Nederland koploper in export quinoa

Nederland is verreweg de grootste exporteur van Quinoa in de Europese Unie. Op het gebied van import van het goedje staan we tweede; alleen Frankrijk importeert meer. Het overgrote deel van wat Nederland importeert wordt meteen weer verder geëxporteerd: slechts 37% is voor de consumptiemarkt bestemd.

In 2012 werd er ongeveer 267.000 kilo quinoa geconsumeerd in Nederland, in 2016 is dit opgelopen naar 2 miljoen kilo. Inmiddels zijn er ook een twntigtal bedrijven die op eigen bodem quinoa verbouwen. 

Record
Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers. Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe, van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In het eerste halfjaar van 2017 bedroeg zowel de import als de export van quinoa 2,1 miljoen kilo.

Quinoa is voor het overgrote deel afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Wereldwijd is de afgelopen jaren sprake van een toenemende belangstelling voor quinoa. Ruim 63 procent van de geïmporteerde quinoa is niet bestemd voor de Nederlandse markt, maar wordt weer uitgevoerd. Het overige deel blijft voor consumptie in Nederland. In 2016 was meer dan 2 miljoen kilo geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in eigen land, vier jaar eerder was dat nog 267.000 kilo.

Peru
De meeste quinoa die in Nederland wordt ingevoerd komt uit Zuid-Amerika: 5,4 miljoen kg in 2016 (inclusief doorvoer). Dit is bijna 90 procent van het totaal. Veruit het belangrijkste importland is Peru met bijna 4,1 miljoen kilo, gevolgd door Bolivia met ruim 0,9 miljoen en Chili met 0,4 miljoen kilo. Ook importeert Nederland quinoa uit Europese landen (hoofdzakelijk wederuitvoer en doorvoer), met name het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Nederland exporteert vooral naar Europese landen: 93 procent van de quinoa die ons land in 2016 verliet ging naar een ander land in de EU. Duitsland en Oostenrijk zijn de belangrijkste bestemmingen. Daarnaast worden ook kleine hoeveelheden geëxporteerd naar Azië en Amerika.

Nederland koploper in export quinoia (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Nederland koploper in export quinoa (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Quinoaveld in Cachilaya Bolivia bij het Titicacameer (Foto: Michael Hermann voor www.cropsforthefuture.org )
Quinoaveld in Cachilaya Bolivia bij het Titicacameer (Foto: Michael Hermann voor www.cropsforthefuture.org )