Gevangen Catalaan wil overleg met Madrid

Oriol Junqueras, de leider van de linkse Catalaanse partij Esquerra Republicana (ER), heeft gezegd dat hij niet langer onvoorwaardelijke afscheiding van Spanje wil. Hij wil overleggen met Madrid over een vorm van Catalaanse zelfstandigheid binnen Spanje.

Junqueras, tweede man achter Carles Puigdemont in de laatste Catalaanse regering, zei dit vanuit zijn cel. Hij zit vast omdat hij verdacht wordt van rebellie tegen de Spaanse staat. De ER is de belangrijkste pro-zelfstandigheidspartij van Catalonië. De woorden van Junqueras komen enkele dagen voor de belangrijke verkiezingen in Catalonië die donderdag worden gehouden.

"Als ik president van Catalonië word, blijven we streven naar zelfstandigheid, maar we bouwen ook bruggen en schudden handen met de Spaanse staat. Ik verzeker u dat we eerst democraten zijn en dan pas separatisten", aldus Junqueras.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, verliezen de separatisten in het Catalaanse parlement hun meerderheid. Volgens peilingen houden de partijen die onafhankelijkheid willen van Spanje nog 67 van de 135 zetels over.

Catalaanse separatist wil overleg met Madrid
Gevangen Catalaan wil overleg met Madrid (Foto: ANP)