Laatste persoon uit 19e eeuw overleden (117)

In Japan is zaterdag 's werelds oudste mens overleden, zo meldt het Japanse Asahi Shimbun. Nabi Tajima overleed in haar geboortedorp Kikai, nabij Kagoshima, op de uitermate respectabele leeftijd van 117 jaar en 260 dagen.

Mevrouw Tajima werd geboren op 4 augustus 1900 - dezelfde dag als Elizabeth The Queen Mother, de moeder van de Britse koningin Elizabeth - en was daarmee voor zover bekend 's werelds laatste nog levende persoon die in de 19e eeuw is geboren. Haar man overleed in het begin van de jaren negentig op 95-jarige leeftijd, en de krasse dame bleef zelf tot 2002 in haar eigen huis wonen.

Sinds 2002 woonde Tajima in een verzorgingstehuis, waar ze ondanks haar vergevorderde leeftijd relatief gezond bleef. In januari ging haar gezondheid achteruit, waardoor ze werd opgenomen in het ziekenhuis, om daar uiteindelijk te overlijden. Tajima zou zo'n 160 nakomelingen hebben, inclusief achter-achter-achterkleinkinderen. Zelf hadden zij en haar man zeven zonen en twee dochters.

Sinds 15 september vorig jaar, toen de 117-jarige Jamaicaanse Violet Brown overleed, was Tajima de oudste mens ter wereld en op 10 april passeerde ze de Amerikaanse Lucy Hannah, die met 117 jaar en 248 dagen de op twee na oudste persoon ooit was.

Achter Jeanne Calment (122 jaar, 164 dagen) en Sarah Knauss (119 jaar, 97 dagen) is Tajima nu de op twee na oudste mens ooit. Tajima's rol van oudste mens op aarde wordt overgenomen door een landgenote: Chiyo Miyako hoopt op 2 mei haar 117e verjaardag te vieren en is op het moment de negende oudste persoon ooit.

Het 'geheim' van Tajima was overigens simpel. Voor wie ook zin heeft om heel oud te worden: "Goed slapen en lekkere dingen eten!", klonk het ooit in een interview.