Blu-ray: Baby Driver

Prominente muziek in film blijkt een goede combinatie in filmmusicals zoals La La LandMamma Mia en het nieuwste The Greatest Showman. In actiefilms weet het implementeren van de soundtrack in de verhaallijn ook in steeds grotere mate succes te brengen, zoals we hebben gezien bij de Guardians of the Galaxy-films. Regisseur Edgar Wright weet met Baby Driver met hetzelfde kunstje ook een zeer vermakelijke actiethriller neer te zetten die de kijker op het puntje van zijn stoel zet. Sinds kort is de film op blu-ray uit en deze is het zeker waard om in huis te halen!

baby driver 1

De jonge chauffeur Baby (Ansel Elgort, bekend van The Fault in Our Stars en de Divergent-films) fungeert als getaway-driver tijdens bankovervallen. Dit doet hij om een schuld af te betalen, die hij open heeft staan bij de maffiabaas 'Doc' (Kevin Spacey). Wat Baby echter uniek maakt, is dat hij lijdt aan tinnitus, wat ook wel oorsuizen wordt genoemd. Om dit te onderdrukken luistert hij daarom de hele tijd naar muziek via zijn iPod-oortjes, ook tijdens zijn werk als coureur. Wanneer de eigenzinnige Baby op een dag de liefde van zijn leven tegenkomt, de mooie serveerster Deborah (Lily James, bekend van Pride and Prejudice and Zombies) probeert hij om uit het misdaadleven te stappen en op het rechte pad te komen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot, aangezien Doc zijn beste getaway-driver niet zomaar wil laten gaan.

Het verhaal is dus niet heel origineel, maar recht voor zijn raap. De simpliciteit van het script wordt echter aangevuld door een leidende soundtrack. De iconische nummers - klassiekers van onder andere Queen, The Beach Boys, Sam & Dave en Martha and the Vandellas - die Baby draait uit zijn playlist vormen het hart van de film waar het ritme en de verhaallijn van de actiefilm omheen draaien. Dit zorgt voor een uniek perspectief wat perfect uitgewerkt is door regisseur Edgar Wright, die sowieso bekend is van zijn humoristische actiefilms Shaun of the Dead en Scott Pilgrim vs. the World. Ook doordat het acteerwerk van de sterrencast van een hoog niveau is, met bijrollen die weggelegd zjn voor namen zoals Jamie Fox en Jon Hamm (Mad Men), voelt het script niet als te eenvoudig aan ondanks dat het in feite wel diepgang mist.

baby driver 2

Het enige negatieve puntje dat genoemd mag worden, is dat de film emotie mist. Hoofdrolspeler Ansel Elgort probeert een overstap te maken van voornamelijk het young adult-segment naar films voor een volwassener publiek, maar kan zich helaas lastig meten aan zijn doorgewinterde collega's in Baby Driver. Zo weet Elgort niet de emotie over te brengen dat hij écht verliefd is op zijn tegenspeelster Lily James, en voelt het allemaal wat zwakjes aan. Verder mag echter gezegd worden dat Baby Driver één van de uniekste blockbusters is van de laatste tijd, waarbij de keuze voor prominente muziek perfect heeft uitgepakt.

Voor muziekliefhebbers is het dan ook zeker waard om de blu-ray versie van Baby Driver inclusief de soundtrack in huis te halen. De beeldkwaliteit van het schijfje, een 1080p transfer, is van een prima niveau, maar de kleuren en details weten nooit te verbazen. De audiokwaliteit is daarentegen van een hoog niveau door de DTS-HD Master Audio 5.1 soundtrack waardoor de fantastische soundtrack heerlijk uit de speakers vloeit. Daarnaast staan er boordevol extra's op de blu-ray, waaronder 20 minuten aan verwijderde scènes en audiocommentaar van regisseur Edgar Wright dat ook zeker wordt aangeraden om te bekijken.