FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 januari 2018

Plan voor steun aan kolensector VS verworpen

De federale toezichthouder op de Amerikaanse energiesector (FERC) voelt er niets voor om noodlijdende kolenbedrijven en nucleaire fabrieken met overheidssteun overeind te houden. De FERC wees dit plan van minister van Energie Rick Perry maandag van de hand.

De toezichthouder riep netbeheerders op om zelf met voorstellen te komen om ervoor te zorgen dat de energievoorziening op peil blijft. Het besluit van de FERC is een tegenslag voor president Donald Trump. Die wil de kolenbedrijven nieuw leven in blazen en werkgelegenheid in de mijnen scheppen.

Plan voor steun aan kolensector VS verworpen
Plan voor steun aan kolensector VS verworpen (Foto: ANP)

Verloren gewaand album Teach-In boven water

Verloren gewaande opnames van Teach-In, de laatste Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival, zijn na jaren teruggevonden. Dat maakt platenmaatschappij Red Bullet bekend.

In 1975 won Teach-In met Ding-a-dong het Eurovisiesongfestival. In 1979 nam de band, waar zangeres Getty Kaspers inmiddels uitgestapt was, met zangeres Betty Vermeulen in een studio in Londen songs op voor een nieuw album. Maar na het uitbrengen van twee singles raakte de rest van het materiaal zoek.

Er gingen allerlei geruchten; de banden zouden zijn gestolen of verbrand. Na bijna veertig jaar doken ze weer op. Producer Eddy Ouwens keerde zijn huis ondersteboven, bij Red Bullet werd de kelder uitgespit, maar de banden bleken uiteindelijk tussen andere banden van drummer Ad Timmer te liggen.

Onder de titel Room 115, vernoemd naar de hotelkamer in Engeland waar de band tijdens de opnames verbleef, wordt het album nu toch nog uitgebracht.

 

 

Verloren gewaand album Teach-In boven water
Verloren gewaand album Teach-In boven water (Foto: BuzzE)

Mogelijk vervolg op Hendrik Groen

Maandagavond is het slot van Het geheime dagboek van Herman Groen, maar als het aan regisseur Tim Oliehoek ligt, komt er een vervolg. Dat zei hij in RTL Boulevard.

Tim werd verrast met een speciale boodschap van André van Duin. Hij speelt Evert in de succesvolle serie van Omroep MAX. Toen de presentatoren na het filmpje vroegen of er een vervolg komt, zei Oliehoek dat er wel over werd nagedacht. "Het moet wel zo zijn", zei hij. De kijkcijfers waren volgens de regisseur geweldig en de reacties hartverwarmend.

Oliehoek vertelde ook nog dat de cast en alle medewerkers samen naar de slotaflevering gaan kijken. "Ergens in een kleine bioscoop in Amsterdam", vertelde hij.

Mogelijk vervolg op Hendrik Groen
Mogelijk vervolg op Hendrik Groen (Foto: BuzzE)

The Weeknd verbreekt banden met H&M om apentrui

The Weeknd heeft het helemaal gehad met winkelketen H&M. Het Zweedse modeconcern ligt flink onder vuur vanwege een foto op de website van een zwart jongetje in een trui waarop de tekst: coolest monkey in the jungle. De Canadese rapper verbreekt zijn zakelijke banden met H&M.

Op Twitter liet The Weeknd weten geschokt te zijn vanwege de foto. "Ik ben diep beledigd en wil niet meer samenwerken met H&M."

In het verleden deed The Weeknd modellenwerk voor de kledingketen. Zijn eigen merk XO was ook te koop in de winkels.

H&M heeft inmiddels de foto verwijderd en is in een verklaring diep door het stof gegaan.

The Weeknd verbreekt banden met H&M
The Weeknd verbreekt banden met H&M (Foto: BuzzE)

Harde wind bouwt metershoge ijsmuur

Aan de rand van een meer op de grens tussen China en Rusland heeft Moeder Natuur een knap staaltje werk afgeleverd. In de regio rond het Chankameer is het nogal koud en waait het er ook erg hard.

Die combinatie heeft ertoe geleid dat het water alsmaar opgestuwd werd, waardoor langzaam maar zeker een indrukwekkende ijsmuur ontstond. Die was met drie meter hoogte al wel het bekijken waard, zo vonden de locals, maar inmiddels is de muur al gegroeid tot een meter of twintig hoogte.

Of de muur zo groot kan worden als The Wall uit Game of Thrones lijkt niet al te waarschijnlijk, vorige maand bleek uit onderzoek namelijk dat die muur een beetje onrealistisch is.

Beelden van de fraaie ijsmuur (Bron: YouTube)

FOK! kiest beste Songfestival-liedje ooit, de laatste 32

Voorzichtig beginnen de kriebels al te komen bij de fans en liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Om de voorpret in aanloop naar het muziekfestijn nog wat meer te vergroten wordt nu op het ESF-forum de verkiezing voor het beste Songfestival-liedje aller tijden georganiseerd. En wie beter dan wij FOK!kers om te bepalen welk liedje dat is.

De tweede stemronde is inmiddels achter de rug en daarin sneuvelden onder andere Songfestival-klassieker Ein bisschen Frieden en Amar pelos dois, winnaar van het liedjesfestijn in 2017.

In de derde stemronde staan nu laatste 32 liedjes die nog in de race zijn voor de titel van het beste Eurovisienummer aller tijden. De nummers zijn opgedeeld in 16 duels waarop hier gestemd kan worden tot en met zaterdag 20 januari.

Mocht de titel van het nummer je niet bekend voorkomen dan adviseren we je even in de openingspost te kijken want daar staan de clips van alle nummers, vaak blijkt het liedje bekender dan je dacht. Kortom, ga snel stemmen en genieten van de vele mooie liederen.

Als opwarmertje alvast een paar nummers uit deze ronde:

'Liverpool en Roma praten over Strootman'

Kevin Strootman wordt in de Italiaanse media gelinkt aan Liverpool. De Engelsen zouden zelfs al met AS Roma in onderhandeling zijn.

Dat melden Mediaset en Metro maandagmiddag. Strootman werd de laatste maanden ook een aantal keer in verband gebracht met Juventus. De Italiaanse kampioen gaat zich na dit seizoen mogelijk versterken met Emre Can, die bij Liverpool een aflopend contract heeft en graag weg wil.

In dat geval is er voor Strootman mogelijk een plekje vrij in de selectie van manager Jürgen Klopp. De 27-jarige Oranje-international heeft bij AS Roma een contract tot medio 2022. In dat contract hebben de Romeinen een gelimiteerde transfersom van 45 miljoen euro opgenomen.

Kevin Strootman kwam sinds zijn transfer naar Italië, in de zomer van 2013, in 108 wedstrijden in actie. De routinier scoorde dertien keer en hij gaf negentien assists. Daarvoor stond hij in Nederland onder contract bij achtereenvolgens Sparta, FC Utrecht en PSV.

NFL: Jaguars en Saints winnen in play-offs

In de NFL zijn weer twee ploegen afgevallen in de strijd om een plekje in de 52e Super Bowl. Zondagavond werden in de AFC en de NFC de twee nog overgebleven wild card games gespeeld.

In de AFC speelden de Jacksonville Jaguars thuis tegen de Buffalo Bills. Voor beiden was het weer even wennen: de Jaguars hadden al tien jaar niet in de play-offs gespeeld, de Bills stonden er zelfs voor het eerst sinds 2000 weer in - de langste play-offloze tijd van welke ploeg dan ook in de vier grote Amerikaanse competities.

Het werd de laagst scorende play-offwedstrijd in twintig jaar, met in totaal slechts één touchdown. De Jaguars hadden in het derde kwart vijftien plays nodig om een drive van 86 yards tot een touchdown te promoveren, waarmee de stand op 10-3 kwam. De Bills kozen in de slotfase nog de aanval, maar een interception van cornerback Jalen Ramsey maakte een einde aan de wedstrijd.

In New Orleans kregen de Saints bezoek van de Carolina Panthers van quarterback Cam Newton, maar Saints-quarterback Brees stal de show met 376 yards. Van Brees kwamen 23 van de 33 passes aan, wat onder meer twee touchdowns opleverde. In de laatste minuut probeerden de Panthers nog één keer vol voor de touchdown en dus de winst te gaan, maar Vonn Bell haalde Newton onderuit en gooide de wedstrijd daarmee in het slot: 31-26.

Captain No Surrender in beroep tegen celstraf

Captain Corin Denis van motorclub No Surrender gaat in beroep tegen zijn veroordeling voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. Zijn advocaat Adam Doesburg heeft dat maandag aangekondigd.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de 38-jarige Tilburger donderdag tot 3,5 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Volgens de rechter maakte het prominente lid van No Surrender zich schuldig aan deelname aan een criminele organisatie omdat hij een belangrijke rol speelde in een bende die speed en xtc produceerde en verhandelde. In totaal vijf verdachten werden in verband gebracht met drugslabs in Rotterdam, Moergestel en Oud-Turnhout (België). Denis gaf instructies, regelde het materiaal en het personeel.

Advocaat Doesburg benadrukte maandag dat Denis vrijgesproken is van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs en meent dat hij ook moet worden vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie.

Captain No Surrender in beroep tegen celstraf
Captain No Surrender in beroep tegen celstraf (Foto: ANP)

Ontslagen Google-medewerker naar rechter

Een voormalige medewerker van Google heeft de internetgigant voor de rechter gedaagd. De in augustus ontslagen James Damore zei maandag dat hij en andere medewerkers door Google werden getreiterd vanwege hun conservatieve opvattingen.

Damore heeft hij een aanklacht ingediend bij een rechtbank in San José in Californië. Softwareontwikkelaar Damore werd ontslagen, omdat hij zich volgens Google niet hield aan de gedragscode bij het bedrijf. Damore had zich intern verzet tegen positieve discriminatie van vrouwen.

