederland, Groot-Brittannië en Noorwegen, is nog niet afgerond. De criminele groep bediende zich van een reeks schijnfirma's om de verdovende, stimulerende en hallucinerende middelen te verspreiden over Europa.

Recordvangst lsd in Rijnland-Palts
Recordvangst lsd in Rijnland-Palts (Foto: ANP)

Omzet detailhandel stijgt, vertrouwen daalt

De omzet van de detailhandel is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het volume steeg in deze periode met 2,3 procent. Vooral supermarkten, drogisten en meubelverkopers zagen omzetgroei. Kleding, elektronica en speelgoed werden juist minder verkocht. Het vertrouwen van ondernemers in de detailhandel is in de loop van het eerste kwartaal sterk gedaald. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

De omzet van de detailhandel groeit nu al 17 kwartalen op rij. De hoogste omzetgroei werd bereikt in het derde kwartaal van 2017 toen de omzet met bijna 5 procent steeg. De omzetstijging in het eerste kwartaal van 2018 is de laagste toename op kwartaalbasis sinds het derde kwartaal van 2016.

Omzet foodsector hoger door supermarkten
In de foodsector steeg de omzet in het eerste kwartaal vooral bij de supermarkten. De supermarkten zagen hun omzet met 2,5 procent stijgen, terwijl de omzet van speciaalzaken zoals slagers, groenteboeren, kaaswinkels en slijters met 2,2 procent afnam.

Grote omzetdaling schoenen- en speelgoedwinkels
In de non-foodsector werd in de eerste drie maanden van dit jaar 0,9 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2017. Vooral meubelwinkels (+4,8 procent) en drogisterijen (+4,0 procent) deden goede zaken. In het eerste kwartaal was sprake van omzetdaling bij winkels in speelgoed (-13 procent), schoenen en lederwaren (-9,2 procent), kleding (-1,3 procent) en consumentenelektronica en witgoed (-1,4 procent).

Internetverkopen wederom aan kop
De verkopen via internet stegen in het eerste kwartaal wederom veel sterker dan verkopen in fysieke winkels. De internetverkopen groeiden in het eerste kwartaal van 2018 met 21,7 procent. De hoogste groei van de internetverkopen was bij de multi-channelers. Voor deze groep is de verkoop via internet een ‘nevenactiviteit’, naast de ‘fysieke’ verkoop in winkels. Hier groeide de internetomzet met 25,8 procent. Bij de pure internetverkopers steeg de omzet met 19,3 procent.

Ondernemersvertrouwen detailhandel sterk afgenomen
Het vertrouwen van detailhandelsondernemers was aan het begin van het tweede kwartaal aanmerkelijk lager dan bij de start van 2018. De vertrouwensindicator zakte in deze periode van 14,8 naar 2,4. De daling wordt veroorzaakt door afgenomen omzetverwachtingen en omzetrealisaties en een verslechterd oordeel over de voorraadposities.

Omzet detailhandel stijgt, vertrouwen daalt (Foto: CBS)
Omzet detailhandel stijgt, vertrouwen daalt (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Farewell
special
Random Pics van de Dag #38
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Opnieuw duistere heerser spelen in Dungeons III: complete edition
special
Random Pics van de Dag #37
review
Trackmania
©FOK.nl e.a.