Jongerenraad Politie ge´nstalleerd in Den Haag

Monique (DJMO)

Van de ruim vijfhonderd jongeren die zich aanmeldden, zijn zestien geselecteerd voor de eerste Jongerenraad in de geschiedenis van de Nederlandse politie. Gisteren was hun installatie in Den Haag.

Ze zijn de getuigen, slachtoffers, daders én agenten van de toekomst. Niet zo vreemd dus dat de politie veel energie steekt in de communicatie met deze doelgroep. Via www.vraaghetdepolitie.nl, Instagram, slachtofferzorg, maar ook in de wijk en op school hebben ze dagelijks contact met jongeren. Wat voegt de Jongerenraad hieraan toe?

Zoals Tessa van Werven aangaf in haar aanmelding: "Als jongere sta je langs de kant, maar ik wil nú beginnen met helpen van de maatschappij waarin ik leef en deel van uitmaak." Volgens Liesbeth Huyzer, die als lid van de korpsleiding de installatie verzorgt, denken jongeren anders dan volwassenen. "Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe jongeren aankijken tegen de toekomst. In wat voor maatschappij leven we over een jaar of tien? Wat wil die van de politie? En hoe ziet ons werk er dan uit?" Huyzer vindt dat de politie zich hier nu al op moet voorbereiden.

Om te voorkomen dat de blik van de jongeren te ‘blauw’ wordt, zitten ze maar een jaar in de Jongerenraad. In zes bijeenkomsten kijken ze niet alleen vooruit, maar bespreken ze ook actuele vraagstukken, zoals cybercriminaliteit. "Hoe kan de politie jongeren helpen om veilig te internetten? Kennen ze leeftijdsgenoten die handig zijn op het web? En wat moet de politie doen om een interessante werkgever voor deze jongeren te zijn?"

Met een eerste belangrijk maatschappelijk onderwerp ging de Jongerenraad na de installatie direct aan de slag: onpartijdig handelen. ‘"Agenten moeten uit de auto stappen. Een praatje maken. In de klas komen vertellen over hun ervaringen. Een balletje meetrappen als we aan het voetballen zijn, al is het maar vijf minuten. Zo winnen ze het vertrouwen van jongeren." Ook op andere vraagstukken zal de Jongerenraad haar licht laten schijnen in de geplande bijeenkomsten voor dit jaar.

Jongerenraad Politie geïnstalleerd in Den Haag (Foto politie.nl)
Jongerenraad Politie geïnstalleerd in Den Haag (Foto politie.nl)