De softwareontwikkelaar schreef indertijd in een memo dat het lagere aantal vrouwen in de ICT-branche en in leidinggevende functies te verklaren was door biologische verschillen. Zo zouden vrouwen andere interesses hebben. Zijn memo zorgde voor een verhit debat binnen Google en later ook daarbuiten.

Ontslagen Google-medewerker naar rechter
Ontslagen Google-medewerker naar rechter (Foto: BuzzT)

Arsenal-fan is dolbij dat hij blind is

Gisteren speelde Arsenal een blamerende derde ronde van de FA Cup, de club uit Londen verloor met 4-2 van Nottingham Forest dat uitkomt op het tweede Engelse niveau. Na afloop was het befaamde Arsenal Fan TV er als de kippen bij om de teleurgestelde fans te interviewen. Daarbij zat één opmerkelijke fan, deze blinde man was blij dat hij niets van de wanprestatie van zijn favoriete club had kunnen zien.

Spaanse gevangene komt bij in mortuarium

Een doodverklaarde gevangene is bij bewustzijn gekomen in een mortuarium in de regio Asturië in het noorden van Spanje. Gonzalo Montayo Jiménez kwam bij in een lijkzak, kort voordat autopsie op hem zou worden uitgevoerd.

De krant Voz de Asturias meldde maandag dat de gedetineerde geen teken van leven gaf toen cipiers hun gebruikelijke ronde deden in een gevangenis in de plaats Villabona. De cipiers haalden er enkele artsen bij. Die constateerden dat Montayo Jiménez was overleden.

Forensisch medewerkers kregen de schrik van hun leven toen ze de lijkzak met de gevangene vervoerden naar de plek waar de autopsie zou worden uitgevoerd. Vanuit de lijkzak hoorden ze plots geluiden. Toen ze de zak openden, zagen de forensisch medewerkers dat Montayo Jiménez nog in leven was. Hij is overgebracht naar de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis in de stad Oviedo.

Spaanse gevangene komt bij in mortuarium
Spaanse gevangene komt bij in mortuarium (Foto: ANP)

Eerste beelden Fallout 4: New Vegas-mod verschenen

De modders achter het ambitieuze project om Fallout: New Vegas in een Fallout 4-jasje te steken hebben de eerste bewegende beelden laten zien. Het doel van mod-team F4NV is niet alleen om New Vegas een makeover te geven met de Creation Engine van Fallout 4, maar ook het uitbreiden en verfijnen van de gameplay behoren tot de plannen.

In de beelden zien we 'the courier' arriveren bij Goodsprings Source, één van de vele locaties in de Mojavewoestijn uit de wereld van Fallout: New Vegas. Wat meteen opvalt zijn de hoge resolutie textures in de omgeving zoals we die kennen uit Fallout 4, en ook het level-systeem lijkt flink op de schop te zijn genomen.

Hoe ver F4NV precies is met de mod is niet duidelijk, en een eventuele releasedatum is waarschijnlijk ook nog ver weg. Begrijpelijk aangezien het uiteindelijk door Fallout-fans in elkaar gezet moet worden. Het is dan ook maar de vraag of een volledige versie uiteindelijk het levenslicht zal zien. Dankzij de Creation Kit die uitgever Bethesda beschikbaar stelt zijn soortgelijke projecten erg in trek, zoals een poging van fans om Skyrim en Morrowind samen te voegen met Skywind, of Skyblivion, een mod die hetzelfde probeert met Oblivion en Skyrim.


Serradori wint zesde etappe Africa Eco Race; Van Ginkel uit rally

Maandag is de zesde etappe van de Africa Eco Race gewonnen door Mathieu Serradori. De Fransman was met zijn buggy het snelste in de special stage over 211 kilometer. Vanwege problemen met de motor verscheen Wuf van Ginkel niet meer aan de start.

Na de rustdag stond maandag de eerste etappe in Mauritanië op het programma. Opnieuw was het een snelle etappe met als gevolg dat de trucks ten opzichte van de auto's in het nadeel waren. Gerard de Rooy werd 12e met bijna twintig minuten achterstand op winnaar Serradori. De Brabander behoudt de vijfde plaats in het klassement.

Gerard de Rooy: “Gelukkig zaten er een paar slechte stukken in en was het minder saai dan de laatste etappe voor de rustdag, maar dit was inderdaad weer geen ideale proef voor de trucks. Er ging een olielampje branden. Dat moesten we even controleren, maar het was niks.”

Na dagen van problemen met de motor stond Van Ginkel maandag niet meer aan de start en is daarmee de eerste Nederlandse uitvaller.

Liam Gallagher wilde Oasis-reŁnie zonder Noel

Liam Gallagher heeft geprobeerd Oasis in de originele bezetting nieuw leven in te blazen. Dat zou dan zonder zijn broer Noel zijn. Dat onthulde Liam op Twitter.

Liam geeft antwoord op een vraag van twitteraar @RichardNowick. Hij vraagt of Liam zou toehappen als de leden van het eerste uur opnieuw willen beginnen met Oasis zonder Noel. "Dat heb ik ze gevraagd", antwoordt hij. "Maar ze waren er niet voor te porren."

Oasis begon als The Rain in 1991. Al snel werd de naam in Oasis veranderd. Naast Liam zaten gitarist Paul Arthurs, bassist Paul McGuigan en drummer Tony McCarroll in de band. Niet veel later kwam Noel erbij. Arthurs was de enige van de leden die op de ontboezeming van Liam reageerde. "Ahem...", schreef hij.

Liam Gallagher wilde Oasis-reünie zonder Noel
Liam Gallagher wilde Oasis-reünie zonder Noel (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: k*tweer

Goedenavond,

Vanavond is het in het zuidwesten bewolkt, elders is er alleen wat hoge bewolking. De oost- tot noordoostenwind is matig boven land en vrij krachtig aan de kust, in het noordelijk kustgebied eerst nog krachtig.

Komende nacht zijn er opklaringen met hier en daar ook wolkenvelden. Het blijft droog en de minimumtemperaturen variëren van -2°C in opklaringen tot +2°C onder bewolking. De oostelijke wind wordt zwak tot matig boven land en vrij krachtig langs de kust en boven het IJsselmeer.

Dinsdag overdag trekken er wolkenvelden over het land en later in de middag en avond kan er vooral in het zuiden en oosten lokaal lichte regen vallen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 3°C in het noorden tot 7°C in het zuidoosten. De wind neemt af naar zwak tot matig en wordt zuidoost, later zuidelijk. (Bron: KNMI)

Nederland
 

(Foto: Stephan5)
(Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Marine bestaat 530 jaar

Vandaag bestaat de marine 530 jaar! Sinds 8 januari 1488 heeft Nederland formeel permanent een georganiseerde zeemacht. Op die datum besloot de Habsburgse keizer Maximiliaan I tot de Ordonnantie op de Admiraliteit. Hij had in die periode feitelijk de macht over de Nederlanden. Ruim 3 eeuwen later gaf Koning Willem I de marine een koninklijke status. Dat was in 1813.

Groot feest zal het nu vast niet worden met een groot deel van de huidige vloot uit de vaart en aan de kade.

Marine jarig (foto: Koninklijke Marine)
Marine jarig (foto: Koninklijke Marine)


Bertens wint in Sydney en neemt het op tegen Muguruza

Kiki Bertens heeft de tweede ronde bereikt op het WTA-toernooi van Sydney. De Nederlandse tennisster was in de eerste ronde in twee sets te sterk voor de Amerikaanse qualifier Kristie Ahn: 6-2, 6-4.

In de tweede ronde neemt Bertens het op tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza, de Spaanse nummer één van de plaatsingslijst die een 'bye' had in de eerste ronde. Muguruza moest vorige week op het toernooi van Brisbane in de eerste ronde opgeven vanwege krampaanvallen, waarna ze een wildcard in Sydney aanvroeg om wedstrijdritme op te doen voor de Australian Open.

Bertens kwam vorige week ook in actie op het WTA-toernooi van Brisbane. De Nederlandse verloor in de eerste ronde van Ana Konjuh met 1-6, 2-6. Ze won wel samen met Demi Schuurs het dubbelspel in Brisbane.

Kramer verlengt contract bij Lotto-Jumbo met minimaal twee jaar

Sven Kramer gaat nog minimaal twee seizoenen door met schaatsen. De 31-jarige Fries heeft zijn contract met Team LottoNL-Jumbo met twee jaar verlengd, tot en met 2020.

"Ik heb er over nagedacht of ik na de Olympische Spelen in Pyeongchang nog wel wilde blijven schaatsen'', zegt Kramer. "Maar ik heb er nog heel veel lol in. Dus ik ga nog een paar jaar door, zoals het er nu uitziet zeker nog twee jaar. En dat ga ik doen bij mijn huidige ploeg, bij Lotto-Jumbo.''

Deelname aan de Winterspelen van 2022 in China sluit Kramer niet op voorhand uit. "Zeg nooit nooit, maar dat is op dit moment nog een brug te ver. Ik sport om te winnen. Dat is mijn drijfveer, daar haal ik ook heel veel energie uit. Maar je moet wel kunnen blijven winnen.''

Na zijn actieve schaatscarrière zal Kramer in elk geval betrokken blijven bij de ploeg van Jac Orie.

Kramer verlengt contract bij Lotto-Jumbo met minimaal twee jaar (Pro Shots / Erik Pasman)
Kramer verlengt contract bij Lotto-Jumbo met minimaal twee jaar (Pro Shots / Erik Pasman)

58 kg heroÔne in container met huisraad

De Douane heeft vorige week in een container met huisraad heroïne gevonden. De 58 kilo zat in drie meubelstukken. De container kwam uit Iran naar de Rotterdamse haven en moest naar het Britse Liverpool.

