Skeletonners raken olympische medailles kwijt en zijn voor het leven uitgesloten

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag bekendgemaakt dat vier Russische skeletonners uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2014 geschrapt worden. Ook mogen ze de rest van hun leven niet meer meedoen aan de Spelen, op welke manier dan ook.

Een disciplinaire commissie, geleid door Denis Oswald, doet onderzoek naar alle Russische urine- en bloedstalen van de Spelen van Sochi. Daar valt overigens niet altijd wat in te vinden, want met veel stalen is gesjoemeld.

De woensdag naar buiten gebrachte beslissing treft het gehele Russische vrouwenteam van het skeleton in Sochi: Maria Orlova, zesde op de Spelen, Olga Potylitsina, de nummer vijf, en Elena Nikitina, de winnares van het brons.

Nikitina won afgelopen week in Park City nog na jaren eindelijk haar tweede World Cup-wedstrijd. Wat er met de uitslag gaat gebeuren is nog niet duidelijk, mogelijk gaat het brons naar de Amerikaanse Katie Uhlaender, maar de kans bestaat ook dat de derde plek vacant blijft.

De vierde getroffen skeletonner is Alexander Tretiakov, winnaar van olympisch goud in Sochi, wat hij dus in moet leveren. Dat zou dan mogelijk naar de Let Martins Dukurs gaan, die in Sochi op een hoop gesleed werd door de Rus. Matt Antoine (VS), die op een straatlengte afstand derde werd, krijgt dan mogelijk zilver, Tomass Dukurs het brons.

Vooral de schorsing van Tretiakov is een harde klap met het oog op de komende Olympische Spelen. De wedstrijd bij de mannen beloofde daar een fenomenale strijd te worden tussen Tretiakov, Dukurs en thuisfavoriet Yun Sung-bin, op voorhand een van de spannendste gevechten om goud in Pyeongchang.

Nikitina tijdens haar olympische race (Pro Shots / Gepa)
Nikitina tijdens haar olympische race (Pro Shots / Gepa)