Afhaaleten maakt week en dom

Amerikaans onderzoek vindt een opvallend grote lading weekmakers in de urine van mensen die de dag tevoor afhaaleten hebben genuttigd. Veel meer weekmakers dan bij mensen die thuis hun maaltje bereiden.

Is dat nou zo erg? Nou, best wel. Weekmakers hebben een waslijst aan geassocieerde ziektes. Denk aan onder andere astma, borstkanker, diabetes II en vruchtbaarheidsklachten. Weekmakers zijn chemische stofjes die ervoor zorgen dat plastics lekker zacht worden en blijven. Omdat ze niet geheel onschuldig zijn, mogen weekmakers al een aantal jaren niet meer in kinderspeelgoed zitten. Maar wel in plastic voor van die handige portieverpakkingen. Elke hamburger in een cellofaantje, de komkommer in een condoom en de broccoli mooi per precies 500 gram in plastic.  Het lijkt erop dat je - in elk geval in de USA - méér plasticverpakkingsweekmakersresidu binnenkrijgt als je afhaaleten haalt, dan bij zelfgemaakt eten. Of eigenlijk: als je een persoon bent die van de afhaal eet.

In het onderzoek is mensen gevraagd wat en waar ze de afgelopen 24 uur gegeten hebben. Wie afhaalt, had gemiddeld 35% meer weekmakers in de urine dan de thuiseters. Maar bij jongeren was het verschil nog veel groter. Afhaaljongeren waren 55% weker dan bij moeders thuisetende jongeren. Nou zijn jongeren, dankzij hun leeftijd, nog wat minder vaak lijdend aan borstkanker en diabetes. Maar de rare chemicaliën maken de volgende generatie dommer, volgens een (eveneens Amerikaans) onderzoek uit 2014. Dus de kinderen van deze jongeren... wel eens gehoord van de film Idiocracy?

Dat 'we' (ik niet) dommer worden is al een tijd zichtbaar voor wie de krant leest, en ook wetenschappelijk aangetoond. Lange tijd deed zich het zogenaamde Flynn-effect voor: in ontwikkelde landen stijgt het gemiddelde IQ jaarlijk 3 tot 5 punten. Tenminste... dat deed het tot de jaren '90. Vanaf de jaren '90 gaat het bergafwaarts met het IQ, en inmiddels zijn we gemiddeld weer even snugger als in de jaren '80. De trend is in meerdere landen te zien en is vooral aangetoond in een onderzoek onder 500.000 Deense mannen. Van 1959 tot 2004 werd bij de start van de militaire dienst het IQ vastgesteld. Eerst nam het IQ toe, maar sinds het eind van de jaren ’90 neemt het IQ af. Dat verklaart veel, nietwaar?

Embed from Getty Images