De drugs werden ontdekt op 2 januari en zijn meteen vernietigd. De Douane kwam de drugs op het spoor na een controle. Er zijn in Nederland geen aanhoudingen verricht. De onderzoeksgegevens zijn door het Openbaar Ministerie overgedragen aan de Britse autoriteiten. De Britse politie en Douane zetten het onderzoek naar de herkomst en bestemming van de drugs voort.

58 kg heroïne in container met huisraad (Foto: Openbaar Ministerie)
58 kg heroïne in container met huisraad (Foto: Openbaar Ministerie)

3FM denkt over nieuwe opzet Serious Request

Radiozender NPO 3FM beraadt zich op de toekomst van Serious Request. Vaststaat dat er dit jaar weer een actie komt voor het Rode Kruis in de week voor kerst, maar op welke manier kan een woordvoerster nog niet zeggen. De zender neemt de komende maanden de tijd om hierover na te denken.

Hoewel voorgaande jaren de stad waar het Glazen Huis zou komen te staan al lang van tevoren bekend was, is dat nu nog niet het geval. Dat heeft er eveneens mee te maken dat nog niet is bepaald hoe de actie er komend jaar uit komt te zien, aldus de zegsvrouw.

Volgens de woordvoerster zijn er de afgelopen editie in Apeldoorn al flink wat vernieuwingen doorgevoerd. "Die vernieuwing is ons goed bevallen en daar gaan we mee door. We zorgen ervoor dat Serious Request zich in 2018 blijft ontwikkelen, passend bij de wensen van het publiek en bij deze tijd."

5 miljoen
De laatste editie van Serious Request was in Apeldoorn met dj's Domien Verschuuren, Sander Hoogendoorn en Angelique Houtveen. De eindstand kwam op kerstavond uit op ruim 5 miljoen euro. De opbrengst laat de laatste jaren een dalende lijn zien.

De Telegraaf berichtte maandag dat het Rode Kruis niet elke euro besteedt aan het goede doel, maar 3,5 procent van de opbrengst gebruikt voor de productie van de actie. Volgens de 3FM-woordvoerster is dit al sinds de eerste editie bekend. "We zijn hier juist heel transparant over." Dit percentage is bovendien een stuk lager dan de 25 procent die hiervoor door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is toegestaan, benadrukt ze. Volgens de zegsvrouw is er een fout geslopen in een tekst op de website van Serious Request, waarin stond dat elke euro direct gaat naar de slachtoffers van de stille ramp.

3FM denkt over nieuwe opzet Serious Request
3FM denkt over nieuwe opzet Serious Request (Foto: ANP)

Wiebes: gaswinning maximaal verminderen

De gaswinning in Groningen moet deze kabinetsperiode maximaal worden verminderd. Dat zei minister Eric Wiebes in een eerste reactie op de beving van maandag, de zwaarste in vijf jaar. Wiebes liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.

De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo'n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. "Ik probeer maximaal te verminderen", aldus Wiebes. "Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af." Een brief over die inventarisatie gaat in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Kamer.

Wiebes vindt het nieuws vooral "vreselijk" voor de bewoners van het gebied. "Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer." De minister schaart zich naar eigen zeggen achter de getroffen Groningers. "Waar Groningers op inzetten, zet ik op in. Dat betekent de gaswinning naar beneden, het schadeprotocol rond krijgen en op een verstandige manier de verstevigingsoperatie op gang brengen."

Ook elders in Den Haag werd fel gereageerd op het nieuws. SP-Kamerlid Sandra Beckerman wil dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces, en ook Agnes Mulder (CDA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) willen snel met Wiebes in debat over de kwestie. Henk Nijboer (PvdA) vindt dat er meer tempo moet worden gemaakt met het opstellen van een nieuw schadeprotocol voor de getroffen Groningers.

Wiebes: gaswinning maximaal verminderen
Wiebes: gaswinning maximaal verminderen (Foto: ANP)

Eva Jinek is Omroepvrouw van het Jaar 2017

Eva Jinek is door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2017. De presentatrice kreeg de prijs maandag in Beeld en Geluid in Hilversum.

Jinek scoorde afgelopen jaar hoge kijkcijfers met haar talkshow, wat vooral ten koste ging van concurrent RTL Late Night. Ook won ze een TV-beeld voor beste presentator en kreeg ze de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice.

De redactie van Broadcast Magazine reikte de prijs voor de 27e keer uit. In 1991 werd Boudewijn Paans de eerste Omroepman van het Jaar. Andere winnaars zijn onder meer Paul Witteman (1995), Joop van den Ende (1997), Peter R. de Vries (2003), Paul de Leeuw (2006), Matthijs van Nieuwkerk (2012) en Humberto Tan (2015). John de Mol won de prijs drie keer: in 1999, 2005 en 2011.

Floortje Dessing won de prijs vorig jaar. Jinek is na Dessing, Cathy Spierenburg, Tina Nijkamp en Linda de Mol de vijfde vrouw die de titel krijgt.

Eva Jinek is Omroepvrouw van het Jaar 2017
Eva Jinek is Omroepvrouw van het Jaar 2017 (Foto: BuzzE)

Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken

Het vervoersverbod rond de eendenboerderij in Biddinghuizen waar in december vogelgriep werd geconstateerd, wordt dinsdag opgeheven. Het ministerie van Landbouw heeft dat maandag bekendgemaakt.

Pluimveeboeren in een straal van 10 kilometer rond de besmette boerderij mochten dertig dagen geen dieren, eieren of mest vervoeren. Het vervoersverbod was bedoeld om verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan.

De landelijke ophokplicht voor pluimvee blijft nog wel van kracht. De ophokplicht geldt voor commerciële bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken. Ook moeten bedrijven extra hygiënemaatregelen nemen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn nog steeds verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen.

Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken
Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken (Foto: ANP)

Nvidia introduceert nieuwe lijn ultra high-end gaming schermen

Computerhardwareboer Nvidia heeft een nieuwe serie beeldschermen aangekondigd met de treffende naam BFGD's, Big Fucking Format Gaming Displays. De naam komt niet uit de lucht vallen: het vlaggenschip uit de serie betreft een 65 inch, 4K HDR G-Sync-monitor met een vernieuwingssnelheid van 120 Hz en ingebouwde Nvidia Shield.

Het gaat hier voor de goede orde dus niet om TV's, maar om monitoren. Nvidia belooft met de BFGD dan ook een zeer lage latency, in tegenstelling tot typische televisies met vergelijkbare specificaties, die vaak toch kampen met enige input-vertraging. Verder hebben de monitoren ingebakken Shield-software, wat betekent dat ze out-of-the-box ondersteuning bieden voor Geforce Now cloud-gaming en alle grote videostreamingplatforms zoals Netflix en Amazon. Verder geeft Nvidia aan dat de schermen dankzij G-Sync automatisch 'refreshen' op de frequentie van de aangesloten bron, zoals 24Hz bij films. Tenslotte belooft het bedrijf compatibiliteit met moderne gaming consoles.

Nvidia werkt voor de BFGD's samen met onder andere Asus, Acer en HP, dus we kunnen te zijner tijd panelen van deze fabrikanten verwachten. Prijzen en releasedata zijn nog niet bekend, maar Nvidia zal op computerbeurs CES die morgen van start gaat de schermen tentoonstellen. Naar prijzen kunnen we slechts gissen, maar het zullen geen schermen zijn voor zuinige gamers. 

Burgemeester: draai de gaskraan dicht

,,Shell en ExxonMobil moeten nu de veiligheid van de Groningers vooropstellen en de gaskraan verder dichtdraaien." Dat zegt Albert Rodenboog, burgemeester van de door een zware beving getroffen gemeente Loppersum. ,,Alles stond te schudden", zegt hij.

,,Ik richt mijn pijlen nu eens niet op de NAM en de overheid, maar op deze twee oliebedrijven, die eigenlijk in het Groningse gasveld de grootste partijen zijn", vervolgt Rodenboog. ,,Ik doe een beroep op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle Groningers. Want deze keiharde klap heeft echt een enorme impact op de mensen hier."

Rodenboog is geschokt door de nieuwe klap in zijn gemeente. De beving is opvallend omdat de NAM in januari 2014 besloot om de gaswinning in Loppersum vrijwel stil te leggen. ,,De bodem werd rustiger, maar toen al was voorspeld dat dit effect maar drie jaar lang zou duren", zegt hij.

Druk

Volgens de burgemeester zorgt de productie aan de randen van het gasveld ervoor dat de druk onder Loppersum uiteindelijk ook weer lager wordt en de kans op bevingen toeneemt. ,,Het is natuurlijk gewoon één grote gasbel. Vandaag toont aan dat het zo niet langer kan. De gaskraan moet in het hele gasveld verder dicht, want een maximum van 21 miljard is niet genoeg om de bodem rustiger te krijgen, ook al dacht men dat wel."

De burgemeester wil daarbij geen maximum noemen. ,,Ik doe niet mee aan de gasbingo, maar ik doe wel een dringend beroep op Shell en ExxonMobil om te kijken wat mogelijk is. En dan moeten ze doorpakken en niet aankomen met een minimale verlaging. Het belang van veiligheid voor alle Groningers moet vooropstaan."

De burgemeester kreeg veel meldingen van de beving in zijn gemeente. ,,Maar ook vanuit andere gemeenten. Vijf jaar geleden had de beving in Huizinge een groot impactgebied en dat is nu weer zo. Dit was echt een heel zware beving."

Burgemeester: draai de gaskraan dicht
Burgemeester: draai de gaskraan dicht (Foto: ANP)

Murray halfjaar uitgeschakeld na heupoperatie

Andy Murray komt het komende half jaar niet in actie wegens een heupblessure, zo meldt de BBC. De voormalig nummer één van de wereld maakt op zijn vroegst in het grasseizoen (juni/juli) zijn rentree.

De 30-jarige Schot heeft de afgelopen week in Melbourne een operatie ondergaan aan het gewricht. 

"Ik ben nog lang niet klaar met tennis. Er komt een moment dat ik weer op het hoogste niveau zal spelen. De chirurg die mij heeft geopereerd, deelt die mening." Zei Murray na afloop van zijn operatie. De Brit denkt dat hij straks weer op 95 procent van zijn beste spel ooit zal komen.

"Over een week of acht hoop ik weer een balletje te kunnen slaan. Het zou mooi zijn als ik weer wedstrijden kan spelen als het grasseizoen begint. Het spreekt voor zich dat ik daarbij geen enkel risico neem. Ik wil er zeker van zijn dat als ik terugkom, ik er klaar voor ben."

Murray halfjaar uitgeschakeld na heupoperatie (Pro Shots / Action Images)
Murray halfjaar uitgeschakeld na heupoperatie (Pro Shots / Action Images)

'Verbied loslopende katten'

Als het aan de SGP-fractie in het Zeeuwse Kapelle ligt, mogen katten binnenkort niet meer vrij op straat lopen. Volgens lijsttrekker Marco Kleppe is het niet normaal om (huis)dieren los te laten lopen.

De loslopende moordmachines zijn de fractie zelfs een dusdanige doorn in het oog, dat het verbod hét speerpunt is van de campagne rondom de gemeenteraadsverkiezingen. De meerwaarde van huisdieren ziet Kleppe wel, maar volgens hem dien je die binnen te houden.

Je kat aanlijnen mag natuurlijk ook, mocht de rondtrekkende jager zin hebben om naar buiten te gaan. "Waarom zou je niet even met je kat gaan wandelen?", vraag Kleppe zich dan ook hardop af.

Darter Noppert overtuigend verder op Lakeside

Darter Danny Noppert heeft zich op Lakeside op keurige wijze geplaatst voor de tweede ronde. De verliezend finalist van vorig jaar maakte eerder in de voorronde tegen Joe Chaney al veel indruk en ook van de Welshman Richie Edwards had de Fries weinig te vrezen. In de tweede ronde speelt hij tegen de Engelsman Mark McGeeney, die Martin Adams uitschakelde in een thriller.

Met zijn eerste drie pijlen gooide Noppert er gelijk een 180 in en dat zette de toon: Edwards kreeg in de eerste twee sets precies nul darts op een dubbel, Noppert kwam net een 121-finish op 2-0. In set drie won de Welshman zowaar de eerste leg, maar Noppie sloeg gelijk terug. Zijn niveau zakte in set drie behoorlijk, waardoor hij gemiddeld onder de 90 eindigde, maar meer was er ook niet nodig tegen Edwards: 3-0.

De eerste wedstrijd van de dag ging tussen de Canadees David Cameron en de Duitser Michael Unterbuchner. Cameron begon al met een achterstand, want vrijwel al zijn materiaal is tijdens de reis naar Engeland kwijt geraakt. McGeeney was zo vriendelijk om de sympathieke Canadees een setje pijlen in bruikleen te geven, terwijl de zeker niet dikke Cameron een veel te groot (geleend) shirt van de BDO aan had.

Debutant Unterbuchner profiteerde - zij het met wat moeite - en won de eerste set, maar met McGeeney's pijlen kwam Cameron toch zeer sterk terug door zes van de volgende zeven legs te winnen en op 2-1 in sets te komen. Voor Unterbuchner lag het verhaal van de dag vooral bij de dubbel 20: keer op keer op keer ging die mis, tot hij op 60 punten stond, de single 20 probeerde te raken...en zijn pijl plots per ongeluk in de dubbel zag belanden!

Ondanks het geklooi op dubbel 20 bleef de Duitser volhouden. Sterker nog, zijn vertrouwen bleef zo groot dat hij nog liever twee singles gooide om één kans op dubbel 20 te krijgen, dan voor een triple te gaan en twee kansen op een andere dubbel te krijgen. Dat de aanhouder wint bleek maar weer: na negen mislukte pogingen slaagde Unterbuchner er op een beslissend moment in de beslissende set eindelijk in tops uit te gooien, waarna hij de laatste set met 5-3 won en de wedstrijd met 3-2 in sets pakte.

In de tweede voorrondepartij van de dag kregen we de Engelsman Daniel Day te zien, die het opnam tegen Craig Caldwell uit Nieuw-Zeeland. Sandstorm kreeg zeventien pijlen op een dubbel, maar gooide er slechts twee in en daar kon Day uitstekend van profiteren. Met een keurig finishpercentage van 50% stuurde hij Caldwell terug naar huis: 3-0.

Aanvoerder Heracles kan naar New York City

New York City FC heeft serieuze interesse in Joey Pelupessy. Dat heeft de aanvoerder van Heracles Almelo bevestigd in een interview.

"Dat is wel vrij serieus, ja", zegt Pelupessy tegen RTV Oost over de Amerikaanse interesse. "Ik heb zelf niet gesproken met New York, de clubs zijn daar misschien over aan het onderhandelen, maar verder weet ik er eerlijk gezegd niet zo heel veel van. Het is een mooie optie, ik sta voor heel veel dingen open en hopelijk kan ik een keer een mooie stap maken."

Pelupessy is nog nooit in New York geweest. "Maar ik hoor van heel veel mensen dat het een mooie stad is. Maar als ik er heen ga, ga ik er voor het voetballen heen en dat geldt voor elke stap die ik maak." New York City FC is de club waar Andrea Pirlo onlangs zijn carrière beëindigde. De ploeg wordt momenteel gecoacht door Patrick Vieira.

De 24-jarige Joey Pelupessy heeft in Almelo een contract dat na dit seizoen afloopt. Heracles nam hem in de zomer van 2014 over van FC Twente, waar hij ook werd opgeleid. Pellupessy speelde dit seizoen twintig wedstrijden voor zijn club.

Wanty-Groupe Gobert krijgt wildcard voor de Tour

Wanty-Groupe Gobert zal net zoals het afgelopen ook dit jaar starten in de Tour de France. De Belgische ProContinentale-ploeg heeft van organisator ASO een wildcard gekregen.

De andere drie uitnodigingen gingen naar de Franse ploegen Cofidis, Direct Energie en de Fortuneo-Samsic-ploeg van Warren Barguil, winnaar van twee ritzeges én de bolletjestrui in de afgelopen Tour de France.

De zogenoemde UCI WorldTour-teams worden rechtstreeks toegelaten. Daartoe behoort het Nederlandse LottoNL-Jumbo en Sunweb, dat op een Duitse licentie rijdt.

'PSV mikt op Nederlanders van Crystal Palace'

PSV wil zich deze transferperiode mogelijk versterken met Jaïro Riedewald of Patrick van Aanholt. De koploper zoekt een nieuwe linksback.

In de Engelse media werd Van Aanholt eerder al aan PSV gelinkt en volgens het Eindhovens Dagblad staat ook Riedewald op het lijstje. Beide spelers zijn bij Crystal Palace aan een wisselvallig seizoen bezig. Vna Aanholt raakte zijn basisplek kwijt toen hij anderhalve maand geblesseerd was.

Riedewald kwam in het najaar van 2017 minder aan spelen toe dan Van Aanholt, maar de oud-speler van Ajax stond vorige week wel in de basis tegen Manchester City. De kans dat The Eagles hem willen verhuren, lijkt groter dan dat ze Van Aanholt wel willen laten gaan.

Onder leiding van Frank de Boer begon Crystal Palace dramatisch aan het seizoen. Na zijn ontslag werd met Roy Hodgson echter de weg omhoog gevonden. De Londense club staat inmiddels keurig veertiende, al is het gat met de degradatiezone maar twee puntjes.

Zware aardbeving Groningen

In de Groningse plaats Zeerijp, ten noorden van Loppersum, heeft maandag rond 15.00 uur een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 3.4. Het is de zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012. Het KNMI kwalificeert de aardbeving als "zwaar".

Volgens een woordvoerder is de beving door veel burgers gevoeld. ,,Zelfs tot in de stad Groningen." Veel inwoners delen via Twitter hun ervaringen.

De aardbeving in 2012 had een kracht van 3.6. In 2006 werd in het gebied een aardbeving gemeten van 3.5. De zwaarste beving ooit gemeten in Nederland was in 1992 in Roermond en had een kracht van 5.8.

Verzet

De bevingen in Groningen worden toegeschreven aan de gaswinning in de regio. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg in 1963 een concessie om gas uit de bodem te halen. Tot 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) aan het Groningenveld onttrokken.

In het gebied in Noordoost-Groningen wonen circa 150.000 mensen. Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.

Zware aardbeving Groningse plaats Zeerijp
Zware aardbeving Groningse plaats Zeerijp (Foto: ANP)

Kabinet houdt vrijwillig eigen risico gelijk

Het blijft mogelijk om het eigen risico op de zorgverzekering tot 885 euro te verhogen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) geeft geen gehoor aan een oproep van de zorgverzekeraars om het vrijwillige eigen risico, dat een verzekerde kan nemen bovenop het verplichte eigen risico, in te perken.

Zorgverzekeraars Nederland (ZVN) vindt het huidige maximum van 885 euro voor het verplichte plus het vrijwillige eigen risico veel te hoog. Voorzitter André Rouvoet bepleitte vrijdag een verlaging tot 650 euro. Hij is bang dat gezonde mensen kiezen voor een hoger eigen risico en de bijbehorende beloning van een lagere premie. Zij zouden zieken die zich een hoger eigen risico niet kunnen veroorloven, zo opzadelen met een hogere premie.

Volgens Bruins zijn zieken niet de dupe. Hij schermt met onderzoek waaruit blijkt dat verzekeraars de opbrengst van het vrijwillig eigen risico ook gebruiken om de premie voor andere verzekerden lager te houden.

Goed instrument

Bruins vindt het vrijwillige eigen risico een goed instrument om mensen bewust te maken van de zorgkosten. Verzekerden hebben zo bovendien meer keuzevrijheid. Dat zou het draagvlak van het zorgverzekeringsstelsel ten goede komen.

Het eigen risico dat iedere verzekerde in principe verplicht draagt, staat op 385 euro. Zorgverzekeraars kunnen verzekerden aanbieden tot maximaal 500 euro extra eigen risico te nemen, maar kunnen het ook bij die 385 euro laten.

Kabinet houdt vrijwillig eigen risico gelijk
Kabinet houdt vrijwillig eigen risico gelijk (Foto: ANP)

Kritiek op H&M na foto van jongen in apentrui

Kledingketen Hennes & Mauritz is onder vuur komen te liggen om een modefoto op de website van een zwart jongetje in een trui waarop de tekst: coolest monkey in the jungle. Het bedrijf heeft volgens Britse media excuses aangeboden en de foto verwijderd.

Twitter-gebruikers wezen op de foto, waarop de commentaren losbarstten. De meesten noemden de foto ongepast, beledigend of racistisch. Ook werd opgeroepen tot een boycot.

The Independent herinnert aan een eerdere sweater van H&M, waarop een tekst over een dogfight (hondengevecht) stond. Dierenrechtenorganisatie PETA had daarover geklaagd en de trui werd uit de winkels gehaald.

Kritiek op H&M na foto van jongen in apentrui
Kritiek op H&M na foto van jongen in apentrui (Foto: ANP)

Snelwegblokkeerders intocht Sint moeten naar politie voor verhoor

Justitie is achttien mensen op het spoor die november vorig jaar de snelweg A7 blokkeerden en een gevaarlijke situatie veroorzaakten. Hierdoor konden demonstranten niet bij de sinterklaasintocht in Dokkum komen. Het Openbaar Ministerie heeft in totaal 31 mensen in het vizier, maar dertien personen zijn nog niet geïdentificeerd. Allen worden verdacht van het versperren van een openbare weg, gevaar of hinder op de weg veroorzaken en het verhinderen van een betoging.

De eerste verdachten hebben maandag een brief gekregen dat ze zich bij de politie moeten melden voor verhoor. Het is nog niet duidelijk wie er wel of niet strafrechtelijk vervolgd worden en wanneer een eventuele rechtszaak zal dienen.

Snelwegblokkeerders intocht Sint opgeroepen
Snelwegblokkeerders intocht Sint opgeroepen (Foto: ANP)

Ray Thomas (The Moody Blues) overleden

De Engelse fluitist, zanger en componist Ray Thomas is afgelopen donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Thomas werd bekend als mede-oprichter van de band The Moody Blues. De muzikant overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.

De op 29 december 1941 in Stourport-on-Severn, Worcestershire geboren Raymond Thomas begon zijn muzikale loopbaan aan het begin van de jaren zestig met bands als The Saints And Sinners, The Ramblers en El Riot And The Rebels. Met laatstgenoemde band speelt hij in april 1963 zelfs eenmaal als voorprogramma van The Beatles.

In 1964 zouden Ray Thomas, Mike Pinder, Denny Laine, Clint Warwick en Graeme Edge de groep The Moody Blues oprichten. De band zou in 1967 wereldwijd doorbreken met hun album Days Of Future Passed waarop popmuziek en klassieke muziek op eigenzinnige wijze werd gecombineerd. Thomas schreef voor deze plaat de liedjes 'Another Morning' en 'Twilight Time' en speelde de prachtige fluitsolo op de hitsingle 'Nights In White Satin'.

In de jaren zeventig zou Thomas de solo-albums From Mighty Oaks (1975) en Hopes Wishes and Dreams (1976) uitbrengen. Rond dezelfde tijd kreeg de muzikant ook de bijnaam The Flute. Ray Thomas zou in 2002 The Moody Blues verlaten.

Blu-ray: Baby Driver

Prominente muziek in film blijkt een goede combinatie in filmmusicals zoals La La LandMamma Mia en het nieuwste The Greatest Showman. In actiefilms weet het implementeren van de soundtrack in de verhaallijn ook in steeds grotere mate succes te brengen, zoals we hebben gezien bij de Guardians of the Galaxy-films. Regisseur Edgar Wright weet met Baby Driver met hetzelfde kunstje ook een zeer vermakelijke actiethriller neer te zetten die de kijker op het puntje van zijn stoel zet. Sinds kort is de film op blu-ray uit en is het zeker waard om in huis te halen!

Dode man aangetroffen op straat in Hellevoetsluis

Rond kwart over zes op maandagmorgen heeft een bewoner van de Isaac da Costastraat in Hellevoetsluis het lichaam van een man aangetroffen op straat.

De hulpdiensten werden direct ingeschakeld, en de plek werd door de politie afgezet met een witte tent. Er wordt momenteel sporenonderzoek verricht naar de omstandigheden waaronder de man om het leven is gekomen. Volgens verschillende bronnen zou de man zelfmoord hebben gepleegd.

Hembrugterrein Zaandam levert 41 miljoen op

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein in Zaandam voor 41 miljoen euro aan ABC Planontwikkeling BV. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit. Op het terrein komen ongeveer 1.000 woningen, zowel huur als koop. Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren, die goed zijn voor zo’n 650 arbeidsplaatsen. Het is de bedoeling dat het bestaande bos naar de gemeente Zaanstad gaat en op termijn toegankelijk is voor het publiek.

De ontwikkeling van het Hembrugterrein laat zien hoe vastgoed van het rijk een andere maatschappelijke functie kan krijgen: vaak woningbouw en bedrijvigheid. Het Rijk werkt daarbij samen met provincies en gemeenten. Enkele voorbeelden: op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam komt een hele nieuwe, duurzame stadswijk met 1.350 woningen en ruimte voor bedrijven.

In Almere is in het gebied Oosterwold (nu nog rijksgrond) ruimte voor 15.000 nieuwe huizen. Op het terrein van de huidige marinierskazerne in Doorn kunnen 400 à 500 woningen komen als de mariniers er in 2022 vertrekken. Verder staan op zo’n 125 plaatsen in Nederland windmolens op rijksgrond; andere partijen wekken daar 850 megawatt groene energie per jaar op.

Wonen en werken
Het hele Hembrugterrein is 42,5 hectare groot. ABC Planontwikkeling koopt 30 hectare, inclusief de ongeveer 70 gebouwen die daarop staan. Vooral op de westflank van het terrein komt een nieuwbouwprogramma voor zo’n 1.000 woningen. Daarvan is 20 procent sociale huur, verder zijn er appartementen en woningen (huur en koop) in verschillende groottes en prijsklassen.
De ontwikkelaar heeft hoge ambities voor het behoud en versterken van het unieke karakter van Hembrug, voor zeer duurzame energievoorziening en waterhuishouding en voor hergebruik van materialen en afval. De nieuwbouwwoningen krijgen geen aansluiting op aardgas.

De bestaande gebouwen op het centrale deel van het terrein zijn geschikt of nog te ontwikkelen voor wonen of werken. Voor bedrijven, winkels en kantoren is 25.000 m2 voorzien. Verschillende ondernemers die nu al een gebouw huren, kopen hun gebouw zelf van het Rijksvastgoedbedrijf. Voor evenementen komt er een cultuurhuis/buurttheater; niet alleen voor de vaste bewoners en gebruikers van Hembrug, maar ook voor bezoekers uit Zaanstad en voor toeristen.

Historie en nieuwe ontwikkeling
Het Hembrugterrein is in 1897 in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam (nu UNESCO-werelderfgoed) en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriële geschiedenis.

De afgelopen jaren heeft het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad het terrein ontwikkeld voor diverse gebruikers, vooral creatieve ondernemers. Veel monumenten zijn inmiddels opgeknapt en het terrein is opnieuw ingericht met steun van de provincie en de gemeente. De bodem is of wordt nog gesaneerd voor het huidige gebruik. De monumenten zijn geschikt te maken voor wonen of werken, het bos zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen.

De gemeente Zaanstad is bezig met een omgevingsplan (bestemmingsplan) voor het Hembrugterrein. Uitgangspunt daarin is het gebruiken en versterken van de bestaande kwaliteit en het monumentale karakter van het gebied. Het plan legt geen details vast, zodat er nog veel vrijheid is voor verschillende functies. Naar verwachting beslist de gemeenteraad in februari over het omgevingsplan. Daarna kan de woningbouw en de verdere ontwikkeling beginnen.

Hembrugterrein Zaandam levert 41 miljoen op (Foto: Rijksvastgoedbedrijf )
Hembrugterrein Zaandam levert 41 miljoen op (Foto: Rijksvastgoedbedrijf )

Azarenka mist Australian Open door strijd om zoontje

Tennisster Victoria Azarenka doet niet mee aan de Australian Open. De voormalig nummer één van de wereld en tweevoudig eindwinnares (2012 en 2013) is verwikkeld in een juridische strijd om haar 1-jarige zoontje.

De strijd tussen Azarenka en haar ex-man duurt al geruime tijd. Vorig jaar sloeg ze daarom ook de US Open en de Fed Cup-finale al over. Azarenka's wildcard wordt overgenomen door de Australische Ajla Tomljanovic.

Afgelopen zomer kwam Azarenka na een jaar pauze wegens haar zwangerschap weer terug. Na Wimbledon is ze echter niet meer in actie gekomen, omdat ze tot het oplossen van de voogdijzaak bij zoontje Leo in Californië wil blijven.

Azarenka is verre van de eerste grote naam die het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar laat schieten. Serena Williams, Andy Murray en Kei Nishikori zijn ook niet fit genoeg, over Novak Djokovic en Rafael Nadal zijn nog altijd twijfels.

Basketballers Landstede verslaan koploper Leiden

In de Dutch Basketball League heeft koploper ZZ Leiden op bezoek bij Landestede Zwolle een nederlaag geleden. Daardoor zijn de Leidenaren niet langer de koplopers, want die plek wordt nu overgenomen door het Groningse Donar.

Mike Schilder keerde terug bij Landstede, dat het voor de korte winterstop even flink lastig had. Leiden begon prima aan de wedstrijd, maar Zwolle knokte zich terug naar een voorsprong in het eerste kwart. Toch stond Leiden halverwege voor, vooral door flink wat fouten aan Zwolse zijde: 34-41.

In het derde kwart opende Worthy de Jong namens Leiden de score, maar vervolgens walste Landstede met een 19-5 kwart over de bezoekers heen. In de slotfase kwam Leiden dan toch weer terug, maar Jordan Gregory zorgde voor 68-65. Een poging tot een driepunter van De Jong ging mis en Olaf Schaftenaar bepaalde de eindstand op 69-65.

Parnassia wil deel failliet Virenze overnemen

Het failliete Virenze wordt opgesplitst en overgenomen door MET ggz en Parnasssia Groep. Dit hebben de zorgaanbieders eind december bekend gemaakt in een gezamenlijk persbericht. Parnassia heeft op 29 december een overnameverzoek ingedend bij ACM (Autorteiit Consument en Markt). Dat maakte ACM vandaag bekend

Volwassenen en ouderen die behandeld werden bij Virenze, kunnen voortaan terecht bj MET ggz, De behandelteams voor kinderen en jeugd gaan deel uitmaken van Parnassia. De verwachting is dat een groot van de huidige medwerkers een nieuw contract krijgt bij MET ggz of Parnassia. 

“Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om in een situatie als deze te zorgen voor continuïteit van zorg aan deze vaak kwetsbare mensen. Dit vraagt in zeer korte tijd veel inzet van collega's in onze organisatie. Hierdoor zorgen we er echter voor, samen met anderen, dat er voor kwetsbare mensen een duurzaam en kwalitatief goed en toegankelijk GGZ aanbod blijft” aldus Stephan Valk, voorzitter raad van bestuur Parnassia Groep. 

Parnassia wil deel failliet Virenze overnemen (Foto: Parnassia Groep)
Parnassia wil deel failliet Virenze overnemen (Foto: Parnassia Groep)

Golfer Johnson oppermachtig op kampioenentoernooi

Golfer Dustin Johnson heeft met overmacht het Tournament of Champions gewonnen. Op Hawaii had de Amerikaanse nummer één van de wereld na vier dagen maar liefst acht slagen minder nodig dan de nummer twee, de Spanjaard Jon Rahm.

Het Tournament of Champions is, zoals de naam al doet vermoeden, een toernooi voor kampioenen: alleen spelers die in het jaar ervoor een toernooi op de PGA Tour hebben gewonnen zijn van de partij. 

Op het Kapalua Resort begon Johnson nog met twee slagen voorsprong aan de slotdag, maar liep snel weg: zeven birdies en een eagle brachten hem op een rondje van 65 slagen, terwijl zijn naaste belagers daar niet bij in de buurt kwamen. Brian Harman, na drie dagen tweede op twee slagen van Johnson, eindigde op negen slagen als derde.

Er is er een jarig hoera hoera

Feest in Pyongyang vandaag. Eenhoorns brengen een fly-past saluut. Bruine beren paraderen door de straten om eer te betonen aan de belangrijkste man ter wereld. Chuck Norris stuurt tandenknarsend felicitaties naar de enige man die hem aan kan. En er zijn alleen maar regenbogen aan de hemel te zien boven Noord-Korea op deze memorabele dag. De Grote Leider Kim Jong-un viert zijn 34ste verjaardag.

De Grote Leider is jarig (Foto: Twitter)
De Grote Leider is jarig (Foto: Twitter)

Vrouw bewusteloos geslagen bij woningoverval

Een 54-jarige bewoonster van de Geraniumhof in Groningen werd in de nacht van zondag op maandag overvallen en daarbij bewusteloos geslagen. De dader belde tussen 00.00 en 00.40 uur bij de vrouw aan. Toen ze de deur van haar woning opende kreeg ze direct een klap op haar hoofd waarna ze ten val kwam en het bewustzijn verloor.

De dader, een onbekende man, doorzocht haar woning en nam onder andere een onbekend geldbedrag mee. Het gaat om een blanke man van ongeveer 35 à 40 jaar oud, stevig postuur en ongeveer 1.80 lang, rond hoofd en kort stekelig haar met een stoppelbaardje. Hij droeg een zwart t-shirt met een spijkerbroek. De politie is op zoek naar getuigen. 

Jonge kinderen roken massaal sigaretten op driekoningen

In een klein dorpje in het noorden van Portugal wordt driekoningen wel op een bijzondere manier gevierd. Voor het vieren van het Christelijke feest is het daar van groot belang dat kinderen vanaf vijf jaar oud worden aangespoord een sigaret op te steken.

De traditie in Vale do Salgueiro zou nergens anders op de wereld voor komen. Ook lijkt niemand te weten waar de traditie vandaan komt en wat de achterliggende gedachte is.

De hoofd-parochiaan van het dorp meldt dat zijn eigen 10-jarige dochter Luisa tijdens het feest twee tot drie pakjes sigaretten wegpaft.

Kinderen in Portugal roken tijdens driekoningen

Kinderen in Portugal roken tijdens driekoningen
Kinderen in Portugal roken tijdens driekoningen (foto's Creative Commons)

Man belt politie omdat hij dronken achter het stuur zit

In Florida heeft een dronken man op oudejaarsavonde de alarmdiensten gebeld omdat hij dronken achter het stuur zat. Toen hem aan de telefoon werd gevraagd waar hij was antwoordde hij "Ik ben te dronken. Ik heb geen idee waar ik ben."

Op de vraag wat hij de hele avond had gedaan was zijn antwoord dat hij geen idee had. "Rondgereden. Geprobeerd aangehouden te worden".

De dronken man, Doug Lester, wist ook nog te melden dat hij aan de verkeerde kant van de weg reed. Vervolgens parkeerde hij zijn auto midden op de weg.

Hulpsheriffs melden dat Lester toe heeft gegeven drank en drugs te hebben gebruikt en hij een aantal dagen nauwelijks geslapen zou hebben. De politie meldt op hun facebook dat er in dit geval niemand gewond is geraakt en ze hebben geLOTO'd (Laughed Our Tasers Off).

Grafische regels voor Monster Energy Supercross

Milestone biedt racefanaten een nieuw kijkje achter de schermen van Monster Energy Supercross - The Official Videogame. Onderstaande video toont welke technieken er allemaal schuilgaan achter de graphics.

De ‘dev diary’ wordt gepresenteerd door Ralph Sheheen, de officiële stem van Monster Energy AMA Supercross. Dit FIM World Championship is een competitieve off-road motorracekampioenschap. In de dev diary wordt verteld over de vier regels voor de graphics van de game:

  • 'Get real': De tracks en stadions zijn getrouw nagemaakt met behulp van fotogrammetrie, voor een zo'n hoog mogelijk realisme.
  • 'In your face feeling': Net als de tracks en stadions moeten ook de coureurs levensecht ogen, daardoor zijn hun gezichten gerenderd met een nieuw 3D-scanningsysteem.
  • 'Building media for heroes': Met speciale filmpjes met een realistische presentatie van tracks, coureurs en podiums willen ze de sfeer overbrengen van een Supercross.
  • 'Be there feeling': Alle technologie, het 3D-menu en afwerking moeten de speler het gevoel geven werkelijk als een Monster Energy Supercross-kampioen de arena te betreden.

Monster Energy Supercross – The Official Videogame is verkrijgbaar vanaf 13 februari 2018 voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Wegens succes verlengd: de coldcasekalender

De politie brengt in 2018 opnieuw een coldcasekalender uit. De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen blijkt een succes: van de 78 tips over zaken op de kalender, bleken er 32 bruikbaar. In 9 oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

De politie verspreidde vorig jaar voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Het was een proef om tips te krijgen in zaken die op slot zitten. Op de kalender staan 52 cold cases, voor elke week één. "We verstrekken de kalender aan gedetineerden omdat we weten dat bij hen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten", vertelt recherchekundige Jeroen Hammer, bedenker van de kalender. En met succes. "Uit een steekproef bleek dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. Alle reden dus om het initiatief komend jaar een vervolg te geven."

De kalenders komen dit jaar behalve in de gevangenissen ook te hangen in kantoren van de reclassering. Belangstellenden kunnen de kalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie. Daar staat ook informatie over tientallen andere cold cases.

Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)
Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)
Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)
Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)
Wegens succes verlengd: de coldcasekalender (Foto: Politie.nl)

Rellen gevangenis om darts of voetbal op tv

Een massale rel in de Britse gevangenis HMP Shotts in Lanarkshire, waarbij bewakers onder meer met poolkeus werden aangevallen, blijkt te zijn ontstaan toen een deel van de gevangen naar darts en een ander deel van de gevangenen naar voetbal wilden kijken.

Zes bewakers werden aangevallen met keus en zelfgemaakte wapens in de zwaar bewaakte gevangenis. De gevangenen die zich schuldig maakten aan de rellen zullen mogelijk voorlopig in eenzame opsluiting moeten of worden overgeplaatst naar andere gevangenissen. 

De rellen vonden al plaats op 29 december, maar de oorzaak is nu pas bekendgemaakt.

 

Harms op Lakeside onderuit tegen sterke Warren, Telnekes klopt landgenoot

Darter Derk Telnekes heeft zich op Lakeside geplaatst voor het hoofdtoernooi. De Nederlands kampioen rekende in een oranje onderonsje af met Chris Landman, die het telkens tot een vijfde leg liet komen, maar daarin elke keer zag hoe Telnekes een tandje bij kon schakelen op weg naar een 3-0 overwinning.

In de eerste ronde stond tweevoudig halvefinalist Wesley Harms tegenover veteraan Wayne Warren uit Wales, ondanks zijn leeftijd na 2005 en 2013 pas voor de derde keer aanwezig op Lakeside. Warren stond bij vlagen een bijzonder sterk potje te speren en strandde zelfs op twee darts van een heuse negendarter.

Ook Harms gooide overigens allerminst verkeerd, waardoor het een uiterst vermakelijk potje werd. Daarbij moet gezegd worden dat ook de dochter van Warren wel de nodige aandacht kreeg: de jongedame schreeuwde continu half Frimley Green bij elkaar en sprong de tafels op nadat haar vader met een 68-finish voor het eerst een wedstrijd won op Lakeside.

NHL: New York klopt New Jersey na shoot-outs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de New York Islanders hun buren uit New Jersey verslagen. In het Barclays Center moesten er shoot-outs aan te pas komen, en daarin bleken de Islanders net wat beter dan de Devils.

In de derde periode stonden de Islanders met 2-4 achter, maar rookie Sebastian Aho zorgde met zijn eerste goal - in pas zijn derde NHL-wedstrijd - voor de aansluitingstreffer. Cal Clutterbuck tekende vervolgens voor de gelijkmaker en dus was overtime nodig.

In de verlenging werd niet gescoord, waardoor het duel beslist ging worden via shoot-outs. Dat ging bepaald niet soepel, want bij beide teams gingen de eerste vier pogingen allemaal mis. Brock Nelson was de eerste die raakte, waarna Brian Gibbons op de paal schoot: winst voor de Islanders, de eerste in zes wedstrijden, terwijl de Devils er nu juist vijf op rij verloren hebben.

Uitslagen NHL zondag
New York Islanders - New Jersey Devils 5-4 SO
Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 4-1
Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers 4-1
Washington Capitals - St Louis Blues 4-3 OT
Winnipeg Jets - San Jose Sharks 4-1
Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 3-2 SO

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

NBA: Lakers winnen eindelijk weer, Miami en Portland winnen in slotseconden

De Los Angeles Lakers hebben in de NBA eindelijk weer eens een zege bij kunnen schrijven. De ploeg was in eigen huis ruimschoots te sterk voor de Atlanta Hawks, waardoor de reeks van negen opeenvolgende nederlagen tot een einde is gekomen: 132-113.

Twee van de vijf gespeelde wedstrijden werden pas in de slotseconden beslist. Met 5,9 seconden op de klok schonk CJ McCollum de Portland Trail Blazers een thuiszege op de San Antonio Spurs, terwijl Josh Richardson namens de Miami Heat hetzelfde deed tegen de Utah Jazz. 

Uitslagen NBA zondag
Miami Heat - Utah Jazz 103-102
Dallas Mavericks - New York Knicks 96-100
Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 114-100
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 111-110
Los Angeles Lakers - Atlanta Hawks 132-113

'Eten buiten de deur wint aan populariteit'

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk meer geld uit aan eten en drinken buiten de deur dan voor de crisis. Dat voorziet het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Volgens de marktonderzoekers zijn vooral jongeren en tweeverdieners sneller geneigd om in de buidel te tasten voor een bezorgmaaltijd of restaurantbezoek.

In 2017 besteedde de Nederlandse consument gemiddeld ruim 1115 euro aan eten en drinken buitenshuis, dit jaar zal dat bedrag naar verwachting oplopen tot bijna 1163 per persoon. Voor de recessie in 2007 ging het nog om zo'n 1148 euro.

Met name het thuis laten bezorgen van eten is sterk in opmars. Deze markt was afgelopen jaar goed voor bijna 2,5 miljard euro aan omzet. Dat is ruim een kwart meer dan in 2016. Vooral het bestellen van eten via sites als Thuisbezorgd.nl of ketens als Domino's is erg populair.

Volgens het FSIN loopt ook de bezorging van eten en versboxen bij bijvoorbeeld de supermarkt steeds beter. Boodschappen voor de 'voorraadkast' zullen in de toekomst waarschijnlijk ook steeds vaker online worden gedaan.

Het kennisinstituut presenteert alle trends op de Horecava. Dat is de jaarlijkse horecavakbeurs die deze week wordt gehouden in de RAI in Amsterdam.

"De cijfers illustreren het vertrouwen van de consument in de economie én zijn veranderende levensstijl", aldus het FSIN die erop wijst dat 2017 sowieso een erg goed jaar was voor de foodsector. Inclusief boodschappen in de supermarkt is er zo'n 59,5 miljard euro uitgegeven aan eten en drinken. Bijna een derde daarvan ging om consumptie buitenshuis. Het kennisinstituut verwacht dat de totale consumentenomzet aan eten en drinken in Nederland in 2018 zal doorgroeien naar 61,7 miljard euro.

'Eten buiten de deur wint aan populariteit'
'Eten buiten de deur wint aan populariteit' (Foto: ANP)

Turnhoutse gevangenen wilden hun cel niet in

In een gevangenis in het Belgische Turnhout zijn gedetineerden zondagavond in opstand gekomen. Ze wilden niet terug naar hun cel, omdat ze het niet eens waren met nieuwe regels van de directie. Na lang overleg werd zonder geweld de opstand opgelost en keerden alle gevangenen weer terug.

Volgens een woordvoerster van de gevangenis weigerden 72 gedetineerden na de avondwandeling terug te keren naar hun cel. "Er heerste ongenoegen over hervormingsplannen van de lokale directie, waardoor gedetineerden minder persoonlijk materiaal in hun cel zouden mogen bijhouden", vertelt de woordvoerster aan de VRT.

Hulp van lokale en federale politie werd ingeroepen. Na drie uur onderhandelen zat rond 23.00 uur iedereen weer in zijn cel.

Gevangenen Turnhout willen niet hun cel in
Gevangenen Turnhout willen niet hun cel in (Foto: ANP)

PSG veegt Rennes van de mat in bekertoernooi

Paris Saint-Germain heeft zondagavond genadeloos uitgehaald in de Franse beker. De koploper van Ligue 1 maakte er liefst zes tegen Stade Rennes.

In het Stade Roazhon Park was het binnen tien minuten al raak toen Kylian Mbappé met links in de korte hoek de keeper van Rennes verschalkte. Amper acht minuten later was ook Neymar trefzeker. De Braziliaan rondde af na een mooi opgezette aanval vanuit de Parijse defensie.

PSG ging daarna vrolijk door en dankzij goals van Ángel Di María en opnieuw Neymar stond het halverwege al 0-4. Stade Rennes, de nummer negen van Ligue 1, deed halverwege de tweede helft iets terug vanuit een strafschop. Benjamin Bourigeaud maakte de stand wat draaglijker.

Toch werd de avond voor de gastheer pijnlijker, want zowel Di María als Mbappé volgde het voorbeeld van Neymar door hun tweede goals van de wedstrijd te maken: 1-6. De titelverdediger van de Coupe de France gaat daardoor overtuigend naar de volgende ronde.

De Ketele en De Pauw blijven aan de leiding in zesdaagse Rotterdam

Na de vierde dag van de zesdaagse van Rotterdam blijven de Belgische baanwielrenners Kenny De Ketele en Moreno De Pauw aan de leiding staan. De Belgen hebben nog steeds één ronde voorsprong op Nederlanders de Niki Terpstra en Dylan van Baarle.

In het puntentotaal kwam het Nederlands koppel Terpstra en Van Baarle wel iets terug. Ze brachten de achterstand terug van 24 punten naar 18 punten terug. Ook het andere Nederlands duo Wim Stroetinga en Yoeri Havik blijft goed meedoen. Ze hebben een achterstand van twee ronden en staan 22 punten achter op de Belgische koplopers.

Stand na dag 4
1. Kenny De Ketele/Moreno De Pauw – 147 punten
2. Niki Terpstra/Dylan van Baarle – 129 punten en 1 ronde
3. Yoeri Havik/Wim Stroetinga – 125 punten en 2 ronden
4. Marc Hester/Jesper Mørkøv – 62 punten en 3 ronden
5. Albert Torres/Sebastian Mora – 96 punten en 5 ronden

Real Madrid morst punten in Vigo

Real Madrid is zondagavond tegen Celta de Vigo niet verder gekomen dan een gelijkspel. Twee goals van Gareth Bale waren niet genoeg voor de zege.

Celta de Vigo, dat vorige week Barcelona in bedwang hield in de Copa del Rey, nam na ruim een halfuur een voorsprong. Vanuit een tegenaanval kreeg Daniel Wass veel ruimte om op het Madrileense doel af te gaan. Van buiten het strafschopgebied stiftte hij de bal met rechts prachtig over keeper Keylar Navas: 1-0.

Real Madrid had snel een antwoord paraat. Bale werd door Toni Kroos de diepte in gestuurd en de Welshman mikte laag in de verre hoek prima raak. Twee minuten later was het alweer raak voor Bale. Dit keer was het Isco die de doelpuntenmaker van Real in het strafschopgebied in stelling bracht.

In de tweede helft bleef Celta geloven in een goed resultaat en na een overtreding van Navas in het strafschopgebied mocht de thuisploeg na 72 minuten een strafschop nemen. Navas maakte zijn fout echter goed door de inzet van Iago Aspas laag uit de hoek te pakken.

Tien minuten later viel de gelijkmaker alsnog. Maxi Gómez kreeg vlak voor het doel alle ruimte van de Real-defensie om een voorzet vanaf de rechterflank raak te koppen: 2-2. Real Madrid staat daardoor nu al dertien punten achter koploper Barcelona, dat eerder op de dag Levante versloeg.

Nederland koploper in export quinoa

Nederland is verreweg de grootste exporteur van Quinoa in de Europese Unie. Op het gebied van import van het goedje staan we tweede; alleen Frankrijk importeert meer. Het overgrote deel van wat Nederland importeert wordt meteen weer verder geëxporteerd: slechts 37% is voor de consumptiemarkt bestemd.

In 2012 werd er ongeveer 267.000 kilo quinoa geconsumeerd in Nederland, in 2016 is dit opgelopen naar 2 miljoen kilo. Inmiddels zijn er ook een twntigtal bedrijven die op eigen bodem quinoa verbouwen. 

Record
Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers. Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In het eerste halfjaar van 2017 bedroeg zowel de import als de export van quinoa 2,1 miljoen kilo.

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Wereldwijd is de afgelopen jaren sprake van een toenemende belangstelling voor quinoa. Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar wordt weer uitgevoerd. Het overige deel blijft voor consumptie in Nederland. In 2016 was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267.000 kilo.

Peru
De meeste quinoa die in Nederland wordt ingevoerd komt uit Zuid-Amerika: 5,4 miljoen kg in 2016 (inclusief doorvoer). Dit is bijna 90 procent van het totaal. Veruit het belangrijkste importland is Peru met bijna 4,1 miljoen kilo, gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen en Chili met 0,4 miljoen kilo. Ook importeert Nederland quinoa uit Europese landen (hoofdzakelijk wederuitvoer en doorvoer), met name het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Nederland exporteert vooral naar Europese landen: 93 procent van de quinoa die ons land in 2016 verliet ging naar een ander land in de EU. Duitsland en Oostenrijk zijn de belangrijkste bestemmingen. Daarnaast worden ook kleine hoeveelheden geëxporteerd naar Azië en Amerika.

Nederland koploper in export quinoia (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Nederland koploper in export quinoa (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Quinoaveld in Cachilaya Bolivia bij het Titicacameer (Foto: Michael Hermann voor www.cropsforthefuture.org )
Quinoaveld in Cachilaya Bolivia bij het Titicacameer (Foto: Michael Hermann voor www.cropsforthefuture.org )

Letse en Amerikaanse eindwinst beachvolleybal Den Haag

Het beachvolleybaltoernooi in Den Haag - een viersterrentoernooi op de World Tour - heeft zondag op de Sportcampus Zuiderpark Letse en Amerikaanse eindzeges opgeleverd.

Bij de mannen ging de winst naar Martins Plavins en Edgars Tocs, die in de finale met 21-14, 21-12 veel te sterk waren voor Piotr Kantor en Bartosz Losiak uit Polen. De Letten wonnen in de halve finale nog van Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter, terwijl het Poolse duo in de halve eindstrijd afrekende met Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

Het vrouwentoernooi ging naar April Ross en Alexandra Klineman. Het Amerikaanse duo was een maat te groot voor de Braziliaanse dames Carol Salgado en Maria Antonelli: 21-12, 21-15.

Dakar etappe 2: Nikolaev oppermachtig bij de trucks

De Rus Eduard Nikolaev heeft met overmacht de tweede Dakaretappe op zijn naam geschreven. De rijder van Kamaz sloeg al bij het eerste waypoint een gat dat in de rest van de etappe niet meer verkleind zou worden. Federico Villagra eindigde op een tweede plek, maar moest wel ruim drie minuten toegeven. Ton van Genugten was de beste Nederlander met een vijfde plek op twintig minuten achterstand.

Voor Kamaz was er niet alleen reden tot juichen: Airat Mardeev landde met zijn truck op de zijkant en moest wachten op de snelle servicetruck voor hij weer verder kon. Mardeev verloor hierbij ruim twee uur toe op Nikolaev, waarmee zijn kansen op de eindoverwinning nu al verkeken lijken te zijn. 

Uitslag etappe 2 trucks

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd
1. Eduard Nikolaev RUS Kamaz 03.24.23
2. Federico Villagra ARG Iveco +03.25
3. Ales Loprais TSJ Tatra +06.07
4. Martin Kolomy TSJ Tatra +11.11
5. Ton van Genugten NED Iveco +20.08
6. Aliaksei Vishneuski WRU MAZ +26.21
7. Siarhei Viazovich WRU MAZ +27.25
8. Martin van den Brink NED Renault +27.47
9. Dmitry Sotnikov RUS Kamaz +39.41
10. Martin Macik TSJ Liaz +44.47

Dakar etappe 2: Peugeot slaat terug

Peugeot heeft vandaag in de tweede Dakaretappe orde op zaken gesteld, na een grote tegenvaller in de openingsetappe. Het Franse merk slaagde er in om met Cyril Despres, Stephane Peterhansel en Sebastien Loeb de complete top 3 vol te maken. Loeb moest drie minuten toegeven op het eerste duo, maar won tegelijk ruim vier minuten op de eerste concurrent: de Toyota van Giniel de Villiers.

Al meteen werd duidelijk dat dit de dag van Peugeot ging worden. Alle vier de coureurs lieten bij het eerste meetpunt een gat te slaan met de rest. Hiermee profiteerden ze optimaal van het feit dat de Toyota's van Nasser Al-Attiyah en Bernhard ten Brinke de sporen moesten uitzetten. Peterhansel leek lange tijd naar de overwinning te rijden, maar uiteindelijk was het toch Despres die de snelste tijd noteerde. Carlos Sainz zou dankzij twee lekke banden uiteindelijk terugvallen naar de zesde plek.

Uitslag etappe 2 auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd
1. Cyril Despres FRA Peugeot 2u 56m 51s'
2. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +48s
3. Sebastien Loeb FRA Peugeot +03m 08s
4. Giniel de Villiers ZAF Toyota +07m 26s
5. Orlando Terranova ARG MINI +12m 53s
6. Carlos Sainz SPA Peugeot +13m 09s
7. Mikko Hirvonen FIN MINI +13m 50s
8. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota +14m 51s
9. Martin Prokop POL Ford +15m 04s
10. Ronan Chabot FRA Toyota +16m 13s
11. Bernhard ten Brinke NED Toyota +19m 54s

FOK! sportfoto-onderschrift week 1

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is thamior met het volgende onderschrift: "Uitverkoop bij de H&M."

De opgave van deze week:

We troffen Manchester United-speler Phil Jones en scheidsrechter Andre Marriner in deze bijzondere pose aan, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We troffen Manchester United-speler Phil Jones en scheidsrechter Andre Marriner in deze bijzondere pose aan, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Dakar etappe 2: Barreda wint bij motoren

Joan Barreda heeft vandaag de eerste echte etappe van de 2018-editie van de Dakar op zijn naam geschreven. De Spanjaard pakte bijna drie minuten op de nummer twee, Fransman Adrien van Beveren en pakt zo ook de leiding in het algemeen klassement over. Maikel Smits finishte als beste Nederlander op plek 53, op 46 minuten achterstand.

Al vroeg in de etappe werd het duidelijk dat titelverdediger Sam Sunderland veel tijd ging verliezen. De Brit verloor meteen kostbare minuten, terwijl Barreda meteen het initiatief nam. Van een echte voorsprong was lange tijd zeker geen sprake; Van Beveren, Quintanilla, Walkner, Caimi en Benavides wisten allen binnen een halve minuut te blijven. Pas aan het einde van de rit sloeg Barreda het gat dat hij zou houden tot de finish.

Uitslag etappe 2 motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd
1. Joan Barreda SPA Honda 2u 56m 44s'
2. Adrien van Beveren FRA Yamaha +2m 54s
3. Matthias Walkner OOS KTM +4m 24s
4. Michael Metge FRA Honda +4m 39s
5. Kevin Benavides ARG Honda +5m 43s
6. Pablo Quintanilla CHL Husqvarna +5m 45s
7. Sam Sunderland GBR KTM +5m 45s
8. Xavier de Soultrait FRA Yamaha +6m 12s
9. Franco Caimi ARG Yamaha +6m 36s
10. Toby Price AUS KTM +6m 40s

NFL: Quarterback Titans leidt comeback in met touchdown pass op zichzelf

In de NFL zijn zaterdagavond de play-offs richting de Super Bowl van start gegaan met de eerste twee van vier wild card games. Vooral in Kansas City leverde dat spektakel op in het duel tussen de Chiefs en de bezoekende Tennessee Titans.

Voor de Chiefs leek er helemaal niks aan de hand, ruim over de helft van het derde kwart stonden ze met 21-3 vrij comfortabel voor. Daarna ging het echter mis en dat werd op bijzondere wijze ingeleid door quarterback Marcus Mariota.

Hij probeerde een pass naar de end zone te maken, maar die werd tegengehouden door cornerback Darrelle Revis van de Chiefs. Mariota ving de bal echter weer op en dook dan zelf maar de end zone in: touchdown Titans en de eerste keer sinds Minnesota Vikings-speler Brad Johnson in 1997 dat een quarterback zijn eigen pass ving voor een touchdown.

De Titans bleven doorzetten en een dikke zes minuten voor het einde werd de comeback compleet: Mariota gooide een pass naar Eric Decker, die voor een heerlijke 22-yards touchdown zorgde en daarmee de 22-21 voorsprong voor de Titans op het bord zette. De Chiefs zetten het thuispubliek in de absolute slotfase met een touchdown in vuur en vlam, maar de score werd afgekeurd en het blijf bij 22-21 voor de Titans.

De wedstrijd tussen de Los Angeles Rams en de Atlanta Falcons werd minder spannend. De bezoekende Falcons trokken met een 13-26 zege huiswaarts en mogen het in de halve finales van de NFC opnemen tegen de Philadelphia Eagles. De Titans spelen in de AFC tegen de New England Patriots.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
©FOK.nl e.a.